Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τα δίδυµα αδέλφια Άρθουρ και Μόντι Μπράιτστορµ νιώθουν τον κόσµο να χάνεται κάτω απ’ τα πόδια τους όταν µαθαίνουν ότι ο διάσηµος εξερευνητής πατέρας τους βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια µιας αποστολής στο νοτιότερο σηµείο του κόσµου. Και επιπλέον ότι κατηγορείται πως έκλεψε τα καύσιµα ενός άλλου ουρανόπλοιου λίγο πριν από τον θάνατό του! Τα πάντα όµως αλλάζουν όταν τα δυο παιδιά ανακαλύπτουν ένα µυστηριώδες στοιχείο που τους οδηγεί στο συµπέρασµα πως όλα όσα τους είπαν ήταν ψέµα. Έτσι αποφασίζουν να απαντήσουν σε µια αγγελία για να ταξιδέψουν ως µέλη του πληρώµατος µιας νέας εξερευνητικής αποστολής για την κατάκτηση του Νότιου Πολικού. Το ουρανόπλοιο Σέλας ξεκινά το µακρινό του ταξίδι µέχρι τα πέρατα του κόσµου, και µαζί του ο Άρθουρ και η Μόντι θα ριχτούν σε έναν αγώνα δρόµου για να ανακαλύψουν την αλήθεια και να αποκαταστήσουν το όνοµα της οικογένειάς τους.

Προσωπική άποψη:
Δεν ξέρω εσάς, αλλά εμένα η καραντίνα με ωφέλησε πολύ. Μου έδωσε προσωπικό χρόνο, που σαν να τον είχα στερηθεί τελευταία περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε να είναι ανθρωπίνως αποδεκτό, ενώ μπόρεσα να διαβάσω πάρα πολλά βιβλία που τα είχα αφήσει στην άκρη. Ένα μεγάλο μέρος αυτών ήταν βιβλία που διάβασα παρέα με τον γιο μου -γιατί αν το παιδί σου θες ν' αποκτήσει τις ίδιες συνήθειες με σένα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το πείσεις από το να του αφιερώσεις χρόνο και να μοιραστείτε, μικρές και μεγάλες, εμπειρίες που θα σας συντροφεύουν αργότερα ως όμορφες αναμνήσεις. Πριν να ξεκινήσουμε, λοιπόν, την ανάγνωση λατρεμένης εφταλογίας -ναι, εντάξει... ξέρω, όλοι καταλάβατε σε τι αναφέρομαι-, είπαμε να ξεκινήσουμε με κάτι πιο ανάλαφρο, και αυτό δεν ήταν άλλο από το πρώτο βιβλίο της σειράς των "Φανταστικών Μπράιτστορμ", πράγμα που δεν μετανιώσαμε στο ελάχιστο.

Ο Άρθουρ και Μόντι Μπράιτστορµ είναι δίδυμοι, πολύ δεμένοι μεταξύ τους και γιοι ενός εξαιρετικά διάσημου εξερευνητή. Η ζωή τους κυλά ήσυχα και ωραία, μέχρι τη στιγμή που τους ειδοποιούν πως ο πατέρας τους βρήκε τραγικό θάνατο, ενόσω βρισκόταν σε μια αποστολή στο νοτιότερο μέρος του κόσμου, αλλά και πως υπάρχουν κατηγορίες εις βάρος του που τον θέλουν να είναι αυτός που έκλεψε τα καύσιμα ενός ουρανόπλοιου λίγο πριν να πεθάνει. Οι γιοι του δεν μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα χέρια και μελετώντας τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, ανακαλύπτουν ακόμα ένα, το πιο σημαντικό απ' όλα. Αυτό που μαρτυρά πως όσα πληροφορήθηκαν για τον πατέρα τους δεν είναι παρά ένα τεράστιο ψέμα. Τι πιο φυσιολογικό, λοιπόν, από το να πάρουν την απόφαση να συμμετάσχουν ως μέλη του πληρώματος μιας αποστολής στον Νότιο Πολικό, πλησιάζοντας έτσι ακόμα περισσότερο στην αλήθεια που θ' αποκαταστήσει το όνομα του πατέρα τους και κατ' επέκτασιν, της οικογένειάς τους.

Η αλήθεια είναι πως τα βιβλία αυτής της κατηγορίας, τα οποία τοποθετούνται σε ένα πιο φουτουριστικό μέλλον, δεν είναι και τα αγαπημένα μου. Όχι λόγω των υπερβολών στις οποίες μπορεί συχνά να καταφεύγουν, αλλά γιατί πολλές φορές, προς χάρη του εντυπωσιασμού, αφήνουν εντελώς στην άκρη τον ρεαλισμό. Αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση, με την ιστορία μας να εξελίσσεται, στο μεγαλύτερο μέρος της, στον ουρανό, αλλά με μια πιο γήινη διάθεση, προσέγγιση και αισθητική, όσο οξύμωρο κι αν μπορεί ν' ακούγεται αυτό. Μπορεί οι ήρωές μας να πετάνε κυριολεκτικά στα σύννεφα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει και με τη μεταφορική διάσταση αυτού, πράγμα που μας επιτρέπει να ταυτιστούμε περισσότερο με τις περιπέτειές τους, που δεν φαντάζουν υπερβολικές ακραίες, ούτε τόσο απίθανες, παραμένοντας, ωστόσο, πολύ έντονες και γεμάτες αγωνία και δράση, αρκετή για να παρασύρει τους μικρότερες αναγνώστες -στους οποίους και απευθύνεται, κυρίως, η σειρά.

Οι δεσμοί της οικογένειας παίζουν πολύ βασικό ρόλο στην ιστορία αυτή, τόσο στη δομή της όσο και στην εξέλιξή της, με τα δύο αδέρφια να μας χαρίζουν μερικές πολύ συναισθηματικές και ευάλωτες στιγμές χωρίς, όμως, αυτές να γίνονται δακρύβρεχτες ή να προσπαθούν να μας εκβιάσουν να συγκινηθούμε. Το πετυχαίνουν μόνες τους, μέσα από την απλότητα και την αλήθεια τους. Επίσης, ο Άρθουρ και ο Μόντι είναι πηγαία αυθεντικοί χαρακτήρες, όχι μόνο ως προς την συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια των εξελίξεων της πλοκής, αλλά και ως χαρακτήρες εν γέννει. Με πιο απλά λόγια, δεν θα σας θυμίσουν κανέναν άλλον ήρωα, αφού έχουν μια ολόδική τους ταυτότητα. Και αν όλα αυτά, σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικά καλογραμμένο κείμενο, με δράση, χιούμορ, συγκίνηση και περιπέτεια, δεν σας έχουν ήδη "ψήσει", τότε δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να το πετύχει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Vashti Hardy
Μεταφραστής: Ιωαννίδης Γιάννης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-618-03-1957-6