Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΣΜΥΡΝΗ 1913.Η Μαργή, πληροφοριοδότρια των Βρετανών, αισθάνεται τα δάχτυλα του Τούρκου διώκτη της να σφίγγουν τον λαιμό της, την ανάσα της να κόβεται. Η εντεκάχρονη κόρη της Διδώ, με τα παράξενα μάτια που όλοι τα κοροϊδεύουν και τα φοβούνται, τίθεται μαζί με τον αδελφό της υπό την προστασία του λεβαντίνου Έντουαρντ, συνεργάτη της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας. Εκείνος θα αντιληφθεί την ιδιαίτερη ευφυΐα της και θα αναλάβει να της προσφέρει, μέσα στα επόμενα χρόνια, όλα τα εφόδια που θα τη μετατρέψουν σε πολύτιμη κατάσκοπο, ενώ παράλληλα προσπαθεί να κρύψει το ανόσιο αίσθημα που γεννιέται για την προστατευόμενή του.
Η μέρα της φωτιάς και της καταστροφής θα σημαδέψει για πάντα τη Διδώ. Κουβαλώντας βαριές απώλειες στις αποσκευές της, θα πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς, δημιουργώντας μια νέα ζωή στην Ελλάδα, σε έναν τόπο που ταλανίζεται από τα δικά του προβλήματα.
Ένα πιάτο που ράγισε στο ταξίδι για τη νέα πατρίδα θα υπενθυμίζει σε όλους πως ό,τι σπάει ξανακολλάει και ό,τι καταστρέφεται μπορεί να φτιαχτεί από την αρχή.
Ένα μυθιστόρημα πλημμυρισμένο από τους ηδονικούς αναστεναγμούς της Σμύρνης πριν από την Καταστροφή, τους ψιθύρους των μυστικών υπηρεσιών που έδρασαν τότε εκεί και τον έρωτα που μπορεί να γεννηθεί από δυο μάτια διαφορετικού χρώματος.

Προσωπική άποψη:
Η Ιφιγένεια Τέκου είναι μία συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια, και με κάθε νέο της βιβλίο, αποδεικνύει πως ο κανόνας της εξέλιξης της γραφής ενός ανθρώπου ισχύει, και πως όσο περισσότερο αφιερώνεται κανείς στην Τέχνη της συγγραφής, τόσο καλύτερος γίνεται. Έτσι κι εκείνη, κάθε φορά πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, εξελίσσοντας τόσο τον τρόπο γραφή της όσο και το αφηγηματικό της ύφος, προσφέροντάς μας ιστορίες που γίνονται ολοένα και καλύτερες, πιο ουσιώδεις, πιο περιεκτικές και ως προς το συγγραφικό σκέλος, πολύ πιο συγκροτημένες και ώριμες.

Η ιστορία μας ξεκινάει στη Σμύρνη του 1913, όπου η Μαργή λειτουργεί για λογαριασμό των Βρετανών, ως πληροφοριοδότρια, όμως οι Τούρκοι βρίσκονται στο κατόπι της και ξέρει πως η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο και πως ο χρόνος της είναι μετρημένος -και πράγματι, έτσι έχουν τα πράγματα. Κάπως έτσι, η κόρη της, Διδώ, μαζί με τον αδερφό της, τίθενται υπό την προστασία του Έντουαρντ, ενός λεβαντίνου που επίσης συνεργάζεται με τη Μυστική Υπηρεσία της Βρετανίας. Πολύ σύντομα, ο Έντουαρντ αντιλαμβάνεται πως εκτός από μια πολύ ιδιαίτερη ομορφιά -αφού έχει δυο μάτια μυστηριώδη που άλλα τα χλευάζουν και άλλοι τα φοβούνται, αλλά εκείνος βρίσκει μαγευτικά-, διαθέτει και μια πολύ ιδιαίτερη ευφυΐα, που θα μπορούσε να την αναπτύξει.

Έτσι, περνάνε τα χρόνια, με τον Έντουαρντ να έχει αναλάβει πλήρως την ανατροφή των δύο παιδιών, ρίχνοντας το μεγαλύτερος βάρος σε εκείνη της Διδώς, ώστε μια μέρα να μπορέσει να εργαστεί ως πράκτορας, όπως ακριβώς και η μητέρα της, ενώ την ίδια στιγμή παλεύει μέσα του με όλα εκείνα που νιώθει για τη νεαρή προστατευόμενή του, που μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο ισχυρό. Μέχρι που φτάνει η αποφράδα μέρα της Καταστροφής που σημάδεψε για πάντα, όχι μόνο την Σμύρνη, αλλά την ίδια την Ιστορία, και στην προκειμένη περίπτωση, τη ζωή της Διδούς, που όπως και τόσοι άλλοι, αναγκάστηκε να ξεριζωθεί βίαια από τον τόπο της μέσα σε μια μόνο νύχτα, φτάνοντας στην Ελλάδα, σε μια νέα πατρίδα που έχει τα δικά της βάσανα, και στην οποία καλείται εκείνη, όπως και οι συνταξιδιώτες πατριώτες της, να χρίσουν μια νέα ζωή.

Η αλήθεια είναι πως, όπως έχω δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν, έχω κουραστεί κάπως να διαβάζω βιβλία σχετικά με τη Σμύρνη και την όλη χρονική περίοδο που την περιβάλλει. Κάθε φορά που ένα βιβλίο, που τοποθετείται σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, πέσει στα χέρια μου, κάνω την ίδια ακριβώς σκέψη: Τι άλλο έχει μείνει να ειπωθεί; Κι όμως, η Ιφιγένεια Τέκου καταφέρνει να πάρει μια χιλιοειπωμένη ιστορία και να την διανθίσει με μια ιστορία βγαλμένη από τον κόσμο της κατασκοπίας, ανάμεσά τους Ιταλοί και Τούρκοι κατάσκοποι, αλλά και των Μυστικών Υπηρεσιών της Αγγλίας και της Γαλλίας που δρούσαν τότε στην Μικρά Ασία, με τον καθέναν απ' αυτούς να ποντάρει στο δικό του παιχνίδι και να εξυπηρετεί τους δικούς του σκοπούς. Όσο για τη θέση της Ελλάδας σε όλο αυτό... καλύτερα να μην σας το αποκαλύψω, αλλά να σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας, αφού τόσο αναλυτικά τα περιγράφει η συγγραφέας, ερεθίζοντας το ενδιαφέρον μας και κάνοντάς μας να παρακολουθούμε καθηλωμένοι.

Και μέσα σε όλον αυτόν τον κυκεώνα της κατασκοπίας, του κινδύνου και της αγωνιώδους περιπέτειας, εξελίσσεται και το ανθρώπινο δράμα όλων εκείνων που κλήθηκαν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους πάνω στα συντρίμμια της προηγούμενης, με συντροφιά τους τις μνήμες ενός παρελθόντος που δεν θα ξαναζούσαν, αλλά που δεν έπρεπε να το ξεχάσουν. Κι εκεί, ανάμεσά τους, ένας έρωτας που γεννήθηκε για να παλέψει με θεριά και δαίμονες, μέσα σε μια κόλαση απ' την οποία παλεύει να ξεφύγει διεκδικώντας το κομμάτι της ευτυχίας που του αναλογεί. Άραγε, όταν κολλήσουμε τα σπασμένα μας κομμάτια, ακόμα κι αν φαίνονται οι ρωγμές, μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς να κινδυνεύουμε να καταρρεύσουν όλα και πάλι απ' την αρχή; Αυτό, μάλλον εξαρτάται από εμάς. Ένα βιβλίο νοσταλγικό, τρυφερό, βαθιά συναισθηματικό, που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ιφιγένεια Τέκου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-618-01-3802-3