Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Παιχνίδια της μοίρας. Γεγονότα απρόβλεπτα.
2010. Η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας φέρνει κοντά έναν άντρα και μια γυναίκα, τον Φοίβο και τη Δάφνη. Τι μέλλον μπορεί να έχει η σχέση δύο ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές; Πώς συνδέονται μια πεταλούδα, ένας βυζαντινολόγος και μια νεκρή ερευνήτρια; Πόσο δυνατή μπορεί να είναι η εμμονή της μνήμης όταν έρχεται αντιμέτωπη με τον έρωτα;
Μια σύγχρονη ιστορία με παράλληλη αναφορά στην πτώση του Βυζαντίου, στην πολιορκία της Αμμοχώστου, αλλά και σε άλλα γεγονότα, γνωστά και άγνωστα, της πρόσφατης και παλαιότερης ιστορίας του νησιού της Αφροδίτης.
Ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν από την πένα της Ελένης Τσαμαδού.

Προσωπική άποψη:
Η κυρία Τσαμαδού είναι μία συγγραφέας την πένα της οποίας εκτιμώ ιδιαίτερα. Τα βιβλία της, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πάντα μας ταξιδεύουν στον χώρο και στον χρόνο, δίνοντας άλλες φορές μεγαλύτερη βαρύτητα στην Ιστορία και στα γεγονότα που στιγμάτισαν την κάθε εποχή στην οποία κι αναφέρεται, ενώ κάποιες άλλες επιλέγει να χρησιμοποιήσει τα πιο καίρια σημεία της ως φόντο της δράσης της δικής της αφήγησης, χωρίς ωστόσο αυτά να παίζουν κάποιο εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην πλοκή. Όπως και να 'χει, και στις δύο περιπτώσεις, έχει αποδείξει πως μπορεί να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, και το νέο της βιβλίο, "Η εμμονή της μνήμης", δεν θα μπορούσε ν' αποτελεί εξαίρεση.

Αυτή τη φορά, στην καρδιά της αφήγησης, που είναι μοιρασμένη σε δύο μέρη, βρίσκεται η Κύπρος και η Ιστορία της, τόσο η παλαιότερη όσο και η σύγχρονη, αν και η ιστορία ξεκινάει από τα χρόνια της πτώσης του Βυζαντίου -το οποίο βρισκόταν στο επίκεντρο του προηγούμενου βιβλίου της, "Οι άνεμοι του χρόνου", και που, κατά μία έννοια, ολοκληρώνει τον κύκλο του σε αυτό εδώ. Όμως, σε αντίθεση με αυτό που συνηθίζεται στα βιβλία που τοποθετούν τη δράση τους στην Κύπρο, η κυρίας Τσαμαδού δεν αναφέρεται μόνο στην τουρκική εισβολή του 1974, που αν και σχεδόν πενήντα χρόνια πριν φαντάζει σαν να ήταν χθες, αλλά μας πάει και πίσω στο 1591 και πιο συγκεκριμένα στην Άλωση της Αμμοχώστου από τους Οθωμανούς, μια σημαντική ιστορική για την οποία ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ή που απλά έχει ακουστά.

Μέσα από το βιβλίο αυτό, λοιπόν, μας δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο και στον χρόνο, και να κάνουμε ένα οδοιπορικό που μας οδηγεί μέχρι το σήμερα, ανακαλύπτοντας πτυχές της ίδιας της Ιστορίας που ίσως αγνοούσαμε, ή και συγκεντρώνοντας περισσότερες και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για γεγονότα που γνωρίζουμε μεν, όχι τόσο εις βάθος δε, όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε. Η κυρία Τσαμαδού , για μια ακόμη φορά, χειρίζεται εξαιρετικά την πένα της και καταφέρνει όχι απλά να μας "ταξιδέψει", αλλά να ζωντανέψει εικόνες, μνήμες, ανθρώπους, συναισθήματα, σημαντικές στιγμές στη ροή του χρόνου που σημάδεψαν τόσο τον ίδιο όσο και την Ιστορία η οποία, θέλοντας και μη, κληροδοτείται στις επόμενες γενιές με την ελπίδα να τα καταφέρουν καλύτερα από τις προηγούμενες.

Μέσα απ' το οδοιπορικό αυτό, γινόμαστε μάρτυρες και της ιστορίας της Δάφνης, ή αλλιώς Ντεφνέ, όπως είναι το Τούρκικο όνομά της, που στα σαράντα της χρόνια, με αφορμή μια έκρηξη ενός ηφαιστείου στην Ισλανδία, θα γνωριστεί με τον Φοίβο, έναν δικηγόρο από την Κύπρο, που θα την οδηγήσει στο νησί της Αφροδίτης και από εκεί, χωρίς κανείς τους να το γνωρίζει ή να το περιμένει, αντιμέτωπη με το παρελθόν της, με την ιστορία της οικογένειάς της, με της ρίζες της, πράγμα που ίσως την βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό της και να δώσει απαντήσεις ερωτηματικά γύρω από την πραγματική της ταυτότητα. Και ναι, μπορεί το σύγχρονο κομμάτι να είναι τόσο ενδιαφέρον όσο εκείνο του παρελθόντος, μέσα απ' αυτό, όμως, θίγονται πολλά σημαντικά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι οι ψυχικές διαταραχές, η υιοθεσία, η προσπάθειά μας να βρούμε να ταιριάξουμε εκεί που μπορούμε ή εκεί που πραγματικά ανήκουμε.

"Η εμμονή της μνήμης" είναι ένα βιβλίο που παντρεύει τη μυθοπλασία και την Ιστορία με έναν πολύ αρμονικό τρόπο, καταφέρνοντας να χτίσει και να διατηρήσει μέχρι τέλους μια αρκετά μυστηριώδη πλοκή, δίνοντάς μας απαντήσεις σε ορισμένα καίρια ερωτήματα, όχι νωρίτερα από τη στιγμή που χρειάζεται προκειμένου να υπάρχει σωστή κορύφωση της δραματουργίας, χωρίς αυτή να ξεπέσει σε φτηνό μελόδραμα. Μια ιστορία για τους δεσμούς των ανθρώπων με τους προγόνους και τις ρίζες τους, αλλά και το βάρος που φέρουν μαζί τους οι δεσμοί αυτοί και μια σημαντική απόφαση: να επιλέξεις αν θ' ακολουθήσεις τα δικά τους χνάρια ή αν θα χαράξεις δική σου πορεία, γιατί τα σωστά και τα λάθη αυτών που έχουν φύγει δεν καθορίζουν ούτε τη δική σου την ευθύνη απέναντι στο παρελθόν και το μέλλον, αλλά ούτε και το ποιος θέλεις πραγματικά να είσαι.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Τσαμαδού Κ. Ελένη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-618-01-3701-9