"Έτσι άρχισαν όλα" της Rachel Abbott

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ, ΟΤΑΝ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ;
Η Κλίο ξέρει πως θα έπρεπε να χαίρεται για τον αδελφό της τον Μαρκ. Κατάφερε να ξαναφτιάξει τη ζωή του μετά τον ξαφνικό θάνατο της πρώτης του γυναίκας. Όμως, όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να συμπαθήσει την Ίβι…
Όταν η Ίβι αρχίζει να παθαίνει περίεργα ατυχήματα στο σπίτι, οι γύρω της μπαίνουν σε υποψίες. Μήπως αυτός που προξενεί τα «ατυχήματα» είναι ο Μαρκ; Ύστερα, ένα βράδυ, η αρχιφύλακας Στέφανι Κινγκ δέχεται μια κλήση για βοήθεια. Φτάνει εσπευσμένα στο σπίτι του ζευγαριού, που δεσπόζει στον βράχο πάνω από τη θάλασσα. Κι εκεί, βρίσκεται μπροστά σε δυο κορμιά αγκαλιασμένα πάνω στα λευκά, μουσκεμένα στο αίμα σεντόνια…
Πώς αρχίζει ο φόνος; Με το μαχαίρι που υψώνεται για να χτυπήσει; Ή πιο πριν, την πρώτη φορά που η βία περνά σαν σκέψη από το μυαλό;
Ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ από τη συγγραφέα που κυριάρχησε στη λίστα των μπεστ σέλερ του βρετανικού Amazon.

"Η δύναμη του όχι" της Abbie Headon

ΠΕΣ ΝΑΙ ΣΤΟ «ΟΧΙ».
Όχι πια πληγωμένη αυτοπεποίθηση, όχι πια υπερβολικό φόρτο εργασίας, όχι πια δισταγμούς. Χρησιμοποιώντας αυτή την απλή λέξη, θα σπάσεις τα ταμπού που περιβάλλουν το «όχι» και θα καταφέρεις να κατανοήσεις τις ανάγκες σου.
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΧΙ σου μαθαίνει πώς να εκτιμάς τον χρόνο σου και σε εξοπλίζει με τις κατάλληλες τεχνικές για να θέσεις τους δικούς σου κανόνες, να βρεις τον δρόμο σου και να απαιτήσεις σεβασμό.

"7+1 καθημερινά αμαρτήματα ηγεσίας" της Έλενας Γκίκα-Πετρουλάκη

Έχεις υπάρξει θύμα ή θύτης αμαρτωλής ηγεσίας;
Σου έχει τύχει να σου φωνάζουν, ή να σε σνομπάρουν; Να διαψεύδουν τις προσδοκίες σου, να αδιαφορούν για σένα ή να σε αντιμετωπίζουν ως αναλώσιμο εξάρτημα; Σου έχει συμβεί να μην αναγνωρίζουν τις προσπάθειές σου, να σου ζητούν περισσότερα από όσα σου δίνουν, ή να μη σου εξηγούν τι περιμένουν από σένα; Να σου γκρινιάζουν ή να σε κριτικάρουν, ή να σου επιρρίπτουν ευθύνες που δεν είναι δικές σου;
Αν ανήκεις στο ανθρώπινο είδος, σίγουρα έχεις εισπράξει κάποια απ΄αυτές τις συμπεριφορές, από τον διευθυντή σου, από τον μπαμπά και τη μαμά σου, από τον μεγαλύτερο αδελφό σου, από τους δασκάλους σου, από τους φίλους σου, τον σύντροφό σου, την πεθερά σου και πάει λέγοντας. Αν ανήκεις στο ανθρώπινο είδος, σίγουρα έχεις εκδηλώσει κάποια απ’ αυτές τις συμπεριφορές απέναντι στα παιδιά σου, στα μικρότερα αδέλφια σου, στους φίλους, στους μαθητές σου, στον σύντροφο, στους συναδέλφους ή στους υφισταμένους σου.
Με κατανόηση, χιούμορ αλλά και σταράτα λόγια, η συγγραφέας «καταγγέλλει» αμαρτωλές, παραστρατημένες εκδοχές ηγεσίας και λάθη που κάνουμε όλοι, προσπαθώντας να ηγηθούμε ακόμα και του εαυτού μας. Απευθυνόμενη τόσο στο θύμα όσο και στον θύτη που όλοι κρύβουμε μέσα μας, μας προσκαλεί σε ένα αναγνωστικό ταξίδι εξιλέωσης, αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης.

"Ο μαθητευόμενος αρχιτέκτονας" της Elif Shafak

Ιστανμπούλ, δέκατος έκτος αιώνας – πόλη θαυμάτων και κινδύνων.
Όταν ένα νεαρό αγόρι, ο Τζαχάν, έρχεται μ’ ένα δώρο για τον Σουλτάνο –έναν λευκό ελέφαντα που ακούει στο όνομα Τσότα– τους οδηγούν και τους δυο στο θηριοτροφείο του παλατιού. Εκεί μαθαίνουν να φυλάγονται από τις δολοπλοκίες των δαμαστών, των τσιγγάνων, των απατεώνων αυλικών και της πονηρής πριγκίπισσας Μιχριμάχ.
Αφού γίνουν δεκτοί σ’ αυτή την ξένη χώρα, ο Τζαχάν ταξιδεύει με τον Τσότα στις πιο μακρινές γωνιές του σουλτανάτου – και μαζί του πηγαίνει στον πόλεμο. Όμως μια μέρα, που ο Τζαχάν γνωρίζεται με τον βασιλικό αρχιτέκτονα Σινάν, έχει την ευκαιρία να ανεβεί στα αξιώματα της βασιλικής αυλής. Το να δεχτεί αυτή την πρόκληση σημαίνει ότι αποφασίζει να μπει στις μαρμάρινες αίθουσες, όπου σεργιανίζει η πριγκίπισσα Μιχριμάχ, αλλά και όπου συνωμοτούν οι προδότες – σ’ έναν τόπο θαυμάτων και κινδύνων…

"Ως τις άκρες της Γης" του Edward Larson

Από τον βραβευμένο με Πούλιτζερ Έντουαρντ Λάρσον, ένα συναρπαστικό χρονικό του περιπετειώδους 1909: της χρονιάς που τρεις τολμηρές αποστολές –υπό τον Έρνεστ Σάκλετον, τον Ρόμπερτ Πίρι και τον Δούκα του Αμπρούτσι– στόχευσαν ταυτόχρονα στις δύο άκρες και στην πιο ψηλή κορυφή του κόσμου!
Στην αυγή του 1909, τα πολυτιμότερα πετράδια στο στέμμα των εξερευνήσεων δεν είχαν ακόμη διεκδικηθεί: ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος και ο λεγόμενος «Τρίτος Πόλος», το ψηλότερο σημείο του κόσμου, στις ανεξερεύνητες κορυφές των Ιμαλαΐων. Πριν τελειώσουν τα φύλλα του ημερολογίου, τρεις αποστολές θα είχαν έρθει αντιμέτωπες με τον θάνατο, την ανταρσία και τις σκληρότερες συνθήκες στον πλανήτη, για να καρφώσουν τις σημαίες τους στις άκρες της γης.
Βασισμένος σε πλήθος ντοκουμέντων αλλά και επιτόπια έρευνα, ο Έντουαρντ Λάρσον συνυφαίνει τις τρεις αυτές ιστορίες σε μια συναρπαστική περιπέτεια. Συγγραφέας του αναγνωρισμένου έργου για τους πόλους Empire of Ice, ο Λάρσον αντλεί και από τις προσωπικές του εμπειρίες στα Ιμαλάια, την Αρκτική και την Ανταρκτική, όπου έφτασε και ο ίδιος στον Νότιο Πόλο και έμεινε στο Ακρωτήριο Ρόιντς του Σάκλετον, συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Καλλιτεχνών και Συγγραφέων της Ανταρκτικής του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών.
Οι τρεις αποστολές του 1909, με κοινά σημεία τον χρόνο διεξαγωγής, τους κινδύνους που συνεπάγονταν και τα πράγματα που διακυβεύτηκαν σ’ αυτές, εξυμνήθηκαν στα όρια του θρύλου, και οι αρχηγοί τους θεωρήθηκαν ήρωες. Αφαιρώντας το στρώμα του μύθου, ο Λάρσον φωτίζει ξανά τα γεγονότα υπενθυμίζοντας πως στην καρδιά αυτής της μοναδικής ιστορίας εξερεύνησης δε βρίσκονταν θεοί αλλά άνθρωποι – κι αυτό είναι που κάνει το επίτευγμά τους ακόμη σπουδαιότερο.