Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μερικές φορές αισθάνομαι κι εγώ κουρασμένη ακούγοντας τον ήχο των δακρύων μου. Άλλες, φοβάμαι πως τα καλύτερά μας χρόνια έχουν ήδη περάσει. Μα δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Βιώνω μια ολική έκλειψη καρδιάς. A total eclipse of the heart.
Ιούλιος 1983. Μια παρέα, φίλοι από τον Πειραιά από την παιδική τους ηλικία, ταξιδεύει για την Τήνο. Ενώ βρίσκονται εν πλω, ο σύντροφος της Αρετής εξαφανίζεται μυστηριωδώς και οι αρχές θεωρούν πως έπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θάλασσα και πνίγηκε.
Ιούλιος 1988. Η Αρετή παντρεύεται αιφνιδιαστικά με έναν συνάδελφό της και προσκαλεί τους φίλους της στο νέο της σπίτι. Το έκτακτο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης ανατρέπει μέσα σε μια στιγμή τα πάντα! Τα θαμμένα ψέματα βγαίνουν ορμητικά στην επιφάνεια. Οι λανθασμένες επιλογές τού χθες στοιχειώνουν το σήμερα. Η φιλία συγκρούεται μετωπικά με τον έρωτα…
Μια καταιγιστική περιπέτεια με φόντο την αστραφτερή δεκαετία του ’80. Το θρυλικό πάρτι του Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη και το λούνα παρκ Ροντέο στο Καλαμάκι. Οι πούλιες και τα ξεβαμμένα τζιν. Οι περμανάντ, οι φράντζες και οι χαίτες-λασπωτήρες. Οι θρυλικές ατάκες, οι μουσικές και οι ταινίες. Όλα μαζί μάς μεταφέρουν σε μια εποχή χωρίς κινητά τηλέφωνα, διαδίκτυο και σόσιαλ μίντια. Τότε που τα απλά πράγματα ήταν «και πολλή φάση, δικέ μου». Τα φιλαράκια «την έβρισκαν» να τα λένε από κοντά. Οι ερωτευμένοι επικοινωνούσαν με τραγούδια «αφιερωμένα εξαιρετικά». Και οι άνθρωποι, «βασικά», κοιτάζονταν στα μάτια…

Προσωπική άποψη:
Είμαι κλασσικό παιδί των 90's και χαίρομαι εξαιρετικά που μεγάλωσα εκείνη τη δεκαετία -που εκτός όλων των άλλων αποτέλεσε σημαντική γέφυρα μετάβασης από μια εποχή σε μια άλλη, χωρίς την ίδια στιγμή να έχει κάτι κραυγαλέο να την χαρακτηρίζει, άρα ο καθένας μπορούσε να είναι πιο άνετα αυτό που ήθελε-, αλλά ούσα γεννημένη τη δεκαετία του '80, και έχοντας κάποιες μνήμες από εκείνα τα χρόνια -κι ακόμα περισσότερες φωτογραφίες που εμένα με κάνουν να γελάω, τους συγγενείς μου να ντρέπονται που υπάρχουν ακόμα-, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω πως η δεκαετία αυτή συνοδεύεται, και θα συνοδεύεται για πάντα, από μια νοσταλγική διάθεση που όμοιά της δύσκολα μπορεί κανείς να την κοντράρει, ίσως γιατί πολλά από τα ζωτικά στοιχεία που την αποτέλεσαν εξακολουθούν να είναι ολοζώντανα και φτάνουν μέχρι και το σήμερα, σαν να μην τα έχει αγγίξει ο χρόνος.

Το νέο βιβλίο της Μαρίας Παναγοπούλου, "Ολική έκλειψη καρδιάς", μας μεταφέρει πίσω σ' αυτή την ονειρική δεκαετία και πιο συγκεκριμένα στην καρδιά του καλοκαιριού του 1983, όπου μια παρέα φίλων από τον Πειραιά, που έχουν περάσει μαζί μια ολόκληρη ζωή, από τα παιδικά τους κιόλας χρόνια, ταξιδεύει με προορισμό την Τήνο, για να περάσει τις καλοκαιρινές τις διακοπές. Τίποτα δεν τους έχει προετοιμάσει για όσα θα ακολουθήσουν και όταν ο σύντροφος της Αρετής θα εξαφανιστεί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και χωρίς ν' αφήσει το παραμικρό ίχνος πίσω του, με την αστυνομία να πιστεύει πως έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε, όλα θα καταρρεύσουν. Και εκεί είναι η στιγμή που καταλαβαίνεις πως μια ιστορία που ξεκίνησε με όλη την τρέλα και την ορμή της νιότης, με τις καλύτερες προϋποθέσεις, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν εφιάλτη.

Περνάνε πέντε χρόνια από εκείνο το τραγικό γεγονός και οι ζωές όλων έχουν αλλάξει, μα περισσότερο απ' όλους της Αρετής, που ανακοινώνει στην παρέα της πως θα παντρευτεί με έναν συνάδελφό της, προσκαλώντας τους στο σπίτι της προκειμένου να γιορτάσουν το αιφνιδιαστικό γεγονός. Όμως, η ζωή για μια ακόμα φορά θ' αποδείξει πόσο απρόβλεπτη και ανατρεπτική μπορεί να γίνει, όταν ένα έκτακτο δελτίο ειδήσεων θα φέρει τα πάνω κάτω, μα πάνω απ' όλα θα φέρει στο φως αλήθειες που πίστευαν πως ήταν καλά κρυμμένες και μυστικά που θάφτηκαν κάτω από ψέμα που προσπάθησαν να συγκαλύψουν, με τον λάθος τρόπο, όλα εκείνα που έγιναν στο παρελθόν και δεν έπρεπε να γίνουν, αλλά που είναι πια πολύ αργά για να τ' αλλάξει κανείς. Γιατί το λάθη του παρελθόντος, τις περισσότερες φορές, καλούνται να ξεπληρωθούν στο μέλλον, αλλά δεν συνειδητοποιούμε πάντοτε πως τότε το χρέος μας θα είναι μεγαλύτερο.

Μετά την "Πενθερά", η κυρία Παναγοπούλου επιστρέφει με ένα ακόμα καλογραμμένο μυθιστόρημα, το οποίο δεν στερείται έντασης, αγωνίας, δράσης -και αντίδρασης συνάμα-, που καταφέρνει να μας καθηλώσει από τις πρώτες κιόλας σελίδες και να μας συμπαρασύρει σε ένα "ταξίδι" γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις που κόβουν την ανάσα. Ένα ταξίδι δίχως επιστροφή και με έναν και μοναδικό προορισμό, που δεν είναι άλλος από την αλήθεια, που πάντοτε βρίσκει τον τρόπο της να έρθει στο φως, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες θυσίες κι αν έχουν γίνει για να την προστατέψει κανείς, με όσα ψέματα κι αν την έχει ντύσει για να την μασκαρέψει και να την κρύψει από τα μάτια του κόσμου. Την αλήθεια που δεν είναι πάντοτε εύκολη, ούτε ευχάριστη, αλλά που είναι η μοναδική που μπορεί να μας οδηγήσει, αν όχι στη συγχώρεση, στη λύτρωση, γιατί μονάχα χάρη σ' αυτήν μπορεί μια ψυχή να γαληνέψει.

Η συγγραφέας αναβιώνει τη δεκαετία του '80 με απόλυτο ρεαλισμό και με έντονη νοσταλγικότητα μάς θυμίζει όλα εκείνα που την καθιστούν τόσο ξεχωριστή στις καρδιές όσων την βίωσαν, από τους χώρους εκείνους που διασκέδαζαν ξέφρενα κι έκαναν την επανάστασή τους, μέχρι τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενά της που έχουν μείνει στην Ιστορία, μα πάνω απ' όλα την αθωότητα που χαρακτήριζε κάθε είδους συναίσθημα, θετικό και αρνητικό. Μας θυμίζει την εποχή εκείνη που ο έρωτας ήταν ένα συναίσθημα που μπορούσε να σε παρασύρει και να σε διαλύσει, αλλά που δεν σε ένοιαζε, ακόμα κι αν χρειαζόταν να τινάξεις τον κόσμο σου στον αέρα. Τότε που η φιλία δεν ήταν απλά μια λέξη, αλλά που για χάρη της μπορούσες να κάνεις τα πάντα, και που η προδοσία δεν ήταν μια κατάσταση, αλλά μια συνθήκη που ισοπέδωνε το είναι σου. Μια εποχή χωρίς τεχνολογικά επιτεύγματα, αλλά γεμάτη πάθη, συναισθήματα.

Επίσης, εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και ως προς τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων μας, οι οποίοι αποτυπώνονται στο χαρτί με μεγάλο ρεαλισμό και με λεπτομέρεια ως προς την ανάλυση των ψυχογραφημάτων τους, που καθορίζουν το ποιοι ήταν, ποιοι έγιναν, γιατί έπραξαν ό,τι έπραξαν και γιατί πήραν τις αποφάσεις που πήραν. Ο καθένας απ' αυτούς διαφορετικός, ξεχωριστός, και όλοι μαζί ως ομάδα ένα σύνολο που άλλες φορές σε συγκινεί και άλλες σε ξαφνιάζει, μην ξέροντας τι να σκεφτείς. Όμως έτσι είναι η φύση των ανθρώπων, να εκπλήσσει σε κάθε τι βήμα, ειδικά όταν αυτά συγκρούονται με τα θέλω τους, τις αδυναμίες τους, τα πάθη τους, τις προδοσίες τους, αυτά που δεν μπορούν ν' αλλάξουν ακόμα κι αν το ήθελαν. Και όταν οι συγκρούσεις αυτές γίνονται ανάμεσα στα στρατόπεδα της φιλίας και του έρωτα, είναι δύσκολο να ξέρεις ποιος θα βγει νικητής, γιατί πολύ απλά, στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να κερδίσει, αλλά ούτε και να χάσει.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Παναγοπούλου Μαρία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-618-01-3760-6