Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Κάθε μυστήριο ακολουθεί συγκεκριμένους απλούς κανόνες. Ο Γκραντ Μακάλιστερ, συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας και καθηγητής μαθηματικών, κατάφερε κάποτε να τους εντοπίσει όλους.
Όμως αυτό συνέβη πριν από τριάντα χρόνια. Τώρα ζει μια απομονωμένη ζωή σ’ ένα ήσυχο νησί της Μεσογείου – μέχρι τη στιγμή που του χτυπά την πόρτα η Τζούλια Χαρτ, μια έξυπνη, φιλόδοξη επιμελήτρια. Η Χαρτ σκοπεύει να επανεκδώσει τα πρώτα έργα του, επτά ιστορίες που είχαν κυκλοφορήσει σ’ έναν τόμο με τίτλο Οι λευκοί φόνοι, ιστορίες που τώρα πρέπει να ξανακοιτάξουν οι δυο τους.
Καθώς όμως διαβάζει τις ιστορίες, η Τζούλια ταράζεται από την ανακάλυψη ότι υπάρχουν μέρη που δεν βγάζουν νόημα. Ασυμφωνίες, αστοχίες, καθώς και περίπλοκα στοιχεία που μοιάζουν να αναφέρονται σε έναν πραγματικό φόνο. Έναν φόνο που παραμένει ανεξιχνίαστος εδώ και τριάντα χρόνια…
Για να βρει τις απαντήσεις, η Τζούλια πρέπει να επιστρατεύσει όλη της την εξυπνάδα και να θριαμβεύσει έναντι ενός επικίνδυνα ευφυούς αντιπάλου.
Πρέπει όμως να κινηθεί προσεκτικά: ξέρει ότι υπάρχει ένα μυστήριο εδώ, όμως αυτό που δεν συνειδητοποιεί ακόμα είναι ότι ένας φόνος έχει ήδη γίνει…

Προσωπική άποψη:
Υποψήφιο για τα Goldsboro Books Glass Bell Award 2021, HWA Debut Crown Award 2021, Barry Award for Best First Novel, έχοντας ανακυρηχθεί ως το βιβλίο του μήνα από την Sunday Times Crime Book of the Month και κερδίζοντας το Capital Crimes Reader Award for Debut Book of the Year, το "Οχτώ ντετέκτιβ" είναι ένα βιβλίο που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο και να μην κερδίσει το ενδιαφέρον σου. Έτσι, λοιπόν, οι εκδόσεις Μεταίχμιο το έφεραν στη χώρα μας, όχι μόνο για να εξαργυρώσουν τη φήμη του, αλλά και για να μας αποδείξουν πως όσα λέγονται γύρω απ' αυτό δεν είναι υπερβολές, αλλά πως πράγματι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ιδιαίτερο, διασκεδαστικό, πρωτότυπο κι ευφυές αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο έχει σκοπό να μας βγάλει από την ασφαλή ζώνη της αναγνωστικής μας ρουτίνας, όσον αφορά το είδος, και να μας προσφέρει μια νέα εμπειρία. Και ναι, το πετυχαίνει στον απόλυτο βαθμό.

O Γκραντ Μακάλιστερ, πρώην καθηγητής μαθηματικών και συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, έχει αποσυρθεί από την κοσμική ζωή κι έχει απομονωθεί εδώ και χρόνια σε ένα ερημονήσι της Μεσογείου. Τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να ταράξει την ηρεμία της καθημερινότητάς του, μέχρι που η επιμελήτρια βιβλίων Τζούλια Χαρτ αποφασίζει να επανεκδώσει τις πρώτες εφτά ιστορίες που είχε γράψει και οι οποίες είχαν κυκλοφορήσει σε έναν ενιαίο τόμο, και για να μπορέσει να το ολοκληρώσει αυτό δεν έχει άλλη επιλογή απ' το να τον επισκεφτεί στο νησί του, κάτι που κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Όχι, τουλάχιστον, μέχρι τη στιγμή εκείνη που αρχίζει να διαπιστώνει πως υπάρχουν ορισμένα σημεία στις ιστορίες του Γκραντ που δεν βγάζουν νόημα, ασυμφωνίες και αστοχίες που δεν έχει λογική, ενώ την ίδια στιγμή, ορισμένα στοιχεία δείχνουν να συνδέονται με μια άλυτη υπόθεση ανθρωποκτονίας που έλαβε χώρα το 1920 στο Λονδίνο. Η Τζούλια υποψιάζεται πως ο Γκραντ κρύβει περισσότερα απ' όσα φαίνεται και πρέπει να κινηθεί πολύ προσεχτικά κι έξυπνα, προκειμένου ν' ανακαλύψει τι πραγματικά συμβαίνει, λύνοντας το μεγάλο μυστήριο πίσω από την ανακάλυψή της, αλλά και απ' όσο πρόκειται ν' ακολουθήσουν.

Σαφέστατα επηρεασμένος από τη Σχολή της Agatha Christie, ο Alex Pavesi, σε αυτό το πρώτο του μυθιστόρημα, καταφέρνει ν' αποτίσει φόρο τιμής στη μεγάλη συγγραφέα, να κρατήσει ορισμένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής και τελικά να τα κατακτήσει, να τα κάνει δικά του και να τα διαμορφώσει με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ευρηματικό, σύγχρονο και μοντέρνο αστυνομικό μυθιστόρημα, που καταφέρνει την ίδια στιγμή να μας καθηλώσει από την αγωνία και να μας ψυχαγωγήσει συνάμα. Η δομή της αφήγησης είναι εκατό της εκατό άρτια, και δεδομένης της πολυπλοκότητας που τη διακρίνει, αυτό δεν είναι απλά κάτι που δεν συμβαίνει εύκολα σε ανάλογες περιπτώσεις, αλλά που αποτελεί γεγονός αξιοθαύμαστο, όχι μόνο επειδή έχει χειριστεί την ιστορία του με εξαιρετική μαεστρία, αλλά γιατί έχει στήσει ακόμα και το πιο ασήμαντα στοιχεία της πλοκής της με τέτοια δεξιοτεχνία, που στο τέλος όλα δένουν μεταξύ τους με έναν μαγικό τρόπο που σε ενθουσιάζει.

Ο Alex Pavesi αφηγείται μια ιστορία μέσα στην οποία εκτυλίσσονται άλλες, μικρότερες ιστορίες, που με τον δικό τους τρόπο συνδέονται και οδηγούν σε μία μεγαλύτερη. Παράλληλα, αφηγείται μια ιστορία στην καρδιά της οποίας βρίσκονται τα βιβλία του ίδιου της του είδους, εστιάζοντας στο πως αυτές δημιουργούνται και σε ποιους πυλώνες στηρίζονται, έτσι ώστε να έχουμε τη βάση πάνω στην οποία θα γίνει η συλλογή των στοιχείων εκείνων που θα μας δώσουν τις λύσεις που αναζητάμε. Και όπως κάθε ιστορία, έτσι και αυτή του Pavesi, έχει θύτες και θύματα, ερευνητές και υπόπτους, που ο καθένας λειτουργεί μόνος του και όλοι μαζί συνδέουν την εικόνα ενός παζλ που αν αναλύσεις με μαθηματική σκέψη, θα μπορέσεις να οδηγηθείς εκεί που επιθυμείς. Εκεί όπου βρίσκεται κρυμμένη η αλήθεια, πίσω από σκιές που επιχειρούν να την κρατήσουν μακριά απ' το φως. Όχι με τη βία, αλλά με ευφυή γοητεία.

Πολύ ωραίος είναι και ο τρόπος που ο Pavesi προσεγγίζει τους χαρακτήρες του, επιτρέποντάς μας, παράλληλα, να μην λειτουργούμε μόνο ως αναγνώστες και παρατηρητές, αλλά ως άλλοι ντετέκτιβ, παίρνοντας την όγδοη θέση του τίτλου, εξερευνώντας αυτή την τόσο ιδιαίτερη αστυνομική περιπέτεια με τρόπους πολύ διαφορετικούς απ' αυτούς που έχουμε συνηθίσει -και πιθανότητα, εξοικειωθεί υπερβολικά μαζί τους. Συμπορευόμενοι με την Τζούλια, αναζητούμε κι εμείς τα λάθη των ιστοριών του Γκραντ, προσπαθούμε να λύσουμε τους γρίφους που προκύπτουν μέσα από αυτά, ακολουθώντας μια αγωνιώδη πορεία, γεμάτη εντάσεις, εκπλήξεις κι ανατροπές, φτάνοντας σε ένα φινάλε που κορυφώνει όλη αυτή την παράξενη δραματουργία που έχει χτίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή ο συγγραφέας, επισφραγίζοντας την συγγραφική του ευφυΐα. Ένα μυθιστόρημα ξεχωριστό και μοναδικό στο είδος του, που όχι απλά προτείνω να διαβαστεί, αλλά νομίζω πως επιβάλλεται.
Βαθμολογία 9,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alex Pavesi
Μεταφραστής: Μπαρουξής Γιώργος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-618-03-2673-4