Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
H Φράνσις είναι είκοσι ενός ετών και σπουδάζει στο Δουβλίνο· μια συγκρατημένη και μελαγχολική νεαρή γυναίκα, που παρατηρεί τα πάντα γύρω της και την ενδιαφέρει, αν και χαλαρά, να γίνει συγγραφέας. Πρώην ερωτική της σύντροφος και τώρα καλύτερή της φίλη είναι η όμορφη Μπόμπι, που δε χάνει στιγμή την αυτοκυριαρχία της. Ένα βράδυ, ύστερα από μια ποιητική περφόρμανς των δυο τους σε μια από τις σκηνές της πόλης, συναντούν τη γνωστή δημοσιογράφο Μελίσσα, γνωρίζουν έπειτα τον όμορφο σύζυγό της Νικ και σταδιακά εμπλέκονται στον κόσμο τους: πολυτελή σπίτια, ξέφρενα πάρτι, διακοπές στη Βρετάνη. Το διασκεδαστικό φλερτ ανάμεσα στη Φράνσις και στον Νικ, όπως φαινόταν στην αρχή, θα εξελιχθεί σε μια παράξενη –κι έπειτα οδυνηρή– οικειότητα.

Προσωπική άποψη:
Ήταν το 2017 όταν η Sally Rooney έκανε το λογοτεχνικό της ντεμπούτο με το βιβλίο της "Συζητήσεις με φίλους" -αν και στην πραγματικότητα, αυτό ήταν το έντυπο ντεμπούτο της, με το πιο πρόσφατό της της έργο του 2019, να έχει κυκλοφορήσει το 2016 μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας-, κάνοντας τεράστια επιτυχία, όχι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 19 γλώσσες, φτάνοντας και στη χώρα μας από τις εκδόσεις Πατάκη που συνηθίζουν ν' αγαπούν τέτοια βιβλία, ενώ έχει κερδίσει το Bραβείο Νέου Συγγραφέα της Χρονιάς από την εφημερίδα Sunday Times, καθώς, επίσης, έχει αναγνωριστεί ως Βιβλίο της Χρoνιάς από τις εφημερίδες Sunday Times, Observer και Telegraph. Δεδομένης δε της ηλικίας της συγγραφέως, δεν το λες και λίγο.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Φράνσις, μια φοιτήτρια στην ηλικία των είκοσι ενός ετών που ζει μια ήσυχη ζωή στο Δουβλίνο και την ενδιαφέρει αρκετά η συγγραφή, με την οποία σκέφτεται να ασχοληθεί στο μέλλον, χωρίς, ωστόσο, να έχει κάποιο πρόγραμμα ή να πιέζει καταστάσεις. Στο πλευρό της βρίσκεται η Μπόμπι, με την οποία είναι οι καλύτερες φίλες, αν και παλαιότερα είχαν ερωτική σχέση, κάτι, όμως, που δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τη μεταξύ τους σχέση. Μάλιστα, συνεργάζονται μαζί, με μεγάλη επιτυχία, και μετά από μια τέτοια συνεργασία -μια ποιητική περφόρμανς σε κάποια καλλιτεχνική σκηνή της πόλης, όπως συνηθίζουν- θα συναντήσουν τη Μελίσσα, δημοσιογράφο στο επάγγελμα, και παντρεμένη με τον άκρως γοητευτικό Νικ, με τους δυο τους να τους γνωρίζουν έναν κόσμο πολυτέλειας και ξέφρενης ζωής που δεν είχαν καν φανταστεί ποτέ τους. Και όταν το φλερτ της Φράνσις με τον Νικ εξελιχθεί σε κάτι διαφορετικό απ' αυτό που περίμενε, θα διαπιστώσει πως κάποια πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται.

Όταν παίρνεις στα χέρια σου ένα βιβλίο που τόσος μεγάλος ντόρος έχει γίνει γύρω απ' αυτό, αναπόφευκτα μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς αν πραγματικά υπάρχει λόγος γι' αυτό, ή αν ο εκάστοτε συγγραφέας γεννήθηκε κάτω από ένα τυχερό άστρο ή αν απλά ήταν αρκετά τυχερός ώστε οι συγκυρίες, χρονικές και όχι μόνο, να τα έφεραν έτσι ώστε να κερδίσει, τόσο αυτός όσο και το έργο του, μια τέτοια αναγνωρισιμότητα. Προσωπικά, και όχι μόνο στην προκειμένη περίπτωση αλλά και σε πολλές άλλες, θεωρώ πως αυτό συμβαίνει εξαιτίας ενός συνδυασμού όλων των παραπάνω. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε πως το "Συζητήσεις με φίλους" είναι ένα βιβλίο αρκετά ιδιαίτερο, φρέσκο και με δικό του χαρακτήρα και ταυτότητα, και πως η Rooney τολμάει να θίξει ορισμένα πολύ σύγχρονα θέματα, με δυνατή φωνή και ωμό ρεαλισμό. Είναι, όμως, κι ένα βιβλίο που χρωστάει μέρος της επιτυχίας του στο γεγονός ότι μιλάει για τους νέους -και στους νέους- που ανήκουν στη γενιά του '90 και που σήμερα βρίσκονται στο κέντρο όλων των εκρήξεων και των αλλαγών.

Η δράση του βιβλίου είναι σχεδόν ανύπαρκτη, αφού οι εξελίξεις είναι τέτοιες που δεν δημιουργούν κάποιο ιδιαίτερα περίπλοκο αφηγηματικό σκηνικό, ούτε συμβάλλουν στην κλιμάκωση της όποιας έντασης. Αντίθετα, η Rooney έχει εστιάσει απόλυτα στους χαρακτήρες της, στα θέλω, στα πρέπει, στις ανάγκες, στις επιθυμίες, στις κρυφές σκέψεις, στα συναισθήματα αυτών, επιδιώκοντας να δημιουργήσει ένα ψυχαναλυτικό διεισδυτικό ψυχογράφημα που αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη γενιά, η οποία γαλουχήθηκε με πολύ συγκεκριμένες αξίες και ιδέες, μα και η οποία γεννήθηκε και μεγάλο πάνω σε μια πολύ κομβική στιγμή της κοινωνίας έτσι όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε πάνω στον κόμβο μιας μετάβασης που ακροβατεί ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν και που, επί της ουσίας, δεν ανήκει πουθενά. Στέκεται μόνος του και παρατηρεί προσπαθώντας να καταλάβει που είναι η θέση του, ποιο κομμάτι του ανήκει στο πριν και πιο στο μετά.

Το βιβλίο, συνολικά, χαρακτηρίζεται για την αληθοφάνεια και τον ρεαλισμό του, το κυνικό και καυστικό του χιούμορ, που μεταξύ σοβαρού κι αστείου θίγει καταστάσεις που όλους μάς έχουν προβληματίσει κατά καιρούς -ακόμα κι αν δεν το παραδεχόμαστε-, τους ζωντανούς διαλόγους του μέσα από τους οποίους βλέπουμε τον αντικατοπτρισμό των σύγχρονων σχέσεων και διαδράσεων, σε μια εποχή που η επικοινωνία έχει χαθεί πίσω από οθόνες και διαμορφώνεται μέσα από ένα πληκτρολόγιο, αποκρύπτοντας πολλές φορές την αλήθεια της. Πάνω απ' όλα, όμως, βλέπουμε και αναλύουμε τις σχέσεις μιας ολόκληρης γενιάς που ψάχνει να βρει τον εαυτό της και το που ανήκει, τη γυναικεία ψυχοσύνθεση καθώς αυτή παλεύει με την ενηλικίωση που την φέρνει αντιμέτωπη με ερωτήματα και αποφάσεις που ίσως να μην είναι έτοιμη, μα που πρέπει να τα διαχειριστεί, μα και τις πολλαπλές πτυχές της γυναικείας φιλίας που τόσο έχει αμφισβητηθεί και που, όμως, ίσως να μην είναι ανύπαρκτη, αλλά διαφορετικού σχήματος κάθε φορά, ακόμα κι αν αυτό έχει γωνίες που μπορούν να σε γδάρουν και ν' αφήσουν τα σημάδια τους.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sally Rooney
Μεταφραστής: Φακίνου Μαρία
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 382
ISBN: 978-960-16-8281-5