Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Δέκα αγοράκια με σκούτερ τρέχουν σαν τρελά στο αντίθετο ρεύμα για να κατακτήσουν τη Νάπολη. Δεκαπεντάχρονα με ανώδυνα παρατσούκλια –Μαραζά, Πεσμένος, Δοντάκι, Λόλιποπ, Ντρόουν–, επώνυμα παπούτσια, κανονικές οικογένειες και το όνομα της κοπέλας τους σε τατουάζ. Έφηβοι που δεν έχουν αύριο, ούτε καν πιστεύουν σ’ αυτό. Που δε φοβούνται τη φυλακή ή τον θάνατο, γιατί ξέρουν ότι η μόνη τους ευκαιρία είναι να τα παίξουν όλα για όλα, αμέσως. Που ξέρουν ότι «λεφτά έχει όποιος τα παίρνει». Οπότε, βουρ, στα μηχανάκια, για να πάνε να τα πάρουν: τα λεφτά, αλλά προπαντός την εξουσία. Η Τράτα των Παιδιών μιλάει για την αμφιλεγόμενη αναρρίχηση μιας τράτας –μιας ένοπλης συμμορίας συνδεδεμένης με την Καμόρρα– και για τον αρχηγό της, τον νεαρό Νίκολας Φιορίλλο. Κουρνιασμένοι στις στέγες της πόλης, μαθαίνουν να πυροβολούν με ημιαυτόματα πιστόλια και ΑΚ-47, σημαδεύοντας δορυφορικά πιάτα και κεραίες, για να κατέβουν κατόπιν στους δρόμους και να σπείρουν τον τρόμο από τη σέλα των σκούτερ τους. Σιγά σιγά αποκτούν τον έλεγχο των συνοικιών, αποσπώντας τον απ’ τις αντίπαλες τράτες, συνάπτοντας συμμαχίες με παλιούς, ξεπεσμένους μπος.
Η τράτα βγαίνει στη θάλασσα σε αναζήτηση ψαριών που θα ξεγελαστούν απ’ το φως. Αυτή η τράτα βγαίνει στους δρόμους της Νάπολης να ψαρέψει ανθρώπους για να σκοτώσει. Αυτό το βιβλίο μιλάει για αγοράκια που σπαρταράνε σαν τα ψάρια, για εφήβους που ξεγελιούνται απ’ το φως και για θανάτους που φέρνουν άλλους θανάτους. Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο διεισδύει αμείλικτα στην πραγματικότητα που ανέκαθεν ερευνούσε και μας βυθίζει στην αυθεντικότητα των φανταστικών ιστοριών με ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα αθωότητας και καταπίεσης.

Προσωπική άποψη:
Η Ιταλία μάς έχει τροφοδοτήσει με πολλές ιστορίες, μυθιστορηματικές, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, που σχετίζονται με την ιδέα της μαφίας, εντός κι εκτός εισαγωγικών, ή για να το θέσουμε πιο απλά, των διάφορων ομάδων που ζουν, λειτουργούν και πράττουν ως μια οικογένεια, που μπορεί να μην την συνδέει το αίμα, αλλά την συνδέει κάτι άλλο που ίσως να είναι και πιο ισχυρό. Η επιλογή, η κοινή ταυτότητα, η πίστη του ενός στον άλλον μα και σε έναν κοινό σκοπό. Και δε λέω, όλο αυτό ακούγεται πολύ ρομαντικό, και ίσως και να είναι, όμως στην πραγματική ζωή τα πράγματα δεν λειτουργούν ακριβώς έτσι, αφού η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή από το μυθοπλασία και οι ρεαλιστικές συνέπειες μέσα σε αυτήν πολύ πιο επώδυνες. Αυτή ακριβώς είναι, θα έλεγα, και η φιλοσοφία του Saviano που, σε αντίθεση με άλλους ομότεχνούς του, μας συστήνει έναν ήδη γνωστό σε 'μας κόσμο, αλλά μέσω μιας διαφορετικής οπτικής.

Η ιστορία του βιβλίου ακολουθεί μια ομάδα δέκα αγοριών που ζουν στη Νάπολι και τα οποία, έχοντας ως αρχηγό τους τον Νίκολας, και που το μόνο που θέλουν είναι να αναρριχηθούν στην εξουσία των συμμοριών της πόλης, μα και ολάκερης της Ιταλίας, και να γίνουν σιγά σιγά όχι απλά μέλη μιας συμμορίας που θα συνδέεται με την Καμόρρα, αλλά αρχηγοί αυτής. Για να πετύχουν τους στόχους τους, χωρίς να έχουν απόλυτη συναίσθηση του τι σημαίνει αυτό, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να κατακτήσουν τον έλεγχο της μιας περιοχής μετά την άλλη, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έρθουν σε κόντρα με άλλες συμμορίες -ή τράτες, όπως αποκαλούνται στο βιβλίο-, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, συνάπτοντας συμμαχίες με παλιά αφεντικά που σήμερα έχουν ξεπέσει, ρισκάροντας ακόμα και την ελευθερία τους, αν όχι την ίδια τη ζωή τους.

Διαβάζοντας κανείς την ιστορία αυτή, ειδικά αν είναι γονιός, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κατά πόσο είναι ρεαλιστικά όλα όσα αποτυπώνει στο χαρτί ο Saviano. Υπάρχει ένα κομμάτι μέσα μας που αμφισβητεί όλα όσα διαβάζει, υπάρχει κι ένα άλλο, όμως, που γνωρίζοντας ορισμένα πράγματα σχετικά με την εγκληματικότητα στην Ιταλία και τους άγραφους νόμους αυτής, δεν μπορεί παρά να αποδεχθεί όλα όσα γίνεται μάρτυράς τους μέσω της αφήγησης του συγγραφέα ως μια πραγματικότητα έξω από την δική του, αλλά πραγματική για κάποιους άλλους. Μια πραγματικότητα που τροφοδοτείται και καλλιεργείται μέσα στη συνείδηση των νεαρών αυτών παιδιών, τόσο μέσω της προβολής τους από τα Μέσα, όσο κι εξαιτίας του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο μεγαλώνουν και που τους παρέχει εικόνες που κανένα παιδί δεν χρειάζεται, αλλά που τα συγκεκριμένα δεν θα μπορούσαν να αποφύγουν, παρά να τις πάρουν βαθιά μέσα τους και να τις προσαρμόσουν στα δικά τους εικονοπλαστικά θέλω και ανάγκες.

Παρά, όμως, τον επηρεασμό που τα παιδιά δέχονται από το περιβάλλον τους, γινόμαστε μάρτυρες και μιας ακόμα αλήθειας που μας προβληματίζει σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Γιατί τα παιδιά αυτά ναι μεν επηρεάζονται από τους πατεράδες τους και τον δικό τους βίο, αλλά δεν επιθυμούν να γίνουν όπως αυτοί, θεωρώντας τους αδύναμους και πολύ κατώτερους απ' αυτό που μπορούν να γίνουν τα ίδια. Και εκεί είναι που τα θέλω ενισχύονται και τρέφονται από μια διαστρεβλωμένη ανάγκη για επιβολή και μια αντιπαλότητα οι ρίζες της οποίας είναι πολύ πιο βαθιές απ' όσο φαίνονται, μα και πολύ πιο επικίνδυνες όσο μεγαλώνουν και αναπτύσσονται. Και ίσως να υπάρχουν γύρω τους άνθρωποι που να ήταν σε θέση να τα βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα τα λάθη τους και τις κατευθύνσεις εκείνες που δεν θα έπρεπε να πάρουν γιατί θα οδηγηθούν σε προορισμούς δίχως επιστροφή, όμως κι αυτοί δεν κάνουν τίποτα, όχι γιατί δεν μπορούν, αλλά γιατί έχουν παραδώσει από καιρό τα όπλα σε μια συνθήκη που θεωρούν πως δεν είναι σε θέση να την αλλάξουν.

Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Saviano ξεγυμνώνει μπροστά στα μάτια μας την ιστορία κάποιων παιδιών που παλεύουν να γίνουν άντρες πριν την ώρα τους, έστω κι αν στο τέλος δεν είναι τίποτα περισσότερο από αγόρια που κρατάνε όπλα και που παριστάνουν κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι. Ένα βιβλίο αρκετά ζοφερό, που αρκετές φορές κάνει το στομάχι σου να σφίγγεται εξαιτίας των προβληματισμών που γεννά μέσα σου, μα κι ένα βιβλίο που σε προκαλεί να σκεφτείς και να αναλύσεις μια ζωή, οι αλήθειες της οποίας μπορεί να μην σε αφορούν άμεσα, αλλά που βάζουν το δικό τους λιθαράκι στο σύνολο ενός κόσμο που όλοι μας θα έπρεπε να παλεύουμε για ν' αλλάξει. Ένα βιβλίο που εμπεριέχει αρκετά στοιχεία βίας, αλλά που την ίδια στιγμή την καταδικάζει, και που παρά την σκληρότητά του, κρύβει μέσα του άλλο τόσο φως κι ελπίδα, αρκεί να ξέρεις που να την αναζητήσεις.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Roberto Saviano
Μεταφραστής: Οικονομίδου Μαρία
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 453
ISBN: 978-960-16-8086-6