Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Ροζάνα Μένιτσι είναι μόλις έντεκα ετών όταν συναντάει τον Ρομπέρτο Ροσίνι, τον άνθρωπο που θα της αλλάξει για πάντα τη ζωή.
Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, το πεπρωμένο τούς δένει μαζί λόγω του μοναδικού τους ταλέντου –και οι δύο είναι τραγουδιστές της όπερας– και του δυνατού, αλλά εμμονικού έρωτα που τρέφει ο ένας για τον άλλο και που θα επηρεάσει, τελικά, τις ζωές όσων βρίσκονται κοντά τους.
Γιατί, όπως θα ανακαλύψει σταδιακά η Ροζάνα, την ένωσή τους στοιχειώνουν πανίσχυρα μυστικά του παρελθόντος...
Η φωνή της θα την οδηγήσει από τα ταπεινά δρομάκια της Νάπολης στα λαμπερά σκηνικά των πιο αναγνωρισμένων λυρικών θεάτρων του κόσμου.
Με φόντο μαγευτικές τοποθεσίες που ξυπνάνε αναμνήσεις, Η Ιταλίδα εξελίσσεται σε μια συγκλονιστική και αξέχαστη ιστορία αγάπης, προδοσίας, αλλά και σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας.
Από τη συγγραφέα του διεθνούς best seller Το Ρόδο του Μεσονυχτίου και της σειράς-παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο Οι Κόρες των Αστεριών. Κανένα τραγούδι δεν ακούγεται πιο γλυκά από εκείνο του έρωτα…
Καμία φωτιά δεν καίει περισσότερο από την προδοσία…

Προσωπική άποψη:
Ο χαμός της Lucinda Riley πριν από μερικούς μήνες ήρθε κι έπεσε σαν βόμβα στον λογοτεχνικό κόσμο, σκορπίζοντας ανείπωτη θλίψη σε συνεργάτες, ομότεχνούς της, αλλά και σε φανατικούς της αναγνώστες. Το κενό που άφησε πίσω της, όσον αφορά το είδος που με τόση αγάπη υπηρετούσε, σίγουρα δεν θα καλυφθεί εύκολα. Ωστόσο, μας παρηγορεί κάπως το γεγονός ότι υπάρχουν βιβλία της που είναι προγραμματισμένο να κάνουν την εμφάνισή τους στη χώρα μας, ή και την επανεμφάνισή τους, αν θέλουμε να είμαστε πιο ακριβείς, όπως το "Η Ιταλίδα", που πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα, για να προστεθεί στο ράφι με τα υπέροχα αναγνώσματα της συγγραφέως που έχει φέρει στα χέρια μας, το οποίο, για όποιον δεν το θυμάται ή δεν το γνωρίζει, είχε ξανακάνει την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά το 1998, με την υπογραφή των εκδόσεων Plaza και τον τίτλο "Άρια".

"Η Ιταλίδα", στην αρχική της μορφή, ήταν ένα κλασσικό άρλεκιν, ιστορικού-αισθηματικού περιεχομένου, με κάποια στοιχεία εποχής, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε στο εξωτερικό το 1996, δύο χρόνια πριν πρωτοκυκλοφορήσει στη χώρα μας, με την συγγραφέα να το υπογράφει με το τότε ψευδώνυμό της, Lucinda Edmonds. Το 2014, όμως, επανεκδόθηκε σε νέα μορφή, με την αφήγηση να είναι πιο ολοκληρωμένη, την ιστορία να είναι πιο πλήρης και ορθά δομημένη, την έκδοσή της αναθεωρημένη και περισσότερο προσεγμένη στα σημεία -και δεν αναφερόμαστε μόνο στην επιμέλεια αυτής-, κάτι που μας επιτρέπει κι εμάς, στο σήμερα, να το κρατάμε στα χέρια μας και να νιώθουμε βαθιά συγκίνηση, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε και τη χαρά της ανάγνωσης -ή και της εκ νέου ανάγνωσης για ορισμένους- ένα βαθιά συναισθηματικού και ταξιδιάρικου βιβλίου.

Η ιστορία μας επικεντρώνεται στη Ροζάνα Μένιτσι, που μόλις στα έντεκά της χρόνια συναντάει τον Ρομπέρτο Ροσίνι, με τον οποίο έμελλε να δέσει τη ζωή της με τρόπους που ούτε καν θα μπορούσε να υποψιαστεί το παιδικό μυαλό της. Τραγουδιστές της όπερας και οι δυο τους, μα και βαθιά ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλον, με έναν τρόπο σχεδόν εμονικό, πορεύονται σε μια κοινή διαδρομή, με τα δίχτυα του πεπρωμένου να κρατάνε κοντά τον έναν στον άλλον, καθώς στο παρελθόν τους υπάρχουν πολλά μυστικά, που το έναν ή τον άλλον τρόπο παίζουν σημαντικό ρόλο στην ένωσή τους, που δεν ήταν απλά ένα τυχαίο γεγονός, αλλά μια συνάντηση προσυπογραμμένη από την ίδια τη μοίρα.

Η σχέση ανάμεσα στους Ροζάνα και Ρομπέρτο είναι από εκείνες που "μιλάνε" στην καρδιά και στην ψυχή μου -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις λογοτεχνικές αφηγήσεις. Είναι μια σχέση που δεν χαρακτηρίζεται για την ευκολία της, ούτε σου προσφέρει κάποια ασφάλεια. Αντίθετα, σε κάνει ν' αγωνιάς και να καρδιοχτυπάς σε κάθε τους βήμα, είτε κοινό είτε ατομικό, γιατί ποτέ δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς σε περιμένει στο επόμενο. Λατρεύεις τη χημεία τους και κατανοείς την εμμονή του ενός για τον άλλον και από που πηγάζει ο έρωτάς τους, αλλά την ίδια στιγμή ξέρεις πως όλο αυτό κάπου έχει αρρωστημένες ρίζες, που όσο αυτές τρέφονται τόσο θα θεριεύουν, και μοναδική λύση είναι να κοπούν. Αλλά και τότε, προβληματίζεσαι για τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει και δεν μπορείς παρά να αναρωτιέσαι, αν η αγάπη τους είναι αρκετή για να ξεπεράσει τα εμπόδια και τα μυστικά που στοιχειώνουν το μέλλον τους, για να μπορέσουν να πορευτούν αποδεσμευμένοι από το βάρος αυτών.

Και μπορεί η Ροζάνα και ο Ρομπέρτο, και ο φλογερός τους έρωτας, να βρίσκεται στο επίκεντρο της αφήγησης, όμως παράλληλα "τρέχουν" πολλές ακόμα ιστορίες, μικρότερες σε έκταση μεν, αλλά εξαιρετικά σημαντικές και η κάθε μία διαθέτοντας τη δική της μοναδικότητα, οι οποίες είναι άμεσα συνυφασμένες με την πρώτη, όχι μόνο γιατί αφορούν άτομα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις ζωές των δύο πρωταγωνιστών, αλλά γιατί μας προσκαλούν να τους ακολουθήσουμε στα μονοπάτια που χαράζουν οι δικές τους ανησυχίες, τα προσωπικά τους διλήμματα, που δεν είναι ακραία, ούτε εξωπραγματικά, αλλά αφορούν μικρότερα ή μεγαλύτερα βάσανα που είτε έχουμε αντιμετωπίσει κι εμείς σε κάποιο σταυροδρόμι της ζωής μας, ή που θα μπορούσαμε να έρθουμε αντιμέτωποι κάποια στιγμή. Ιστορίες που αφορούν τον πόνο, την απώλεια, την απελπισία, τον εσωτερικό διχασμό, την αγάπη, τόσο την ερωτική, την γονεϊκή, με ό,τι όλα αυτά συνεπάγονται.

Πέραν, όμως, από την εξαιρετική απεικόνιση των χαρακτήρων, στους οποίους η συγγραφέας έχει εμβαθύνει με τρομερά διεισδυτικό τρόπο, εξαιρετική απεικόνιση έχουμε και σε ό,τι έχει να κάνει με τους τόπους όπου εξελίσσεται η ιστορία -Λονδίνο και Νάπολι-, αλλά και με τους χώρους όπου διαδραματίζεται μεγάλο μέρος της αφήγησης, όπως είναι οι εκάστοτε σκηνές της όπερας, που σαν άλλοι πρωταγωνιστές, μοιάζουν να έχουν τη δικιά τους ψυχή και τις δικές τους ιστορίες ν' αφηγηθούν. Και σε ό,τι αφορά το οπερετικό κομμάτι, η Riley έχει αποδώσει μοναδικά όλη αυτή τη δραματουργία που εμπεριέχει έτσι κι αλλιώς η όπερα και τα έργα αυτής, κορυφώνοντάς την ακόμα περισσότερο όταν σε αυτήν εμπλέκεται η ιστορία της Ροζάνας και του Ρομπέρτο, για να γίνει κομμάτι τους

Η αγάπη της Ροζάνα και του Ρομπέρτο μπορεί να είναι τεράστια, αλλά δεν είναι τέλεια. Έχει αδυναμίες, τρωτά σημεία, αλλά αυτό είναι που την καθιστά τόσο αληθινή, τόσο ειλικρινή, τόσο ως προς την έκφρασή της από τον έναν στον άλλον, όσο και στα δικά μας μάτια, ως αναγνώστες. Ακόμα κι αν ένας έρωτας είναι παραμυθένιος, δεν τελειώνει απαραίτητα με το "ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα", αλλά με το "έζησαν όσο καλύτερα μπορούσαν" και αυτό είναι πιο ρεαλιστικό, πιο αληθινό, πιο κοντά στο τι σημαίνει να ζεις, να νιώθεις, ν' αγαπάς και να μαθαίνεις μέσα απ' όλα αυτά. Υπέροχη, ταξιδιάρικη γραφή, εξαιρετική ροή, γεμάτη δυναμική και εντάσεις, άψογη δραματουργία και ψυχογραφήματα χαρακτήρων, βαθιά συναισθηματική αφήγηση, ρεαλιστικοί διάλογοι και ζωντανές περιγραφές. Ένα βιβλίο που αφηγείται μια ιστορία με τον πιο παθιασμένο και δυναμικό τρόπο, μα συνάμα με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια και τον πιο πηγαίο ρεαλισμό που θα μπορούσε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lucinda Riley
Μεταφραστής: Αντωνίου Αλέκος
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 600
ISBN: 978-960-653-452-2