Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πυκνή ομίχλη σκεπάζει το Λάρβικ. Καθώς αρχίζει να διαλύεται, αποκαλύπτεται ένα γυναικείο κεφάλι τοποθετημένο σε ένα βάθρο, στη μέση της κεντρικής πλατείας.
Ο Βίλιαμ Βίστιν βρίσκεται μπροστά στην πιο αποτρόπαια δολοφονία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ στην καριέρα του ως αστυνομικός.
Ολόκληρη η Νορβηγία συνταράσσεται και τα Μέσα πιέζουν για γρήγορη εξιχνίαση.
Η πίεση αυξάνεται όταν ένα νέο πτώμα ανασύρεται από τον βυθό του ποταμού…
Σκοτεινά μονοπάτια με εμπόρους ναρκωτικών και όπλων και παράσιτα που τρέφονται με την ανθρώπινη αδυναμία περιμένουν τον Βίλιαμ Βίστιν. Καθώς ενώνει τα νήματα που συνδέουν πρόσωπα και γεγονότα, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι κάτι πολύ μεγαλύτερο κρύβεται στις σκιές, κάτι που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας αλλά και της πιο νοσηρής φαντασίας.
Οι ασυνήθιστες υποθέσεις απαιτούν ασυνήθιστες μεθόδους.

Προσωπική άποψη:
Γυρίζοντας για μια ακόμα φορά πίσω στον χρόνο, το νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε στη σειρά των περιπετειών του Βίλιαμ Βίστιν, από τις εκδόσεις Διόπτρα, μας μεταφέρει στην πέμπτη του υπόθεση και στο αρκετά μακρινό, πλέον, 2009, όπου το βιβλίο έκανε και το ντεπούτο του. Η αλήθεια είναι πως δεν πολυκαταλαβαίνω τη λογική της ανάκατης έκδοσης μίας σειράς, μια τακτική που στην προκειμένη περίπτωση έχουν ακολουθήσει σε πάρα πολλές χώρες όπου αυτή εκδόθηκε, ωστόσο, χαίρομαι που έστω κι έτσι μου δίνεται η δυνατότητα να ρίξω ορισμένες, καλύτερες ματιές στο παρελθόν του Βίλιαμ, μα και στο παρελθόν της κόρης του και κατ' επέκτασιν της μεταξύ τους σχέσης, κάτι που με βοηθάει να μαζεύω ακόμα περισσότερα κομμάτια του αφορούν το παζλ της προσωπικότητάς του.

Η ιστορία μας ξεκινάει μία παγωμένη νύχτα στο Λάρβικ της Νορβηγίας, όπου η ομίχλη έχει σκεπάσει τα πάντα. Όταν αυτή αρχίζει να διαλύεται, ένα αποτρόπαιο θέαμα αποκαλύπτεται και μάλιστα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ακριβώς στο κέντρο αυτής. Το κεφάλι μιας νεαρής γυναίκας είναι τοποθετημένο σε ένα βάθρο και η βιαιότητα του εγκλήματος μπροστά στο οποίο βρίσκεται, ταράζει ακόμα και τον ίδιο τον Βίλιαμ. Ολόκληρη η χώρα σοκάρεται και όλοι ζητάνε τη γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης, μία επιθυμία που ενισχύεται ακόμα περισσότερο όταν ένα ακόμα πτώμα ανασυρθεί από τον βυθό ενός ποταμού. Ο Βίλιαμ, όσο πιο βαθιά μπαίνει στα άδυτα της ιστορίας αυτής, αντιλαμβάνεται πως η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη απ' όσο αρχικά πίστευε και πως πίσω από τα γεγονότα βρίσκονται πολύ μεγάλα συμφέροντα που ξεπερνάνε τα σύνορα της χώρας, αλλά και της ανθρώπινης διαστροφής.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το βιβλίο μπαίνει στο θέμα με τη μία, χωρίς να χρονοτριβεί, ρίχοντάς μας μια γερή γροθιά στο στομάχι. Δεν μπορείς παρά να αναρωτιέσαι τι το τόσο τραγικό μπορεί να έκανε ένα νεαρό κορίτσι για να άξιζε μια τόσο φρικτή τιμωρία, να είχε μια τόσο βίαιη κατάληξη που σίγουρα τη βύθισε στον τρόμο και στην απελπισία τις τελευταίες τις στιγμές. Άραγε, τι να κρύβεται πίσω από τον θάνατό της; Αυτόν τον γρίφο προσπαθεί να λύσει και ο Βίλιαμ, μέχρι που η κόρη του, που έχει αναλάβει να καλύψει δημοσιογραφικά την υπόθεση, ανακαλύπτει πως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί πρώτη φορά. Παρόμοιες υποθέσεις έχουν λάβει χώρα και σε άλλες γωνιές του πλανήτη και οι ομοιότητες είναι περισσότερες από τις διαφορές τους. Και όσα περισσότερα στοιχεία συλλέγουν οι δυο τους, τόσο πιο κοντά φτάνουν σε μια αλήθεια που σε κάνει να ανατριχιάζεις σύγκορμος και να εύχεσαι να κάνουν λάθος, όπως κι εσύ. Όμως, η ζωή, είναι σκληρή και αδυσώπητοι, και πολύ περισσότερο οι άνθρωποι.

Ο Horst γράφει ένα από τα πιο σκληρά βιβλία στη σειρά αυτή, ένα βιβλίο στην υπόθεση του οποίου εμπλέκονται ορισμένα πολύ ευαίσθητα δεδομένα που αφορούν εγκληματικά καρτέλ που ξεπερνούν κάθε όριο και αψηφούν κάθε κώδικά ηθικής, όχι μόνο προσωπικής, αλλά και ανθρώπινης. Όπως ίσως να έχετε ήδη καταλάβει, η υπόθεση, εκτός από ναρκωτικά, διεθνείς σπείρες, με ρίζες στο Αφγανιστάν, και "συμβόλαια" εκατομμυρίων στα οποία εμπλέκονται παράνομα κυκλώματα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αφορά και παιδιά, τα οποία δέχονται περισσότερα πυρά απ' όσα μπορεί να χωρέσει το μυαλό μας και ν' αντέξει η καρδιά μας. Δυστυχώς, όμως, έτσι λειτουργεί ο κόσμος μας και ο Horst το ξέρει πολύ καλά αυτό και δεν διστάζει να μας το τρίψει στα μούτρα, προκαλώντας μας να αναρωτηθούμε που αρχίζει και που τελειώνει η ευθύνη του καθενός από εμάς, που είτε έμμεσα είτε άμεσα, έστω και σ' ένα φιλολογικό επίπεδο, μπορεί να γινόμαστε συνένοχοι.

Έχω την πεποίθηση πως το συγκεκριμένο βιβλίο της σειράς ή θα το λατρέψεις ή θα το μισήσεις. Είναι μονόδρομος! Τα χλιαρά συναισθήματα δεν έχουν καμία θέση στην προκειμένη περίπτωση, αλλά προς τα που θα κλίνεις, τελικά, εξαρτάται από τις προσωπικές σου αντοχές. Προσωπικά, αν και έπιασα τον εαυτό μου να δοκιμάζεται αρκετές φορές, θα έλεγα πως τείνω περισσότερο προς την ομάδα των πρώτων, όχι μόνο επειδή παραδέχομαι την τόλμη του συγγραφέα, αλλά κι επειδή κατάφερε με έναν ιδιαίτερα ευφυή τρόπο να χτίσει μία πλοκή με ένταση, νεύρο και διεθνείς προεκτάσεις που με προβλημάτισε. Παράλληλα, ανέλυσε την υπόθεσή του μέσα από δύο διαφορετικά πρίσματα, αυτά του αστυνομικού και του δημοσιογράφου, τραβώντας μια πολύ ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα δύο, συνδέοντάς τα, ωστόσο, με το αόρατο νήμα του ανθρώπινου παράγοντα. Όσο για τη σχέση ανάμεσα στον Βίλιαμ και στην κόρη του... νομίζω πως το βιβλίο αυτό έρχεται για να σας προσφέρει όσα, ίσως, να σας έχουν λείψει ως τώρα.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:

Συγγραφέας: Jorn Lier Horst
Μεταφραστής: Παπαγρηγοράκη Δέσποινα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 424
ISBN: 978-960-605-610-9