Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στην ηλικία των είκοσι δύο ετών, ο Λότο και η Ματίλντε είναι ένα ιδανικό ζευγάρι, πανέμορφοι, λαμπεροί, τρελά ερωτευμένοι και προορισμένοι να μεγαλουργήσουν. Εκείνος ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας, πολλά υποσχόμενος. Εκείνη μια κοπέλα εντυπωσιακής ομορφιάς, με εξαιρετικές σπουδές, που όμως θα προτιμήσει, θυσιάζοντας τα όνειρά της, να αφιερώσει τη ζωή της στον αγαπημένο της, κόντρα σε μια κυριαρχική και εκδικητική πεθερά που κάνει τα πάντα για να διαλύσει αυτόν τον γάμο.
Μία δεκαετία αργότερα, ο γάμος τους εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο ζήλιας των φίλων τους που χωρίζουν ο ένας μετά τον άλλον· όμως είναι ένας γάμος στην κόψη του ξυραφιού, τον χαρακτηρίζει ένα φορτισμένο κλίμα, ανομολόγητα, ένοχα μυστικά, που μας κάνουν να αντιληφθούμε πως τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται...
Κάθε ιστορία έχει δυο πλευρές. Κάθε σχέση έχει δύο όψεις. Και, μερικές φορές, αποδεικνύεται πως το κλειδί για έναν αξιοζήλευτο γάμο δεν είναι η αλήθεια του, αλλά τα μυστικά του.
Με συνταρακτικές αποκαλύψεις, πολλαπλούς ειρμούς και με μια πρόζα που σφύζει από ζωή και πρωτοτυπία, η Λορήν Γκροφ μας παραδίδει ένα βαθιά απολαυστικό, απαράμιλλο μυθιστόρημα για την αγάπη, την τέχνη, τη δύναμη. Βαθύ, εκπληκτικό, δυναμικό και συναισθηματικά καθηλωτικό, διεγείρει ταυτόχρονα το μυαλό και την καρδιά.

Προσωπική άποψη:
Το τελευταίο διάστημα, στην κανονική μου ζωή, έρχομαι αντιμέτωπη με ιστορίες "τέλειων" ζευγαριών που μετά από χρόνια και χρόνια που είναι μαζί, που έχουν συμβιώσει κάτω από ιδανικές και αντίξοες συνθήκες, που έχουν αντιπαλέψει τα πάντα και που έχουν χτίσει ένα κοινό μέλλον, καταλήγουν να χωρίζουν, με την εικόνα της "αγίας οικογένειας" να πηγαίνει περίπατο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, η πλειοψηφία του κόσμου αναρωτιέται: Μα πώς γίνεται να χώρισαν; Πώς έφτασαν ως εκεί; Αυτοί ήταν το τέλειο ζευγάρι! Δεν θα το πίστευα ποτέ πως θα μπορούσαν να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Και όμως, υπάρχουμε κι εμείς, οι πιο κυνικοί της ζωής, που αντιλαμβανόμαστε πως πίσω από καθετί τέλειο υπάρχει κάτι... "λάθος", γιατί το ιδανικό είναι άπιαστο και μόνο την πλασματική του εικόνα μπορεί να χτίσει κανείς και, συνήθως, βασισμένη πάνω σε μυστικά και ψέματα.

Ένα τέτοιο ζευγάρι είναι και η Ματίλντε με τον Λότο! Ένα ζευγάρι παράδειγμα προς μίμηση. Δύο άνθρωποι πανέμορφοι, μορφωμένοι, με εξαιρετικά καλή κοινωνική θέση, μα και τρελά ερωτευμένοι μεταξύ τους. Δύο άνθρωποι που χτίζουν μια σχέση που πολλοί θα ζήλευαν και που όλοι θαυμάζουν. Όμως, όλοι αυτοί, δεν γνωρίζουν πως πίσω από την λάμψη του γάμου τους κρύβεται βαθύ σκοτάδι, και μέσα σε αυτό ένα "τέρας" που με μεγάλη επιδεξιότητα τριβελίζει το μυαλό, την ψυχή, την ύπαρξή τους την ίδια, και μαζί με αυτά, και τα θεμέλια του ίδιου τους του γάμου. Ενός γάμου που μπορεί να φαντάζει τέλειος, αλλά που έχει χτιστεί με θυσίες, κυρίως από τη μεριά της Ματίλντε, που εκτός από το ότι έχει να αντιμετωπίσει μια πεθερά που προσπαθεί να την χωρίσει με κάθε τρόπο από τον άντρα της, εγκατέλειψε όλα της τα όνειρα για να αφοσιωθεί σε εκείνον και στην κοινή τους ζωή. Όταν, όμως, χάνεις τα θέλω σου, κάπου χάνεις και τον εαυτό σου.

Ξεκινώντας από τα αρνητικά, οφείλω να ομολογήσω πως υπάρχουν ορισμένα σημεία που το βιβλίο είναι αρκετά πιο φλύαρο και περιγραφικό απ' όσο χρειαζόταν. Αν η Groff είχε αναλωθεί λιγότερο σε μικρές λεπτομέρειες, που δεν χρειάζονταν υπερανάλυση, σίγουρα θα μιλούσαμε για ένα μικρότερο σε έκταση κείμενο, άρα πιο ξεκούραστο και με ακόμα πιο σφιχτοδεμένη ροή. Ωστόσο, αυτό δεν είναι παρά μια λεπτομέρεια μπροστά στο σύνολο του βιβλίου που, σε προσωπικό επίπεδο, θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο άρτια και πηγαία λογοτεχνικά κείμενα που κυκλοφόρησαν το 2019. Δυστυχώς, ένα βιβλίο που διαβάζεται, μεταφορικά και κυριολεκτικά, δεν σημαίνει πάντα πως διαθέτει και λογοτεχνικότητα, κάτι για το οποίο η Groff δεν έχει λόγο να ανησυχεί, σε καμία περίπτωση.

Η αφήγηση είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, τις Ευμενίδες, μέσα από τις σελίδες των οποίων παρακολουθούμε το πως αντιλαμβάνεται ο Λότο τη σχέση του και τον γάμο του με τη Ματίλντε, ενώ στο δεύτερο μέρος, στις Ερινύες, παρακολουθούμε τη δική της οπτική πάνω στο θέμα. Δύο μέρη που αποτυπώνουν την διττή πραγματικότητα μιας κοινής κατάστασης, που σε όσα σημεία μοιάζει, σε άλλα τόσα διαφέρει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μέσα στις σελίδες αυτές, ο κάθε αναγνώστης, θα εντοπίσει στοιχεία και του δικού του εαυτού, της δικής του ζωής και πραγματικότητας, έναν αντικατοπτρισμό, έστω και στα σημεία, της δικής του σχέσης και του δικού του γάμου. Δεν είναι βέβαιο πως αυτό θα του αρέσει, μάλλον το αντίθετο, θα έρθει σε δύσκολη θέση, ίσως και να προβληματιστεί, αλλά εκεί βρίσκεται και η "μαγκιά" του βιβλίου, εν τέλει. Ότι λειτουργεί ως καθρέφτης της κρυφής μας αλήθειας, αυτή που όλοι μας ξέρουμε πως υπάρχει, αλλά που καμιά φορά επιλέγουμε να κάνουμε πως δεν τη βλέπουμε.

Εμβόλιμη στην αφήγηση των Ματίλντε και Λότε, έχουμε και την παρουσία των φίλων και των οικείων τους, που όχι μόνο μαρτυρούν την οπτική των τρίτων, που διαστρεβλώνεται από πολλούς παράγοντες, αλλά προσφέρουν και μια βαθύτερη έννοια στην ουσία και στην αλήθεια του κειμένου. Ουσιαστικά, συμβάλλουν στην κορύφωση της έντασης, στιγμές στιγμές, εκεί που η καρδιά των ηρώων μας χτυπάει με όλη της την δύναμη, παλεύοντας με ενοχές, απωθημένα, ανομολόγητες αλήθειες, μετάνοια, φόβους, τύψεις, αγωνίες. Δύο ήρωες που ψυχογραφούνται άψογα, με την συναισθηματική και νοητική διαφορετικότητα του καθενός, επηρεασμένη από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά μα και από το φύλο του, να είναι απόλυτα διακριτές και ξεκάθαρες, μα και πολύ με πολύ σωστό τρόπο προσεγγισμένες. Και, τελικά, κάπως έτσι φτάνει στα χέρια μας ένα συγκλονιστικό ανθρώπινο δράμα, με όλη την ειλικρίνεια και την ωμή και σκληρή αλήθεια που αυτό μπορεί να περιέχει, που μας βάζει σε σκέψεις ενώ, παράλληλα, αγγίζει και τις πιο ευαίσθητες χορδές της καρδιάς μας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lauren Groff
Μεταφραστής: Γκαρτζονίκα Όλγα
Εκδόσεις: Ωκεανός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 720
ISBN: 978-618-5284-97-8