Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Τζέσικα, μια εικοσιοκτάχρονη μακιγιέζ που ζει στο Μανχάταν, αρπάζει την ευκαιρία να κερδίσει γρήγορα χρήματα, συμμετέχοντας σε μια έρευνα «ηθικότητας». Γνωρίζει τη γοητευτική και μυστηριώδη Δρα Σιλντς, η οποία φροντίζει να αυξάνει την αμοιβή της, αυξάνοντας παράλληλα και τις πολύ ιδιαίτερες απαιτήσεις της από την Τζέσικα. Μια ιστορία για δύο γυναίκες που κρύβουν μυστικά, τα οποία αποκαλύπτονται αριστοτεχνικά μέσω τις διπλής αφήγησης. H Χέντρικς και η Πεκάνεν κλιμακώνουν την ένταση καθώς εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα, δημιουργώντας μια υποβλητική ατμόσφαιρα και αποκαλύπτοντας ένα εντελώς απρόσμενο φινάλε.

Προσωπική άποψη:
Το συγγραφικό δίδυμο των Greer Hendricks & Sarah Pekkanen μάς συστήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με το πρώτο κοινό μυθιστόρημα των δύο, "Η σύζυγος ανάμεσά μας". Ένα βιβλίο που αποδείχθηκε πολύ πιο ιδιαίτερο και πρωτότυπο απ' ότι περιμέναμε και που μας προσέφερε γνήσιες στιγμές ψυχεδελικού σασπένς και μια σειρά ανατροπών που μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό. Ως εκ τούτου, οι προσδοκίες μας για το μέλλον ανέβηκαν πολύ υψηλά και όπως είναι γνωστό, ο πήχης, άπαξ και τοποθετηθεί στα ύψη, είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. Άραγε, το δεύτερο βιβλίο τους, "Ανώνυμη #52", που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, και πάλι από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, τα κατάφερε;

Η ιστορία, από μόνη της, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Η εικοσιοκτάχρονη Τζέσικα, που ζει στον Μανχάταν κι εργάζεται ως μακιγιέζ, περνάει πολύ δύσκολες ώρες, αφού είναι αυτή που έχει αναλάβει όλα τα βάρη της οικογένειάς της, συμπεριλαμβανομένης και της μικρότερης αδερφής της, η ιδιαίτερη κατάσταση της οποίας απαιτεί πολλά χρήματα που φυσικά δεν υπάρχουν. Ωστόσο, οι δικοί της δεν έχουν ιδέα για το πόσο δύσκολα τα φέρνει βόλτα η Τζέσικα, ούτε το πόσο σκληρά δουλεύει, ούτε καν τα όνειρα τα οποία εγκατέλειψε προκειμένου να μπορέσει να τους στηρίξει όλους τους. Μια πραγματικότητα που, δυστυχώς, βλέπουμε να ισχύει πάρα πολύ έντονα, ακόμα και στις μέρες μας, με ανθρώπους να θυσιάζουν τον ίδιο τους τον εαυτό, την ίδια τους την ψυχή, στον βωμό της ευημερία της οικογένειας τους. Μια πραγματικότητα που πολύ έξυπνα έχουν ενσωματώσει οι συγγραφείς στην αφήγησή τους καθιστώντας την ιστορία τους όχι μόνο σύγχρονη, αλλά τέτοια που να μπορεί να ταυτιστεί κανείς μαζί της.

Στη συνέχεια, κι εκεί που δεν το περιμένει, στα πλαίσια της δουλειάς της, η Τζέσικα θα γνωρίσει μία γυναίκα που θα της μιλήσει για μια έρευνα ηθικής η οποία, αν αποφασίσει να συμμετάσχει σε αυτήν, θα της αποφέρει πολύ καλά λεφτά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η Τζέσικα δεν χρειάζεται να το σκεφτεί και πολύ και δέχεται με ευκολία, με τις πρώτες ερωτήσεις του προγράμματος να μην την φέρνουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και όλα δείχνουν πως η απόφασή της ήταν σωστή. Εκεί είναι που γνωρίζει και την υπεύθυνη του προγράμματος, την Δρα Σιλντς, μια μυστηριώδη και γοητευτική συνάμα γυναίκα με την οποία όχι μόνο θα αναπτύξει στενότερες σχέσεις, πράγμα που οφείλεται στις κοινές ενοχές του παρελθόντος, παρά που οι δυο τους προέρχονται από δύο εκ διαμέτρου αντίθετους κόσμους. Η Δρα Σιλντς προσφέρει στη Τζέσικα όλο και μεγαλύτερες αμοιβές ζητώντας της, ωστόσο, περισσότερα πράγματα απ' όσο επιβάλλει το πρόγραμμα, κι εκείνη, μην μπορώντας να αντισταθεί στο οικονομικό δέλεαρ αποδέχεται τη μία πρόσκληση μετά την άλλη. Μέχρι που φτάνει στο σημείο που συνειδητοποιεί πως τα όρια έχουν ξεπεραστεί και πως η ίδια έχει βάλει τον εαυτό της σε μια συνθήκη απ' την οποία δεν μπορεί να ξεμπλέξει έτσι απλά.

Όπως και το "Η σύζυγος ανάμεσά μας", έτσι και εδώ, η αφήγηση, επί της ουσίας, είναι χωρισμένη σε τρία μέρη, και μοιρασμένη ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, την Τζέσικα και την Δρα Σιλντς, με την πρώτη να επιλέγει την πρωτοπρόσωπη αφήγηση ενώ η δεύτερη τον δεύτερο ενικό, απευθυνόμενη πάντα στην "ανώνυμή" της -και ανώνυμη του βιβλίου μας. Το καθένα απ' αυτά να παρουσιάζει μια συγκεχυμένη απεικόνιση της πραγματικότητας, με την υπόνοια του ότι κάτι ακόμα βρίσκεται κρυμμένο πίσω απ' αυτό που βλέπουμε και η αίσθηση αυτού πλανάται συνεχώς στον αέρα. Άλλωστε, η πραγματικότητα, όταν δεν την βλέπεις χωρίς τίποτα να παρεμβάλει ανάμεσά σας, τότε πάντοτε θα είναι διαστρεβλωμένη και εμποτισμένη με την εσωτερική αλήθεια αυτού που έχεις απέναντί σου, για την καθαρότητα της οποίας, όμως, και την ηθική της, δεν θα έβαζες ποτέ το χέρι σου στη φωτιά. 

Σίγουρα το βιβλίο, στο σύνολό του, διακρίνεται από μια έντονη ψυχεδελική διάθεση, όπως και ο προκάτοχός του, αν και θεωρώ πως οι εντάσεις του είναι κάπως πιο χαλιναγωγημένες και εντός κάποιων πλαισίων, που ναι μεν τους επιτρέπει να εκραγούν, αλλά χωρίς να επιφέρουν το χάος. Η πλοκή είναι δυνατή και σφιχτά δομημένη, ο ρυθμός της αφήγησης σχεδόν κινηματογραφικός, με έντονα στοιχεία αγωνίας και πάμπολλες ανατροπές, ειδικά όσο νέα πρόσωπα εισέρχονται μέσα σε αυτήν για να ανατρέψουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα και να προσφέρουν κι άλλα μονοπάτια διαφυγής. Ένα καθαρόαιμο ψυχολογικό θρίλερ χαρακτήρων, με τους ίδιους να μπαίνουν στο μικροσκόπιο και τα ψυχογραφήματά τους να περνάει από εξαιρετική ανάλυση και απόδοσή τους, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ενώ εμείς αναζητούμε την απάντηση του που ξεκινάει και που τελειώνει η παράνοια, αλλά και πόσο εύκολο είναι τελικά να βγούμε από τα σκοτάδια της ενοχής μας στο φως, απαλλαγμένοι απ' όσα μας βαραίνουν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Greer Hendricks & Sarah Pekkanen
Μεταφραστής: Ισμυρίδου Παλμύρα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-960-461-983-2