Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Είμαι πεπεισμένος ότι διατρέχω άμεσο κίνδυνο και, επομένως, σας εκλιπαρώ να σπεύσετε στη Γαλλία».
Μια επείγουσα έκκληση για βοήθεια φέρνει τον Ηρακλή Πουαρό στην παραθαλάσσια Βίλα Ζενεβιέβ, στη βόρεια Γαλλία. Όμως ο ιδιοφυής ντετέκτιβ δεν προλαβαίνει να σώσει τον υποψήφιο πελάτη του. Ο Πολ Ρενό μόλις βρέθηκε νεκρός, μαχαιρωμένος με ιδιαίτερη μανία, σε έναν φρεσκοσκαμμένο λάκκο στο γήπεδο γκολφ της έπαυλης.
Γιατί ο νεκρός φοράει το παλτό του γιου του; Και για ποιον προοριζόταν το παθιασμένο ερωτικό γράμμα που υπήρχε στην τσέπη του; Προτού ο Πουαρό προλάβει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, η υπόθεση παίρνει νέα, δραματική τροπή με την ανεύρεση ακόμη ενός θύματος, το οποίο φαίνεται να έχει χάσει τη ζωή του με τον ίδιο ακριβώς τρόπο… 

Προσωπική άποψη:
Η δεύτερη υπόθεση στο σύμπαν του Ηρακλή Πουαρό επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, για να μας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και να μας θυμίσει ποια ήταν τα πρώτα βήματα που καθιέρωσαν τον μεγάλο κι εκκεντρικό αυτό ντετέκτιβ -κι ας μην είναι ιδιαίτερα συμπαθής, ούτε καν στην ίδια την δημιουργό του- στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού. Μια ιστορία που συγκριτικά με άλλες που ακολούθησαν δεν είναι τόσο δυνατή, αλλά που εισήγαγε στον κόσμο του, και στη δράση του, στοιχεία που αργότερα θα έπαιζαν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο.

Ο Πολ Ρενό ζητάει από τον Ηρακλή Πουαρό να τον επισκεφτεί άμεσα στη βίλα του στη Βόρεια Γαλλία, καθώς είναι πεπεισμένος πως η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. Η πεποίθησή του αυτή αποδείχθηκε πέρα για πέρα σωστή και, δυστυχώς για τον ίδιο, όταν ο Πουαρό φτάνει στον προορισμό του ανακαλύπτει πως ο Ρενό έχει βρεθεί άγρια δολοφονημένος, με το σώμα του να βρίσκεται πεταμένο μέσα σε έναν φρεσκοσκαμμένο λάκκο στο γήπεδο γκολφ της έπαυλης. Οι πρώτες ενδείξεις καθιστούν ως ένοχο για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα τον γιο του θύματος, που με τον θάνατο των γονιών του γίνεται ο μοναδικός κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας που πολλοί έχουν στο μάτι. Όμως, μια παρόμοια υπόθεση είκοσι χρόνια πριν, και η θεωρία του Πουαρό πως τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο απλά όσο φαίνονται, τον οδηγούν στο να διερευνήσει την υπόθεση σε μεγαλύτερο βάθος, έτσι ώστε να μην καταδικαστεί άδικα ο λάθος άνθρωπος.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί, όσον αφορά το βιβλίο, είναι πως σε αυτό έχουμε την πρώτη επίσημη εμφάνιση του Χέιστινγκς, με την Christie να καθιστά ξεκάθαρο, με τον δικό της μοναδικό τρόπο, πως στο μέλλον θα έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο. Και πράγματι, έτσι είναι, έστω κι αν πολλές φορές συμβάλλει τυχαία στην επίλυση ενός μέρος του εκάστοτε γρίφου, σαν από ατύχημα, αλλά προσφέροντας στον Πουαρό το κατάλληλο πάτημα ώστε να τονίσει τη διαφορά ανάμεσα στους δύο. Ο ένας βασίζεται περισσότερο στις συμπτώσεις, ενώ ο άλλος στην εξέταση και ανάλυση ακόμα και των πιο μικρών λεπτομερειών που για τους περισσότερους δεν θα ήταν τίποτα παραπάνω από μικρές, τυχαίες πιτσιλιές μελάνης πάνω σε λευκό χαρτί.

Η ιστορία, από μόνη της, δεν διαθέτει κάτι το ιδιαίτερα εντυπωσιακό ή πρωτότυπο, είναι, όμως, μια κλασσική "αγκαθική" συνταγή που προσφέρει στον αναγνώστη ευχάριστες αναγνωστικές στιγμές, ίσως και κάποιες μικρές στιγμές εκνευρισμού χάρη στην φλυαρία του Χέιστινγκς, με τις δεύτερες να μην βαραίνουν ούτε το κλίμα, αλλά ούτε και τη διάθεσή μας. Ο τρόπος που συνδέονται, τελικά, τα κομμάτια του παζλ προκειμένου να οδηγηθούμε στη λύση του μυστηρίου, είναι απόλυτα μεθοδευμένος, πολύ καλά μελετημένος, και δεδομένου ότι όλα αυτά συνέβησαν σχεδόν εκατό χρόνια πριν, η αξία που αποκτά όλο αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Καψάλης Χρήστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 288
ISBN: 978-618-01-2997-7