Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Οι τέσσερις παιδικές φίλες, Μακένζι, Πάρκερ, Λόρελ και Έμα, έχουν στήσει την πιο επιτυχημένη εταιρεία διοργάνωσης γάμων, φροντίζοντας την κάθε λεπτομέρεια. Μάλιστα, οι τρεις από αυτές έχουν βρει τον έρωτα της ζωής τους και ετοιμάζονται να παντρευτούν, ενώ φαίνεται πως έχει έρθει η στιγμή να κλείσει ο κύκλος και να συμπληρωθεί το κουαρτέτο.
Η Πάρκερ Μπράουν είναι συνήθως αυτή που κρατά τα ηνία της εταιρείας. Έχει μια έμφυτη ικανότητα να κατανοεί βαθιά και να εκπληρώνει πιστά το όνειρο κάθε μέλλουσας νύφης. Το μόνο που αδυνατεί να κάνει είναι να ξεκαθαρίσει ποια είναι τα δικά της όνειρα και να βρει το σθένος να τα πραγματοποιήσει.
Ο Μάλκομ Κάβανο έχει το ταλέντο να ανακαλύπτει πώς λειτουργούν τα πράγματα και τον τελευταίο καιρό είναι αποφασισμένος να κατανοήσει και την Πάρκερ Μπράουν. Ως καλός φίλος του αδελφού της όμως, ξέρει ότι υπάρχουν κάποια όρια και θα πρέπει να σκεφτεί δύο φορές πριν τα ξεπεράσει. Επίσης, έχει καταλάβει ότι η Πάρκερ ποτέ δεν είχε μια μακροχρόνια σοβαρή σχέση – κάτι τη σπρώχνει σε εφήμερες καταστάσεις, στις οποίες αρνείται να επενδύσει συναισθηματικά.
Η Πάρκερ έχει συνηθίσει να παίρνει επαγγελματικά ρίσκα και να δικαιώνεται, όμως τώρα πρέπει να πάρει το μεγαλύτερο και το πιο επικίνδυνο από όλα: το ρίσκο για την καρδιά της. 

Προσωπική άποψη:
Έφτασε η ώρα του τέταρτου και τελευταίου βιβλίου της σειράς "Όρκοι αγάπης" της Nora Roberts, που φυσικά κυκλοφορεί στη χώρα μας με τη σφραγίδα των εκδόσεων Elxis, μα και της τελευταίας μας "νύφης" να βρει τον άντρα των ονείρων της και ν' ανέβει μαζί του τα σκαλιά της εκκλησίας, όπως ακριβώς ετοιμάζονται να κάνουν και οι φίλες της -έχοντας συνειδητοποιήσει πως το να διοργανώνεις υπέροχους γάμους δεν είναι κάτι αξιέπαινο, όχι αν δεν είσαι σε θέση να βρεις έναν άνθρωπο για χάρη του οποίου θα μπεις στη διαδικασία να διοργανώσεις τον δικό τους. Σειρά της Πάρκερ, λοιπόν, να βρει τον έρωτα και μέσα απ' αυτόν την προσωπική της ευτυχία.

Ανάμεσα στις τέσσερις φίλες, η Πάρκερ είναι αυτή με την πιο ισχυρή προσωπικότητα και κατ' επέκτασιν, αυτή που κρατάει τα ηνία της εταιρείας που όλες μαζί έχουν δημιουργήσει. Είναι μια γυναίκα απόλυτα αφοσιωμένη στη δουλειά της, προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια που σχετίζεται με αυτή, ώστε να μην υποπέσει σε λάθη και να μην δυσαρεστήσει τους πελάτες της, έχοντας ένα μοναδικό ταλέντο να αντιλαμβάνεται αμέσως τι είναι αυτό που πραγματικά ζητάει η κάθε νύφη πραγματοποιώντας το χωρίς αναβολές και χωρίς αποτυχία. Όπως ίχνος αποτυχίας δεν έχουν και τα ρίσκα που συχνά παίρνει. Τα ρίσκα αυτά, όμως, σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με τα επαγγελματικά της, με την προσωπική της ζωή να βρίσκεται σε μια ζώνη ασφαλείας, θα έλεγε κανείς.

Ο Μάλκομ, με τη σειρά του, είναι κι αυτός ένας εξαιρετικά διεισδυτικός άνθρωπος με πολύ υψηλή αντιληπτική ικανότητα, και αποφασισμένος να ανακαλύψει τι άνθρωπος είναι στην πραγματικότητα η Πάρκερ και γιατί λειτουργεί στη ζωή της με τον τρόπο που το κάνει, μα και τι κρύβεται μέσα στο μυαλό της. Ωστόσο, όντας ο καλύτερος φίλος του αδερφού της, ξέρει πολύ καλά πως υπάρχουν ορισμένα πολύ λεπτά όρια τα οποία δεν πρέπει να ξεπεράσει ή αν τελικά επιλέξει να το κάνει, αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα διαταράξει τις ισορροπίες ανάμεσα στις σχέσεις που διατηρεί ο ένας με τον άλλον. Μια πρόκληση διόλου εύκολη, αλλά κατά πως φαίνεται, ο Μάλκομ δεν είναι φτιαγμένος για τα εύκολα.

Γενικότερα, σε αυτή τη σειρά, γνωρίσαμε σύγχρονες γυναίκες, με την κάθε μία απ' αυτές να έχει την δική της ταυτότητα και ν' αντιπροσωπεύει μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών. Η περίπτωση της Πάρκερ δεν θα μπορούσε ν' αποτελεί εξαίρεση και αν θέλετε τη γνώμη μου, ίσως να είναι αυτή που βρίσκεται πιο κοντά στο πρότυπο της πλειοψηφίας των γυναικών του σήμερα. Γυναίκες αφιερωμένες στην καριέρα τους και παρά που βαθιά μέσα τους ψάχνουν εκείνον που θα μπορέσει να τους πραγματώσει το όνειρο του έρωτα, στην πραγματική τους ζωή δεν είναι τόσο ανοιχτές, παρά επιλέγουν να αναλώνονται σε σχέσεις εφήμερες που δεν θα μπορέσουν μεν να τους προσφέρουν αυτό που ενδόμυχα αναζητούν, αλλά την ίδια στιγμή δεν θα μπορέσουν και να τις πληγώσουν. Είναι οι επιλεγόμενες γυναίκες "ναι μεν, αλλά", που δεν είναι εύκολο να τις κατανοήσεις, και δικαιώνουν όσους μάς θεωρούν διπολικές, αλλά που αν που μπορέσεις να διαπεράσεις το κάλυμμα ασφαλείας τους, θ' ανακαλύψεις πολλά περισσότερα απ' όσα ίσως να περίμενες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Μάλκομ, μπορεί να μην είναι ο πρίγκιπας που έρχεται καβάλα πάνω στο άσπρο άλογο, να είναι αρκετά κυνικός και εριστικός πολλές φορές, να είναι κάπως αλαζόνας, αγγίζοντας πολλές φορές με το χιούμορ του τα όρια της αγένειας αλλά, σε προσωπικό και πάλι επίπεδο, θεωρώ πως είναι ένας εξίσου σύγχρονος χαρακτήρας, από εκείνους που μια κοπέλα θα μπορούσε πολύ εύκολα να ερωτευτεί στην πραγματική ζωή και αν όχι να τον αγαπήσει, να νιώσει έλξη για το δυναμικό του χαρακτήρα του που δεν προσπαθεί να σε κερδίσει με αυτό που ίσως να ήθελες να είναι, αλλά με αυτό που πραγματικά είναι -και που είναι ειλικρινές και ατόφιο. Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για δύο χαρακτήρες με πολλές ομοιότητες, μα και με πολλές διαφορές, πράγμα που λειτουργεί σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι πως έχουν πράγματα να τους ενώνουν, ενώ το δεύτερο είναι πως ο ένας έχει πράγματα που συμπληρώνουν τον άλλον.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, η σειρά κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προσφέροντάς μας μια ιστορία που έχει λίγο απ' όλα, πάθος, έρωτα, κόντρες, χιουμοριστικές στιγμές, μα πάνω απ' όλα, προσωπικές συνειδητοποιήσεις και επιλογές που καθορίζουν το ποιοι είμαστε και το τι πραγματικά αξίζουμε, μέσα από μια καθαρά σύγχρονη και κινηματογραφική αφήγηση που διατηρεί τις απαραίτητες εντάσεις σε όλη της τη διάρκεια. Παράλληλα, έχουμε τον ιδανικό επίλογο, αυτόν που δεν εξυμνεί μόνο τον έρωτα, αλλά και την ίδια τη φιλία, που ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα, ούτε να ξεχνάμε την αξία της.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Nora Roberts
Μεταφραστής: Παπαγεωργίου Ιωάννα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-618-5394-60-8