"Χρονοκαταφύγιο" του Georgi Gospodinov

O αφηγητής συναντά τον Γκαουστίν, έναν περιπλανώμενο στον χρόνο ταξιδιώτη, που έχει αποσυνδέσει τη ζωή του από τη σύγχρονη πραγματικότητα και έχει δημιουργήσει την «κλινική για το παρελθόν». Πρόκειται για ένα ίδρυμα που προσφέρει μια πρωτότυπη θεραπεία για τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ: κάθε όροφος αναπαράγει λεπτομερώς μια δεκαετία του περασμένου αιώνα. Οι ασθενείς χάνουν την αίσθηση του παρόντος και του μέλλοντος και μεταφέρονται πίσω στον χρόνο, ξεκλειδώνουν και αναβιώνουν τις αναμνήσεις τους.
Ο Γκοσποντίνοφ με την υπέροχα αποσπασματική γραφή του αποδεικνύει, ξανά, ότι μπορεί να μας ξαφνιάζει και να μας κρατά σε εγρήγορση. Τι σημαίνει άνοια, τι είναι το γήρας, πώς επιλέγει κανείς τον κόσμο που θα ζήσει αλλά και τι θα κρατήσει από τον εαυτό του πριν πεθάνει, τι σημαίνει Δύση και τι Ανατολή, πόσο απέχει το έθνος από τη μύγα; Τι είναι ο θάνατος;
Συνδυάζοντας την ειρωνεία και τη νοσταλγία, και εναλλάσσοντας διαφορετικά είδη γραφής ο συγγραφέας διερευνά το τέρας του παρελθόντος και πώς αυτό επηρεάζει μια ζωή με αβέβαιο μέλλον.
«Δεν είναι παράξενο, μου είπε κάποτε ο Γκαουστίν, πάντα πεθαίνουν οι άλλοι, εμείς οι ίδιοι όμως ποτέ».

"Φαντάσματα στο Γάτερβιλ" των Ειρήνης Μητροπούλου & Πέτρου Χριστούλια

Ο διάσημος ντετέκτιβ Ματθαίος Γατιάδης, ένας πανέξυπνος γάτος με πυκνή ασπρόμαυρη γούνα, και η στενή του φίλη Βεατρίκη Γκουρμέ ταξιδεύουν στη Σκωτία για να περάσουν τα Χριστούγεννα στον πύργο των Γάτερβιλ.
Ο θρύλος λέει ότι ο μεσαιωνικός πύργος είναι στοιχειωμένος. Και πραγματικά, η ευγενική οικοδέσποινα λαίδη Μαίρη Γάτερβιλ αρχίζει να βλέπει τα καταραμένα φαντάσματα των προγόνων της να την απειλούν: ο ιππότης Ριχάρδος Γάτερβιλ κρατάει ένα σπαθί έτοιμος να τη χτυπήσει, και η άτυχη γυναίκα του, η Αλίκη, εμφανίζεται σαν λευκή οπτασία, φορώντας ένα μακρύ νυφικό.
Ο Ματθαίος αναλαμβάνει αμέσως δράση! Ποιοι από τους καλεσμένους στον πύργο παριστάνουν τα φαντάσματα, και γιατί θέλουν να τρομοκρατήσουν την πλούσια λαίδη Μαίρη;
Θα μπορέσει ο Ματθαίος να ξεσκεπάσει τους ενόχους, προτού να είναι πολύ αργά;
 
"Ο υπεργατάσκοπος των δύο ηπείρων" των Ειρήνης Μητροπούλου & Πέτρου Χριστούλια

Ο διάσημος ντετέκτιβ Ματθαίος Γατιάδης, ένας πανέξυπνος γάτος με πυκνή ασπρόμαυρη γούνα, ρίχνεται σε μια περιπέτεια διεθνούς κατασκοπείας: ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών τού αναθέτει μια άκρως επικίνδυνη αποστολή.
Ο Ματθαίος πρέπει να ανακαλύψει ποιος είναι ο υπεργατάσκοπος των δύο ηπείρων, ο διαβόητος πράκτορας που έκλεψε τα απόρρητα σχέδια ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους. Η υπόθεση οδηγεί τον Ματθαίο και τη στενή του φίλη Βεατρίκη Γκουρμέ σε μια πανσιόν στη Σίκινο. Οι ένοικοι φαίνονται αθώοι, αλλά ο Ματθαίος δεν αργεί να ξεσκεπάσει τα σκοτεινά μυστικά τους.
Ποιος από όλους είναι ο υπεργατάσκοπος; Θα προλάβει ο Ματθαίος να τον πιάσει και να σώσει τη χώρα;

"Πού είναι το πυροσβεστικό;" της Ingela P. Arrhenius

Έλα να παίξουμε κρυφτό στον κόσμο των οχημάτων! Ένα βιβλίο ιδανικό για τα πολύ μικρά παιδιά.
Η παιχνιδιάρικη εικονογράφηση και ο καθρέφτης- έκπληξη στην τελευταία σελίδα θα δώσουν μεγάλη χαρά σε κάθε μικρό αναγνώστη!
 
"Πού είναι η κυρία Γιατρός;" της Ingela P. Arrhenius

Έλα να παίξουμε κρυφτό με τους ανθρώπους που φροντίζουν την υγεία μας! Ένα βιβλίο ιδανικό για τα πολύ μικρά παιδιά.
Η παιχνιδιάρικη εικονογράφηση και ο καθρέφτης- έκπληξη στην τελευταία σελίδα θα δώσουν μεγάλη χαρά σε κάθε μικρό αναγνώστη!