Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Φίξι Φαρ έχει μεγαλώσει με το μότο του πατέρα της: Πάνω απ’ όλα η οικογένεια. Αλλά από τότε που εκείνος πέθανε, τρέχει για όλα μόνη της στην οικογενειακή επιχείρηση, ενώ τα αδέλφια της τεμπελιάζουν.
Μια μέρα, σ’ ένα καφέ, ένας άγνωστος της ζητά να έχει για μια στιγμή τον νου της στο λάπτοπ του, κι εκείνη όχι μόνο το προσέχει, αλλά το σώζει από βέβαιη καταστροφή. Ο Σεμπ, όπως συστήνεται, για να δείξει την ευγνωμοσύνη του, της υπογράφει μια δήλωση ότι της χρωστάει χάρη. Η Φίξι το παίρνει στ’ αστεία∙ άλλωστε ποτέ δε θα του ζητούσε τίποτα. Σωστά;
Κάποια στιγμή, όμως, ξαναμπαίνει στη ζωή της ο παιδικός της έρωτας, ο Ράιαν, που έχει μείνει άνεργος. Τότε η Φίξι, που δεν ήθελε τίποτα για τον εαυτό της, ζητάει από τον Σεμπ να του δώσει μια δουλειά. Τώρα, λοιπόν, είναι πάτσι, αλλά σε λίγο πάλι κάτι συμβαίνει κι ο ένας χρωστάει χάρη στον άλλο, και πάει λέγοντας. Πώς θα τελειώσει, άραγε, όλο αυτό;
Μια απολαυστική ιστορία για μια περίπλοκη οικογένεια, για έναν άντρα που ίσως να είναι ο ιδανικός και για ένα κορίτσι που έχει μανία να διορθώνει τα πάντα αλλά… δυσκολεύεται να διορθώσει τη δική της ζωή.

Προσωπική άποψη:
Η αγαπημένη συγγραφέας του γυναικείου κοινού, και των New York Times, Sophie Kinsella, επιστρέφει με ένα νέο βιβλίο, που όπως κάθε καλοκαίρι, αποτελεί την ιδανική πρόταση για την παραλία και τις διακοπές σας. Ένα βιβλίο που μένει πιστό στο μοτίβο της συγγραφέως, που την έχει καθιερώσει και την έχει ξεχωρίσει, τόσο στο είδος της όσο και στα μάτια του αναγνωστικού κοινού, και που ακολουθεί την κλασσική εκείνη συνταγή της επιτυχίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αντιγράφει η ξεπατικώνει προηγούμενες ιδέες της. Γενικά, αν και πρόκειται για μια συγγραφέα με πολύ συγκεκριμένο ύφος και χαρακτήρα, οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε το γεγονός πως δεν στερεύει από ιδέες και πως κάθε φορά επιστρέφει με κάτι το διαφορετικό.

Αυτή τη φορά, λοιπόν, γινόμαστε μάρτυρες της ιστορίας της Φίξι, μιας νεαρής κοπέλας που έχει βρεθεί με όλα τα οικογενειακά βάρη που θα μπορούσε να βρεθεί άνθρωπος -και χωρίς καν να το έχει επιδιώξει. Έλα, όμως, που έτσι την μεγάλωσε ο πατέρας της, που την γαλούχησε με την αξία ότι η οικογένεια βρίσκεται πάνω απ' όλους και απ' όλα. Μια αξία που της έγινε βίωμα και εμμονή, ακόμα περισσότερο δε μετά τον θάνατό του, με την ευθύνη μιας ολόκληρης επιχείρισης, αλλά και των αδερφών της που δεν κάνουν τίποτα άλλο απ' το να τεμπελιάζουν, να έχει πέσει στις πλάτες της. Παρ' όλα ταύτα, εκείνη δεν παραπονιέται και κάπως έτσι κυλάει η κάθε της ημέρα, με την ίδια να επιτελεί τα καθήκοντά της και να φέρνει εις πέρας τις υποχρεώσεις της. Μέχρι που μια μέρα μπαίνει στο μαγαζί της ο Σεμπ και μια μικρή και εντελώς τυχαία στιγμή θα αλλάξει τις ισορροπίες στη ζωή της.

Ο Σεμπ τής ζητάει να προσέχει τον υπολογιστή και εκείνη όχι μόνο το κάνει, αλλά τον σώζει από βέβαιη καταστροφή. Εκείνος, νιώθοντας ευγνωμοσύνη στο πρόσωπό της, υπογράφει δέσμευσης χάρης απέναντί της. Φυσικά, η Φίξι δεν τον παίρνει στα σοβαρά, μέχρι που ο παιδικός της έρωτας, ο Ράιαν, επιστρέφει στη ζωή της ψάχνοντας για δουλειά, και τότε είναι που ο Σεμπ μοιάζει η ιδανικότερη λύση. Και πράγματι, μένοντας πιστός στην υπόσχεσή του, ξεπληρώνει τη χάρη στη Φίξι, προσφέροντας δουλειά στον Ράιαν, χωρίς κανείς τους να γνωρίζει πως τίποτα δεν έχει τελειώσει εκεί. Αντίθετα, όλα μόλις έχουν αρχίσει, αφού μια σειρά απρόσμενων γεγονότων οδηγούν τους δυο τους στο να χρωστάνε συνεχώς ο ένας χάρη στον άλλον, σε έναν κύκλο που φαντάζει ατέρμονος, ανίκανος να κλείσει. Άραγε, πόσο τυχαία είναι όλα αυτά; Μπορεί να υπάρξει τέλος σε όλο αυτό το κομφούζιο; Και πάνω απ' όλα, η Φίξι θα αποφασίσει ποτέ να βάλει σε προτεραιότητα τον εαυτό της;

Αν κάτι εκτιμώ στην Kinsella και σε κάθε της ιστορία, με την συγκεκριμένη να μην αποτελεί εξαίρεση, είναι το γεγονός πως ακόμα κι αν αυτές εμπεριέχουν στοιχεία τραβηγμένα από τα μαλλιά, ο πυρήνας τους και ακόμα περισσότερο οι χαρακτήρες τους, είναι πέρα για πέρα αληθινοί, απόλυτα ρεαλιστικοί, τόσο ψυχογραφικά όσο και ως προς τις αντιδράσεις τους, που παραλείπω το όποιο σκέλος υπερβολής, πιάνοντας τον εαυτό μου να σκέφτεται, τελικά, πως η ζωή είναι κάπως πιο παράξενη απ' όσο ίσως να πιστεύουμε και πως αυτά που φαντάζουν απίθανα, τοποθετημένα σε μια άλλη βάση, ίσως και να ήταν πιθανά. Και όχι απλά ταυτιζόμαστε με αυτούς τους ήρωες, αλλά τους αγαπάμε και αισθανόμαστε όμορφα και άνετα μαζί τους και δεν γινόμαστε απλά μάρτυρες της αλήθειας τους, αλλά συνοδοιπόροι προς την πραγμάτωση αυτής και την μετουσίωσή της σε κάτι άλλο, πιο χειροπιαστό, κάτι που θα ξεπερνάει μια απλή ιδέα.

Το "Σου χρωστάω χάρη" είναι ένα χαριτωμένο και ευχάριστο σύγχρονο ρομαντικό μυθιστόρημα, απ' αυτά που σου προσφέρουν ανάλαφρες αναγνωστικές στιγμές, μα και πολλά χαμόγελα με κάθε σελίδα που γυρίζεις. Και μπορεί να μην είναι πάντοτε απόλυτα εμπνευσμένο και ν' ακολουθεί κάποια βασικά και ασφαλή μονοπάτια, αλλά έχει και ορισμένες πολύ έντονες και εξαιρετικά λαμπρές στιγμές, κυρίως όταν εστιάζει στον άνθρωπο, στην εξέλιξη αυτού, στη θέση που αυτός έχει μέσα στη ζωή, αλλά και στη θέση που θα έπρεπε να έχει, γιατί αυτά τα δύο διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Η Kinsella, με τον ξεχωριστό της χαρακτήρα, έχει δημιουργήσει ένα ακόμα μοντέρνο παραμύθι, με τις συγκινητικές και τις κωμικές τους στιγμές, με τις δραματουργικές του πινελιές όπου χρειάζεται, και χωρίς να βαραίνει το συνολικό κλίμα της αφήγησης, που έχει έναν έντονα κινηματογραφικό ρυθμό, το οποίο είμαι βέβαιη πως θα απολαύσετε, όπως έκανα κι εγώ.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sophie Kinsella
Μεταφραστής: Σπυριδογιαννάκη Σέβυ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-618-01-3490-2