Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η καινούρια µαθήτρια Λίζι Γουόκερ είναι το θέµα συζήτησης στο λύκειο Σέιντισαϊντ Χάι. Ο Μάικλ και το κορίτσι του, η Πέπερ, γίνονται φίλοι µαζί της, όµως όσο περισσότερο τη γνωρίζουν, τόσο πιο παράξενη τη βρίσκουν... κι ο Μάικλ πιο ελκυστική. Την καλεί να πάει µαζί του σε έναν αγώνα σνόουµοµπιλ, που καταλήγει όµως σε τραγικό ατύχηµα. Σύντοµα οι φίλοι του Μάικλ αρχίζουν να δολοφονούνται και η Πέπερ είναι σίγουρη ότι πίσω από τους φόνους κρύβεται η Λίζι. Έντροµη όµως ανακαλύπτει ότι εκείνη και ο Μάικλ έχουν παρασυρθεί σε µια σκοτεινή ιστορία προδοσίας και εκδίκησης που πηγαίνει περισσότερο από 60 χρόνια πριν.

Προσωπική άποψη:
Νιώθω πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, κι όσων χρόνων να φτάσω η ίδια, θα υπάρχουν πάντοτε ορισμένα πράγματα, ή και ορισμένες παλιές αγάπες, εντός κι εκτός εισαγωγικών, στις οποίες θα επιστρέφω με κλειστά μάτια, απλά και μόνο επειδή κάποιες αποφάσεις είναι μονόδρομος και δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτές. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι ιστορίες του R.L. Stine, που έχουν σημαδέψει τα παιδικά μου χρόνια, μα και τις πρώτες μου αναγνωστικές εμπειρίες, χαρίζοντάς μου άπλετες στιγμές διασκέδασης, γέλιου, μυστηρίου και τρόμου. Κι αν οι "Ανατριχίλες" ανήκουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, υπάρχουν και πιο φρέσκες προτάσεις του συγγραφέα, όπως τα βιβλία της σειράς "Οδός Τρόμου", όπου κυκλοφορούν απ' τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς, "Το χαμένο κορίτσι", γνωρίζουμε τη Λίζι Γουόκερ, που μόλις έχει μετακομίσει στο Σέιντισαϊντ Χάι και ως εκ τούτου είναι το κύριο θέμα συζήτησης, ειδικά στη νέα της σχολική κοινότητα. Ο Μάικλ δεν είναι σίγουρος τι ακριβώς να σκεφτεί για τη Λίζι, καθότι αρκετά παράξενη και ιδιαίτερη, όμως θέλει να την στηρίξει, αφού είναι μόνη της σε μια νέα πόλη. Η κοπέλα του η Πέπερ, από την άλλη, δεν βλέπει με τόσο καλό μάτι τη νεοφερμένη, αλλά παρασυρόμενη από την καλοσύνη του Μάικλ, αποφασίζει να πράξει όπως εκείνος, ενσωματώνοντάς την στην παρέα τους. Όμως, όσο πιο κοντά έρχονται, τόσο περισσότερο ο Μάικλ νιώθει να γοητεύεται από την παρουσία της, την ίδια ώρα που η Λίζι νιώθει πως κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά μαζί της. Εφηβική ζήλια ή ισχυρό ένστικτο;

Η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται, ειδικά όταν μετά από τραγικό ατύχημα που συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα σνόουμπολ, όπου ο Μάικλ έχει προσκαλέσει τη Λίζι να τον συνοδεύσει, οι φίλοι του Μάικλ αρχίζουν να δολοφονούνται ο ένας μετά τον άλλον και ο πανικός όλο και κορυφώνεται. Η Πέπερ είναι σίγουρη πως ο ερχομός της Λίζι στην πόλη τους δεν ήταν τυχαίος και πως εκείνη είναι που ευθύνεται για τα φρικτά εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα σε αυτήν. Ποιος ο λόγος, όμως, ένα έφηβο κορίτσι ν' αφαιρεί τη ζωή άλλων ανθρώπων; Τι μπορεί να επιζητά από μια τέτοια βαρβαρότητα και το σημαντικότερο, τι σχέση μπορεί να έχει ένας φόνος που έγινε τη δεκαετία του '50 με την φρικαλεότητα του σήμερα;

Έχω τη βεβαιότητα πως, απ' τα έως τώρα βιβλία της σειράς, "Το χαμένο κορίτσι" είναι το πιο ιδιαίτερο, το πιο περίπλοκο και το πιο καλά δουλεμένο. Έχουμε μια ιστορία που τόσο η πλοκή όσο και η αφήγησή της μοιράζονται ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, τα οποία και συνδέονται με τρόπους που δεν μπορούμε να φανταστούμε αρχικά και που όσο ξετυλίγουμε το κουβάρι του μυστηρίου γύρω από τη σύνδεσή τους, τόσα περισσότερα ανακαλύπτουμε, τα οποία μας βοηθούν να λύσουμε έναν γρίφο που έχει να μας προσφέρει, εκτός από έντονες στιγμές δράσης κι αγωνίας, πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις που θα μας λύσουν κάθε μας απορία.

Σίγουρα, η ιστορία του παρελθόντος είναι πιο ενδιαφέρουσα, και αρκετά πιο άγρια και βίαιη από την ιστορία του παρόντος, αλλά ο Stain έχει καταφέρει να τις δέσει τόσο αρμονικά, με τη μία να συμπληρώνει την άλλη, στην προσπάθεια να κλείσει ένας κύκλος εκδίκησης που ξεκίνησε περισσότερα από 60 χρόνια πριν, αλλά που έχει μείνει ανολοκλήρωτος και μακριά από τη λύτρωση. Λίγο splatter, πολύ μυστήριο, λίγο μεταφυσικό στοιχείο, πολύ άγρια διάθεση και τρομακτική αισθητική, είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εν λόγω ιστορία που σίγουρα θα καθηλώσει τους εφήβους, αλλά θα καταφέρει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και των ενήλικων θεατών, με αδυναμία στα θρίλερ αυτού του είδους. Περιμένουμε πως και πως και την τηλεοπτική μεταφορά της σειράς στο αγαπημένο μας Netflix και, αν μη τι άλλο, κάτι μου λέει πως θα το διασκεδάσουμε πολύ.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: R. L. Stine
Μεταφραστής: Παϊδούση Ειρήνη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 264
ISBN: 978-618-03-2802-8