Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Είμαι η Δούκισσα της Πλακεντίας, η Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρέν… Τον έρωτα τον γνώρισα πολύ καλά μόνο στη χώρα που σημάδεψε τη ζωή μου, την Ελλάδα. Εδώ κατάλαβα ότι ήταν η πατρίδα μου, λες και με περίμενε χρόνια…»
Αθήνα 1846. Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Δανάη Θόρτον φτάνει στην πόλη με σκοπό να πάρει συνέντευξη από την πλουσιότερη γυναίκα της Ελλάδας, τη διάσημη δούκισσα της Πλακεντίας. Ενώ περιηγείται στην Αθήνα του Όθωνα και της Αμαλίας, παντού ακούει τον κόσμο να μιλάει για αυτή την εκκεντρική γυναίκα.
Μια μέρα η Δανάη θα γνωρίσει έναν όμορφο νέο, τον Ιωάννη Μαυρομιχάλη. Θα συνδεθούν ερωτικά και για αυτήν η Αθήνα θα γίνει η πόλη του έρωτα.
Κάποια στιγμή η νεαρή δημοσιογράφος θα κληθεί επειγόντως στο παλάτι. Η βασίλισσα Αμαλία θα την προειδοποιήσει ότι έχει ενοχλήσει πολλούς με τις ερωτήσεις της για τη δούκισσα, για την οποία η βασίλισσα θα εκφραστεί με τα χειρότερα λόγια. Η Δανάη δε δίνει σημασία, καθώς καταλαβαίνει την αντιπαλότητα των δύο γυναικών.
Αλλά δεν υποψιάζεται ότι ο τροχός της μοίρας ήδη γυρίζει εναντίον της. Σύντομα παλαιοί εφιάλτες θα ζωντανέψουν και εχθροί από το παρελθόν θα φανερωθούν. Θα χτυπήσουν αυτήν και τον αγαπημένο της Ιωάννη, αφήνοντας στο κορμί και στην ψυχή της βαθιά σημάδια.
Η Δανάη, αναζητώντας τη λύτρωση στο ακαθόριστο πεπρωμένο της, θα πρέπει να διαβεί τους σκοτεινούς διαδρόμους του παλατιού μιας γυναίκας η οποία από καιρό την παρακολουθεί.
Η συγκλονιστική ιστορία της λησμονημένης δούκισσας της Πλακεντίας, μιας γυναίκας που πάλεψε μόνη ενάντια στη μοίρα, με μοναδικό όπλο την αγάπη της για την Ελλάδα.

Προσωπική άποψη:
Η Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρέν, ευρέως γνωστή με το προσωνύμιο η Δούκισσα της Πλακεντίας, υπήρξε μία απ' τις εμβληματικότερες φιγούρες της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας μας, παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι, αν τους ρωτήσεις, στοιχηματίζω πως απλά έχουν ακούσει το όνομά της -κυρίως εξαιτίας της στάσης του Μετρό που προς τιμής της δόθηκε το όνομά του-, αλλά πως δεν γνωρίζουν ποια πραγματικά ήταν, ποιο το έργο της και γιατί υπήρξε τόσο σημαντική, ιστορικά και όχι μόνο. Μια γυναίκα με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα, που έδωσε μεγάλους αγώνες και ωφέλησε τρομερά, με τις πράξεις της, τη μετεπαναστατική Αθήνα, που δεν αναγνωρίζεται, τόσο στο τότε όσο και στο σήμερα, όσο πραγματικά της αξίζει. 

Βέβαια, τα τελευταία δύο χρόνια, όλο και μεγαλύτερο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον τον σύγχρονων λογοτεχνών γύρω από το πρόσωπό της, με την κυρία Γαληνού να κάνει την αρχή -φέτος κυκλοφόρησε το δεύτερο μυθιστόρημά της πάνω στη ζωή της Δούκισσας-, ενώ φέτος, με μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση του όλου θέματος, ακολούθησε ο κύριος Κονδύλης. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο αφηγήσεις είναι πως η πρώτη κρατάει διατηρεί τις ρίζες της στο παρόν, εξερευνόντας το παρελθόν, ενώ η δεύτερη, ιστορικά και σε επίπεδο δράσης, είναι εξ' ολοκλήρου τοποθετημένη σε μιαν άλλην εποχή, εκείνη όπου τα σημαντικά γεγονότα που ο συγγραφέας παραθέτει, τοποθετεί στο μικροσκόπιό του και αναλύει, πράγματι έλαβαν χώρα.

Ο κύριος Κονδύλης είναι γνωστός, κυρίως, για τα ιστορικά του μυθιστορήματα. Με μεγάλη αγάπη και σεβασμό απέναντι στην ίδια την Ιστορία, τα γεγονότα της οποίας, κάθε φορά, φαίνεται να έχει εξετάσει και μελετήσει εις βάθος, δημιουργεί βιβλία οι αφηγήσεις των οποίων παντρεύουν την πραγματικότητα με τη μυθιστορία, την αλήθεια με τη φαντασία. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει με τέτοιον τρόπο που τίποτα απ' όλα αυτά δεν υστερεί ή δεν υπερτερεί του άλλου, αλλά που αντίθετα έρχονται σε μια τόσο φυσική ένωση, σαν το σφιχταγκάλιασμα δύο εραστών που δεν ξεχωρίζεις που τελειώνει το σώμα του ενός και που αρχίζει του άλλου. Με απλά λόγια, Ιστορία και μυθιστορία αγκαλιάζονται σφιχτά, ενώνονται και γίνονται ένα, τόσο που δεν ξεχωρίζεις τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα και τι όχι, αφού όλα διαθέτουν ρεαλισμό και αληθοφάνεια -αν και μεταξύ μας, λίγο μας προβληματίζει μια τέτοια σκέψη.

Η ίδια η Δούκισσα είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον χαρακτήρας και όσα περισσότερα ανακαλύπτεις γύρω από το πρόσωπό της, τόσο όσον αφορά τη δράση της, μα και σε ό,τι σχετίζεται με την προσωπική της ζωή, τόσο περισσότερο την θαυμάζεις και την εκτιμάς, αλλά και θλίβεσαι λιγάκι με το γεγονός πως η ζωή δεν της φέρθηκε όσο καλά θα έπρεπε -τουλάχιστον, όχι πάντοτε. Γιατί, κόντρα σε όσους προσπάθησαν να την πολεμήσουν, εκείνη συνέχισε μέχρι τέλους να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε για την Ελλάδα της καρδιάς της, όχι μόνο επειδή αγαπούσε την ίδια, αλλά γιατί στον τόπο αυτό ήταν που η καρδιά της χτύπησε σε έναν σκοπό που όμοιό της δεν είχε ακούσει ποτέ ξανά. 

Μέσα από την παράλληλη ιστορία, λοιπόν, μιας άλλης γυναίκας, της Δανάης, που βρίσκεται ανάμεσα στην Αμαλία και τη Δούκισσα της Πλακεντίας, μα και στα βέλη του πολέμου ανάμεσα σε αυτές τις δύο παράταιρες και δυναμικές προσωπικότητες, ανακαλύπτουμε μικρές και μεγάλες πτυχές της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας τις οποίες δεν γνωρίζαμε ή που απλά τις είχαμε ακουστά, με τον κύριο Κονδύλη, χάρη στην αφήγησή του, να μας ταξιδεύει στον χρόνο και στον χώρο. Έτσι, δεν γινόμαστε απλά θεατές, μα κομμάτι της ιστορίας που με τόσο πάθος, ένταση, νεύρο, ρεαλισμό και παραστατικότητα μάς αφηγείται και που είμαι σίγουρη πως θα σας ταξιδέψει κι εσάς όπως κι εμένα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Κονδύλης Θάνος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-618-01-3018-8