Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Μόλις ένα excel από το χάος…
Τι κάνει τη ζωή τέλεια; Ο αναλογιστής μαθηματικός Χένρι Κόσκινεν ξέρει την απάντηση γιατί υπολογίζει τα πάντα με ακρίβεια δεκαδικού.
Ξαφνικά, και για πρώτη φορά, ο Χένρι έρχεται αντιμέτωπος με τον αστάθμητο παράγοντα: χάνει τη δουλειά του και κληρονομεί ένα πάρκο περιπέτειας από τον αδελφό του, μαζί με τους παράξενους υπαλλήλους του και τα οικονομικά του προβλήματα. Το χειρότερο από αυτά: τα τεράστια δάνεια που είχε πάρει ο αδερφός του από κάποιους πολύ επικίνδυνους τύπους, οι οποίοι έχουν μια σχετική αγωνία να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
Επίσης, ο Χένρι δεν έχει υπολογίσει τον παράγοντα αγάπη. Στο πάρκο, θα γνωρίσει τη Λάουρα, μια καλλιτέχνιδα με πολυτάραχο παρελθόν, πρόσχαρο και χαοτικό τρόπο ζωής, που τον αναστατώνει. Ενώ οι εγκληματίες παίρνουν όλο και πιο ακραία μέτρα για να εισπράξουν τα οφειλόμενα και η σχέση του Χένρι με τη Λάουρα εξελίσσεται, ο ήρωάς μας αντιμετωπίζει καταστάσεις και συναισθήματα που με τίποτα δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα excel…
Αστείο, γεμάτο με ιδιόρρυθμους χαρακτήρες και απίθανες καταστάσεις, το Παράγων λαγός είναι ένα εκπληκτικό, σκοτεινό θρίλερ. Όμως η έντασή του εξισορροπείται από το ότι μας παρουσιάζει μοναδικά την ομορφιά και την τυχαιότητα της ζωής.

Προσωπική άποψη:
Το τελευταίο διάστημα τα νεύρα μου δεν είναι και πολύ στα καλά τους και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ευθύνεται το "Five nights at Freddy's" -όσοι είστε gamers σίγουρα ξέρετε για ποιο σατανοπαίχνιδο του PS4 μιλάω-, οπότε, όταν το "Παράγων λαγός" έφτασε στα χέρια μου, όχι μόνο χαριτωμένο δεν βρήκα το κουνελάκι του εξωφύλλου, που κάποιους άλλους θα μπορούσε να τους ξεγελάσει με ευκολία και να πιστέψουν πως το περιεχόμενό του θα είναι γλυκούλικο κι αστείο, αλλά σίγουρα όχι εμένα. Αντίθετα, το βρήκα ανατριχιαστικό μέχρι εκεί που δεν πάει, με εφιαλτικά σενάρια να περνάνε από μυαλό μου, γιατί πέραν τις τραυματικές εμπειρίες του τελευταίου διαστήματος, κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού ξεπήδησε και το κουνέλι απ' το αγαπημένο "Donnie Darko" και ήρθε κι έδεσε το γλυκό. Πώς εξελίχθηκε τελικά η όλη αναγνωστική εμπειρία;

Η ιστορία μας είναι τοποθετημένη στο Ελσίνκι του σήμερα και πρωταγωνιστής μας είναι ο Χένρι Κόσκινεν, αναλογιστής μαθηματικός στο επάγγελμα, το οποίο παίρνει τόσο πολύ στα σοβαρά, που κάθε τι στη ζωή του το κάνει με αναλογικό τρόπο. Υπολογίζει τα πάντα με ακρίβεια δεκαδικού και δεν μπορεί να διαχειριστεί τίποτα έξω απ' αυτό το αρμονικό μοτίβο, γεγονός που δεν τον καθιστά την ψυχή του πάρτι. Κάπως έτσι, η ζωή τού τα φέρνει ανάποδα, όταν χάνει τη δουλειά του -με τον χαρακτήρα του ν' αποτελεί τον βασικό λόγο γι' αυτό-, ενώ παράλληλα κληρονομεί ένα πάρκο περιπέτειας από τον αδερφό του, το οποίο, όμως, έρχεται πακέτο με τους εφτά παράξενους υπαλλήλους του, που κανένας τους δεν θα μπορούσε να επιβιώσει έξω στον πραγματικό κόσμο, μα κι ένα σωρό χρέη, με κάποιους πολύ επικίνδυνους ανθρώπους να βρίσκονται πίσω από αυτά και οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν έτσι απλά τα λεφτά τους.

Λοιπόν... Για να ξεκινήσω από κάπου, το "Παράγων λαγός" σίγουρα δεν ήταν ακριβώς αυτό που περίμενα να διαβάσω. Ναι, είναι μια ιστορία που διαθέτει αρκετά ανατριχιαστικά κι αλλοπρόσαλλα στοιχεία, όμως την ίδια στιγμή, και προς μεγάλη μου έκπληξη, είναι μια ιστορία που διαθέτει άλλα τόσα κωμικά στοιχεία, τα οποία καθιστούν την ανάγνωσή της, εκτός από ενδιαφέρουσα και πολύ διασκεδαστική. Υπάρχει φως, υπάρχει και σκοτάδι, με τα δυο τους να "χορεύουν" σε έναν κοινό ρυθμό, δημιουργώντας ένα ιδιόρρυθμο και πρωτότυπο ενιαίο σύνολο, όπου η περιπέτεια, το ανθρώπινο δράμα, η δράση, η αγωνία, το ερωτικό στοιχείο και η κωμωδία μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι που σε παρασύρει μαζί του και που σε βάζει σε μια διαδικασία να προσπαθήσεις ν' ανακαλύψεις τις μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες που δεν έχεις ακόμα εντοπίσει, και που θα σε βοηθήσουν στην επίλυση του γρίφου, με τους ίδιους να βρίσκονται πολλές μπροστά στα μάτια σου κι εσύ ν' αδυνατείς να τους παρατηρήσεις.

Ο Χένρι είναι ένας ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, αλλά πολύ έξω από τις σταθερές των ιδιορρυθμιών που μας έχει συνηθίσει -ή κι εκπαιδεύσει, θα μπορούσαμε να πούμε- το είδος, και αυτό είναι που τον καθιστά τόσο γοητευτικό κι ενδιαφέρον, όχι απαραίτητα επειδή καταφέρνει να μας γίνει συμπαθής -δεν θα έλεγα ότι πετυχαίνει κάτι τέτοιο με μεγάλη επιτυχία-, αλλά γιατί αποτελεί για εμάς αχαρτογράφητο έδαφος, άρα μας προκαλεί να εμβαθύνουμε σε αυτόν, να τον ανακαλύψουμε και να τον αναλύσουμε. Εξίσου ενδιαφέροντες είναι και οι υπάλληλοι που κληρονομεί μαζί με το πάρκο, με τον καθέναν απ' αυτούς ν' αποτελεί και μια διαφορετική προέκταση της ίδιας της κοινωνίας, αλλά και με τις μεταξύ τους σχέσεις να παίζουν τον δικό τους, καθοριστικό ρόλο, όσο αυτές εξελίσσονται και διαμορφώνονται. Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχει και μια σειρά από πτώματα που συσσωρεύονται, ένας επιθεωρητής της αστυνομίας αποφασισμένος να κάνει το καθήκον του και μια σειρά από ορατές κι αόρατες απειλές που πρέπει ν' αντιμετωπιστούν πριν να επέλθει η καταστροφή.

Το "Παράγων λαγός" είναι ένα ιδιαίτερο και εξαιρετικά πρωτότυπο φιλανδικό αστυνομικό μυθιστόρημα, που αποδεικνύει πως η σκανδιναβική λογοτεχνία του είδους, εκτός από ζοφερή, καταθλιπτική και σκοτεινή, μπορεί να είναι πολλά περισσότερα, μπορεί να αλλάζει, να εξελίσσεται, να μην μένει υποταγμένη σε κανόνες που θεωρητικά έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά που στην πραγματικότητα κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να τους ακολουθεί. Καλογραμμένο, με γρήγορο ρυθμό κι εντάσεις, πρωτότυπο τόσο στον πυρήνα του όσο και στην ανάπτυξη αυτού, έξυπνο, αγωνιώδες και διασκεδαστικό συνάμα, το βιβλίο αυτό έρχεται να ρίξει λίγο φως στα σκοτάδια της αστυνομικής λογοτεχνίας της Σκανδιναβίας, αποδεικνύοντας πως είναι σε θέση το να προσφέρει κάτι διαφορετικό, κάτι περισσότερο, αντί να συντηρεί κουραστικά κλισέ. Λέγεται πως θα ακολουθήσουν άλλα δύο βιβλία και ειλικρινά, τα περιμένω με χαρά.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Antti Tuomainen
Μεταφραστές: Riikka Pulkkinen & Μαρτζούκου Μαρία
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-618-01-4458-1