Ο Kahlil Gibran ήταν Λιβανέζος συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος και εικαστικός καλλιτέχνης, και ίσως αρκετοί να το αγνοούν, αλλά παρά τη σύντομη ζωή του, έχει αφήσει ένα εξαιρετικά σημαντικό και σπουδαίο έργο πίσω του -μέσα σε αυτά και το βιβλίο "Ο Προφήτης", το οποίο παραµένει µέχρι σήµερα ένα από τα πιο σηµαντικά και πολυδιαβασµένα πνευµατικά κείµενα όλων των εποχών.
Παρά που ο Gibran πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στη Δύση, οι δεσμοί του με την πατρίδα του έμειναν εξαιρετικά ισχυροί, κάτι το οποίο μπορεί να διακρίνει κανείς τόσο στον τρόπο γραφής του όσο και στην κουλτούρα που διακατέχει τα κείμενά του, η οποία και διαθέτει μια ξεχωριστή αισθητική, κάπως ονειρική κι αέρινη.
Ο Gibran θεωρείται, και διόλου άδικα, ως ένας από τους πιο δημοφιλείς στοχαστές στον κόσμο, με τα έργα του να έχουν μεγαλύτερη επίδραση και επιρροή απ' όσο ίσως να φαντάζεται κανείς, με τα μυστικιστικά του γραπτά να είναι τα πλέον δημοφιλή όλων, τόσο για την έμπνευση που χαρακτηρίζει τα ίδια, όσο και για την έμπνευση που έχουν καταφέρει να προσφέρουν στους αναγνώστες τους.

Σήμερα, οι εκδόσεις οι Διόπτρα φέρνουν και στα δικά μας χέρια ένα μέρος της σοφίας και των στοχασμών του ξεχωριστού αυτού ανθρώπου και συγγραφέα, μέσα από δύο μικρά σε μέγεθος βιβλία, τα οποία, όμως, κρύβουν μέσα τους μερικές από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες αλήθειες της ζωής και της αγάπης. Φυσικά, ο λόγος για "Το μικρό βιβλίο της ζωής" και "Το μικρό βιβλίο της αγάπης", που όπως μαρτυρούν και οι τίτλοι τους, αλλά και όσα προείπα.
Τα δύο αυτά βιβλία έχει επιμεληθεί ο Neil Douglas Klotz, ο οποίος έχει συγκεντρώσει τα σημαντικότερα ίσως σημεία σκέψης και προσέγγισης των δύο αυτών εννοιών, της ζωής και της αγάπης, που η μία τροφοδοτεί την άλλη και που η μία ζει μέσα από την άλλη. Η ζωή δεν είναι απλά κάτι στο οποίο έχεις δικαίωμα, αλλά που πρέπει να διεκδικείς κάθε της πλευρά και ό,τι αυτή έχει να σου προσφέρει, κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή, προσπαθώντας να αναδείξεις τα καλύτερα σημεία αυτής και μέσα απ' αυτήν να βελτιώσεις το ίδιο σου το εγώ. Η αγάπη, από την άλλη, δεν είναι απλά κάτι που μας συμβαίνει, αλλά κάτι το ιερό, μια βαθιά εμπειρία που μας οδηγεί στην αυτοπραγμάτωση, αρκεί ν' ακολουθήσουμε τα σωστά μονοπάτια μέχρι, όχι να την κατακτήσουμε, αλλά να την αφήσουμε να μας κατακτήσει εκείνη.

Δύο πολύ όμορφα βιβλία, που παρά το μικρό τους μέγεθος περιέχουν πολύ μεγάλες αλήθειες και πολύ σοφά λόγια, τα οποία θα έπρεπε ν' αποτελούν οδηγό κι έμπνευση στη ζωή κάθε ανθρώπου. Μικρές φιλοσοφίες με μεγάλη βαρύτητα, με ρομαντική, τρυφερή και ειλικρινή διάθεση, που μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά σου, είτε είσαι λάτρης της ποίησης είτε όχι. Κι αν δεν είσαι, ίσως μέσα απ' αυτούς τους λογοτεχνικούς "θησαυρούς" να γίνεις.