"Μόνο αν μυρίζει αίμα" του Stephen King

Μια συλλογή με τέσσερις ανέκδοτες νουβέλες του Stephen King, που θα συνεπάρουν τους φανατικούς αναγνώστες του ενώ παράλληλα θα αποτελέσουν ιδανικό ξεκίνημα για όσους τώρα μυούνται στη γραφή του Βασιλιά.
Οι άνθρωποι της δημοσιογραφίας έχουν ένα ρητό: «Μια είδηση θα γίνει θέμα μόνο αν μυρίζει αίμα» –και μια βόμβα στο Γυμνάσιο Άλμπερτ Μακρέντι είναι εγγυημένο ότι θα γίνει πρώτο θέμα σε κάθε έκτακτο δελτίο ειδήσεων. Έτσι αρχίζει το Μόνο αν μυρίζει αίμα, η αυτοτελής συνέχεια του best seller The Outsider (Ο ξένος), με κεντρική ηρωίδα την ασύγκριτη Χόλι Γκίμπνι στην πρώτη πρωταγωνιστική της υπόθεση.
Δίπλα στο «Μόνο αν μυρίζει αίμα» φιγουράρουν επάξια άλλα τρία υπέροχα, μακροσκελή διηγήματα αυτού του «απίστευτα πολυτάλαντου και ευέλικτου συγγραφέα» (κατά τους Sunday Times).
Στο «Τηλέφωνο του κυρίου Χάριγκαν», η φιλία ενός εφήβου και ενός ηλικιω-μένου αποκτά μια απροσδόκητη μετά θάνατον τροπή, «Η ζωή του Τσακ» είναι η συγκινητική ανασκόπηση μιας ζωής που προβάλλεται από το τέλος προς την αρχή και, στον «Αρουραίο», ένας συγγραφέας σε αδιέξοδο αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος με τη σκοτεινή πλευρά της φιλοδοξίας.
Αυτές οι τέσσερις εκπληκτικές νουβέλες αποκαλύπτουν για μία ακόμα φορά το ασύλληπτο συγγραφικό εύρος του Κινγκ, καθώς και την ικανότητά του να ελίσσεται σε όλες τις λογοτεχνικές φόρμες, δημιουργώντας έργα γεμάτα χιούμορ, φρίκη και ασύγκριτη αγωνία. Επίσης, το σημείωμα του συγγραφέα μάς δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την πηγή έμπνευσης κάθε ιστορίας.

"Οι άλλοι άνθρωποι" της C. J. Tudor

Μια ανατριχιαστική ιστορία τρόμου, εγκλήματος και μεταφυσικού.
Ένας άντρας αναζητάει απαντήσεις μετά τον χαμό της γυναίκας και της κόρης του.
Ένα βράδυ, καθώς επιστρέφει στο σπίτι από τη δουλειά, ο Γκέιμπ βλέπει στο πίσω τζάμι του προπορευόμενου αυτοκινήτου το πρόσωπο ενός κοριτσιού. Τα χείλη του ανοιγοκλείνουν σαν να φωνάζει «μπαμπά». Είναι η Ίζι, η πεντάχρονη κόρη του. Και είναι η τελευταία φορά που την αντικρίζει. Επί τρία χρόνια, ο Γκέιμπ οργώνει τον αυτοκινητόδρομο πάνω κάτω, αναζητώντας το αυτοκίνητο που απήγαγε την κόρη του. Η Φραν ταξιδεύει επίσης στον αυτοκινητόδρομο μαζί με την κόρη της την Άλις. Όμως η Φραν δεν ψάχνει κάτι. Τρέχει να κρυφτεί από τους ανθρώπους που τις καταδιώκουν. Γιατί η Φραν ξέρει την αλήθεια. Ξέρει τι συνέβη στην κόρη του Γκέιμπ, και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό. Και ξέρει τι θα κάνουν σ’ αυτή και στην Άλις, αν τις πιάσουν.

"Το δίκτυο Alice" της Kate Quinn

Οι άγνωστες ιστορίες των γυναικών κατασκόπων του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Ένα κατασκοπικό μυθιστόρημα που βασίζεται στην πραγματική δράση του Δικτύου Alice, φωτίζοντας τις άγνωστες ιστορίες γυναικών που έδρασαν ως κατάσκοποι στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1947. Όταν η Αμερικανίδα φοιτήτρια Τσάρλι Σεν Κλερ μένει έγκυος, οι ευυπόληπτοι γονείς της την εξορίζουν στην Ευρώπη για να τακτοποιήσει το «μικρό της πρόβλημα». Η Τσάρλι το σκάει και πηγαίνει στο Λονδίνο, αναζητώντας την αγαπημένη της ξαδέρφη Ροζ, παρότι εκείνη έχει εξαφανιστεί.
1915. Έναν χρόνο αφότου έχει ξεσπάσει ο Μεγάλος Πόλεμος, η Ιβ Γκάρντινερ βρίσκει αναπάντεχα την ευκαιρία να υπηρετήσει την πατρίδα ως κατάσκοπος. Στην κατεχόμενη Γαλλία εκπαιδεύεται από τη σαγηνευτική Λίλη, τη «βασίλισσα των κατασκόπων» με το κωδικό όνομα Αλίς. Τριάντα χρόνια αργότερα, η Ιβ βασανίζεται ακόμα από την προδοσία που έγινε αιτία να διαλυθεί το Δίκτυο Αλίς και περνά τις μέρες της μεθυσμένη, στο σκοτεινό σπίτι της στο Λονδίνο. Ώσπου, ξαφνικά, ένα βράδυ εμφανίζεται μια νεαρή Αμερικανίδα και ξεστομίζει ένα όνομα που η Ιβ είχε να ακούσει επί δεκαετίες. Οι δυο τους αποφασίζουν να ανακαλύψουν την αλήθεια με κάθε κόστος, σε μια αποστολή θάρρους και λύτρωσης.

"Τα φώτα του Νότου" της Nina George

Με το νέο της βιβλίο, η Νίνα Γκεόργκε μάς αφήνει να περιηγηθούμε στα ράφια του Μικρού παριζιάνικου βιβλιοπωλείου, αποκαλύπτοντας την ιστορία του βιβλίου που ενέπνευσε τον μεσιέ Περντί.
«Τα βιβλία δεν είναι για τους δειλούς.» Όταν ο παλαιοπώλης Φρανσίς Μεριέν εγκαινιάζει το 1968 στη Νιόνς την Υπεραστική Βιβλιοθήκη Φιλί, έρχεται αντιμέτωπος με την αρχική δυσπιστία των κατοίκων της Προβηγκίας για τη λογοτεχνία. Στο πλευρό του βρίσκεται ένα δωδεκάχρονο κορίτσι προικισμένο με ένα μοναδικό χάρισμα: Η Μαρί Ζαν μπορεί να δει τον έρωτα και να διακρίνει ποιες καρδιές είναι προορισμένες η μία για την άλλη. Ωστόσο, τι θα κάνει με αυτή τη γνώση η Μαρί Ζαν και πώς μπορεί να τη βοηθήσει η μαγεία των βιβλίων;
Τα Φώτα του νότου είναι ένα μυθιστόρημα για τους κατοίκους ενός μικρού χωριού της Προβηγκίας και για τις αόρατες συνδέσεις μεταξύ τους –μια ποιητική ιστορία για τις πιθανότητες και τις απιθανότητες του έρωτα. Πρόκειται για ένα βιβλίο παρηγορητικό, παραμυθένιο, ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα σαν περίπατος στο φως του νότου. Πίσω από κάθε πρόσωπο που ανταμώνουμε, πίσω από κάθε βλέμμα που μας κοιτάζει φευγαλέα κρύβεται ένας ανείπωτος πόθος.

"Η Μπλε Περίοδος" του Luke Jerod Kummer

Ένα μυθοπλαστικό πορτρέτο της ενηλικίωσης του Πάμπλο Πικάσο.
Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για την τραγική ερωτική ιστορία που έφερε τον νεαρό Πάμπλο Πικάσο στο χείλος της καταστροφής και ταυτόχρονα άναψε την πρώτη σπίθα της δημιουργικής ιδιοφυίας του.
Από τα θορυβώδη μπαρ της Βαρκελώνης έως τους φωτεινούς δρόμους του Παρισιού, ο Πάμπλο Πικάσο βιώνει, στο γύρισμα του 20ού αιώνα, τις απολαύσεις αλλά και τη μιζέρια της μποέμικης ζωής μαζί με τον επαναστάτη ποιητή και φίλο του Κάρλες Καζαχέμας.
Οι δυο νεαροί καλλιτέχνες δραπετεύουν από την οικογενειακή δυστυχία και τις προσδοκίες των γονιών τους, αναζητώντας δημιουργική διέξοδο, και βρίσκουν την έμπνευση στα ναρκωτικά, την εξαθλίωση και τις απελευθερωμένες γυναίκες της Μονμάρτρης.
Απολαμβάνουν την έντονη ζωή τους και τίποτα δεν μπορεί να τους χωρίσει, μέχρι που εμφανίζεται στο προσκήνιο μια μαυρομάλλα αινιγματική μούσα. Το πάθος των δυο καλλιτεχνών για τη Ζερμέν θα πάρει ολέθρια τροπή. Μέσα στην απόγνωση, ο Πικάσο ανακαλύπτει μια χρωματική παλέτα στην οποία παραδίδει τους δαίμονές του και αρχίζει να ζωγραφίζει, μένοντας για πάντα στην ιστορία.

"Τρεις βαθμοί μυωπίας - Ναταλία" του Ηρακλή Γεωργαντή

Το δεύτερο βιβλίο της νουάρ τριλογίας του Ηρακλή Γεωργαντή.
Μια ιστορία με σκοτεινά μυστικά, εγκλήματα και αναζήτησης της αλήθειας.
Ένας όρος στη διαθήκη, τρεις αδελφές, σκοτεινά οικογενειακά μυστικά και ένα έγκλημα. Ένα πάρτι γίνεται αφορμή να διαρρεύσει το σκοτεινό μυστικό της οικογένειας. Οι πρωταγωνιστές αγωνίζονται να κρύψουν τα ίχνη της προηγούμενης ζωής τους, φτάνοντας ακόμα και στη συγκάλυψη ενός εγκλήματος. Για μία ακόμη φορά, το τέλος τούς φέρνει αντιμέτωπους με την αλήθεια που όλοι θα είχαν προβλέψει, αν –φυσικά– επέλεγαν να βλέπουν τα πράγματα χωρίς την ασάφεια που δίνουν στην όραση οι «τρεις βαθμοί μυωπίας»…
Οι πρωταγωνιστές κρύβουν και κρύβονται από την αλήθεια, διεκδικώντας περισσότερα από αυτά που τους αναλογούν.
Πρόκειται για μια σειρά τριών νουάρ βιβλίων με κοινό στοιχείο την εσφαλμένη κατανόηση του περιβάλλοντος, στην οποία οδηγούνται οι πρωταγωνιστές εξαιτίας της επιπόλαιης τάσης τους να σχηματοποιούν, κατά το δοκούν, αδιευκρίνιστες καταστάσεις και συναισθήματα. Για τον συγγραφέα, η ελλιπής κατανόηση συναισθημάτων και χαρακτήρων είναι παρόμοια με τη θολή οπτική του φυσικού περιβάλλοντος, όταν επιλέγει να το αντικρίσει κανείς με τη στρέβλωση που επιφέρουν τρεις βαθμοί μυωπίας.

"Τι φοβάσαι να χάσεις;" του Nassim Nicholas Taleb

Ο συγγραφέας Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ παρουσιάζει ένα νέο τολμηρό έργο που αμφισβητεί πολύχρονες πεποιθήσεις σχετικά με τον κίνδυνο και την ανταμοιβή, την πολιτική και τη θρησκεία, τα χρηματοοικονομικά και την προσωπική ευθύνη.
Στο πλέον προκλητικό και πρακτικό βιβλίο του, ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές της εποχής μας επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει να κατανοούμε τον κόσμο, να πετυχαίνουμε επαγγελματικά, να συμβάλλουμε σε μια δίκαιη κοινωνία και να επηρεάζουμε τους άλλους. Παραθέτοντας παραδείγματα από τον Χαμουραμπί έως τον Σενέκα και από τον γίγαντα Ανταίο μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ δείχνει πώς η προθυμία να αποδέχεται κανείς τους κινδύνους που του αναλογούν αποτελεί ουσιαστικό χαρακτηριστικό των ηρώων, των αγίων και των επιτυχημένων ανθρώπων, απ’ όπου και αν προέρχονται.
«Προσωπικό διακύβευμα» είναι μια έκφραση που ακούμε συχνά, αλλά σπάνια αφιερώνουμε χρόνο για να την εξετάσουμε διεξοδικά. Αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της διαχείρισης κινδύνων, καθώς και μια εκπληκτικά πλούσια κοσμοθεωρία που, όπως δείχνει ο Ταλέμπ σε αυτό το βιβλίο, αφορά όλες τις πτυχές της ζωής μας.
Ο Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ αναλάμβανε κινδύνους επί είκοσι ένα χρόνια προτού στραφεί στην έρευνα φιλοσοφικών, μαθηματικών και κυρίως (πολύ) πρακτικών προβλημάτων στο πλαίσιο της θεωρίας πιθανοτήτων. Παρόλο που αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του στις περιπλανήσεις, διαλογιζόμενος σε διάφορα καφέ ανά τον κόσμο, ο Ταλέμπ είναι διακεκριμένος καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Tandon στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Τα βιβλία του απαρτίζουν την πολύτομη συλλογή Incerto και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα έξι γλώσσες. Ο Ταλέμπ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από πενήντα επιστημονικά άρθρα υποστηρίζοντας τις ιδέες που αναπτύσσονται στο Incerto, με θέματα που ποικίλλουν από διεθνείς υποθέσεις και διαχείριση κινδύνων έως τη στατιστική φυσική. Χαρακτηρίζεται ως «ένας σπάνιος συνδυασμός θάρρους και πολυμάθειας» και αναγνωρίζεται ως ο πιο σημαντικός στοχαστής της θεωρίας πιθανοτήτων και της αβεβαιότητας. Ο Ταλέμπ ζει κυρίως στη Νέα Υόρκη.
Διατηρώντας πάντα το ίδιο προσιτό και εικονοκλαστικό ύφος, ο Ταλέμπ αμφισβητεί πολύχρονες πεποιθήσεις για τις αξίες όσων ηγούνται στρατιωτικών παρεμβάσεων, πραγματοποιούν οικονομικές επενδύσεις και διαδίδουν θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Μερικές από τις ιδέες του:
  • Η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτεί να εστιάζετε στη συμμετρία και τον επιμερισμό κινδύνου. Δεν γίνεται να καρπώνεστε τα κέρδη και να μεταθέτετε τους κινδύνους σε άλλους, όπως κάνουν οι τραπεζίτες και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν γίνεται να πλουτίζετε χωρίς να αναλαμβάνετε τους κινδύνους που σας αναλογούν και να πληρώνετε το αντίστοιχο τίμημα. Η επιβολή του προσωπικού διακυβεύματος διορθώνει αυτή την ασυμμετρία καλύτερα από χιλιάδες νόμους και ρυθμίσεις.
  • Οι ηθικοί κανόνες δεν είναι καθολικοί. Είστε μέρος μιας ομάδας μεγαλύτερης από εσάς αλλά μικρότερης από την ανθρωπότητα.
  • Στον κόσμο κάνουν κουμάντο οι μειοψηφίες, όχι οι πλειοψηφίες. Στον κόσμο δεν κάνει κουμάντο η γενική συναίνεση, αλλά οι αδιάλλακτες μειοψηφίες που επιβάλλουν τις προτιμήσεις και την ηθική τους στους άλλους.
  • Μπορεί να είστε διανοούμενος, αλλά να παραμένετε ανόητος. Οι «μορφωμένοι Φιλισταίοι» έχουν πέσει έξω σε όλα, από τον σταλινισμό και το Ιράκ μέχρι τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
  • Προσοχή στις περίπλοκες λύσεις (που κάποιος πληρώθηκε για να τις βρει). Μια απλή μπάρα με βάρη μπορεί να χτίσει περισσότερους μυς από τα σύγχρονα ακριβά όργανα γυμναστικής.

"Ανθρωπότητα" του Rutger Bregman

Υπάρχει µια πεποίθηση που ενώνει αριστερούς και δεξιούς, ψυχολόγους και φιλοσόφους, συγγραφείς και ιστορικούς. Από τον Μακιαβέλι µέχρι τον Χοµπς και από τον Φρόιντ µέχρι τον Ντόκινς, αυτή η πεποίθηση είναι βαθιά ριζωµένη στη δυτική σκέψη. Οι άνθρωποι, µαθαίνουµε, είναι από τη φύση τους εγωιστές και ιδιοτελείς.
Στην Ανθρωπότητα προτείνεται ένα νέο επιχείρηµα: ότι είναι ρεαλιστικό και συνάµα επαναστατικό να θεωρούµε πως οι άνθρωποι είναι καλοί. Το ένστικτο της συνεργασίας αντί για τον ανταγωνισµό, της εµπιστοσύνης αντί για τη δυσπιστία, έχει µια εξελικτική βάση που φτάνει έως την απαρχή του είδους µας. Το να πιστεύουµε το χειρότερο για τους άλλους δεν επιδρά µόνο στο πώς βλέπουµε τους συνανθρώπους µας, αλλά και στην πολιτική και την οικονοµία.
Ο Rutger Bregman, συγγραφέας πολλών διεθνών best seller, παίρνει µερικές από τις πιο γνωστές µελέτες και τα πιο διάσηµα γεγονότα στον κόσµο και τα επαναπροσδιορίζει, προσφέροντας µια νέα µατιά στα τελευταία 200.000 χρόνια της ανθρώπινης ιστορίας, δείχνοντας μας πώς το να πιστεύουµε στην ανθρώπινη καλοσύνη και τον αλτρουισµό µπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόµαστε –και να αποτελέσει το θεµέλιο για να αλλάξουµε πραγµατικά την κοινωνία µας.Είναι καιρός για µια νέα άποψη για την ανθρώπινη φύση.

"Μια υπέροχη ζωή" του Frank Martela

Ένα ευφυές εγχειρίδιο που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής με χιούμορ και διορατικότητα.
Είναι η ευτυχία αυτοσκοπός; Τι κάνει τη ζωή ουσιώδη;
Από την απαρχή της ανθρωπότητας αναρωτιόμαστε ποιο πραγματικά είναι το νόημα της ζωής και ο σκοπός της ύπαρξής μας. Ο ακαδημαϊκός και φιλόσοφος Φρανκ Μάρτελα εξετάζει με χιούμορ και διορατικότητα τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής, όπως τον λόγο για τον ποίο είμαστε δυσαρεστημένοι με το παρόν και διαρκώς επιθυμούμε κάτι περισσότερο από αυτό που βιώνουμε.
Ο συγγραφέας συγκεντρώνει μερικές από τις πιο συναρπαστικές ιδέες της Ιστορίας, της Φιλοσοφίας και της Ψυχολογίας και δίνει πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να βρούμε περισσότερο νόημα στη ζωή μας. Το Μια υπέροχη ζωή είναι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα για όλους, από τον εξειδικευμένο έως τον αρχάριο στο πεδίο της φιλοσοφίας, καθώς και για όποιον ενδιαφέρεται να αποκτήσει περισσότερο νόημα και αίσθηση σκοπού στη ζωή του.

"Ένας κόκκινος σκούφος για τον Ροδόλφο - Ο Δρακοσυλλέκτης" του Κυριάκου Αθανασιάδη

To δεύτερο βιβλίο της νέας σειράς «Δρακοσυλλέκτης» από τους αγαπημένους σε όλα τα παιδιά Κυριάκο Αθανασιάδη και Ναταλία Καπατσούλια.
Ιστορίες με συμπαθητικά δρακάκια που μπλέκονται σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες!
Πριν από πολλά πολλά χρόνια υπήρχαν δράκοι. Αλλά φοβόνταν τους ανθρώπους και πήγαν να κρυφτούν στα δάση. Όμως κάποιοι δράκοι εξακολουθούσαν να γυρίζουν μόνοι τους στην εξοχή. Καμιά φορά, έμπαιναν και στις πόλεις. Και οι άνθρωποι τότε έτρεχαν δεξιά αριστερά, και γινόταν μεγάλη φασαρία. Έτσι, μια μέρα, ένα παιδί αποφάσισε να μαζέψει όλους τους δράκους και να τους οδηγήσει σε μία μυστική περιοχή. Το παιδί αυτό το έλεγαν Δρακοσυλλέκτη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο Ροδόλφος παίζει συνέχεια στα χιόνια εκεί στη Δρακοχώρα.
Έχει ένα τέλειο ιγκλού, κάνει σκι και πατινάζ, πετάει χιονόμπαλες και φτιάχνει.
τον καλύτερο χιονάνθρωπο του κόσμου, που μάλιστα ζωντανεύει κιόλας!
Μέχρι που μια μέρα είδε ένα έλκηθρο ψηλά στον ουρανό, που το έσερναν τέσσερις τάρανδοι. Ποιος μπορεί να το οδηγούσε; Μήπως ήταν… ο Άγιος Βασίλης;