Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Αναζητείται κάθε πληροφορία που αφορά την Τζέιν Φιν. Απευθυνθείτε Ι.Α.»
Ο Τόμι και η Τάπενς είναι νέοι, αδέκαροι και διψούν για συγκινήσεις. Έτσι, βάζουν μπροστά μια τολμηρή επιχείρηση. Την «Περιπετειώδεις Νέοι Ε.Π.Ε.».
Η αγγελία τους στην εφημερίδα λέει ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οτιδήποτε, να πάνε οπουδήποτε, αρκεί να πληρωθούν καλά. Αλλά η πρώτη τους δουλειά για λογαριασμό του κακόβουλου κυρίου Γουίτινγκτον θα τους βάλει σε κίνδυνο πολύ μεγαλύτερο από όσο θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν…
Αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση του διδύμου των ντετέκτιβ Τόμι και Τάπενς, που αποτελούν, μετά με τον Πουαρό και τη μις Μαρπλ, τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς ήρωες της Άγκαθα Κρίστι. 

Προσωπική άποψη:
Μετά τον Ηρακλή Πουαρό και τη μις Μαρπλ, οι πιο δημοφιλείς ήρωες της Agatha Christie δεν είναι άλλοι από τους ντετέκτιβ Τόμι και Τάπενς με τους οποίους, ντροπή μου που το παραδέχομαι δημόσια, δεν είχα την παραμικρή επαφή μέχρι και σήμερα. Όχι τόσο γιατί δεν το επιδίωξα, αλλά περισσότερο γιατί δεν έτυχε. Όπως και να 'χει, παίρνοντας το βιβλίο που αποτελεί την αρχή όλων τους των περιπετειών στα χέρια μου, ένιωσα μεγάλο ενθουσιασμό, μα και μεγάλη αγωνία συνάμα. Η αναπόφευκτη σύγκριση με άλλους αγαπημένους, εντός κι εκτός εισαγωγικών, ήρωες δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση και αυτό το γνώριζα πολύ καλά. Και πράγματι, η πρώτη μου επαφή μαζί τους δεν με συγκλόνισε, αλλά οφείλω να ομολογήσω πως ήταν άκρως διασκεδαστική.

Οι Τόμι και Τάπενς, δύο νέοι μόλις είκοσι δύο ετών και χωρίς καθόλου εμπειρία γύρω από τα περισσότερα πράγματα που αφορούν τη ζωή, μα μοναδικό τους σκοπό να κάνουν μια νόμιμη εργασία που θα τους αποφέρει καλά χρήματα -μέχρι τουλάχιστον ο δεύτερος να βρει μια πλούσια νύφη και να λύσει τα προβλήματά του- ιδρύουν μια ιδιότυπη επιχείρηση, την «Περιπετειώδεις Νέοι Ε.Π.Ε.». Οι δυο τους δηλώνουν πρόθυμοι να κάνουν το οτιδήποτε και να βρεθούν οπουδήποτε, αρκεί αυτός που θα τους προσλάβει να τους πληρώσει καλά. Και κάπως έτσι, μπλέκουν σε μια υπόθεση που αποδεικνύεται πολύ πιο επικίνδυνη απ' όσο πίστευαν. Αυτή δεν είναι άλλη από το να βρουν μια γυναίκα που εξαφανίστηκε όταν το πλοίο στο οποίο επιβιβαζόταν βυθίστηκε πέντε χρόνια νωρίτερα, η οποία είχε στα χέρια της ένα πολύ σημαντικό έγγραφο για την κυβέρνηση, το οποίο και της παρέδωσε ένας κατάσκοπος που έχασε τη ζωή του την τραγική εκείνη μέρα.

Το μεγαλύτερο ατού, φυσικά, της ιστορίας αυτής -και πιθανολογώ όσων θα ακολουθήσουν- δεν είναι άλλο από το πρωταγωνιστικό της δίδυμο που διαθέτει μια εξαιρετική χημεία και ο τρόπος που λειτουργούν και αλληλοσυμπληρώνονται είναι μοναδικός. Παράλληλα, οι μεταξύ τους διάλογοι -και όχι μόνο, αφού υπάρχει και αλληλεπίδραση ερωτικού ενδιαφέροντος που αποτυπώνει πολύ ωραία, και προχωρημένα για τα δεδομένα της εποχής, τις διάφορες θέσεις και απόψεις της γυναίκας και της τοποθέτησης, ή μη, αυτής- είναι άκρως διασκεδαστικοί και απολαυστικοί, έστω κι αν σε κάποιους μπορεί να φαντάζουν κάπως ξεπερασμένοι. Αυτούς πρέπει να τους κρίνουμε σύμφωνα με την εποχή που γράφτηκαν, με τις κοινωνικές και ταξικές συνθήκες που επικρατούσαν τότε, και όχι να προσπαθούμε να τις εκλογικεύσουμε στο σήμερα, διαφορετικά χάνουμε ένα μέρος της μαγείας τους. 

Η δράση μπορεί να μην είναι εξαιρετικά γρήγορη στην αρχή της αφήγησης, όμως, όσο αυτή προχωράει, τόσο αυξάνεται και ο ρυθμός της, με αποτέλεσμα να παρασυρόμαστε στη δίνη των εξελίξεων και να πορευόμαστε παράλληλα με τους ήρωές μας προσπαθώντας να ξετυλίξουμε μαζί τους το κουβάρι της ιστορίας στην οποία βρέθηκαν μπλεγμένοι -ίσως όχι και τόσο ηθελημένα όσο θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε. Η έλλειψη εμπειρίας από μέρους τους μπορεί να μην βοηθάει και πολύ στην απόδοση μιας λύσης, ωστόσο, αποδεικνύεται αστεία και ευχάριστη για εμάς, ως αναγνώστες, αφού παρακολουθούμε τα όσα γίνονται μέσα από ένα πρίσμα... χαλαρότητας, θα λέγαμε, πράγμα ιδιαίτερα ευχάριστο, αφού η συνθήκη αυτή μας θυμίζει πως δεν είναι ανάγκη κάθε αστυνομικό μυθιστόρημα να μας κρατάει στην τσίτα, αρκεί να το απολαμβάνουμε.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Δουρίδα Αικατερίνη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 312
ISBN: 978-618-01-3040-9