Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

«Με τρομάζετε, μις Μαρπλ», είπε ο σερ Χένρι. «Ελπίζω να μην επιθυμήσετε ποτέ να με βγάλετε από τη μέση. Τα σχέδιά σας θα ήταν πάρα πολύ καλά».
Μια Τρίτη βράδυ ο ανιψιός της μις Μαρπλ και οι φίλοι του οργανώνουν μια βραδιά μυστηρίου και την προκαλούν να δώσεις λύσεις σε ανεξιχνίαστες μέχρι εκείνη τη στιγμή αστυνομικές υποθέσεις. Έτσι γεννιέται η Λέσχη της Τρίτης. Η υπόθεση με τις κηλίδες αίματος που εξαφανίζονταν· ο κλέφτης που διέπραξε το ίδιο έγκλημα δύο φορές· το επιθανάτιο μήνυμα ενός δηλητηριασμένου που ακουγόταν σαν «ένας σωρός ψάρια»· η παράξενη υπόθεση της αόρατης διαθήκης· ένα μέντιουμ που είχε προειδοποιήσει πως το Γαλάζιο Γεράνι σημαίνει θάνατο.
Τολμάτε να συναγωνιστείτε τη Λέσχη της Τρίτης στην επίλυση μυστηρίων;

Προσωπική άποψη:
Το τελευταίο τριήμερο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών αποδείχθηκε πολύ καλό, από αναγνωστικής απόψεως τουλάχιστον, και εξαιρετικά διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο, αφού μετά το "Με ανοιχτά χαρτιά" της Agatha Christie, σειρά πήραν "Τα δεκατρία προβλήματα", με πρωταγωνίστρια την πολυαγαπημένη μου μις Μαρπλ, κάθε νέα περιπέτεια της οποίας αποδεικνύεται εξαιρετικά ευφυής, καλογραμμένη και κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα. Και αυτή τη φορά είχα τη χαρά να την απολαύσω ν' ασχολείται όχι μόνο με μία, αλλά με δεκατρείς διαφορετικές υποθέσεις.

Ο ανιψιός της μις Μαρπλ, μαζί με τους φίλους του, έχουν καθιερώσει τη Λέσχη της Τρίτης, στην οποία συμμετέχει και η αγαπημένη του θεία, που αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντος και του θαυμασμού όλων. Σε κάθε τους συνάντηση, η ευφυής γηραιά ντετέκτιβ καλείται να λύσει γρίφους και μυστήρια και να δώσει απαντήσεις σε ερωτηματικά που επισκιάζουν ανεξιχνίαστες αστυνομικές υποθέσεις. Ανεξιχνίαστες, τουλάχιστον, μέχρι να πέσουν στα χέρια της. Κι αν είσαι fan της Christie και ακόμα περισσότερο της μις Μαρπλ, σίγουρα θα απολαύσεις αυτού του είδους το "παιχνίδι" που καλείται να παίξει.

Όπως ήδη θα έχετε καταλάβει, το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή δεκατριών διηγημάτων, τα οποία προφανώς δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε πολύ μεγάλες ιστορίες, αλλά που η Christie το θεώρησα σπατάλη το να μην τις αξιοποιήσει. Κι όσο κι αν δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τα διηγήματα, καθότι δεν είναι πάντοτε πετυχημένα και ολοκληρωμένα ως ιδέες, οφείλω να ομολογήσω πως όταν έχουμε να κάνουμε με αστυνομικές περιπέτειες, είναι πολύ πιο εύκολο κάποιος να διαχειριστεί τις υποθέσεις τους σωστά, ακόμα και σε μικρή έκταση, πόσο μάλλον όταν αυτός ο κάποιος είναι η μεγάλη Agatha του αστυνομικού μυθιστορήματος.

Φυσικά, δεν είναι όλες οι υποθέσεις εξίσου απολαυστικές, αλλά αυτή είναι η "κατάρα" των συλλογών αυτών. Ωστόσο, επειδή η μις Μαρπλ είναι αξιαγάπητη, ακόμα και τις πιο απλοϊκές από τις δεκατρείς αυτές ιστορίες τις διαβάζουμε αρκετά ευχάριστα, ενώ σαφέστατα υπάρχουν κι εκείνες που αποδεικνύονται παραπάνω συναρπαστικές απ' όσο θα περιμέναμε και που μας εκπλήσσουν με την ανατρεπτικότητά τους. Συνολικά, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο που δεν κάνει τη μεγάλη ανατροπή, αλλά που μας παρουσιάζει μια ακόμα πιο παιχνιδιάρικη πλευρά της πανέξυπνης μις Μαρπλ, την οποία δεν μπορείς να μην θαυμάζεις για το αγέρωχο του χαρακτήρα της και την ευστροφία της.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Μπανιά Χρύσα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 248
ISBN: 978-618-01-3563-3