Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ένα βεστιάριο με δημιουργίες του Ντιόρ, ένα μυστικό κρυμμένο για εξήντα πέντε χρόνια και τρεις γυναίκες δεμένες για πάντα μέσα από τη δίνη του πολέμου.
Αγγλία, 1939. Η δυναμική πιλότος Σκάι Πενρόουζ κατατάσσεται για να συνδράμει με τις δικές της δυνάμεις στον πόλεμο κι έτσι θα συναντήσει την αποξενωμένη αδελφή της, τη Λίμπερτι, αλλά και την αδελφή ψυχή από τα παιδικά της χρόνια, τον Νίκολας Κρόφορντ, ο οποίος είναι πλέον αρραβωνιασμένος με την αινιγματική Γαλλίδα Μαργκό Ζουρντάν.
Παρίσι, 1947. Ο σχεδιαστής Κριστιάν Ντιόρ αποκαλύπτει την εκκεντρική πρώτη του κολεξιόν σε έναν κόσμο εξαντλημένο από τον πόλεμο και τη θλίψη. Ονομάζει το πρώτο του άρωμα Μις Ντιόρ, ως φόρο τιμής στην αδελφή του Κατρίν, η οποία μαχόταν για τη Γαλλική Αντίσταση.
Σήμερα. Η Αυστραλή συντηρήτρια έργων μόδας Κατ Ζουρντάν ανακαλύπτει ένα μυστικό βεστιάριο γεμάτο με ανεκτίμητες δημιουργίες του Ντιόρ, στην εγκαταλειμμένη αγροικία της γιαγιάς της. Καθώς εμβαθύνει στο μυστήριο, η Κατ αρχίζει να αμφιβάλλει για όλα όσα πίστευε ότι ήξερε για την αγαπημένη της γιαγιά. Μια ανείπωτη προδοσία θα συνυφάνει τις μοίρες όλων τους.
Το Μυστικό του Dior είναι μια ιστορία που μένει αξέχαστη, για το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι άνθρωποι για να προστατέψουν ο ένας τον άλλον και για μια αγάπη που, κόντρα σε όλα, κρατάει για μια ζωή.

Προσωπική άποψη:
Ίσως να το έχω ξαναπεί, αλλά λατρεύω το Παρίσι! Είναι μια πόλη στην οποία θεωρώ πως θα μπορούσα να ζήσω για πάντα, και με πολύ λίγες προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί αυτό, με βασικότερο λόγο όλων την αίσθηση που σου αφήνει η πόλη αυτή, η οποία διεισδύει βαθιά μέσα στην ψυχή σου, σε ταξιδεύει, σου γεννά συναισθήματα και πλημμυρίζει το μυαλό σου με εικόνες και μνήμες σαν βγαλμένες από μια άλλη εποχή, που ακόμα κι αν δεν την έχεις ζήσει, είναι σαν να βρίσκεσαι μέσα στην καρδιά αυτής. Όταν, λοιπόν, όλα αυτά καταφέρνουν να ενσωματωθούν σε ένα μυθιστόρημα, η καρδιά του οποίου χτυπά στον ρυθμό της πόλης αυτής που τόσο αγαπώ, είναι φύση αδύνατον το να μην το πάρω στα χέρια μου, αλλά όχι φυσικό επακόλουθο το ότι θα μπει στη δική μου καρδιά. Το συγκεκριμένο βιβλίο, όμως, είναι από εκείνα που δεν μπορείς να μην λατρέψεις.

Η πρώτη μου επαφή με τη Natasha Lester ήταν το καλοκαίρι του 2018, όταν οι εκδόσεις Διόπτρα την παρουσίασαν στον ελληνικό αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο της "Ένα φιλί από τον κύριο Φιτζέραλντ". Ένα βιβλίο που όχι απλά ξεπέρασε τις προσδοκίες που είχα τότε, παίρνοντάς το στα χέρια μου, αφού για μια ακόμα φορά εμπεριείχε πολλά στοιχεία που αγαπώ και με τα οποία παθιάζομαι, αλλά που τις ξεπέρασε κατά πολύ και που με έκανε να το λατρέψω από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σελίδα. Κι αν σε ανάλογες περιπτώσεις υπάρχει πάντα ο φόβος να σε απογοητεύσει η επόμενη δουλειά ενός συγγραφέα που σε μάγεψε, για κάποιον λόγο, η Lester δεν με έκανε ν' ανησυχήσω ούτε για μια στιγμή, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου ήμουν βέβαιη πως θα είχε δημιουργήσει κάτι το μαγευτικό, για μια ακόμα φορά, γιατί ορισμένοι συγγραφείς αυτό ξέρουν να κάνουν και πετυχαίνουν κάθε φορά.

Η Αυστραλή Κατ Ζουρντάν, που απασχολείται ως συντηρήτρια έργων μόδας, ανακαλύπτει στο εξοχικό σπίτι της γιαγιάς της στην Κορνουάλη, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσε, ένα βεστιάριο γεμάτο υπέροχα και ανεκτίμητης αξίας φορέματα, όλα τους δημιουργήματα του Dior. Η Κατ αρχίζει ν' αντιλαμβάνεται πως η γιαγιά της δεν ήταν μόνο όσα ήξερε η ίδια, αλλά πως είχε τα δικά της, καλά κρυμμένα μυστικά, που τώρα σαν να προσπαθούν να βγουν στην επιφάνεια, μην αντέχοντας να μένουν άλλο κρυμμένα στις σκιές. Για ν' ανακαλύψει, όμως, την αλήθεια, θα πρέπει να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο, και πιο συγκεκριμένα στην Αγγλία του 1939, όπου με φόντο των αγώνα τον Άγγλων κατά τη διάρκεια του πολέμου, εξελίχθηκε και η προσωπική ιστορία τεσσάρων ανθρώπων, που όχι μόνο καθόρισε τους ίδιους, αλλά που με έναν τρόπο όπως μόνο η ζωή γνωρίζει να πετυχαίνει, αυτή δέθηκε με τον Dior και το ντεμπούτο του, το 1947 στο Παρίσι.

Η Lester είναι μια συγγραφέας μέσα απ' τις βιβλία της οποίας δεν δυσκολεύεται κανείς να διακρίνει το πόσο βαθιά και ουσιαστική έρευνα έχει πραγματοποιήσει προκειμένου να "παντρέψει" τη μυθιστορία με την πραγματικότητα, ώστε να δημιουργήσει ένα αφηγηματικό κράμα, τόσο καλά δεμένο, που είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις που τελειώνει η αλήθεια και που ξεκινάει το παραμύθι. Και τι είναι πιο σημαντικό, άραγε, από το να καταφέρνει μια ιστορία να σε μαγεύει και να σε παρασύρει τόσο πολύ, που να ξεχνάς ότι απλά βασίζεται σε γεγονότα αλλά δεν στηρίζεται σε αυτά και στο μυαλό σου να φαντάζει πέρα για πέρα πραγματική, όχι μόνο χάρη στη ρεαλιστική αφήγηση των γεγονότων της και στη ροή που έχουν αυτά, αλλά γιατί βαθιά μέσα στην καρδιά σου αρνείσαι να δεχτείς πως οποιοδήποτε συναίσθημα έφτασε σε σένα, τόσο δυνατό και έντονο, μπορεί να μην έχει ρίζες στην αλήθεια. Άλλωστε, δεν υπάρχει τίποτα πιο αληθινό απ' όσα νιώθουμε και από που ξεκινούν αυτά ίσως και να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία.

Η αφήγηση χρησιμοποιεί ένα χρονικό δίπολο, ταξιδεύοντάς μας στον χώρο και στον χρόνο, αποτυπώνοντας με τρομερό ρεαλισμό όχι μόνο τις σχετικές εικόνες, αλλά και την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της κάθε εποχής, σαν ένα ταξίδι όχι μόνο στη συγκεκριμένη ιστορία και στις μικρές ή μεγάλες λεπτομέρειες αυτής, αλλά και την ίδιας της Ιστορίας, με τις δικές τις λεπτομέρειες να έχουν συνδράμει με τον δικό τους τρόπο, τόσο στις εξελίξεις της πρώτης, όσο και στη διαμόρφωση των χαρακτήρων αυτής, με τον καθέναν από αυτούς να καλείται να παίξει τον δικό του ρόλο σε ένα "παιχνίδι" της ζωής και της μοίρας, όπου οι επιλογές τους είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο μεγάλες και πιο σπουδαίες απ' όσο ίσως πιστεύουν, μα και απόλυτα καθοριστικές, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους γύρω τους, στο παρόν τους αλλά και στο μέλλον τους.

Άριστα ψυχογραφήματα χαρακτήρων, υπέροχη αφήγηση, εξαιρετικά δομημένη και με ροή που σου επιτρέπει να την ακολουθείς και να συλλέγεις πληροφορίες χωρίς να χάνεσαι μέσα τους, χτίζοντας ένα μωσαϊκό ανθρώπων, συνθηκών και καταστάσεων, που όλα τους αλληλεπιδρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό με το συναίσθημα, χωρίς όμως να καταφεύγει σε μελοδραματισμούς και κλισέ μελούρες που θα το αποδυνάμωναν, χαρίζοντάς μας μια συγκλονιστική περιπέτεια στην καρδιά του πολέμου, με ίντριγκες, προδοσίες και γεμάτη αγωνιώδη δράση, μα συνάμα και μια βαθιά ανθρώπινη, συγκινητική και σπαρακτική ιστορία, μέσα από τα σπάργανα της οποίας γινόμαστε μάρτυρας της αγάπης, σε όλες τις μορφές της, και του που μπορεί να φτάσει κανείς για να προστατέψει όσα και όσους αγαπάει, χωρίς το βάθος, τόσο της αγάπης όσο και των θυσιών αυτών, να σβήνει με το πέρασμα του χρόνου, παρά μένει σαν αποτύπωμα για να μας θυμίζει όλα όσα αξίζουν.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Natasha Lester
Μεταφραστής: Τάπα Σοφία
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 648
ISBN: 978-960-653-280-1