Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Καλημέρα σας. Ονομάζομαι Γρηγόρης Σταθόπουλος και ήρθα να καταγγείλω τη δολοφονία μου. Είδα σε όραμα ότι κάποιος με έκαψε ζωντανό, αφήνοντας πλάι μου έναν πύρινο σταυρό».
Τα λόγια αυτά, βγαλμένα από το στόμα του νεαρού άντρα με την ασκητική μορφή, θα προκαλέσουν ένα συγκαταβατικό χαμόγελο στον αστυνόμο Βαρσάμη, ο οποίος, θεωρώντας τον τρελό, θα τον αποπέμψει ευγενικά από το τμήμα. Το χαμόγελό του, όμως, θα σβήσει και οι τύψεις θα τον κατακλύσουν, όταν λίγο αργότερα η προφητεία του Σταθόπουλου θα επαληθευτεί και δύο ακόμα θύματα θα προστεθούν στον μακάβριο κατάλογο του παρανοϊκού δολοφόνου. Τι είναι αυτό που συνδέει τους τρεις νεκρούς; Ποιος είναι εκείνος που καίει ανθρώπους ζωντανούς, αφήνοντας πλάι τους έναν πύρινο σταυρό, φωτογραφίες και υπογραμμισμένα αποσπάσματα από την Αγία Γραφή; Ποια σχέση έχουν με τα αποτρόπαια εγκλήματα η άρρωστα θρησκευόμενη μητέρα του Σταθόπουλου, η φρικτά παραμορφωμένη αδελφή του, ο εμβληματικός πατήρ Χρυσόστομος και η αινιγματική γερόντισσα Φεβρωνία;
Καθώς ο Μάνος Βαρσάμης και η συνεργάτιδά του, Έλσα Γληνού, θα προσπαθήσουν να δώσουν απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον θανάσιμο κίνδυνο που κρύβουν η θρησκοληψία, το πάθος για εκδίκηση και οι προσωπικοί δαίμονες των ηρώων.

Προσωπική άποψη:
Υπάρχουν πάρα πολλοί που υποστηρίζουν πως τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην Ιστορία της ανθρωπότητας έχουν γίνει στο όνομα του Θεού. Θα τολμούσα να πω πως σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό συμφωνώ με την άποψη αυτή, αφού δεν είναι λίγα τα καταγεγραμμένα περιστατικά ωμής και ακραίας βίας που έχουν οδηγήσει σε αιματηρούς πολέμους με τραγικές συνέπειες και όλα αυτά στο όνομα ενός θεού που ποτέ του δεν ζήτησε κάτι τέτοιο, μα και υπό την καθοδήγηση όχι μιας θρησκείας, ούτε μιας μερίδας πιστών αυτής, αλλά εκείνων που ήξεραν πολύ καλά πως να χειραγωγούν ανθρώπους και να κατευθύνουν καταστάσεις εκεί που ήθελαν εξυπηρετώντας, στην πραγματικότητα, δικούς τους σκοπούς και αλήθειες.

Τώρα, ίσως να αναρωτιέστε προς τι όλο αυτό το παραλήρημα και ίσως να έχετε και δίκιο. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το νέο μυθιστόρημα της Ελευθερίας Μεταξά, "Το χέρι του Θεού", ο οποίος, σε πολύ μεγάλο βαθμό, πραγματεύεται το τρίπτυχο πίστη-θρησκεία-θρησκοληψία, που όσο κοντά κι αν φαντάζει η μία έννοια στην άλλη, στην πραγματικότητα τις χωρίζουν δεκάδες παράμετροι που διόλου μικρής σημασίας δεν είναι. Αντίθετα, είναι εκείνοι που καθορίζουν την ίδια μας την ύπαρξη, τον πυρήνα του συνειδητού και του ασυνείδητού μας, που είναι ικανά να κατευθύνουν το μυαλό και την ψυχή μας σε φωτεινά ή σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια, ανάλογα με το τι θα επιλέξουμε στην πορεία της προσωπικής μας διαδρομής και αναζήτησής μας.

Ένας άντρας που βλέπει ένα όραμα και το δηλώνει στην αστυνομία. Ένας αστυνομικός που ακούει συγκαταβατικά τα όσα έχει να πει ο νεαρός άντρας, αλλά που φυσικά αδυνατεί να τα λάβει σοβαρά υπόψιν του. Μια άγρια δολοφονία που έρχεται να επιβεβαιώσει το όραμα του πρώτου και να γεμίσει τύψεις κι ενοχές τον δεύτερο. Δύο ακόμα θάνατοι, εξίσου άγριοι, εξίσου βίαιοι, εξίσου συμβολικοί. Δύο ακόμα ακόμα θύματα στη λίστα ενός δολοφόνου που θα μπορούσε να είναι ακόμα και κάποιος που φαινομενικά δεν θα μπορούσε να είναι. Γιατί, όσο κι αν δεν φαίνεται, τα θύματα έχουν κάποια σύνδεση μεταξύ του και ο αστυνόμος Μάνος Βαρσάμης και η συνεργάτιδά του, Έλσα Γληνού, πρέπει να ανακαλύψουν τι είναι αυτό πριν να είναι αργά, για τους ίδιους και όχι μόνο.

Περισσότερο απ' το να δώσει έμφαση στην πλοκή της -χωρίς αυτό, ωστόσο, να σημαίνει πως δεν ασχολείται καθόλου μαζί της-, η κυρία Μεταξά επιδιώκει να δώσει έμφαση στους χαρακτήρες της ιστορίας αυτής, διεισδύοντας στον εσωτερικό τους κόσμο, εμβαθύνοντας στις προσωπικότητές τους και στις λεπτές προεξοχές αυτών, εξετάζοντας και αναλύοντάς τους πολύ σχολαστικά, έτσι ώστε να έχουμε ορθά, απόλυτα και άκρως δομημένα ψυχογραφήματα, που ακόμα και μέσα από εσωτερικές ακρότητες και υπερβολές να μπορούν να σταθούν ως ρεαλιστικά, ζώντας μέσα σε έναν δικό τους, εμμονικό κόσμο, όπου η αλήθεια, η δικαιοσύνη και η κάθαρση έρχονται όχι απαραίτητα όπως ορίζει η κοινή λογική, αλλά ένας άλλος, πολύ προσωπικούς τους κώδικας ηθικής. Και ναι, τα καταφέρνει εξαιρετικά καλά.

Συνοψίζοντας, έχουμε να κάνουμε με ένα καθαρόαιμο ψυχολογικό θρίλερ, που εστιάζει περισσότερο στον ανθρώπινο παράγοντα και στα κίνητρα που αυτός δρα όπως δρα, και λιγότερο στην υπόθεση αυτή καθ' αυτή, προσφέροντάς μας, ωστόσο, κάποιες μικρές εκπλήξεις εδώ κι εκεί, που σίγουρα δεν ανατρέπουν τον κόσμο μας, αλλά που αποτελούν ωραίες αφηγηματικές πινελιές. Πολύ ωραία προσέγγιση του εσωτερικού, ψυχικού και πνευματικού κόσμου των ανθρώπων, η διάκριση ανάμεσα στο καλό και στο κακό και πως αυτή μπορεί να καθορίζεται υπό διαφορετικές σκοπιές, αλλά και το πως οι εμμονές μας μπορούν να μας διαφθείρουν, να μας οδηγήσουν σε ακρότητες και να διαστρεβλώσουν τα όρια ανάμεσα στο λογικό και στο παράλογο, σε αυτό που μπορούμε να κρίνουμε και σε αυτό που μπορούμε να καταδικάσουμε, πόσο μάλλον να το τιμωρήσουμε αναζητώντας την εξιλέωση.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μεταξά Ελευθερία
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-618-02-1722-3