Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Όλα αλλάζουν σε μια στιγμή για την Ντον Έντελστιν. Βρίσκεται σε ένα αεροπλάνο που επιχειρεί αναγκαστική προσγείωση, και οι σκέψεις πλημμυρίζουν το μυαλό της· μόνο που οι σκέψεις αυτές δεν περιλαμβάνουν τον σύζυγό της, αλλά έναν άντρα που είδε για τελευταία φορά πριν από δεκαπέντε χρόνια, τον Γουάιατ Άρμστρονγκ.
Η Ντον, ως εκ θαύματος, επιζεί από τη συντριβή του αεροσκάφους, αλλά πλέον την κατακλύζουν οι αμφιβολίες. Έχει περάσει καλή ζωή. Στη Βοστόνη την περιμένουν ο σύζυγός της Μπράιαν, η αγαπημένη τους κόρη και η δουλειά της ως συμβούλου διαχείρισης θανάτου, που έχει το καθήκον να παρέχει συμπαράσταση και εμψύχωση σε άτομα που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους.
Αλλά κάπου στην Αίγυπτο βρίσκεται ο Γουάιατ Άρμστρονγκ, ο οποίος εργάζεται ως αρχαιολόγος, κάτι που είχε σπουδάσει και η Ντον αλλά εγκατέλειψε για να χτίσει τη ζωή που έχει σήμερα. Και τώρα, που φαίνεται ότι η μοίρα τής προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία, δεν είναι τόσο σίγουρη για την επιλογή που έκανε τότε.

Προσωπική άποψη:
Λένε πως όταν βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα μακριά από τον θάνατο, όλη η ζωή μας περνάει μπροστά από τα μάτια μας, σαν μια ταινία, και πως οι σκέψεις μας "τρέχουν" σε όλα εκείνα που είναι πραγματικά σημαντικά για εμάς, κυρίως στους ανθρώπους που αγαπάμε και βρίσκονται βαθιά μέσα στην καρδιά μας. Τι θα γινόταν, όμως, αν σε μια τέτοια περίπτωση, οι σκέψεις μας αυτές δεν ήταν εκείνες που θα περιμέναμε και πώς θα το αντιμετωπίζαμε αν τελικά καταφέρναμε να ξεφύγουμε από τα δίχτυα του θανάτου; Η ζωή μας θα μπορούσε να ήταν όπως και πριν, ή αυτό θα στεκόταν ως μια καλή αφορμή για να αναθεωρήσουμε όλα όσα έχουμε πράξει και τη σπουδαιότητα όσων έχουμε αποκτήσει και δημιουργήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή;

Η Ντον Έντελστιν έρχεται αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση, όταν βρίσκεται μέσα σε ένα αεροπλάνο που επιχειρεί αναγκαστική προσγείωση. Τότε το μυαλό της πλημμυρίζεται από σκέψεις, και μέσα σε αυτές δεν βρίσκεται ο σύζυγός της, αλλά ο Γουάιατ Άρμστρονγκ, ένας άντρας που έχει να δει δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, αλλά που φαίνεται πως βαθιά μέσα της δεν τον ξέχασε ποτέ. Από θαύμα, η Ντον καταφέρνει να επιβιώσει από τη συντριβή του αεροσκάφους, αλλά εκτός από ευγνωμοσύνη γι' αυτό, νιώθει μέσα της μια βαθιά ανησυχία. Έχει φαινομενικά μια καλή ζωή, μια καλή δουλειά, έναν σύζυγο και μια κόρη που την περιμένουν πίσω στο σπίτι τους, στη Βοστόνη, αλλά εκείνη δεν μπορεί να ξεκολλήσει τη σκέψη της από τον Γουάιατ, που ζει κι εργάζεται στην Αίγυπτο ως αρχαιολόγος, κάτι που πιθανότατα θα έκανε και η ίδια αν κάποια χρόνια πριν δεν είχε εγκαταλείψει την παλιά της ζωή για να χτίσει τη νέα που έχει σήμερα, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα ν' αρχίσει ν' αμφιβάλλει για τις έως τότε επιλογές της και κατά πόσο αυτές ήταν οι σωστές για εκείνη.

Η Jodi Picoult φημίζεται για τον τρόπο που προσεγγίζει τη ζωή, μέσα από τα βιβλία της, αλλά και το πως θέτει τους ήρωές της σε καταστάσεις που τους κάνουν να αναθεωρούν τις σκέψεις, τις πράξεις, τα συναισθήματά τους, καλώντας του ν' αποφασίσουν αν πράγματι έχουν τη ζωή που θέλουν ή αν έχει φτάσει ο καιρός να διεκδικήσουν αυτά που έχουν χάσει ή που έχουν εγκαταλείψει για διάφορους λόγους στην πορεία αυτής. "Το βιβλίο των δύο δρόμων" δεν αποτελεί εξαίρεση αυτής της φιλοσοφίας. Αντίθετα, θα λέγαμε πως είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτής, φέρνοντας την κεντρική μας ηρωίδα σε ένα σταυροδρόμι, όπου έχει δύο μονοπάτια για να επιλέξει, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο, αφού δεν πρέπει μόνο ν' αποφασίσει τι είναι αυτό που λαχταρά περισσότερο η καρδιά της, αλλά και τι είναι πρόθυμη να θυσιάσει και ν' αφήσει πίσω της για να πορευτεί σε αυτό.

Όμως το βιβλίο δεν μένει μόνο εκεί και καταλήγει να είναι κάτι περισσότερο από αυτό, κάτι που ίσως να ξενίσει κάποιους φανατικούς αναγνώστες της Picoult που θα περίμεναν ένα τυπικό κοινωνικό μυθιστόρημα, κι όχι μισ ιστορία που ακροβατεί ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετους πόλους. Γιατί στον έναν πόλο βρίσκεται ο διχασμός της Ντον ανάμεσα στις βαθύτερες και πιο κρυφές τις επιθυμίες και στα πάθη της που συγκρούονται με την ανάγκη της για σταθερότητα και αγάπη, ενώ στον άλλο πόλο βρίσκεται μια αφήγηση γεμάτη από στοιχεία που αφορούν την Αιγυπτιολογία, την κβαντομηχανική και την αρχαιολογία γενικότερα. Σίγουρα, το δεύτερο σκέλος μπορεί να κουράσει κάπως ορισμένους αναγνώστες, αλλά αν είναι λίγο πιο ανοιχτοί σε εναλλακτικές προσεγγίσεις, μπορούν να βρουν αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες σε αυτό, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους σε μια ιδιαίτερα γοητευτική πτυχή της Ιστορίας.

Η συγγραφέας επιχειρεί μια στοχαστική ματιά στις σκιές των επιλογών μας και στην ασυνείδητη λύπη που μπορεί αυτές να έχουν φυτέψει μέσα στην ψυχή μας, η οποία μπορεί να πυροδοτηθεί εκεί που δεν το περιμένουμε, καλώντας μας ίσως και ν' αλλάξουμε ολόκληρη την κοσμοθεωρία μας. Η αφήγηση μάς ταξιδεύει από το παρόν στο παρελθόν και τούμπαλιν, αναγκάζοντας τα να συγκρουστούν μεταξύ τους, και φέρνοντας την ηρωίδα μας αντιμέτωπη, τελικά, κυρίως με το ίδιο το εγώ της, και αυτή είναι ίσως και η πιο δύσκολη μάχη που καλείται να δώσει στη ζωή του ένας άνθρωπος. Γιατί το αύριο δεν μπορεί να μας εγγυηθεί κανείς πως θα είναι και η ζωή μας είναι το τώρα, το σήμερα, και το πως θα το βιώσουμε δεν εξαρτάται από κανέναν άλλον, παρά μονάχα από εμάς και την τόλμη που θα επιδείξουμε μπροστά στην επιλογή ανάμεσα στο εγώ και στο εμείς, στην επιθυμία και στην πραγματικότητα.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jodi Picoult
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 608
ISBN: 978-960-19-0893-9