Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Αγώνας για Επιβίωση
Καλώς ήρθατε στο «Νησί των Αρουραίων», στην Αµερική, µετά από µια πανδηµία που έχει διαλύσει τον κοινωνικό ιστό. Καλώς ήρθατε εκεί όπου η ελίτ περιµένει στην κορυφή ενός ουρανοξύστη να εγκαταλείψει την πόλη ενώ οι µάζες παλεύουν στους δρόµους για την επιβίωσή τους.
Επιστήµη και όλεθρος
Ένας επιστήµονας που µελετά την πιθανότητα της αθανασίας έχει βρει επιτέλους έναν καταστροφέα µνήµης που θα τον βοηθήσει να ξεχάσει τα πάντα, πριν να είναι πολύ αργά. Ένας ψυχολόγος µε διπλή ταυτότητα χρησιµοποιεί τα ταλέντα του απέναντι σε ένα πανίσχυρο καρτέλ.
Δεσµοί αίµατος και ακατανίκητα πάθη
Δύο αδερφικοί φίλοι ταξιδεύουν στην Παµπλόνα για να δουν τις ταυροµαχίες και τελικά ερωτεύονται το ίδιο κορίτσι. Ένας αποξενωµένος γιος µε κρυφή ατζέντα επισκέπτεται τον πατέρα του σε ένα εκτροφείο φιδιών στην Αφρική.

Προσωπική άποψη:
Περίπου έναν χρόνο μετά το "Ο άρχοντας της ζήλιας", οι εκδόσεις Μεταίχμιο μάς φέρνουν ακόμα μια σειρά διηγημάτων με την υπογραφή του Jo Nesbo, οι οποίες υπόσχονται να μας προσφέρουν έντονες συγκινήσεις. Όπως την προηγούμενη φορά, έτσι κι αυτή, ο συγγραφέας επιλέγει να εστιάσει πάνω σε μία συγκεκριμένη έννοια και να την χρησιμοποιήσει ως κεντρικό άξονα κάθε μίας από τις ιστορίες του. Πέρσι ήταν η ζήλια. Φέτος είναι η εκδίκηση, η οποία προσεγγίζεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε μία απ' αυτές τις ξεχωριστές αφηγήσεις, όμως όλες τους έχουν έναν κοινό σκοπό. Να μας προβληματίσουν, να μας κάνουν να σκεφτούμε πως θα λειτουργούσαμε και θα πράτταμε εμείς σε κάθε μία απ' αυτές τις περιπτώσεις, αλλά και να εξετάσουμε τα δικά μας όρια, όπως κι αν επιλέξουμε να τα ερμηνεύσουμε.

Άραγε, η ανάγκη για εκδίκηση μπορεί να τιθασευτεί; Μπορεί να μετρηθεί, να μπει σε ένα ζύγι που θα μας δείξει τι πρέπει τελικά να επιλέξουμε; Να πάρουμε τον Νόμο στα χέρια μας ή να τον αφήσουμε στα χέρια εκείνων που τους έχει δοθεί η εξουσία για κάτι τέτοιο; Υπάρχει κλίμακα στο πόσο κακό έχει κάνει κάποιος κι αντίστοιχη κλίμακα τιμωρίας που του αξίζει, έτσι ώστε να μπορέσει να ξεπληρώσει το τίμημα των αμαρτημάτων του και των αναίσχυντων πράξεών του; Υπάρχει ηθική στην εκδίκηση κι αν ναι, πού αρχίζει και που σταματάει; Κι αν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ηθική μιας ζωώδους και πρωτόγονης ανάγκης που πηγάζει από κατώτερα κίνητρα, τότε υπάρχει κάποιου είδους ορθότητα που συνδέεται με αυτή;

Αυτά είναι τα κύρια θέματα με τα οποία καταπιάνεται ο συγγραφέας και τα πιο κύρια ερωτήματα τα οποία μάς καλεί ν' απαντήσουμε μέσα από πέντε διαφορετικές ιστορίες. Μια προσπάθεια να εξερευνήσει και να κατανοήσει -και μαζί με αυτόν κι εμείς, ως αναγνώστες- την ανθρώπινη φύση, αλλά και να εισχωρήσει στο μυαλό και στις πιο κρυφές σκέψεις των ανθρώπων, ειδικά όταν αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες ή και ακραίες καταστάσεις, που τους βγάζουν έξω από τα όρια του συνηθισμένου, καλούμενοι να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις, τόσο για τους ίδιους και την ψυχική τους υγεία, όσο και για τους γύρω τους, γιατί καμία δράση δεν έρχεται χωρίς να φέρει αντίδραση μαζί της, και το μέγεθος του αντίκτυπου μιας απόφασης μπορεί ν' αποδειχθεί μεγαλύτερο απ' όσο υπολογίζει και μπορεί ν' αντέξει κανείς.

Ο Nesbo είναι γνωστός για τους πολυδιάστατους χαρακτήρες που δημιουργεί, αλλά και για την πολύ καλή ανάλυση των ψυχογραφημάτων τους. Κι αυτό μπορεί να φαντάζει σχετικά εύκολο, όταν μιλάμε για μεγάλης έκτασης μυθιστορήματα, όπου υπάρχει χρόνος και περιθώριο για κάτι τέτοιο, όμως ο ίδιος το πετυχαίνει στον ίδιο βαθμό ακόμα και στα διηγήματά του, πράγμα που προσωπικά το θεωρώ επίτευγμα. Αυτό, όμως, που πραγματικά μας κάνει εντύπωση στη συγκεκριμένη συλλογή, είναι τα στοιχεία φανταστικής λογοτεχνίας που έχει συμπεριλάβει στην αφήγησή του, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές, αλλά αξιοποιώντας τες τόσο όσο απαιτείται προκειμένου να μας προσφέρει κάτι το διαφορετικό. Δεδομένου, λοιπόν, ότι τέσσερις στις πέντε ιστορίες είναι πολύ καλές έως εξαιρετικές, θα τολμούσα να πω πως ο Nesbo τα καταφέρνει περίφημα, για ακόμα μία φορά, και μάλιστα σε ένα αφηγηματικό είδος που δεν είναι -ή δεν θα έπρεπε να είναι- το φόρτε του, αλλά στο οποίο αποδεικνύει συνεχώς πως έχει προοπτικές.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jo Nesbo
Μεταφραστής: Γλυνιαδάκη Κρυστάλλη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 512
ISBN: 978-618-03-2846-2