Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τρελαθήκατεεε; Τρελαθήκατεεε;
Κοντεύετε; Α, ωραία. Μια στιγμή να απολυμάνω στα γρήγορα έναν ζουρλομανδύα και πάμε παρέα να γελάσουμε, να ξεφύγουμε από τους πάντες και τα πάντα. Είχα, που λέτε, τον άντρα, τα παιδιά, τον σκύλο, μια δουλειά, και μια ωραία πρωία έκαναν την εμφάνισή τους η παγκόσμια πανδημία και τα πεθερικά μου! Γιατί χέρι χέρι έρχονται πάντα οι καταστροφές. «Ο καλός ο πεθερός, γάιδαρος καμαρωτός, και η κακιά η πεθερά, κολοβή οχιά».
Και για περισσότερη τρέλα, σας έχω καυτό κούκλο toy boy, που χορεύει τσίτσιδος στο απέναντι μπαλκόνι, έχω «καθαρισμό αύρας» για να διώξετε την αρνητική ενέργεια, έχω σούπερ σέξι μεγάλο έρωτα dj, όχι παίξε γέλασε, φίλες σε απόγνωση, τρελές παρακολουθήσεις και ωραιότατα υπαρξιακά τού τύπου «ποια είμαι;», «πού πάω» και «με αδυνατίζει καθόλου η κόκκινη μάσκα με τις ροζ καρδούλες ή να αρκεστώ στα κίτρινα γάντια που έχω στολίσει με πολύχρωμα φωτάκια»;
Μια οικογένεια που θα μπορούσε να είναι… η δική σας, στο πιο αστείο και επίκαιρο βιβλίο της εποχής μας. Γιατί… και τα ζούμε και προλαβαίνουμε να τα γράψουμε!

Προσωπική άποψη:
Μην προσπαθήσετε να το αρνηθείτε... Η περίοδος της καραντίνας ήταν εξαιρετικά δύσκολη, όχι τόσο επειδή περιορίστηκαν οι μετακινήσεις μας και στερηθήκαμε σημαντικό μέρος της ελευθερίας κινήσεων που είχαμε έως τότε, αλλά γιατί αναγκαστήκαμε να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τους δικούς μας, απ' όσο είχαμε συνηθίσει, με αποτέλεσμα να γνωριζόμαστε ξανά από την αρχή και σε πολλές των περιπτώσεων να μην είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό που είχαμε απέναντί μας. Επιπλέον, οι συνθήκες εγκλεισμού έχουν την τάση να γιγαντώνουν στο μυαλό μας τα όποια προβλήματα και να μας οδηγούν σε ακραίες πολλές φορές αποφάσεις και πράξεις, μα και σε μια συνεχή αναζήτηση του ποιοι είμαστε, τι κάνουμε σε αυτή τη ζωή, τι πραγματικά θέλουμε και προσμένουμε από αυτήν.

Όλα αυτά τα... υπαρξιακά ζητήματα προσεγγίζει το νέο βιβλίο της Κατερίνας Μανανεδάκη, που έχει στο βιογραφικό της δεκάδες τίτλους βιβλίων σατιρικού περιεχομένου, τα οποία και την καθιέρωσαν στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού, όπου στο καθένα από αυτά προσεγγίζει και ένα μείζον θέμα της εκάστοτε εποχής, το οποίο και σχετίζεται άμεσα με τους ανθρώπους, την αλληλεπίδραση και τις μεταξύ τους σχέσεις. Τι πιο αντιπροσωπευτικό, λοιπόν, στις δύσκολες αυτές ημέρες που διανύουμε, από την ιστορία μιας τυπική μεσοαστικής οικογένειας εν μέσω κορωνοϊού, η οποία και καλείται ν' αντιμετωπίσει όλη την ατομική και συλλογική παράνοια, σε όλα τα επίπεδα, που έφερε ο ιός μαζί του και που μας ανάγκασε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας και σε ορισμένες περιπτώσεις, όχι μόνο.

Όπως κάθε ιστορία της κυρίας Μανανεδάκη, έτσι και η συγκεκριμένη διαθέτει γρήγορο και έντονο αφηγηματικό ρυθμό, βομβαρδίζοντάς μας με ατάκες και... "συμφορές" που σε πολλά σημεία τους μάς θυμίζουν τη δικιά μας ζωή και καθημερινότητα, πράγμα το οποίο και μας επιτρέπει να ταυτιστούμε μαζί τους. Βέβαια, μπορεί κανείς να διακρίνει το βεβιασμένο του πράγματος, όσον αφορά την ταχύτητα της συγγραφής του εν λόγω βιβλίου, το οποίο και του αφαιρεί στοιχεία λογοτεχνικότητας, αλλά επειδή μιλάμε για σάτιρα της καθημερινής ζωής και των απλών ανθρώπων που ζουν και κινούνται μέσα σε αυτήν, δεν θα λέγαμε πως μας ενοχλεί και τόσο πολύ. Όχι όταν ξεκάθαρος σκοπός του βιβλίου είναι να διασκεδάσει και να ψυχαγωγήσει και όχι να προβληματίσει σε ένα δεύτερο επίπεδο.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, το "Αυτή η οικογένεια θα με τρελάνει!" είναι μια κωμική ματιά σε μια οικογένεια του σήμερα, που θα μπορούσε να είναι η δικιά μας, και που χαρακτηρίζεται απ' όλες εκείνες τις κλισέ λεπτομέρειες που καθιστούν ακόμα και εμάς τους ίδιους τόσο συνηθισμένους, μα και τόσο οικείους συνάμα. Και όχι, καθόλου κακό δεν είναι να είσαι συνηθισμένος, γιατί ακόμα και μέσα στη ρουτίνα, ο καθένας έχει τη μοναδικότητά του γιατί τελικά εκείνος είναι που με τις αποφάσεις του καθορίζει το φινάλε του. Μπορεί να μην είναι εντυπωσιακό, αλλά είναι δικό του, όπως και της παλαβής αυτής οικογένειας, που όπως και η δική μας οικογένεια μπορεί να μας οδηγήσει στην παράνοια, αλλά την ίδια στιγμή είναι ολόδική μας και την αγαπάμε για την τρέλα της.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μανανεδάκη Κατερίνα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 312
ISBN: 978-618-01-3625-8