"Η λεία" της Yrsa Sigurdardottir

Διασώστες στο Λοουνσοράιβι αναζητούν μια ομάδα αγνοούμενων. Τι γύρευαν αυτοί οι άνθρωποι στην ερημιά το καταχείμωνο; Και γιατί εγκατέλειψαν το καταφύγιό τους, ακατάλληλα ντυμένοι, ευάλωτοι στις άγριες καιρικές συνθήκες;
Την ίδια ώρα, παράξενα συμβάντα παρατηρούνται στον απομονωμένο σταθμό των ραντάρ στο Στόκσνες.
Εδώ τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται — είτε πρόκειται για μια λίμνη αίματος στο πάλλευκο, απάτητο χιόνι, κάπου μακριά από τον πολιτισμό, μια ανωμαλία στο ραντάρ, ένα παιδικό παπουτσάκι που εμφανίζεται απροσδόκητα ολόκληρες δεκαετίες μετά την εξαφάνισή του ή μια τρύπα στα βράχια που φαίνεται πως παρασέρνει ανθρώπους στον χαμό τους…

"Ανδρωμάχη" του Κώστα Ακριβού

Αξιώθηκε να γίνει σύζυγος, μητέρα, βασίλισσα.
Η ζωή της μοιράστηκε απ’ τον πόλεμο ανάμεσα στην ευτυχία και την ατίμωση, στη χαρά και την ντροπή.
Ίσως να μην υπήρχε πιο επιτυχημένο όνομα απ’ αυτό που της έδωσαν: Ανδρομάχη. Μόνο που έγινε ένα λάθος: Ανδρωμάχη θα ’ταν το πιο σωστό. Γιατί δεν ήταν ένας ο άνδρας εκείνος με τον οποίο έδωσε τις μάχες της αλλά πολλοί. Άνδρες που τη λάτρεψαν και άλλοι που την κηλίδωσαν, αφήνοντας ανεξίτηλα στο κορμί και στην ψυχή της τα σημάδια τους.
Το χαμόγελο το βρήκε ξανά όταν πήγε να την κερδίσει η απελπισία.

"Στις μυλόπετρες του χρόνου" του Αγαθοκλή Αζέλη

Πώς αλλάζει μια βλαχόφωνη κοινότητα της Πίνδου κατά τον 20ό αιώνα, μέσω της εσωτερικής μετανάστευσης, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής κινητικότητας; Πώς σκέφτονταν και πώς ένιωθαν οι άνθρωποί της; Πώς οι ορεσίβιοι απόγονοι των στρατιωτών της Μικρασιατικής Εκστρατείας κατέληξαν αφομοιωμένοι αστοί κατά την επέτειο του Ξεριζωμού;
Συλλογή διηγημάτων ή σπονδυλωτό αφήγημα, το βιβλίο του Αγαθοκλή Αζέλη μας ταξιδεύει μέσα από τρεις γενιές από τα χωριά στις πόλεις, από το τότε στο τώρα. Η αλλαγή των καιρών κατά την πορεία της αφήγησης συνεπιφέρει και αλλαγή στην εστίαση, στον ρυθμό, στα θέματα, καθώς τα αρχετυπικά πρόσωπα, όσο κι αν προσπαθούν να χαράξουν τις διαδρομές τους, δεν παύουν να καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις δομές και τις υπερατομικές δυνάμεις που κινούν την ιστορία, ενώ ο θάνατος ως βίωμα ή απειλή είναι διαρκώς «παρών».

"Σύντομη ιστορία της Κίνας" της Linda Jaivin

Η Κίνα, με το κουνγκ φου και το τσάι, τους σοφούς και το μετάξι της, επηρεάζει εδώ και χιλιετίες τη γαστρονομία, το εμπόριο, τη στρατιωτική στρατηγική, την αισθητική και τη φιλοσοφία σε παγκόσμια κλίμακα.
Η κινεζική ιστορία είναι συναρπαστικά χαοτική. Βρίθει από περιόδους ευημερίας και βίαιες εξεγέρσεις, από επαναστάτες, καθεστωτικούς, αντιφρονούντες και σημαντικές προσωπικότητες. Αλλά και οι γυναίκες της, από τις αρχαίες πολεμίστριες ως τις σουφραζέτες του εικοστού αιώνα, τη διαμόρφωσαν καθοριστικά, ενώ τα προαιώνια φαντάσματά της, η διοικητική διαφθορά και η διχόνοια, εξακολουθούν να στοιχειώνουν τη σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία.
Με αφηγηματική δεξιοτεχνία και ιστορική ακρίβεια, η Linda Jaivin προσφέρει το απόσταγμα αυτής της πολυσύνθετης ιστορίας: σε ένα βιβλίο το οποίο διαβάζεται ευχάριστα και περιέχει όσα χρειάζεται να γνωρίζεις αποκαλύπτει μια χώρα εκπληκτικής ποικιλίας, που πρωτοστατεί στις παγκόσμιες εξελίξεις.
 
"Σύντομη ιστορία της Ευρώπης" του John Hirst

Στο βιβλίο αυτό ο διακεκριμένος Αυστραλός ιστορικός, John Hirst, αξιοποιώντας χάρτες, διαγράμματα και εικόνες, προσφέρει μια οξυδερκή αλλά και χιουμοριστική καταγραφή της εξέλιξης ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπινους πολιτισμούς.
Οργανωμένο σε κεφάλαια, το βιβλίο καλύπτει ποικίλες πτυχές της ευρωπαϊκής ιστορίας, από τις μορφές διακυβέρνησης, την προέλευση και τον πλούτο των γλωσσών, τα παιχνίδια εξουσίας μεταξύ παπών και αυτοκρατόρων ως τις επιδρομές και τις κατακτήσεις που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της ηπείρου. Το βιβλίο που θα διαβάσετε σε ένα απόγευμα, αλλά θα το θυμάστε μια ζωή.

"Η διαγώνιος Αλιέχιν" του Arthur Larrue

Παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, ο Αλεξάντρ Αλεξάντροβιτς Αλιέχιν, Ρώσος με γαλλική υπηκοότητα, παίζει τη ζωή του σαν μια παρτίδα σκάκι, κερδίζοντας κάθε φορά, όπου κι αν παίζει. Το 1939 όμως, ενώ βρισκόταν στο Μπουένος Άιρες, τον πρόφτασε ο πόλεμος. Διατάσσεται να επιστρέψει στο Παρίσι, όπου γίνεται μάρτυρας της κατάρρευσης της δεύτερης πατρίδας του. Και να τώρα ο Αλιέχιν, όμηρος των κατακτητών που κυριαρχούν στην Ευρώπη. Οι νέοι άρχοντες θέλουν να τον έχουν του χεριού τους και να εκμεταλλευτούν τη φήμη του. Εκείνος συνεργάζεται μαζί τους, γίνεται φίλος με τον Γκέμπελς, και συμμετέχει στα τουρνουά του Ράιχ. Από βασιλιάς γίνεται πιόνι. Και χάνει μία μία τις βασικές τους νίκες. Τη γυναίκα του, τους βασικούς του αντιπάλους, τους φίλους του. Και στο τέλος του πολέμου βρίσκεται μόνος, αυτοεξόριστος στην Πορτογαλία του Σαλαζάρ.
Εκεί θα παίξει την τελευταία του παρτίδα…
Όταν η Ιστορία και η τρέλα διαπλέκονται είναι ώρα για ματ.

"Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Α΄ Λυκείου" των Αγάθης Γεωργιάδου & Κικής Δεμερτζή

Το βιβλίο αυτό αποτελεί απαραίτητο βοήθηµα για τους µαθητές της Α΄ Λυκείου, καθώς και χρήσιµο οδηγό για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Βασίζεται στο ισχύον Πρόγραµµα Σπουδών και ανταποκρίνεται στον νέο τρόπο αξιολόγησης του µαθήµατος, εξασφαλίζοντας στους µαθητές την επιτυχία στις εξετάσεις.
Περιλαμβάνει:
Θεωρητικό µέρος στο οποίο παρουσιάζονται µε τρόπο εύληπτο και αναλυτικό τα βασικότερα γνωστικά στοιχεία που απαιτούνται για την κατανόηση, κριτική ανάγνωση και ερµηνεία ποικίλων κειµένων, µη λογοτεχνικών και λογοτεχνικών.
Παραδείγµατα επεξεργασίας κειµενικών ειδών µε ερωτήσεις που συνοδεύονται από σαφείς οδηγίες και απαντήσεις.
Δίκτυα κειµένων που καλύπτουν τις θεµατικές ενότητες της εξεταστέας ύλης:
• Γλώσσα, γλωσσική ποικιλία, οπτική γωνία, δηµιουργικότητα της γλώσσας
• Γλωσσοµάθεια
• Αναλφαβητισµός
• Διάλογος
• Εφηβεία
• Αγάπη και έρωτας
• Ενδυµασία και µόδα
• Γηρατειά και νεότητα
• Το κωµικό και η σηµασία του γέλιου
Κάθε Δίκτυο περιλαµβάνει τρία µη λογοτεχνικά και ένα οµόθεµο λογοτεχνικό κείµενο, τα οποία συνοδεύονται από ποικίλες ερωτήσεις µε τις απαντήσεις τους (για τα µη λογοτεχνικά: ερωτήσεις κατανόησης, ερµηνείας, κειµενικών χαρακτηριστικών, δοµής, γλώσσας και παραγωγής λόγου / για το λογοτεχνικό: ερωτήσεις εξοικείωσης των µαθητών µε το θέµα του κειµένου, τους χαρακτήρες, τις γλωσσικές επιλογές, τις αφηγηµατικές τεχνικές, τα σύµβολα, τα σχήµατα λόγου και γενικά τους κειµενικούς δείκτες).
Κριτήρια αξιολόγησης από όλες τις θεµατικές ενότητες, σύµφωνα µε τον τύπο των κειµένων και των ερωτήσεων που προβλέπονται στο ισχύον ΦΕΚ για την αξιολόγηση των µαθητών. Στο τέλος του βιβλίου δίνονται ενδεικτικές απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις των κριτηρίων αξιολόγησης.

"Η διδασκαλία του ολόκληρου λογοτεχνικού έργου - Για το Γυμνάσιο και το Λύκειο" των Αγάθης Γεωργιάδου, Κικής Δεμερτζή & Σπύρου Κιοσσέ

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται τόσο στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Φιλοδοξεί να προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία για την επιτυχημένη ανάγνωση και επεξεργασία ολόκληρων (αυτοτελών) λογοτεχνικών βιβλίων (μυθιστορημάτων, εκτενών διηγημάτων, θεατρικών έργων, graphic novel), όπως ορίζονται από το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών (2021).
Περιλαμβάνει:
• Πρακτικές πληροφορίες που αφορούν την επιλογή του λογοτεχνικού έργου και τον τρόπο ανάγνωσής του.
• Το αναγκαίο θεωρητικό υπόβαθρο, ώστε ο αναγνώστης να διατρέξει το λογοτεχνικό κείμενο σε όλα τα επίπεδα ανάγνωσης και πρόσληψης: από την απλή κατανόηση ως την αποκάλυψη βαθύτερων νοηματικών και ερμηνευτικών στρωμάτων.
• Ερωτήσεις και ερμηνευτικά σχόλια που συστηματοποιούν την προσέγγιση του λογοτεχνικού κειμένου.
• Δημιουργικές δραστηριότητες, που βοηθούν στην εξοικείωση με τις συγγραφικές τεχνικές.
• Παραδείγματα προσέγγισης τριών λογοτεχνικών βιβλίων από τα προτεινόμενα από το Πρόγραμμα Σπουδών για τους μαθητές Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου, δύο μυθιστορημάτων (Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της της Άλκης Ζέη, Ελένη ή ο Κανένας της Ρέας Γαλανάκη) και ενός θεατρικού έργου (Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Σαίξπηρ).

"Στον κήπο με τα θηρία" του Erik Larson

Βερολίνο 1933: Ο χαμηλών τόνων καθηγητής Γουίλιαμ Ντοντ φτάνει στην Ευρώπη, συνοδευόμενος από την οικογένειά του, ως ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία. Είναι η περίοδος που ο Χίτλερ μηχανεύεται τρόπους για να εδραιώσει την κυριαρχία του και να απαλλαγεί από όσους στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά του.
Η οικογένεια των Αμερικανών θα βρεθεί σε μια πόλη με τα πιο εντυπωσιακά και αβανγκάρντ κτίρια στον κόσμο, όπου τα θέατρα, οι συναυλιακοί χώροι και τα καφέ είναι κατάμεστα. Μέσα από τις καθημερινές συναναστροφές τους, τις δεξιώσεις, την μποέμικη ζωή και τις ερωτικές περιπέτειες της Μάρθας, της κόρης του πρέσβη, αποκαλύπτεται ένας κόσμος γεμάτος ενέργεια και αισιοδοξία.
Καθώς όμως γνωρίζουμε τους ανθρώπους του κοντινού περιβάλλοντος του Χίτλερ και την ανεκτική στάση των ξένων διπλωματών απέναντι στο καθεστώς, αρχίζει να ξεδιπλώνεται το εφιαλτικό πρόσωπο του Τρίτου Ράιχ: ένας φονικός σπασμός βίας θα βουτήξει την πόλη στο αίμα.
Καλώς ήρθατε στον Κήπο με τα Θηρία.

"Ο λυτρωτής" του Jo Nesbo

Μια παγωμένη βραδιά στο Όσλο, παραμονές Χριστουγέννων, κόσμος είναι μαζεμένος σε μια υπαίθρια συναυλία του Στρατού Σωτηρίας. Μια έκρηξη διακόπτει τη μουσική, ένας ένστολος πέφτει νεκρός, με μια σφαίρα εξ επαφής στο κεφάλι.
Ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του δεν έχουν πολλά στοιχεία στη διάθεσή τους: δεν υπάρχει ούτε ύποπτος ούτε όργανο του εγκλήματος ούτε κίνητρο. Όταν όμως ο δολοφόνος ανακαλύπτει πως σκότωσε το λάθος άτομο, τότε αρχίζουν τα πράγματα να περιπλέκονται. Χάρη στην εντατική δουλειά της ομάδας του, ο Χάρι καταφέρνει να εντοπίσει τον πληρωμένο δολοφόνο (μέσω πιστωτικών καρτών, ψεύτικου διαβατηρίου και της επικοινωνίας με τον εργοδότη του). Χωρίς χρήματα, μόνο με έξι σφαίρες στο όπλο του και χωρίς στέγη, ο δολοφόνος είναι όλο και πιο απελπισμένος. Θα κάνει το παν για να εξολοθρεύσει τον στόχο του.

"Ο φαντομάς" του Jo Nesbo

Τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο πρώην επιθεωρητής Χάρι Χόλε απέδρασε στο Χονγκ Κονγκ για να ξεφύγει από τα τραύματα της προσωπικής και της επαγγελματικής του ζωής στο Όσλο. Επιστρέφει τώρα για να ερευνήσει μια δολοφονία. Η υπόθεση όμως έχει ήδη κλείσει. Ο Γκούστο ο πρεζάκιας σκοτώθηκε στη διάρκεια κάποιου καβγά για ναρκωτικά. Ο φερόμενος ως δολοφόνος του έχει ήδη συλληφθεί.
Ο Χάρι παίρνει την άδεια να επισκεφθεί τον κατηγορούμενο στη φυλακή. Εκεί ο πρώην επιθεωρητής έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του και την προσωπική του διαδρομή – το αγόρι είναι ο Όλεγκ, ο γιος της μεγάλης του αγάπης της Ράκελ, ό,τι κοντινότερο έχει σε γιο.
Έτσι ξεκινά την πιο μοναχική και την πιο απίθανη έρευνά του παρά την άρνηση της αστυνομίας να επανεξετάσει την υπόθεση. Τα ίχνη των ναρκωτικών, του αίματος και των μυστηριωδών εξαφανίσεων οδηγούν σ’ έναν άντρα για τον οποίο κανείς δεν θέλει να μιλήσει, έναν άντρα που κυριαρχεί στους νυχτερινούς δρόμους του Όσλο, τον φαντομά.