Συνοπτική περίληψη του έργου:
Έχεις κάνει ποτέ κάτι που εύχεσαι να μπορούσες να ξεχάσεις;
Ο Μαρκ Λούκας είναι συντετριμμένος από το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στη σύζυγο και στο αγέννητο παιδί του. Το μόνο που μπορεί να τον λυτρώσει είναι να διαγράψει τη μνήμη του. Μέχρι τη βραδιά που επιστρέφοντας σπίτι διαπιστώνει ότι το κλειδί του δεν ταιριάζει στην κλειδαριά, η σύζυγός του είναι ζωντανή, υγιής και έγκυος – και… δεν τον αναγνωρίζει.
O Μαρκ αρχίζει να βυθίζεται σε έναν εφιαλτικό κόσμο όπου είναι αδύνατον να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τη φαντασία.
Μήπως οδηγείται στην τρέλα;
Ή μήπως πρόκειται για μια συνωμοσία που θα μπορούσε να του στοιχίσει τη μνήμη, τη λογική…
Ακόμα και την ίδια του τη ζωή;

Προσωπική άποψη:
Πόσες φορές έχετε σκεφτεί πως θα θέλατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω και ν' αλλάξετε κάποια πράγματα που καθόρισαν τη ζωή σας με τρόπο που ίσως δεν σας ικανοποιεί; Πόσες φορές, τώρα, έχετε σκεφτεί πως θα θέλατε να βγάλετε κάποια πράγματα εντελώς από το μυαλό σας, σαν να μην συνέβησαν ποτέ, να τα ξεχάσετε και να τα σβήσετε από το μνήμη σας και να συνεχίσετε τη ζωή σας χωρίς πληγές από το παρελθόν και με περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον; Εντάξει, ίσως να μην το εννοούσατε απόλυτα, να ήταν μια παρόρμηση της στιγμής και μια σκέψη που όσο γρήγορα ήρθε άλλο τόσο γρήγορα έφυγε, αλλά καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Σκεφτείτε, τώρα, να σας έδινε πράγματι κάποιος αυτή τη δυνατότητα, όμως εν τέλει να μην εξελισσόταν όπως θα περιμένατε, αλλά αντίστροφα.

Αυτή είναι, κατά μία έννοια, και η κεντρική ιδέα της ιστορίας που διαδραματίζεται στο "Πείραμα μνήμης" του Sebastian Fitzek, που έχει κατακτήσει μια απ' τις κορυφαίες θέσεις στην καρδιά μου, και όχι μόνο, όσον αφορά τους συγγραφείς ψυχολογικών θρίλερ που αγγίζουν τα όρια των ιστοριών τρόμου. Πρωταγωνιστής της ιστορίας αυτής είναι ο Μαρκ Λούκας, του οποίου η ζωή καταρρέει μετά τον πρόωρο και άδικο χαμό της εγκυμονούσας γυναίκας του. Αποφασίζει, λοιπόν, να κάνει κάτι γι' αυτό και ποια η ιδανικότερη λύση για να λυτρωθεί από τι να διαγράψει τη μνήμη του ή τουλάχιστον όλα εκείνα που τον πληγώνουν και δεν τον αφήνουν να προχωρήσει. Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα;

Ο Μαρκ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κατάσταση όπου δεν ξέρει πως να την αντιμετωπίσει και τι να πιστέψει. Γιατί ένα βράδυ επιστρέφει στο σπίτι μου, αλλά η κλειδαριά έχει αλλάξει και πίσω από την πόρτα βρίσκεται η γυναίκα του, ζωντανή, έγκυος, αλλά στο πρόσωπό του δεν βλέπει παρά έναν άγνωστο. Κι εκεί είναι που ο Μαρκ αρχίζει να ακροβατεί ανάμεσα στην λογική και στην παράνοια, στο αληθινό και στο φανταστικό, στην πραγματικότητα και στην ονειροπόληση. Άραγε, έχει αρχίζει να τα χάνει και να οδηγείται σιγά σιγά προς την τρέλα, ή κάποιοι άλλοι θέλουν να τον τρελάνουν για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς; Και μαζί με τον Μαρκ, αρχίζουμε να ακροβατούμε κι εμείς, με το συνειδητό και το ασυνείδητο να μπερδεύονται σ' ένα κουβάρι, την άκρη του οποίου αδυνατούμε να βρούμε.

Παράλληλα, ο Μαρκ έχει να αντιμετωπίσει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, με τον καθέναν από αυτούς να υποστηρίζει πως βρίσκεται στο πλευρό του και πως πράττει σύμφωνα με το δικό του καλό, όμως κανέναν δεν μπορεί να τον πιστέψει απόλυτα και να τον εμπιστευτεί, αλλά την ίδια στιγμή δεν νιώθει πως κάποιος του δίνει επαρκείς λόγους για να τον αμφισβητήσει. Έτσι διχασμένοι παρακολουθούμε κι εμείς, ως αναγνώστες, τον αγώνα του προς την αλήθεια, που όχι μόνο δεν είναι εύκολο, αλλά αποδεικνύεται τρομακτικά δαιδαλώδης, εξαιρετικά πολύπλοκος και σκοτεινά επικίνδυνος, με τρόπους που αρχικά δεν θα μπορούσε να χωρέσει το μυαλό μας.

Ο Fitzek έχει χτίσει μια πολυδιάστατη και περίπλοκη ιστορία, από αυτές που μας έχει συνηθίσει, πηγαίνοντάς την -ίσως- σε ένα ακόμα πιο ακραίο και τολμηρό επίπεδο απ' ότι συνηθίζει. Αυτό είναι κάτι που αποτελεί δίκοπο μαχαίρι και που σίγουρα διχάζει το αναγνωστικό κοινό, ως προς του αν του άρεσε τελικά το συγκεκριμένο βιβλίο ή όχι και μπορώ να το καταλάβω σ' έναν βαθμό γιατί οφείλω να ομολογήσω πως κι εγώ η ίδια διχάστηκα και πως χρειάστηκε ν' αφήσω να καταλαγιάσουν μέσα μου όσα μου προκάλεσε το βιβλίο προκειμένου να καταλήξω σ' ένα ασφαλές και σίγουρο συμπέρασμα. Ποιο είναι αυτό;

Το "Πείραμα μνήμης" είναι ένα βιβλίο η ιστορία του οποίου είναι εξαιρετικά έξυπνη και η δομή της αφήγησής της ιδιαίτερα καλή, αν και τραβηγμένη σε ορισμένα σημεία της -πράγμα στο οποίο, από την άλλη, μας έχει συνηθίσει ο συγγραφέας, οπότε δεν με εξέπληξε και ακόμα περισσότερο δεν με ενόχλησε. Η ροή των γεγονότων είναι συνεχής και ακατάπαυστη, έχει έντονο νεύρο και η αγωνία εντείνεται κάθε λεπτό που περνάει, με τις σκέψεις μας να μπερδεύονται όλο και περισσότερο και με την πίστη μας να κλονίζεται απέναντι στα όσα βλέπουμε, για να φτάσουμε σε ένα αμφιλεγόμενο τέλος που ακόμα κι αν δεν σ' αρέσει, δεν μπορείς να ισχυριστείς πως το είδες να έρχεται. Γιατί όχι, δεν το είδες και τελικά αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα ενός καλού θρίλερ.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sebastian Fitzek
Μεταφραστής: Κανελλοπούλου Δέσποινα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-960-653-175-0