Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Είμαι η καμαριέρα σας. Είμαι αυτή που καθαρίζει το δωμάτιό σας και το αφήνει άσπιλο. Όταν τελειώνω, το κρεβάτι σας είναι σαν να μην έχει ξαπλώσει πάνω του κανείς. Τα κοσμήματά σας είναι τακτοποιημένα σε μια καθαρή λευκή πετσέτα. Ο καθρέφτης σας αντικατοπτρίζει την αθώα σας έκφραση… Είμαι η καμαριέρα σας. Ξέρω τόσα και τόσα για σας. Η ουσία όμως είναι ότι εσείς δεν ξέρετε τίποτα για μένα.
Μια χαριτωμένη στην εκκεντρικότητά της καμαριέρα σε ξενοδοχείο βρίσκει έναν ένοικο δολοφονημένο στο κρεβάτι του. Η λύση του μυστηρίου θα φέρει τα πάνω κάτω στον άλλοτε τακτοποιημένο κόσμο της σε αυτό το απολύτως ευρηματικό ντεμπούτο.
Μυστήριο κλειδωμένου δωματίου και συγκινητικό πνευματικό ταξίδι, το Η καμαριέρα διερευνά τι σημαίνει να είσαι ίδιος με όλους τους άλλους και ταυτόχρονα ολότελα διαφορετικός – και αποκαλύπτει ότι όλα τα μυστήρια λύνονται, όταν ακούς την καρδιά. Το μεγαλύτερο μυστήριο όμως είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι – και η αλήθεια δεν είναι πάντα ασπρόμαυρη: συχνά την ανακαλύπτεις στις πιο βρόμικες, πιο γκρίζες περιοχές ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο.

Προσωπική άποψη:
Η Nita Prose έχει μεγάλη προϋπηρεσία στον χώρο του βιβλίου. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως εκδότρια κι επιμελήτρια σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι Αντιπρόεδρος/Διευθύντρια Εκδοτικού του Simon & Schuster στον Καναδά. Πολλά τα επιτυχημένα best sellers που έχουν περάσει από τα χέρια της και πολύ μεγάλη η εμπειρία που έχει αποκτήσει μέσω της δουλειάς της. Και όπως συμβαίνει σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις, κόλλησε και η ίδια το μικρόβιο της συγγραφής αποφασίζοντας να κάνει ό,τι και οι άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν τα έργα τους στα χέρια της. Να γράψει το δικό της μυθιστόρημα το οποίο, μάλιστα, θα ξέφευγε από τα τετριμμένα και θα έκανε τη διαφορά. Και πράγματι, το "Η καμαριέρα" είναι ένα ιδιαίτερο και διαφορετικό βιβλίο το οποίο, όμως, πρέπει να το αντιμετωπίσεις ως αυτό που είναι και όχι ως αυτό που νόμιζες πως θα είναι.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας είναι η Μόλι Γκρέι, η οποία εργάζεται ως καμαριέρα στο ξενοδοχείο Ρίτζενσι Γκραντ. Είναι εξαιρετικά σχολαστική και μεθοδική στη δουλειά της, δίνοντας προσοχή ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια, εκτελώντας τα πάντα με ακρίβεια, σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Παράξενη κι εκκεντρική, χωρίς κοινωνικές δεξιότητες, γεγονός που την καθιστά κλειστή απέναντι στους άλλους, αποτελεί συχνά θέμα κουτσομπολιού ανάμεσα στους συναδέλφους της, που δεν μπορούν να την κατανοήσουν -όχι ότι προσπαθούν ιδιαίτερα-, αλλά χωρίς ν' αποτελεί, την ίδια στιγμή, το επίκεντρο αυτών. Αυτό θα αλλάξει όταν η Μόλι θα βρει νεκρό στο δωμάτιό του έναν απ' τους πιο επιφανείς ενοίκους του ξενοδοχείου, ενώ οι υποψίες δεν θ' αργήσουν να στραφούν πάνω της, την ίδια ώρα που εκείνη προσπαθεί ν' ανακαλύψει, μέσω των μικρών κι αόρατων λεπτομερειών, τι πραγματικά έχει συμβεί.

Η Μόλι είναι από εκείνους τους χαρακτήρες που στην πραγματική ζωή πιθανότατα να την αντιμετώπιζες όπως οι γύρω της εκείνη, αλλά που λογοτεχνικά έχεις την ευκαιρία να διευσδύσεις στο παρελθόν της, στις μικρές εκείνες λεπτομέρειες του χαρακτήρα της που δεν γίνονται αντιληπτές με μια απλή ματιά και που σε βοηθούν να κατανοήσεις καλύτερα το πως νιώθει, σκέφτεται, πράττει, γεγονός που σε κάνει να έρχεσαι όλο και πιο κοντά της όσο η ιστορία προχωρά κι εξελίσσεται, ενώ μέσα απ' αυτήν εξελίσσεσαι κι εσύ, όχι μόνο ως αναγνώστης, αλλά και ως άνθρωπος, επιτρέποντας στο μυαλό σου να "ανοίξει" και μαζί με αυτό και την καρδιά σου. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί στον χαρακτήρα της Μόλι στηρίζεται περισσότερο από κάθε τι άλλο η ιστορία αυτή. Γιατί μέσα από τη συναναστροφή μας μαζί της καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε πως η όποια διαφορετικότητα δεν πρέπει ν' αποτελεί αντικείμενο χλευασμού κι απαξίωσης, αλλά κάτι που πρέπει, αν όχι να το θαυμάζουμε για τη μοναδικότητά του, να το αγκαλιάζουμε με αγάπη και κατανόηση.

Από 'κει κι έπειτα, και όσον αφορά την πλοκή της ιστορίας, σαφέστατα έχει ορισμένους περιορισμούς, καθώς μιλάμε για ένα μυστήριο δωματίου, με την όποια δράση να περιορίζεται ανάμεσα στους τοίχους αυτού, οι οποίοι είναι και οι μοναδικοί αυτόπτες μάρτυρες του τι συνέβη πραγματικά. Η Μόλι, λοιπόν, με την μοναδική ιδιαιτερότητά της, αρχίζει να ερευνά με τον δικό της τρόπο, εντοπίζοντας ένα ένα τα στοιχεία εκείνα που κρύβονται στις ζώνες ανάμεσα στο μαύρο και στο άσπρο, αναλύοντάς τες με μια ικανότητα που ξεχωρίζει και παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, με εμάς να προσπαθούμε να μπούμε στο μυαλό της και ν' ακολουθήσουμε τα βήματα της δικής της πορείας σκέψης. Έξυπνη δομή, καλή ανάπτυξη, γρήγορος ρυθμός έστω κι αν στερείται έντονης δράσης, σαν ένα mind game για δυνατούς λύτες.

Ο χαρακτήρας της Μόλι μού θύμισε αρκετά εκείνον του "Η Έλινορ Όλιφαντ είναι απολύτως καλά", αφήνοντας το κομμάτι των φαντασιοπληξιών στην άκρη. Η Έλινορ ήταν ένας χαρακτήρας που αγάπησα για το πόσο αλλόκοτος ήταν, μα πόσο αληθινός την ίδια στιγμή, και αυτά τα συναισθήματα που προκάλεσε και η Μόλι, η οποία, αν και διαφορετική, προσπαθεί να ενταχθεί μέσα σε μια καθημερινότητα στην οποία νιώθει άνετα, ακολουθώντας πάντα τις πολύτιμες συμβουλές της γιαγιάς της, διατηρώντας ορισμένες σταθερές, που όταν έρχονται ν' ανατραπούν την καλούν να δοκιμάσει τα όριά της. Και μαζί με εκείνη, δοκιμάζουν τα όριά τους και οι γύρω της, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουν, έστω κι αρχικά. Το "Η καμαριέρα" είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο, που περισσότερο από μια ιστορία μυστηρίου, θυμίζει μαύρη κωμωδία, παραμένοντας, όμως, σε κάθε περίπτωση, μια ανθρωποκεντρική ιστορία με περισσότερες πτυχές απ' όσες ίσως να υποθέτει κανείς, και με περισσότερα πράγματα να σου πει απ' αυτά που ίσως είσαι έτοιμος ν' ακούσεις.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Nita Prose
Μεταφραστής: Αυγουστίνου Βούλα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 472
ISBN: 978-618-03-2852-3