Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Να αγαπάς την οικογένειά σου, να φροντίζεις αυτούς για τους οποίους φέρεις ευθύνη, να μην παραιτείσαι ποτέ και να μη σταματάς ποτέ να παίζεις – αυτοί είναι οι σοφοί κανόνες των λύκων. Οι λύκοι φροντίζουν ιδιαίτερα τα γέρικα και τραυματισμένα μέλη της αγέλης, ανατρέφουν τα μικρά τους με αγάπη και μπορούν να ξεχάσουν τα πάντα πάνω στο παιχνίδι. Σκέφτονται, ονειρεύονται, κάνουν σχέδια, επικοινωνούν έξυπνα μεταξύ τους και μοιάζουν με τους ανθρώπους περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ζώο.
Η Έλι Ράντινγκερ, έχοντας μελετήσει επί χρόνια τους λύκους, αφηγείται συναρπαστικές ιστορίες που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, καθώς φέρνουν στο φως αξίες όπως η έννοια της οικογένειας, η εμπιστοσύνη, η υπομονή, οι αρχηγικές ικανότητες, η αντιμετώπιση της αποτυχίας ή του θανάτου. Καταγράφει καταπληκτικά και άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία για τη ζωή των λύκων και καταδεικνύει κάτι μοναδικό: ότι οι λύκοι θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη μορφή του ανθρώπινου είδους.

Προσωπική άποψη:
Από τότε που ήμουν μικρό παιδί ακόμα, έτρεφα μια βαθιά αγάπη για τους λύκους. Μέχρι και σήμερα, είναι ένα από τα πλάσματα εκείνα που η φύση του με γοητεύει απίστευτα, ενώ ο τρόπος συμπεριφοράς τους πάντα με εντυπωσιάζει και με παραξενεύει. Θυμάμαι όλες αυτές τις ιστορίες που έχω ακούσει, δει και διαβάσει γι' αυτούς, ορισμένες εξ αυτών να φαντάζουν σε ορισμένους τόσο παράξενες που πάντα προσπαθούν να τις υποβιβάσουν τονίζοντας τη θεωρητική της υπερβολή τους, κι όμως, όσον αφορά εμένα, ποτέ δεν σκέφτηκα τίποτα απ' όλα αυτά. Ίσως γιατί πάντα ένιωθα πως οι λύκοι δεν είναι απλά ζώα που λειτουργούν βάσει ενστίκτου, αλλά γιατί όλη τους η ύπαρξη βασίζεται σε κάτι πολύ ανώτερο.

Η Elli Radinger, έπειτα από μελέτη των λύκων για πάρα πολλά χρόνια, έχοντας παρατηρήσει, καταγράψει και αναλύσει τον τρόπο συμπεριφοράς τους ως μονάδες αλλά ως σύνολο, μέσα στα πλαίσια μιας αγέλης, έγραψε αυτό το βιβλίο θέλοντας να μοιραστεί με το ευρύ κοινό, όχι μόνο τη γνώση που αποκόμισε μέσω της έρευνάς της, ούτε την αγάπη της ίδιας για τα υπέροχα αυτά πλάσματα, αλλά για να μας κάνει να καταλάβουμε ποια πραγματικά είναι αυτά και πόσο πολύ, όσο παράξενο κι αν φαντάζει, οι λύκοι αντιπροσωπεύουν μια άλλη πλευρά των ανθρώπων και της κοινωνίας τους. Μια πλευρά πολύ καλύτερη, με πιο ειλικρινή συναισθήματα, με μεγαλύτερη αίσθηση καθήκοντος κι ευθύνης. Μια πλευρά που μοιράζεται ανάμεσα στη δύναμη και στην αγάπη. Μια πλευρά που αν κι εμείς οι ίδιοι υιοθετούσαμε σε μεγαλύτερο βαθμό μέσα στην καθημερινότητά μας, τότε θα ήμασταν καλύτεροι.

Αναμφίβολα, το βιβλίο αυτό απευθύνεται πρώτα απ' όλα σε ανθρώπους που νιώθουν αγάπη και θαυμασμό γι' αυτά τα πλάσματα και που θέλουν να ανοίξουν νέους ορίζοντες σε σχέση με όλα όσα πίστευαν μέχρι σήμερα. Για τα πλάσματα αυτά που νοιάζονται για το σύνολο της κοινότητάς τους, που δεν εγκαταλείπουν τους ηλικιωμένους, που φροντίζουν τα παιδιά τους με αφοσίωση και αγάπη, που δεν υποχωρούν μπροστά στις δυσκολίες της ζωής τους, που λειτουργούν οργανωμένα και ομαδικά, που έχουν κώδικες επικοινωνίας και ηθικής που ακολουθούν πιστά, που σέβονται τα όσα τους ορίζουν και κατ' επέκτασιν ορίζουν και το σύνολό τους. Ιστορίες από τη ζωή τους, που άλλες φορές αποτυπώνονται με δυναμική και γρήγορους ρυθμούς δράσης και άλλες, πάλι, με απαλότητα και τρυφερότητα, τόσο όμορφα γραμμένες που σε μαγεύουν, σε παρασύρουν, σε κάνουν να αναθεωρήσεις τα όσα πίστευες πως ήξερες και, γιατί όχι, σου δίνουν μαθήματα ζωής, όχι μόνο για να κάνεις αυτήν καλύτερη, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό σου.
Βαθμολογία 10/10 

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Elli Radinger
Μεταφραστής: Παύλου Αλεξάνδρα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Γενικών Γνώσεων
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 320
ISBN: 978-618-01-2850-5