Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙΣ.
ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ.
ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ.
Έχουν περάσει δυο μήνες από τότε που οι Μοίρες απελευθερώθηκαν από μια τράπουλα, δυο μήνες από τότε που ο Λέτζεντ διεκδίκησε τον θρόνο και δυο μήνες από τότε που η Τέλα ανακάλυψε ότι το αγόρι με το οποίο είναι ερωτευμένη στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Καθώς διακυβεύονται ζωές, αυτοκρατορίες και καρδιές, η Τέλα πρέπει να αποφασίσει αν θα εμπιστευτεί τον Λέτζεντ ή έναν πρώην εχθρό.
Η αδελφή της Τέλα, η Σκάρλετ, αφού ανακαλύπτει ένα μυστικό που ανατρέπει τη ζωή της, θα πρέπει να πετύχει το αδύνατο, ενώ ο Λέτζεντ πρέπει να κάνει μια επιλογή που θα τον αλλάξει για πάντα και θα τον καθορίσει. Το Κάραβαλ τελείωσε, αλλά ίσως το συναρπαστικότερο παιχνίδι όλων να έχει ξεκινήσει. Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν θεατές – μόνο εκείνοι που θα κερδίσουν, και εκείνοι που θα χάσουν τα πάντα.
Καλώς ήρθες στο ΚΑΡΑΒΑΛ. Όλα τα παιχνίδια πρέπει κάποτε να τελειώσουν…

Προσωπική άποψη:
Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του "Κάραβαλ" και δύο χρόνια με την κυκλοφορία του "Θρύλος", ήρθε η ώρα να πέσει η αυλαία της τριλογίας της Stephanie Garber, η οποία μας σύστησε έναν κόσμο γεμάτο μαγεία, χρώματα κι επικίνδυνα μονοπάτια, που η ηρωίδα μας έπρεπε να διαβεί μέχρι να φτάσει, πού αλλού... στο "Φινάλε" της ιστορίας αυτής, το οποίο βαφτίζει και το τρίτο και τελευταίο βιβλίο μιας σειράς που θύμιζε περισσότερο roller coaster. Κατάφερε, όμως, το φινάλε αυτό να φτάσει την απόλυτη κορύφωση; Μπόρεσε να μας προσφέρει την ένταση και τη συγκίνηση που περιμέναμε στο κρεσέντο της; Η Τέλα και η Σκάρλετ κέρδισαν το ευτυχισμένο τέλος τους;

Το "Φινάλε" ξεκινάει ακριβώς από το σημείο εκείνο όπου μας είχε αφήσει το "Θρύλος", με τις Μοίρες να έχουν απελευθερωθεί από μια τράπουλα, τον Λέτζεντ να βρίσκεται στον θρόνο και την Τέλα να προσπαθεί να συνέλθει από την ανακάλυψη πως το αγόρι που ερωτεύτηκε δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει ν' αποφασίσει ποιον πρέπει να εμπιστευτεί και πως να προχωρήσει. Παράλληλα, η Σκάρλετ έρχεται αντιμέτωπη με την ανακάλυψη ενός μυστικού που θα ανατρέψει τη ζωή της, ενώ ο Λέτζεντ καλείται να πάρει την, ίσως, πιο σημαντική απόφαση της ζωή του. Το Κάραβαλ έχει φτάσει στο τέλος του, όμως για τους ήρωές μας τώρα ξεκινάει το πραγματικό παιχνίδι, εκείνο που πρέπει να φέρουν εις πέρας και το τέλος του οποίου θα καθορίσει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Ποιος θα καταφέρει να κερδίσει τη ζωή του και ποιος θα χάσει ό,τι έχει.

Αυτό που σίγουρα δεν λειτούργησε πολύ καλά μέσα στην ιστορία, δεν είναι άλλο από το ρομαντικό της στοιχείο, κι αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την ιδέα του ερωτικού τριγώνου, που ναι μεν είναι χιλιοφορεμένη αλλά αν κάποιος την αξιοποιήσει σωστά μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα, αλλά με το πως αυτή αξιοποιήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια των εξελίξεων του βιβλίου. Ουσιαστικά, ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά η Τέλα απέναντι στα αντικρουόμενα συναισθήματά της και η αδυναμία της να τα διαχειριστεί και να τα τοποθετήσει εκεί που πρέπει το καθένα, την οδηγούν σε άπειρους εσωτερικούς μονόλογους γκρίνιας κι ανασφάλειας που δεν είναι τόσο το ότι είναι ενοχλητικοί, όσο εκτός χαρακτήρα και δεν της ταιριάζουν, οπότε μοιάζει σαν να αλλοιώνεται και σίγουρα επηρεάζει την ιστορία και σε άλλες προεκτάσεις της.

Ευτυχώς,το ερωτικό τρίγωνο που πήγε να χτίσει η συγγραφέας πάνω στη Σκάρλετ δεν τράβηξε τόσο πολύ και είχε μια ομαλή εξέλιξη, γιατί, πραγματικά, δεν υπήρχε καν λόγος αυτό να υπάρξει, πόσο μάλλον να εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο, το οποίο θα οδηγούσε την ιστορία σε εντελώς διαφορετικά μονοπάτι απ' αυτά που θα έπρεπε. Βέβαια, η προσθήκη αυτή είχε κι ένα μεγάλο θετικό, ότι έβγαλε, κάπως, την Σκάρλετ από τη ζώνη ασφαλείας της, αναγκάζοντάς την ορισμένες στιγμές ν' αφήσει στην άκρη την πολιτική της ορθότητα και το ήπιο του χαρακτήρα της, βγάζοντας προς τα έξω μια πιο δυναμική πλευρά. Φυσικά, αυτό δεν την μετατρέπει ξαφνικά σε strong female character, από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά βοηθάει στο να ισορροπήσει την πτώση της Τέλα που μοιάζει να έχει χάσει τον εαυτό της, έτσι ώστε να μην χάνεται η συνολική δυναμική της ιστορίας.

Όσον αφορά την αφήγηση, η Garber έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά, συνολικά, κι αν εξαιρέσουμε τα κομμάτια εσωτερικής φλυαρίας της Τέλα. Σίγουρα μάς λείπουν τα χρώματα και οι σουρεαλιστικές απεικονίσεις της που τόσο πολύ μας είχαν γοητεύσει στα προηγούμενα βιβλία της, όμως η δράση και οι ανατροπές, ειδικά κατά το πρώτο μισό του βιβλίου, μας κάνουν να μην το σκεφτόμαστε και τόσο πολύ. Σαφέστατα, το δεύτερο μέρος είναι λιγότερο δυνατό αφηγηματικά και δεν διαθέτει το νεύρο και την ένταση που θα θέλαμε, ωστόσο, ευτυχώς, το τέλος έρχεται ανατρεπτικό κι έτσι όπως όφειλε, όχι μόνο για να μας ξαφνιάσει, αλλά για να επαναφέρει τις ισορροπίες εκεί που έπρεπε, αλλά και για να δώσει και πάλι πίσω στην Τέλα όλα όσα είχε χάσει στην πορεία του τελευταίου κεφαλαίο της διαδρομής της προς την ολοκλήρωσή της. Το "Φινάλε", λοιπόν, μπορεί να μην είναι το βιβλίο που θα θέλαμε, όμως διαβάζεται ευχάριστα, ενώ αν κρίνουμε την τριλογία στο σύνολό της, είναι από εκείνες που θα θυμάσαι για τη μοναδικότητά τους.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stephanie Garber
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 488
ISBN: 978-618-01-4079-8