Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ο Όλιβερ Ντομπς ήταν πρώτα θεατρικός συγγραφέας και μετά άνθρωπος. Γι’ αυτόν οι άλλοι δεν ήταν παρά εργαλεία για να κάνει τη δουλειά του και να πετυχαίνει τους στόχους του. Παρόλο που είχε ραγίσει την καρδιά της Βικτόρια Μπράντσο, όταν εμφανίστηκε στο κατώφλι της με τον δίχρονο γιο του αγκαλιά, εκείνη δεν μπόρεσε να του κλείσει την πόρτα και να τον διώξει. Τώρα οι τρεις τους ξεκινούν για μια ανοιξιάτικη εκδρομή σ’ ένα κάστρο στη Σκοτία. Εκεί η Βικτόρια θα συναντήσει τον ιδιοκτήτη και θα συνειδητοποιήσει ότι τα κοιμισμένα συναισθήματά της θα ξυπνήσουν και πάλι.
Από τη ρομαντική πένα της Ρόζαμουντ Πίλτσερ μια ιστορία για μια γυναίκα που μαθαίνει να συγχωρεί τον πρώην αγαπημένο της, αλλά και τον εαυτό της, όταν τον συνοδεύει σ’ ένα ταξίδι όπου ανακαλύπτει ότι ο έρωτας είναι πάντα μια πιθανότητα.

Προσωπική άποψη:
Η Rosamunde Pilcher έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις κορυφαίες σύγχρονες συγγραφείς της ρομαντικής λογοτεχνίας. Είναι γνωστή για την αγάπη της προς τη φύση, που σχεδόν πάντα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ιστορίες της, μα πάνω απ' όλα για τους ανθρώπους και τον έρωτα. Ανθρώπους που μπορεί να μην είναι τέλειοι, αντίθετα έχουν δεκάδες ελαττώματα που χρειάζονται σκληρή δουλειά για να διορθωθούν, και τον έρωτα σε όλες τις εκφάνσεις και τις διαστάσεις του, πράγμα που μπορεί να μην σημαίνει πως δεν είναι πάντοτε ιδανικός και τέλειος, αλλά πως πάντοτε διαθέτει ψυχή.

Το "Άγριο θυμάρι" δεν αποτελεί εξαίρεση όλων των παραπάνω, με τον Όλιβερ Ντομπς, έναν εξαιρετικό θεατρικό συγγραφέα αλλά όχι και τόσο εξαιρετικό άνθρωπο, να φτάνει στο σημείο εκείνο της ζωής του που αποφασίζει να αναθεωρήσει κάποια πράγματα, επιχειρώντας μέσα από μικρότερες και μεγαλύτερες αλλαγές, αλλά και πράξεις, να αλλάξει τον εαυτό του, τη ζωή του, να επανορθώσει για τα λάθη του παρελθόντος του και να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μπορεί πράγματι ένας άνθρωπος ν' αλλάξει, να διεκικήσει μια δεύτερη ευκαιρία κι αν ναι, πόσο εφικτό είναι να τα καταφέρει αν έχει δομήσει την προσπάθειά του αυτή πάνω σε λάθος βάσεις;

Στο άλλο άκρο έχουμε τη Βικτόρια Μπράντσο, μια γυναίκα από το παρελθόν του Όλιβερ, την οποία ο ίδιος πλήγωσε βαθιά και που τώρα επιστρέφει στη ζωή της ζητώντας του μία ακόμα ευκαιρία. Και η Βικτόρια είναι τόσο διχασμένη ανάμεσα στα θέλω και στα πρέπει, ανάμεσα σε αυτά που προστάζει το μυαλό και η καρδιά της, ανάμεσα σε όλα βλέπει μπροστά στα μάτια της και όσα εκτυλίσσονται πίσω τους, που ακροβατεί και δεν είναι σίγουρη ποιο μονοπάτι πρέπει να διαλέξει. Σίγουρα, δεν πρόκειται για μια απ' τις δυναμικότερες ηρωίδες που μας έχει προσφέρει η Pilcher, μάλλον το αντίθετο, ωστόσο δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως ίσως είναι από τις πλέον ρεαλιστικές φυσιογνωμίες, που έστω και μέσα από τις αδυναμίες τους, φανερώνουν τις αλήθειες τους, το ποιες είναι, αναζητώντας τον δρόμο που θα τους οδηγήσει στο ποιες μπορούν να γίνουν.

Αν και η δομή της ιστορίας αυτής είναι παρόμοια με τις άλλες της συγγραφέως, τόσο στον πυρήνα της όσο και στην ανάπτυξή της, διαφέρει σε αρκετά σημεία, με κυριότερο στο ότι η αγάπη και ο έρωτας αμφισβητούνται, τονίζοντάς μας το πόσο σημαντικό είναι το να μπορεί ο καθένας μας να χειριστεί τη ζωή του, να την πάρει στα χέρια του και να πορευτεί σύμφωνα με αποφάσεις που βασίζονται στις προσωπικές, εσωτερικές μας αλήθειες, αλλά και στα πιο βαθιά μας συναισθήματα, πολύ περισσότερο όταν αυτά μπορούν να βρουν ειλικρινή ανταπόκριση και μέσα από τη διαδικασία αυτή μπορούμε κι εμείς ν' απελευθερωθούμε απ' όποια δεσμά μας. Σε κάθε περίπτωση, το βιβλίο βρίθει ρομαντικής διάθεσης που αγγίζει την ψυχή σου, ενώ σε "ταξιδεύει" όμορφα με τη μοναδική περιγραφικότητα της Pilcher, που μετατρέπει κάθε αφήγησή της σε ζωγραφικό πίνακα.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Rosamunde Pilcher
Μεταφραστής: Δαρβίρη Θεοδώρα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-618-01-3312-7