"22 Φθινόπωρα" της Έφης Λόιζα

Τα «22 Φθινόπωρα», αποτελούν την πρώτη συλλογή διηγημάτων της Έφης Λοϊζά. Στα διηγήματα αυτά κυριαρχούν εικόνες από τη φύση και την καθημερινή ζωή. Λουλούδια σε ασβεστωμένες αυλές, μπαρούτι και καπνός, κεντούν τις ζωές δεκάδων ανθρώπων, δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ζωές που βιώθηκαν και ζωές που γεννήθηκαν στη φαντασία της συγγραφέως, μπλέκουν τον μύθο με την πραγματικότητα αναδημιουργώντας παραστάσεις φερμένες από άλλες εποχές με καμβά το λευκό χαρτί. Μυρωδιές φαγητών και ψημένου καφέ, σπίτια χαμηλά και ασφυκτικά γεμάτες γειτονιές. Άνθρωποι που περπατούν προσπαθώντας να φτάσουν σε άγνωστο προορισμό, αγωνιούν, διστάζουν, επαναστατούν, δειλιάζουν, εγκλωβίζονται και αποζητούν την ελευθερία.

"Ειρήνης έργα" της Ειρήνης Ντάλα

Το βιβλίο «Ειρήνης έργα» είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της Ειρήνης Ντάλα. Η ποίησή της εστιάζει σε θέματα διαχρονικά και επίκαιρα, χαρακτηρίζεται από την απλότητα των νοημάτων, με πολλές εικόνες που σε ταξιδεύουν και στίχο ελεύθερο αλλά και ομοιοκατάληκτο. Ευχή της είναι να αποκτήσει μέσα από το έργο της έστω κι έναν καινούργιο θαυμαστή της ποίησης, μεταφέροντας την αγάπη της για αυτήν ακόμη και σε εκείνους που φοβούνται την επαφή μαζί της και τη χαρακτηρίζουν δυσνόητη ή αντικείμενο για τους λίγους.

"Ιστορίες και τραγούδια για καλά παιδιά" του Αχιλλέα Οικονόμου

Κοίτα να δεις ανιψιέ. Ανήκεις στην κατηγορία των «καλών παιδιών». Μεγάλωσες για να δικαιώσεις τη μάνα σου, τον πατέρα σου, τους δασκάλους σου, το σχολείο σου, τη γειτονιά σου, την πόλη σου και όποιον άλλον μπορείς να θυμηθείς. Είστε οι ήρωες μιας γενιάς που για πρώτη ίσως φορά σε αυτή τη χώρα νομίσατε ότι αποφασίζετε για τις ζωές σας. Άλλοι όμως τις πήραν τις αποφάσεις. Δεν σου λέω ποιοι, αν δεν βαριέσαι κάτσε και σκέψου. Αυτό που λυπάμαι όμως περισσότερο είναι ότι στη δική σας περίπτωση δεν θα αναγνωριστεί κανένας ηρωισμός. Δεν θα γραφτεί για εσάς ούτε ένα τραγούδι. Και είναι κρίμα. Το βιβλίο του Αχιλλέα Οικονόμου «Ιστορίες και τραγούδια για μικρά παιδιά» είναι το πρώτο του και αποτελείται από διηγήματα και ποιήματα. Πρόκειται για μια σειρά από ιστορίες που τις διαδέχονται ποιήματα σαν τραγούδια, με τη μελωδία και τον απόηχο που αφήνει κάθε ανθρώπινη ιστορία. Κάθε αφήγηση.

"Το ποτάμι μέσα μου" του Νίκου Φαλαγκάρα

Η ποιητική συλλογή του Νίκου Φαλαγκαρά περιλαμβάνει ποιήματα αποστάγματα μιας ζωής γεμάτης αναζητήσεις και γεγονότα. Πρόκειται για κατάθεση σκέψεων και μοίρασμα, εικόνων, νοημάτων και προβληματισμών από έναν άνθρωπο που η πορεία της ζωής του έχει χαράξει το δικό της δρόμο.

"Σαν βγω απ’ αυτή τη φυλακή" - Συλλογικό έργο

Το πορτάκι του κλουβιού ορθάνοιχτο και το πουλί αμήχανο, διστακτικό να το διαβεί.
Καθώς απομακρυνόταν γύρισε το κεφάλι και κοίταξε τα κάγκελα.. αναρωτήθηκε από ποια πλευρά της φυλακής βρισκόταν τώρα.
Τον Χάρο δεν τον σκιάζομαι. Να βιαστεί να με λευτερώσει από τούτη τη φυλακή προσεύχομαι.
***
[…]Σαν βγω απ’ αυτή τη φυλακή, θα αγκαλιάσω αχόρταγα τις σιωπές και τους θορύβους, θα ζήσω τις μικρές ομορφιές, θα λατρέψω πάλι τις γυναίκες, θα γευθώ το αυτονόητο[…]
[…] Σαν βγω απ’ αυτή τη φυλακή, θα μετρήσω τον χρόνο στις ρυτίδες των αγαπημένων μου[…]
[…]Σαν βγω απ’ αυτή τη φυλακή, θα πάρω τη ζεστασιά και το φως του ήλιου όπως οι άλλοι άνθρωποι[…]
(Αποσπάσματα από κείμενα τροφίμων – μαθητών του 2ου ΣΔΕ των Φυλακών Τρικάλων που περιέχονται στο βιβλίο).