Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Σκοτσέζος δικηγόρος Σινκλέρ ΜακΜπράιντ είναι χήρος με δύο δύστροπα και ανυπάκουα παιδιά. Κι ενώ αντιμετωπίζει με μαεστρία τους πιο φρικτούς εγκληματίες στο Λονδίνο, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με όσα συμβαίνουν στο ίδιο του το σπίτι. Η κατάσταση είναι ανυπόφορη και καμία νταντά δεν θέλει να αναλάβει τη μικρή Κατ και τον ταραχοποιό Άντριου.
Μέχρι που…
Η έξυπνη Ρομπέρτα «Μπέρτι» Φρέιζερ μπαίνει στη ζωή του Σινκλέρ κλέβοντας το ρολόι του και στη συνέχεια… την καρδιά του! Αυτή η οικογένεια της έχει εξάψει την περιέργεια και τελικά καταλήγει να σώσει τα παιδιά του Σινκλέρ από μια επικίνδυνη κατάσταση. Ο Σινκλέρ εντυπωσιασμένος από την επίδραση που έχει πάνω τους και την επικοινωνία μαζί τους ζητά από την όμορφη Μπέρτι να γίνει η νταντά τους.
Δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως αυτή η αντισυμβατική γυναίκα θα τους αλλάξει μια για πάντα τη ζωή, δίνοντάς τους ένα μεγάλο μάθημα για την αγάπη.
Το έβδομο βιβλίο της σειράς Οικογένεια Μακένζι είναι μια ιστορία δυνατή, απρόβλεπτη και πέρα για πέρα συγκινητική.

Προσωπική άποψη:
Τα τελευταία χρόνια έχω διαβάσει εκατοντάδες ιστορικά, ρομαντικά μυθιστορήματα. Κάποια απ' αυτά μου άρεσαν πολύ, κάποια λιγότερο, ενώ ορισμένα τα λάτρεψα και κατέχουν μια πολύ ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Κάποια απ' αυτά είχαν πρωτότυπη πλοκή, κάποια άλλα όχι και τόσο, ενώ υπήρχαν και εκείνα που πήραν μια πολύ κλασσική συνταγή, τη διαμόρφωσαν, την έφεραν στα μέτρα τους και τελικά μας προσέφεραν κάτι φρέσκο. Φυσικά, η πλειοψηφία αυτών είχε να κάνει με αταίριαστους έρωτες, ή με έρωτες που ξεκίνησαν μέσα στα πλαίσια μια κόντρας, αλλά στο σύνολό τους είχαν να κάνουν με μια υπόθεση για δύο -ή έστω, με μια υπόθεση ενηλίκων-, οπότε, το να φτάσει στα χέρια μου μια ιστορία όπου σε αυτήν εμπλέκονται και μικρότεροι ηλικιακά ήρωες, προσθέτοντας τα δικά τους προβλήματα σε μια πληθώρα άλλων, φάνταζε ενδιαφέρουσα προοπτική και πράγματι ήταν.

Ο Σινκλέρ ΜακΜπράιντ, Σκοτσέζος στην καταγωγή -και πολύ σέξι, όπως αντιλαμβάνεστε απ' αυτό και μόνο το στοιχείο- και δικηγόρος στο επάγγελμα, δυστυχώς χήρεψε πολύ νωρίς και βρέθηκε αντιμέτωπος, εκτός από τις δύσκολες υποθέσεις που φέρνει στον δρόμο του το επάγγελμά του, που περιλαμβάνει τους μεγαλύτερους εγκληματίες του Λονδίνου, και με δύο μικρά, κακομαθημένα, ανυπότακτα παιδιά, με τα οποία δεν καταφέρνει να τα φέρει βόλτα. Δεν υπάρχει, όμως, και καμία νταντά που να μπορεί να τα καταφέρει εκεί που αποτυγχάνει αυτός, οπότε η κατάστασή του ζορίζει όλο και περισσότερο. Μέχρι τη στιγμή τουλάχιστον που στον δρόμο του θα βρεθεί η Μπέρτι, μια έξυπνη και γεμάτη ζωντάνια γυναίκα που τυγχάνει να είναι και κλέφτρα, με τον Σινκλέρ να πέφτει θύμα της όταν αυτή του κλέβει το ρολόι του, χωρίς όμως να φαντάζεται κανείς τους το που θα μπορούσε να τους οδηγήσει εκείνη η στιγμή.

Η Μπέρτι νιώθει μια απίστευτη περιέργια για την ιδιόρρυθμη αυτή οικογένεια και επειδή όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή, καταλήγει να είναι εκείνη που σώζει τα παιδιά του Σινκλέρ, με τα οποία φαίνεται να έχει μια ιδιαίτερη επικοινωνία και η παρουσία της να επιδρά θετικά πάνω τους, πράγμα που οδηγεί τον πατέρα τους στο να της προτείνει να γίνει η νταντά τους. Και παρά που η Μπέρτι είναι μια εντελώς αντισυμβατική για την εποχή της γυναίκα, δέχεται την πρότασή του και εκτός από τα παιδιά του, μέρα με τη μέρα καταφέρνει να αλλάξει και αυτόν. Γιατί η Μπέρτι δεν είναι σαν τις άλλες γυναίκες, όχι μόνο γιατί δεν εγκλωβίζει τον εαυτό της μέσα στα στεγανά της κοινωνίας που ζει και που εκείνη έχει φτιάξει για το φύλο της, αλλά γιατί τολμάει να δείχνει ξεκάθαρα το ποια είναι, τι νιώθει, τι σκέφτεται, το πως αγαπάει.

Κάπως έτσι, η οικογένεια ΜακΜπράιντ αρχίζει να βγαίνει από τα σκοτάδια στα οποία βυθίστηκε μετά τον θάνατο της Νταίζη και να κατευθύνεται προς το φως, συνειδητοποιώντας μέρα με τη μέρα πως η ζωή είναι ωραία, αλλά την ίδια στιγμή είναι και πολύ μικρή για να ξοδεύουμε τις μέρες μας θλιμμένοι για πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Αυτός είναι και ο κεντρικός αφηγηματικός άξονας που χρησιμοποιεί η Ashley για να ξετυλίξει ένα μεγάλο κουβάρι συναισθημάτων, λέγοντάς μας μια ιστορία που επικεντρώνεται περισσότερο στους χαρακτήρες της και στην εξέλιξη αυτών, στον τρόπο που βλέπουν και αντιλαμβάνονται τον κόσμο και τα πράγματα, καθώς και στο πως εκφράζονται κι εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, παράσε οτιδήποτε άλλο. Και ναι, μπορεί αυτή η προσέγγιση να μην κρύβει μεγάλες ανατροπές και εκπλήξεις, αλλά δεν είναι όμορφο το ν' αφηνόμαστε καμιά φορά καθαρά στο συναίσθημα και στο πως αυτό μπορεί να μας διαμορφώσει, παρά σε πιο παθιασμένα και γεμάτα εντάσεις μονοπάτια;

Ο "κλέφτης φιλιών", που αποτελεί και το έβδομο βιβλίο της σειράς των περιπετειών της οικογένειας Μακένζι και ΜακΜπράιντ, θα τολμούσα να πω πως είναι πολύ διαφορετικό από τους πρωκατόχους του, όχι μόνο ως προς την ουσία της ιστορίας του, αλλά και ως προς τον τρόπο που η συγγραφέας έχει επιλέξει να αφηγηθεί αυτήν. Έχουμε να κάνουμε με μια καθαρά ανθρωποκεντρική αφήγηση, όπου το συναίσθημα παίζει πρωταρχικό ρόλο, αλλά όχι με τρόπο μονοδιάστατο, το ακριβώς αντίθετο, πράγμα που οφείλεται πως αυτό το βλέπουμε να εκφράζεται όχι μόνο μέσω της Μπέρτι και του Σινκλέρ, αλλά και των ίδιων των παιδιών του, με τους τελευταίους να περνάνε από το στάδιο του μακρόχρονου πένθους σε εκείνο μιας νέας αρχής. Και ναι, σίγουρα υπάρχει κάποια δόση δράματος, όσον αφορά την εμπλοκή του αδερφού της Νταίζη και της συζύγου του, αλλά και αυτή είναι τόση όση χρειάζεται η ιστορία μας ώστε να μην είναι εντελώς μονοδιάσταση, αλλά και χωρίς την ίδια στιγμή να χάνει την απεριόριστη γλύκα της.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Ashley
Μεταφραστής: Παπαγεωργίου Ιωάννα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-618-5394-73-8