"Αλήθειες που δεν σου είπα" της Kelly Rimmer

Είμαι μόνη μου μέσα σε μια πολυμελή οικογένεια αυτές τις μέρες κι αυτό είναι το χειρότερο συναίσθημα που έχω βιώσει ποτέ μου. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν είχα ιδέα ότι η μοναξιά είναι χειρότερη από τη λύπη.
Όταν ο πατέρας της μεταφέρεται σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, η Μπεθ προσφέρεται να αδειάσει το πατρικό σπίτι και τότε διαπιστώνει έκπληκτη ότι η πόρτα της σοφίτας όπου κάποτε έπαιζε με τα αδέρφια της είναι ασφαλισμένη με λουκέτο. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η έκπληξή της όταν ανακαλύπτει τι κρύβεται από πίσω – ένα χάος από πίνακες του πατέρα της, στοίβες από πεταμένα χαρτιά και πολλά άχρηστα πράγματα στο κατά τα άλλα σχολαστικά τακτοποιημένο σπίτι τους.
Ξεκαθαρίζοντας την ακαταστασία, βρίσκει μια σελίδα ημερολογίου, γραμμένη με τον γραφικό χαρακτήρα της μητέρας της. Όλοι γνωρίζουν ότι η Γκρέις είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητικό δυστύχημα, αλλά αυτό το χειρόγραφο φέρνει στο φως μια πολύ πιο ζοφερή εκδοχή. Πολύ γρήγορα η Μπεθ σχηματίζει μια διαφορετική και ανησυχητική εικόνα της οικογένειάς της: η μητέρα της έπασχε από επιλόχεια κατάθλιψη και ο σύζυγός της έμοιαζε ελάχιστα με τον στοργικό πατέρα που γνώρισαν η ίδια και τα αδέρφια της…

"Κιμ Τζιγιάνγκ, γεννημένη το 1982" της Cho Nam-Joo

Η Κιμ Τζιγιάνγκ ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα στα περίχωρα της Σεούλ με την οικογένειά της. Είναι μια τριαντάχρονη σύγχρονη γυναίκα που πρόσφατα παραιτήθηκε από τη δουλειά της, για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την ανατροφή της νεογέννητης κόρης της, κάνοντας μια επιλογή που θεωρείται κοινωνικά αυτονόητη για πάρα πολλές Κορεάτισσες. Σύντομα όμως αρχίζει να εκδηλώνει παράξενα συμπτώματα που θορυβούν τον άντρα της, τους γονείς και τα πεθερικά της: «μεταμορφώνεται» υποδυόμενη τις ζωές άλλων γυναικών, ζωντανών αλλά και νεκρών, γνωστών αλλά και αγνώστων. Καθώς βυθίζεται όλο και βαθύτερα σε αυτή την ψύχωση, ο σύζυγός της τη στέλνει σε ψυχίατρο.
Ολόκληρη η ζωή της Τζιγιάνγκ αρχίζει τότε να ξεδιπλώνεται μέσα από μια παγερή, απόκοσμα αποσπασματική τριτοπρόσωπη αφήγηση, εμποτισμένη με ετερόκλητα στοιχεία απογοήτευσης, επιμονής και υποταγής. Γεννημένη το 1982 και έχοντας το πιο κοινό κοριτσίστικο όνομα στην Κορέα, η Τζιγιάνγκ σύντομα γίνεται η παραμελημένη μεγάλη αδελφή ενός αγοριού που μεγαλώνει σαν πριγκιπόπουλο.
Η συμπεριφορά της αστυνομεύεται διαρκώς από τις ανδρικές φιγούρες γύρω της, ενώ ακόμα και ο ίδιος ο πατέρας της κατηγορεί εκείνη, όταν οι άντρες την παρενοχλούν αργά τη νύχτα.
Ένα δυνατό διεθνές μπεστ σέλερ, που στάθηκε αφετηρία για το νέο φεμινιστικό κίνημα της Κορέας, παρακολουθεί την ψυχική κατάπτωση μιας γυναίκας που έρχεται αντιμέτωπη με τον παγιωμένο μισογυνισμό.

"Στο χείλος του γκρεμού, Υπαρξιακός κίνδυνος και το μέλλον της ανθρωπότητας" του Toby Ord

Γραμμένο από μία από τις κορυφαίες φωνές της ηθικής στον κόσμο, το βιβλίο αυτό μας ανοίγει τα μάτια και υποστηρίζει ότι η προστασία του μέλλοντος της ανθρωπότητας είναι η σημαντικότερη πρόκληση του καιρού μας.
Η ανθρώπινη ιστορία βρίσκεται μόλις στην αρχή. Το είδος μας θα μπορούσε να επιβιώσει για δισεκατομμύρια έτη, αρκετός χρόνος για να θέσει τέλος στις ασθένειες, τη φτώχεια και την αδικία και για να ακμάσει με τρόπους που σήμερα ούτε να φανταστούμε μπορούμε. Το μέλλον μας, όμως, βρίσκεται σε κίνδυνο. Με τη δημιουργία των πυρηνικών όπλων, η ανθρωπότητα μπήκε σε μια νέα εποχή, όπου ήρθαμε αντιμέτωποι με υπαρξιακές καταστροφές, από τις οποίες δεν θα μπορούσαμε να ανακάμψουμε. Από τότε, οι κίνδυνοι έχουν πολλαπλασιαστεί: από την κλιματική αλλαγή μέχρι τους κατασκευασμένους παθογόνους οργανισμούς και την ανυπάκουη τεχνητή νοημοσύνη. Αν δεν δράσουμε γρήγορα ώστε να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές μέλλον, πολύ σύντομα θα είναι αργά.

"Μοντεσσόρι 3-6, Μάθε με πώς να το κάνω μόνος μου" της Charlotte Poussin

Η μοντεσσοριανή παιδαγωγική μέθοδος έχει στόχο την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτονομίας και γι’ αυτό προσφέρει τη δυνατότητα στο παιδί να προοδεύει με τον δικό του ρυθμό διαλέγοντας το ίδιο τις δραστηριότητές του. Είναι πάνω από όλα μια νοοτροπία που δεν θεωρεί το παιδί έναν μελλοντικό ενήλικα τον οποίο διαμορφώνουμε, αλλά ένα ολοκληρωμένο άτομο που το συνοδεύουμε στην ανάπτυξή του με βαθύ σεβασμό.
H Σαρλότ Πουσέν μοιράζεται την εμπειρία της για να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της δικής μας στάσης, προκειμένου να αποτελούμε το παράδειγμα όσων θέλουμε να μεταδώσουμε, να βάζουμε το παιδί στο επίκεντρο των εκπαιδευτικών συλλογισμών, να δίνουμε έμφαση στην παρατήρηση, την επικοινωνία και την καλή μας διάθεση, ώστε να το συνοδεύσουμε στην πορεία του προς την ωριμότητα.
Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζεται η μοντεσσοριανή παιδαγωγική μέθοδος από την ηλικία των τριών έως έξι χρονών:
Τα στάδια ανάπτυξης και οι ανάγκες του παιδιού.
Συμβουλές και παραδείγματα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Η εφαρμογή της παιδαγωγικής προσέγγισης στο σχολείο και στο σπίτι.
Καρτέλες δραστηριοτήτων για να τις εφαρμόσετε με τα παιδιά σας.
Μαρτυρίες από ειδικούς και επαγγελματίες της μοντεσσοριανής εκπαίδευσης.

"Μυστική αποστολή: Μυστήριο στο Μαντείο των Δελφών" του Κώστα Στοφόρου

«Για πρώτη φορά στη ζωή σας είχατε δίκιο!» είπε η Ρόδη στους γονείς της. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η πιο παράξενη περιπέτεια, που ξεπερνά κάθε φαντασία. Με τον αδελφό της τον Λυκούργο και τον φίλο τους τον Σοφοκλή, οι διακοπές στην Ιτέα θα γίνουν ένα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο.
Τι είχε ανακαλύψει ο Αίσωπος στο Μαντείο των Δελφών;
Πώς μπορούσε η Πυθία να προβλέπει το μέλλον;
Ποια σχέση είχε ο Ηνίοχος, το περίφημο άγαλμα, με τη Σάμο;
Πώς η περίφημη Καρτερία νίκησε στη ναυμαχία της Αγκάλης;
Πολλά τα ερωτήματα, αναπάντεχες αλλά και συχνά επικίνδυνες οι απαντήσεις, που περιστρέφονται γύρω από την πιο απίστευτη εφεύρεση… Ένα ζευγάρι Νορβηγών, που παριστάνουν τους τουρίστες, θα προσπαθήσουν να την κλέψουν και να εξαφανίσουν όλους τους μάρτυρες. Άραγε υπάρχει κανείς να τους εμποδίσει;

"Το Φάντασμα της Όπερας" του Gaston Leroux

Στην όπερα του Παρισιού, στις αρχές του περασμένου αιώνα, συμβαίνουν παράξενα πράγματα: ανεξήγητα ατυχήματα, μυστηριώδεις εξαφανίσεις και φωνές που ακούγονται μέσα από τους τοίχους των θεωρείων. Όλα χρεώνονται στο περίφημο «φάντασμα», έναν σκοτεινό άνδρα με καλυμμένο το πρόσωπό του, που κατοικεί στα υπόγεια της όπερας και ο οποίος εμφανίζεται κι εξαφανίζεται χωρίς κανείς να καταλαβαίνει πώς.
Μέχρι που την καρδιά του αιχμαλωτίζει η Κριστίν, η όμορφη τραγουδίστρια της όπερας. Δεν είναι όμως ο μόνος που μαγεύεται από τη νεαρή ντίβα. Ο υποκόμης Ραούλ ντε Σανί θυμάται τα παιδικά του χρόνια μαζί της και η καρδιά του κοντεύει να σπάσει. Όταν εκείνη εξαφανίζεται, ο νεαρός, βέβαιος πως την έχει απαγάγει το «φάντασμα», περιπλανιέται στα υπόγεια της όπερας για να τη βρει.
Το Φάντασμα της Όπερας, το κλασικό μυθιστόρημα του Γκαστόν Λερού, εκδόθηκε το 1910 στη Γαλλία και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, ενώ κατατάσσεται στα διαχρονικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

"Ο λύκος και η πεταλούδα" της Χριστίνας Αποστολίδη

Ήταν κάποτε ένας λύκος σαν όλους τους λύκους, που περνούσε τον χρόνο του παραμονεύοντας τα άλλα ζώα. Ώσπου μια μέρα, κυνηγώντας μια πεταλούδα, άρχισε να προσέχει όλα εκείνα τα εκπληκτικά πράγματα που μέχρι τότε προσπερνούσε. Για πρώτη φορά θαύμασε το δάσος από ψηλά κι άκουσε το τραγούδι του ποταμιού. Η καινούρια ξεχωριστή του φίλη του έδειξε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα να κάνει στη ζωή του από το να κυνηγά.

"Σέρλοκ Λουπέν & εγώ - 12: Το πλοίο των αποχαιρετισμών" των Alessandro Gatti & Pierdomenico Baccalario

Εδώ και εβδομάδες, η Αϊρίν δεν έχει πια νέα από τα αγαπημένα της πρόσωπα, τον πατέρα της Λεοπόλδο και τον πιστό Οράτιο, ενώ ακόμα και ο Σέρλοκ κι ο Αρσέν έχουν επιστρέψει στην κανονική τους ζωή στο Λονδίνο. Όσο για την Αϊρίν ή, καλύτερα, για την πριγκίπισσα Φον Χάρτσενμπεργκ, έχει μεταφερθεί σε μια μυστική τοποθεσία στη βόρεια Ουαλία. Και το Φεαργουέλ’ς Χεντ, η επιβλητική βίλα στην άκρη της θάλασσας, όπου μένει τώρα με τη μητέρα της Σοφί, είναι μια χρυσή φυλακή. Σύντομα, όμως, αρχίζουν να συμβαίνουν μυστηριώδη πράγματα. Ίσως η βίλα να μην είναι τόσο ασφαλής όσο δείχνει και το κλειδί εκείνης της φυλακής να μη βρίσκεται στα χέρια εκείνου που πιστεύουν όλοι…

"5 Λαγωνικά - 3: Το μυστήριο της χαμένης γάτας" της Enid Blyton

Τα 5 λαγωνικά αποτελούνται από τα αδέλφια Μπέτι και Πιπ, Χάρι και Ντέζι και τον Φρέντι.
Την παρέα συμπληρώνει ο Μπάστερ, ο σκύλος τους. Στις διακοπές τους βρίσκονται όλοι μαζί και εξιχνιάζουν αστυνομικές υποθέσεις χωρίς να τους φοβίζει τίποτα!
Ήρθε η στιγμή που οι πέντε φίλοι ξαναβρίσκονται όλοι μαζί! Οι διακοπές τους κυλούν ήρεμα, μέχρι που μια σιαμέζα γάτα εξαφανίζεται και ξαναγίνονται τα 5 λαγωνικά. Η αναζήτηση του κλέφτη της πολύτιμης γάτας, που πολλοί θα ήθελαν να έχουν, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και ενώ φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο, η μικρή Μπέτι έχει μια φοβερή ιδέα…

"Η δασκάλα μου όλα τα μπορεί!" της Κωνσταντίνας Αρμενακίου

Η δασκάλα της Σοφίας όλα τα μπορεί!
Να φροντίζει τα παιδάκια, να παίζει κουκλοθέατρο, να ζωγραφίζει υπέροχα, να κάνει πειράματα, να σφραγίζει μια στοίβα χαρτιά και τόσα άλλα πράγματα! Μήπως δεν είναι μια… σκέτη δασκάλα, αλλά μια νεράιδα που διάλεξε να ζήσει στον μαγικό κόσμο του νηπιαγωγείου;

"Τοκ, τοκ… Είμαι η λύπη" της Eva Eland

Τοκ, τοκ…
Κάποιες φορές η λύπη
σε επισκέπτεται,
ενώ δεν την περιμένεις.
Αν την αφήσεις να μπει στη ζωή σου,
τότε θα ανακαλύψεις ότι το μόνο
που θέλει είναι να έχει κι αυτή
μια φίλη, έστω και για λίγο…
Μην τη φοβηθείς!

"Τοκ, τοκ… Είμαι η ευτυχία" της Eva Eland

Τοκ, τοκ…
Υπάρχουν κάποιες στιγμές που αισθάνεσαι ότι η ευτυχία είναι πολύ μακριά σου.
Δε χρειάζεται να την αναζητάς. Υπάρχει ένα μέρος όπου εκείνη βρίσκεται πάντοτε…
Ανακάλυψέ το!
 
"Ροκ ποπ, 40 θρυλικοί καλλιτέχνες και συγκροτήματα" του Hervé Guilleminot

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ 40 ΘΡΥΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΚ ’Ν’ ΡΟΛ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΛΕΚΤΡΟ.
Οι βιογραφίες, το ρεπερτόριο, οι δίσκοι και τα CD, οι θρυλικές συναυλίες, αλλά και οι πολιτικές και κοινωνικές απόψεις των μεγάλων δημιουργών της μουσικής.

"Ο Πέτρος και ο λύκος" του Sergei Prokofiev

Το μαγευτικό κείμενο του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ γράφτηκε το 1936 και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά παραμύθια όλων των εποχών.
Ο Πέτρος δε φοβάται τους λύκους κι ας λέει ο παππούς ότι είναι επικίνδυνοι… Είναι επειδή ο παππούς είχε δει λύκους εκεί τριγύρω, ενώ το αγόρι όχι. Μέχρι βέβαια τη μέρα που άφησε ανοιχτή την πόρτα του φράχτη και βγήκε έξω από το κτήμα τους. Η συντροφιά του παράξενη: Το μικρό πουλί που τσακώνεται με τη στρουμπουλή πάπια στη λίμνη, η παρδαλή γάτα που παραμονεύει να τους φάει και κάπου πιο πέρα κρυμμένος… ο λύκος!
Όμως, όταν αποφασίσει να επιτεθεί, ο Πέτρος θα φανεί πιο έξυπνος από τον λύκο και θα του στήσει παγίδα. Θα σώσει τους μικρούς του φίλους; Κι ο λύκος τι θα απογίνει τώρα που στο αγρόκτημα έφτασαν οι κυνηγοί;