Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Λατρεύω τη ζωή, ακόμα κι όταν μου συμβαίνουν άσχημα πράγματα. Κάθε εποχή του χρόνου φέρνει μαζί της την υπόσχεση ότι θα μου συμβεί κάτι υπέροχο». Αυτή είναι η Αλεξάντρα Λόρενς. Ένα κορίτσι στα χρόνια της αθωότητας, γεμάτο αγάπη για τη ζωή και τρυφερά συναισθήματα.
Η ζωή τής επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις και δεν είναι όλες ευχάριστες. Παντρεύεται τον ισχυρό και πλούσιο δούκα Τζόρνταν Τάουνσεντ. Ένας γάμος θυελλώδης, που σύντομα έρχεται αντιμέτωπος με την απόλυτη δοκιμασία.
Δύο άνθρωποι από δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Η Αλεξάντρα παγιδεύεται σ’ ένα μπερδεμένο κουβάρι ζήλιας και εκδίκησης, υπερηφάνειας και σαρωτικού πάθους.
Τι κρύβεται πίσω από την κρύα, αλαζονική και υπεροπτική μάσκα του συζύγου της Τζόρνταν; Ποιος είναι πραγματικά ο άνθρωπος που έχει παντρευτεί;
Η ίδια θα αγωνιστεί για τη ζωή του και για να διατηρήσει τον ιερό δεσμό του γάμου, που πλέον τους ενώνει.

Προσωπική άποψη:
Τα βιβλία της Judith McNaught έχουν τη μοναδική ικανότητα να σε παρασύρουν σε ρομαντικούς κόσμους γεμάτους μυστήριο και πάθος, καθιστώντας αδύνατον το να τ' αφήσεις από τα χέρια σου. Ακόμα και τα πιο αδύναμά της βιβλία το πετυχαίνουν αυτό, οπότε φανταστείτε πόσο έντονο μπορεί να είναι το συναίσθημα που σου προκαλούν τα πιο δυνατά της έργα. Ένα τέτοιο έργο είναι και το "Η παλίρροια της καρδιάς", το δεύτερο βιβλίο της σειράς "Για πάντα", η οποία αποτελεί και την προσωπική μου αγαπημένη σειρά, με την υπογραφή της συγγραφέως -τουλάχιστον απ' όσες είχα τη χαρά να διαβάσω έως σήμερα.

Η Άλεξ και ο Τζόρνταν γνωρίζονται όταν η πρώτη ήταν εφτά χρόνων και έσωσε τον δεύτερο, ξεκινώντας μια ιστορία που δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε στα πιο τρελά της όνειρα. Γιατί τα χρόνια περνάνε και οι καταστάσεις τα φέρνουν έτσι, που οι δύο νέοι βρίσκονται παντρεμένοι, χωρίς να το θέλουν, αλλά γνωρίζοντας πολύ καλά πως δεν έχουν άλλη επιλογή, εξού και δεν φέρνουν και πολλές αντιρρήσεις. Κι ενώ φαινομενικά τίποτα δεν συνδέει αυτούς τους δύο τόσο διαφορετικούς ανθρώπους, η Άλεξ αφήνεται στη νεανική και αθώα της καρδιά και παρασύρεται στον έρωτά της για τον Τζόρνταν, όσο σκληρός κι αδιάλλακτος κι αν φαντάζει, όσα σύννεφα κι αν έχει στην καρδιά του, γιατί κάπου βαθιά μέσα της, πίσω από τα μυστικά που κρύβουν την αλήθεια, ξέρει πως βρίσκονται πολύ περισσότερα απ' όσα φαίνονται.

Κάτι που πετυχαίνει η McNaught με τη γραφή της, είναι το ότι με κάθε της βιβλίο μάς κάνει ν' αγαπάμε την τέχνη της λογοτεχνίας ξανά, από την αρχή. Αυτό είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να το θεωρούμε δεδομένο, γιατί μόνο δεδομένο δεν είναι, ούτε να θεωρούμε πως μόνο έργα μεγάλης λογοτεχνικής αξίας -αν αυτή μπορεί να καθοριστεί μέσα σε κάποιο αυστηρό πλαίσιο- μπορούν να το πετύχουν, γιατί η λογοτεχνία, πέραν από το τεχνικό της σκέλος και τον χειρισμό της γλώσσας μέσα σε ένα κείμενο, έχει να κάνει με τη διαχείριση της ίδιας της ιστορίας που έχει να αφηγηθεί, των χαρακτήρων της και το πως αυτοί εξελίσσονται, μα πάνω απ' όλα με τη δημιουργία και τον χειρισμό του συναισθήματος, γιατί στο τέλος της ανάγνωσης, αυτό είναι που αντανακλάται σε 'μας, μέσα μας, που μας συντροφεύει σαν μια γλυκιά ανάμνηση, κι αν μη τι άλλο, η McNaught το πετυχαίνει στον απόλυτο βαθμό.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ζευγάρι της ιστορίας μας, είναι από εκείνα που συνήθως δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα, όχι λόγω της διαφορετικότητάς τους, αλλά επειδή η Άλεξ παραείναι καλή, γλυκιά, θετική και αισιόδοξη για τα γούστα μου. Είναι σαν να φοράει παρωπίδες και να ονειροπολεί, θεωρώντας πως όλα είναι τέλεια. Και τελικά, αυτό είναι το τέλειο πάνω της, η γλυκιά αφέλειά της και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πράγματα, όχι γιατί δεν είναι αρκετά έξυπνη, το αντίθετο, αλλά γιατί είναι αρκετά καλή ώστε να παραβλέπει όλα όσα την εμποδίζουν απ' το να εστιάσει στο καλό της υπόθεσης, αλλά πάνω απ' όλα στον στόχο όπου η ίδια θέλει να φτάσει. Ο Τζόρνταν, από την άλλη, είναι ο άντρας εκείνος που έχει τα στοιχεία που στην πραγματική ζωή θα με εκνεύριζαν, αλλά που την ίδια στιγμή θα με προκαλούσαν να σπάσω τον πάγο που τα καλύπτει, προκειμένου να ανακαλύψω τι βρίσκεται από κάτω -και συνήθως τέτοιες ανακαλύψεις είναι οι καλύτερες.

Δεν θέλω να σας αποκαλύψω περισσότερα σχετικά με την πλοκή του βιβλίου, καθότι δεν πρόκειται απλά και μόνο για μια ιστορία αγάπης, αλλά για ένα καλοδουλεμένο ιστορικό δράμα, με όλες την ένταση που απαιτεί το είδος προκειμένου να σταθεί, με μυστικά, προδοσίες και σκοτεινές δολοπλοκίες να εμπλουτίζουν την πλοκή μας, κάνοντάς μας να αγωνιούμε κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, όχι μόνο για το τι θα συμβεί στο μέλλον, αλλά και για το αν το παρόν μπορεί να μείνει αλώβητο απ' όλα όσα βάλλεται. Σκοτεινό εκεί που χρειάζεται, διασκεδαστικό όπου απαιτεί ν' αποφορτιστεί η ένταση, βαθιά συναισθηματικό και ανθρώπινο, το "Η παλίρροια της καρδιάς" είναι ένα μυθιστόρημα που σε ταξιδεύει στον χρόνο και στον χώρο, μα και στην καρδιά μιας ιστορίας τόσο ρεαλιστικά δοσμένης, που σε κάνει πραγματικά να πιστέψεις πως θα μπορούσε να είναι αληθινή.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Judith McNaught
Μεταφραστής: Δελέγκος Μιχάλης
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 592
ISBN: 978-618-5543-06-8