Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο χαρισματικός αρχαιολόγος Τάσιο Ορτίθ ντε Θάρατε, καταδικασμένος για τα εγκλήματα που τρομοκράτησαν τη Βιτόρια πριν από δύο δεκαετίες, πρόκειται να βγει από τη φυλακή, όταν οι φόνοι ξαναρχίζουν. Στον Παλαιό Καθεδρικό ένα ζευγάρι εικοσάχρονων εντοπίζονται νεκροί. Είναι γυμνοί κι έχουν και οι δύο τσιμπήματα μελισσών στον λαιμό. Και δε θα είναι οι μόνοι.
Ο νεαρός αστυνομικός Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα, ο «Κράκεν», όπως τον φωνάζουν όλοι, ειδικευμένος προφάιλερ, θέλει πάση θυσία να σταματήσει τους φόνους. Μια πρόσφατη προσωπική τραγωδία, όμως, τον εμποδίζει να τους δει ως άλλη μια υπόθεση. Οι μέθοδοί του δυσαρεστούν την Άλμπα, την επικεφαλής της έρευνας, με την οποία διατηρεί μια αμφιλεγόμενη σχέση. Και στο μεταξύ, ο χρόνος τρέχει εναντίον τους και η απειλή παραμονεύει σε κάθε γωνιά της πόλης. Ποια θα είναι τα επόμενα θύματα;
Ένα καθηλωτικό, σκοτεινό θρίλερ, όπου θρύλοι, αρχαιολογία και οικογενειακά μυστικά συνθέτουν ένα πυκνό μυστήριο. Κι όπου ο μεγαλύτερος πρωταγωνιστής είναι η ίδια η Βιτόρια, η γοητευτική πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων. 

Προσωπική άποψη:
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως η ισπανική λογοτεχνία κατακτά όλο και μεγαλύτερο έδαφος. Ανάμεσα στους συγγραφείς που εκπροσωπούν το είδος, πολλά μεγάλα και σπουδαία ονόματα, ενώ είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός πως πολλά από αυτά ανήκουν σε γυναίκες -γιατί, όσα χρόνια κι αν περάσουν, σε κάποια λογοτεχνικά είδη θα κυριαρχεί το ανδρικό στερεότυπο-, όπως είναι η περίπτωση της Eva García Sáenz, που έκανε το ντεμπούτο της το 2012 και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει διατηρήσει απλά μια σταθερή πορεία, αλλά συνεχίζει να εξελίσσεται όλο και περισσότερο. Χαρακτηριστική απόδειξη αυτού δεν είναι άλλη από την τριλογία της, "La ciudad blanca", μία από τις πλέον καλογραμμένες και ξεχωριστές σειρές μυστηρίου που έχουν πέσει στα χέρια μου τα τελευταία χρόνια.

Ο Τάσιο Ορτίθ ντε Θάρατ, ένας εξαιρετικά χαρισματικός αρχαιολόγος που καταδικάστηκε για μια σειρά φόνων που είχαν σκορπίσει τον τρόμο και τον πανικό στη Βιτόρια πριν από περίπου είκοσι χρόνια, πρόκειται ν' αποφυλακιστεί. Την ίδια στιγμή, όμως, οι φόνοι στην ευρύτερη περιοχή ξαναρχίζουν, με ένα νεαρό ζευγάρι που εντοπίζονται νεκροί, γυμνοί και με τσιμπήματα μελισσών στο λαιμών. Αυτοί θα είναι τα πρώτα θύματα, μα όχι και τα τελευταία. Την παράξενη αυτή υπόθεση αναλαμβάνει ο Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα, ένας νεαρός αστυνομικός με ειδικότητα στη δημιουργία προφίλ εγκληματιών, ο οποίος χρησιμοποιεί παράδοξες μεθόδους που δεν βρίσκουν σύμφωνη την επικεφαλής της υπόθεση, την Άλμπα, με την οποία έτσι κι αλλιώς διατηρεί μια προσωπική σχέση, άκρως αμφιλεγόμενη, που ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί. Όμως ο χρόνος τούς πιέζει και τα περιθώρια όλο και στενεύουν, ενώ πρέπει να εντοπίσουν τον δράστη πριν να είναι αργά και πριν να προχωρήσει στα επόμενα θύματά του.

Πραγματικά, νιώθω την ανάγκη να χειροκροτήσω την συγγραφέα, όχι μόνο επειδή κατάφερε να δημιουργήσει ένα καθηλωτικό θρίλερ που δεν με άφησε να πάρω ανάσα, πόσο μάλλον να το αφήσω από τα χέρια μου, αλλά γιατί δημιούργησε μια τόσο περίπλοκη και πολυδιάστατη ιστορία, καταφέρνοντας χειριστεί όλα της τα επίπεδα με τόσο επιδέξιο και ψύχραιμο τρόπο που να μην υπάρχει το παραμικρό ψεγάδι σε αυτήν. Έχει παντρέψει το έγκλημα, το μυστήριο, την αρχαιολογία, τις προσωπικές ιστορίες των εμπλεκόμενων, με τρόπο αριστοτεχνικό, μετουσιώνοντάς τα σε ένα αστυνομικό θρίλερ που σε βομβαρδίζει συνεχώς με νέα στοιχεία και πληροφορίες, ανατρέποντάς σου συνεχώς τα όσα πίστευες μέχρι εκείνη τη στιγμή, μην επιτρέποντάς σου να ρίξεις τις άμυνές σου, ή να εφησυχαστείς, ούτε για λίγο.

Το σκηνικό όπου εξελίσσεται η δράση της αφήγησης, εκτός από έξοχα αποτυπωμένο, είναι τόσο σκοτεινά μαγευτικό και τόσο σαγηνευτικά μυστηριώδες, που την ίδια στιγμή που το νιώθεις να στέκεται απειλητικό και άγριο γύρω σου, σε γοητεύει και σε καλεί να εξερευνήσεις τις πιο μυστικές γωνιές του, φέρνοντας στο φως καλά θαμμένα μυστικά που μπορούν να οδηγήσουν, με τη σειρά τους, σε ακόμα μεγαλύτερες και πιο πολυεπίπεδες αλήθειες απ' όσες μπορείς ίσως να πιστέψεις πως πιθανόν να υπάρχουν, τουλάχιστον όταν ξεκινάς την ανάγνωση του βιβλίου αυτού. Και όλα αυτά αποτυπωμένα με έναν σκοτεινό λυρισμό που σε παραπέμπει σε μια άλλη λογοτεχνική εποχή χωρίς, ωστόσο, να χάνει τη δυναμική ή τον ρεαλισμού του σήμερα, αλλά και χωρίς να απορρίπτει τα στοιχεία εκείνα του μαγικού ρεαλισμού που δίνουν μια άλλη διάσταση στο όλο εγχείρημα.

Σε ό,τι αφορά τους χαρακτήρες, η Sáenz έχει κάνει εξίσου εξαιρετική δουλειά αντιμετωπίζοντάς τους όχι απλά σαν χάρτινους ήρωες που θα εξυπηρετήσουν την πλοκή της, αλλά σαν αληθινούς ανθρώπους, με χαρίσματα και αδυναμίες, με τον καθέναν από αυτούς να προσφέρει τον δικό του κρίκο στην αλυσίδα που θα οδηγήσει στη λύση του μυστηρίου, αλλά και να έχει τη δική του εξέλιξη, η οποία βασίζεται στα ξεχωριστά στοιχεία του χαρακτήρα του, αλλά και στη μοναδικότητα των ικανοτήτων του που τον καθορίζουν, τόσο ψυχογραφικά, όσο και ως ιδιοσυγκρασία γενικότερα. Θα ήθελα να πω πολλά περισσότερα, όμως θα αποφύγω να το κάνω, πράγμα που δεν οφείλεται μόνο στον φόβο μου να σας αποκαλύψω περισσότερα απ' όσα θα έπρεπε, αφού το συγκεκριμένο βιβλίο πρέπει να το διαβάσετε γνωρίζοντας όσο το δυνατόν λιγότερα σχετικά με αυτό, αλλά και στο ότι η μαγεία και η ξεχωριστή ταυτότητα τέτοιων ιστοριών δεν χρειάζονται λόγια για ν' αναδειχθούν, ούτε για να την αλλοιώσουν, παρά μονάχα να παραδοθεί ο αναγνώστης στη μοναδικότητά τους.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Eva García Sáenz
Μεταφραστής: Βασιλάκου Αγγελική
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 488
ISBN: 978-618-01-3271-7