Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΕΝΑΣ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟΣ ΜΠΑΤΣΟΣ
Ο Αλµπέρτους Μπίσλααρ έχει εγκαταλείψει το απαιτητικό αστυνοµικό του πόστο και µια αποτυχηµένη σχέση στο Γιοχάνεσµπουργκ για µια θέση στα µετόπισθεν – στις παρυφές της ερήµου Καλαχάρι. Αλλά το όνειρό του να ζήσει µια ήρεµη ζωή στην ύπαιθρο σύντοµα γκρεµίζεται από το ξέσπασµα της βίας στην περιοχή.
ΜΙΑ ΑΓΡΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ. ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΗ ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Όταν µια εκκεντρική λευκή καλλιτέχνιδα και η µαύρη τετράχρονη θετή της κόρη δολοφονούνται στη φάρµα τους, οι εξαγριωµένοι λευκοί αγρότες στρέφουν τις υποψίες τους εναντίον του ιθαγενούς επιστάτη.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΟΛΩΝ ΓΥΜΝΑ ΣΤΟ ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ
Στην προσπάθειά του να βρει τον δολοφόνο ο Μπίσλααρ θα βυθιστεί στις ραδιουργίες και τις φυλετικές εντάσεις της κοινότητας και θα διαπιστώσει ότι η βία δεν έχει γεωγραφικά και εθνικά σύνορα.

Προσωπική άποψη:
Γεννημένη στη Νότιο Αφρική, η Karin Brynard έκανε το λογοτεχνικό της ντεμπούτο το 2009 με το βιβλίο "Ματωμένη έρημος" -το οποίο επανεκδόθηκε το 2012-, που πρόσφατα κυκλοφόρησε και στα ελληνικά με την υπογραφή των εκδόσεων Μεταίχμιο. Μια πρόταση αρκετά διαφορετική κι έξω από τα συνηθισμένα, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τα σύγχρονα αστυνομικά πρότυπα, σαφώς επηρεασμένη από τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε, και στον οποίο ζει μέχρι και σήμερα, μέσω τις οποίας αποτυπώνονται όλα τα όμορφα, μα και όλα τα άσχημα στοιχεία ενός τόπου που βασανίζεται, τόσο από εξωτερικούς, όσο και από εσωτερικούς παράγοντες.

Ο Αλµπέρτους Μπίσλααρ έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει για πάντα την παλιά του ζωή στο Γιοχάνεσµπουργκ και να χτίσει μια νέα στις παρυφές της ερήμου Καλαχάρι. Προσπαθώντας να διαχειριστεί τις αλλαγές αυτές και να ανακτήσει την εσωτερική του ηρεμία, θα συνειδητοποιήσει πως δεν είναι τόσο εύκολο όσο πίστευε αρχικά. Όχι όταν η άγρια δολοφονία μιας γυναίκας και της τετράχρονης υιοθετημένης κόρης της ταράζει συθέμελλα την τοπική κοινωνία, με τους αγρότες να έχουν εξαγριωθεί και να είναι πεποισμένοι πως δράστης της φρικτής αυτής πράξης δεν είναι άλλος από τον ιθαγενή επιστάτη της άτυχης γυναίκας. Στον τόπο του εγκλήματος, και πατρικό της σπίτι, δεν θα αργήσει να καταφτάσει και η δημοσιογράφος Σάρα Σβαρτς, αδερφή της αποθανούσας, προσπαθώντας να ανακαλύψει κι εκείνη με τη σειρά της τι πραγματικά έχει συμβεί.

Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο αυτό, δεν δυσκολεύεται να καταλάβει πως η συγγραφέας δεν είχε ως μοναδικό της σκοπό να δημιουργήσει ένα ακόμα αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά μέσω αυτού να μυήσει τους αναγνώστες στη ζωή και στις δυσκολίες των αγροτών της Νοτίου Αφρικής και μιας γεωργικής κοινότητας που βασανίζεται από δεκάδες δεινά. Παράλληλα, με πολύ σύγχρονη προσέγγιση, θίγει και πιο κοινωνικά ζητήματα όπως είναι ο ρατσισμός, και το πως η κακή διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων που αυτός προκαλεί μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις βίας που είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουν πέρα από κάθε έλεγχο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες στιγμές που η συγγραφέας φαίνεται να εμπλέκεται λίγο περισσότερο συναισθηματικά απ' όσο ίσως θα έπρεπε, σε ό,τι έχει να κάνει με την διαχείριση κάποιων εξελίξεων, που ναι μεν δεν αποδυναμώνουν όλα όσα θέλει να πει, αλλά ρίχνουν κάπως την ένταση του αφηγηματικού ρυθμού.

Η πρόζα της Karin Brynard έχει πολύ δυναμικό κι έντονο χαρακτήρα, ενώ την ίδια στιγμή περιγράφει με άκρως ζωντανό και παραστατικό τρόπο την άγρια ομορφιά της αφρικανικής ερήμου και τις δυσκολίες της καλλιέργειας των διψασμένων γεωργικών εκτάσεων αυτής, που μοιάζουν σαν να μας μιλάνε, κι εμείς πασχίζουμε να κατανοήσουμε τις αλήθειες και τα καλά κρυμμένα μυστικά τους που πνίγονται μέσα στη σκόνη και παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις κάτω από τον καυτό ήλιο που θαρρείς θαμπώνει, εκτός από την όρασή μας, συνειδήσεις κι ενοχές. Και μπορεί να μην είναι εύκολο να παρακολουθήσεις την πορεία της κάθε στιγμή, δεν σε αποδεσμεύει, όμως, ούτε για μια στιγμή από την προσπάθεια της αναζήτησης των απαντήσεων εκείνων που θα σε βοηθήσουν, επιτέλους, να δεις καθαρά.

Πολλοί και διαφορετικοί οι χαρακτήρες που συναντάμε στη διαδρομή της ιστορίας αυτής, μέχρι να φτάσουμε στην οριστική λύση του μυστηρίου και να πάρουμε τις απαντήσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα του τι συνέβη, και γιατί συνέβη, με τον καθέναν από αυτούς να έχει μια ξεχωριστή ταυτότητα που τον χαρακτηρίζει, μα και τον δικό του ρόλο σε κάθε πιθανή διάσταση της αφήγησης και των όσων αυτή θέλει να μας περάσει. Ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα που σίγουρα θέλει κάτι να πει, και παρά που δεν το κάνει πάντα με άριστο τρόπο, κερδίζει το ενδιαφέρον μας και μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι μπορεί να έπεται, μα και πως ο Μπίσλααρ θα συντηρήσει τη δική του αστυνομική ταυτότητα, μακριά από τα πρότυπα των μεγάλων αστικών πόλεων, προσαρμοσμένη σε έναν τόπο που έχει δικούς του κανόνες.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Karin Brynard
Μεταφραστής: Γκέζος Χρήστος Αρμάντο
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 544
ISBN: 978-618-03-1926-2