Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Εκείνη βρέθηκε στο λάθος μέρος…
Η ανεξάρτητη και περιπετειώδης Πόπι Μπρίτζερτον δεν είναι μια ακόμα συνηθισμένη νέα της καλής κοινωνίας.
Είναι αποφασισμένη να παντρευτεί μόνο αν βρει τον μνηστήρα που θα είναι πνευματικά αντάξιός της.
Δυστυχώς όμως κανένας από τους αδαείς νεαρούς που την πολιορκούν στη σεζόν του Λονδίνου δεν ταιριάζει στις προδιαγραφές της.
Επιθυμώντας μια αλλαγή, αποφασίζει να επισκεφθεί μια φίλη στην ακτή του Ντόρσετ.
Όμως το ταξίδι της παίρνει απρόσμενη τροπή όταν ανακαλύπτει τυχαία ένα καταφύγιο λαθρεμπόρων.
Εκείνος την ανακάλυψε τη λάθος στιγμή…
O Άντριου Τζέιμς Ρόκσμπι έχει τη φήμη ενός άσεμνου και αδίστακτου πειρατή, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί ως κατάσκοπος για το Στέμμα.
Σαλπάροντας για ένα πολύ κρίσιμο ταξίδι προς την Πορτογαλία, ξέρει ότι τίποτα δεν μπορεί να υπονομεύσει αυτή τη σημαντική αποστολή, όμως μένει έκπληκτος όταν βρίσκει μια άγνωστη γυναίκα στην καμπίνα του!
Μπορούν δύο λάθη να δημιουργήσουν τον τέλειο συνδυασμό;
Όταν ο Άντριου ανακαλύπτει ότι η γυναίκα είναι μια Μπρίτζερτον, καταλαβαίνει αμέσως ότι είναι πολύ πιθανό να πρέπει να την παντρευτεί για να αποφύγει το σκάνδαλο — αν και πρέπει να κρύψει από την Πόπι την αριστοκρατική του καταγωγή.
Όμως βρίσκονται μεσοπέλαγα και η έντονη προσωπική τους αντιπαράθεση είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό των σχεδίων της μοίρας.

Προσωπική άποψη:
Τις τελευταίες μέρες η διάθεσή μου δεν είναι και στα καλύτερά της -έχω κι εγώ τα δικά μου θέματα, μην το ψάχνετε- και συνήθως, όταν είμαι έτσι, δυσκολεύομαι να βρω πράγματα που μπορούν να συμβάλλουν ώστε αυτή να ανέβει, κυρίως γιατί εγώ η ίδια μπλοκάρω από τον εαυτό μου από τις μικρές εκείνες χαρές που μπορούν να με βοηθήσουν να ξεφύγω. Ωστόσο, υπάρχουν εκείνα τα μικρά πραγματάκια που καταφέρνουν να βρουν τον κατάλληλο τρόπο ώστε να τρυπώσουν στη μαύρη σου κατήφεια, διώχνοντάς την λίγο λίγο, όπως το αεράκι διώχνει σιγά σιγά τα σύννεφα και καθαρίζει ο ουρανός. Σε μια τέτοια κατηγορία ανήκει και το τρίτο βιβλίο της τετραλογίας "Ρόκσμπι" της Julia Quinn, που ίσως και να την έχω κρίνει, ειδικά στο πρώτο της βιβλίο, λίγο πιο αυστηρά απ' όσο θα έπρεπε, το οποίο ήρθε σαν ανοιξιάτικη λιακάδα και αποδείχτηκε πολλά περισσότερα απ' αυτά που περίμενα και ό,τι ακριβώς είχα ανάγκη.

Η Πόπι Μπρίτζερτον πέρασε δύο σεζόν στο Λονδίνο και μέχρι στιγμής δεν έχει βρει έναν άντρα που να θέλει να τον παντρευτεί. Μάλιστα, έχει αρχίσει να πιστεύει πως δεν θα τον βρει ποτέ, αφού τα στάνταρ της είναι πολύ συγκεκριμένα και οι άντρες που είναι έξυπνοι και με χιούμορ σπανίζουν. Με το τέλος της σεζόν, αποφασίζει να επισκεφτεί μια φίλη της που περιμένει το πρώτο της παιδί και απολαμβάνει τις μικρές ελευθερίες που της παρέχονται μακριά από τα μάτια της κοινωνίας. Ενώ κάνει μια βόλτα κατά μήκος της παραλίας, βρίσκει μια σπηλιά και αποφασίζει να την εξερευνήσει, μόνο που θα γίνει άθελά της μάρτυρας μιας σκηνής λαθρεμπορίου κι έτσι θα βρεθεί αιχμαλωτισμένη από μέλη του πληρώματος ενός πειρατικού πλοίου, καπετάνιος του οποίου είναι ο Άντριου Τζέιμς Ρόκσμπ, που στην πραγματικότητα είναι κατάσκοπος για λογαριασμό του Στέμματος. Ο χρόνος για να φέρει εις πέρας την αποστολή του τον πιέζει και μην έχοντας άλλη λύση παίρνει την Πόπι μαζί του στο ταξίδι του προς την Πορτογαλία, μια εξέλιξη που δεν ευχαριστεί κανέναν από τους δύο και που αποτελεί την αρχή μιας ανελέητης κόντρας μεταξύ τους, που δεν θ' αργήσει να εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από αυτό.

Η Quinn μάς προσφέρει ένα πραγματικά καλογραμμένο βιβλίο, ίσως κι ένα απ' τα πιο καλογραμμένα της βιβλία μέχρι σήμερα, μεταφέροντάς μας με ρεαλισμό και αληθοφάνεια στην εποχή όπου τοποθετείται η δράση της αφήγησής της, πασπαλίζοντάς την με μια δόση... ανεμελιάς κι ελευθερίας, θα λέγαμε, εντός κι εκτός εισαγωγικών, κάτι που είναι απόλυτα ταιριαστό σε μια ιστορία όπου έχει πειρατές στο επίκεντρό της, ακόμα κι όταν ορισμένοι απ' αυτούς απλά τους παριστάνουν. Γιατί η ελευθερία του καθενός μας βρίσκεται στην καρδιά και στην ψυχή μας, και ακριβώς αυτό διαπιστώνουμε και στην προκειμένη περίπτωση, έχοντας στο επίκεντρο τη σχέση δύο ανθρώπων που αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των παραπάνω, ακόμα και μέσα σε μια κοινωνία που προσπαθεί να τους περιορίσει με τους κανόνες της, ή ακόμα και με το θεωρητικό χρέος που έχουν απέναντι σε αυτήν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Η Πόπι και ο Άντριου, τον οποίο είχαμε ξανασυναντήσει στο πρώτο βιβλίο της σειράς, έχουν εξαιρετική χημεία μεταξύ τους, και οι εξαιρετικά καλογραμμένοι, αιχμηροί κάποιες φορές, παιχνιδιάρικοι κι ατακαδόρικοι διάλογοι που έχει βάλει στα χείλη τους η συγγραφέας, κάνουν τη χημεία αυτή να είναι ακόμα πιο έντονη. Ο Άντριου έχει ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να τον ερωτευτείς. Είναι όμορφος, αστείος και με καλό χιούμορ, συμπαθής σε όλους, με κοφτερό μυαλό και οξυδερκές πνεύμα. Η Πόπι, από την άλλη, είναι έξυπνη, ετοιμόλογη, αντιδραστική, και σίγουρα δεν έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει μπροστά σε οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση. Ως εκ τούτου, αυτοί οι δύο άνθρωποι, που αναγκάζονται να συνυπάρξουν κάτω από αλλοπρόσαλλες συνθήκες, γίνονται αντίπαλοι σε ένα ντέρμπι που, ακόμα κι αν δεν το ξέρουν, είτε θα το χάσουν και οι δυο τους, είτα θα το κερδίσουν μαζί. Και μπορεί η δράση γύρω τους να υποσκελίζεται, όμως μεταξύ τους πνευματική μάχη κερδίζει στα σημεία.

Όπως στα περισσότερα βιβλία της Quinn, έτσι και στο συγκεκριμένο, η δράση δεν φεύγει πολύ έξω από τον ρομαντικό της άξονα, πράγμα που δεν επιτρέπει στην πλοκή ν' απλωθεί και να μας προσφέρει το κάτι παραπάνω, ωστόσο, δεν θα έλεγα πως αυτό μας ενοχλεί, γιατί, πολύ απλά, δεν είναι κακό να υπάρχουν και τέτοια βιβλία, που εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά στο ρομάντζο τους, που είναι αστεία, τρυφερά, χαριτωμένα, διασκεδαστικά, χωρίς μεγάλες εντάσεις κι ανατροπές ή εξαιρετικά περιπετειώδεις εξελίξεις, αλλά που στο τέλος της ημέρας πετυχαίνουν τον σκοπό τους, που δεν είναι άλλος απ' το να μας κάνουν να χαμογελάσουμε και να περάσουμε καλά. Κι ακριβώς αυτό κάνει το "Η άλλη μις Μπρίτζερτον", προσφέροντάς μας μια ρομαντική περιπέτεια εποχής από εκείνες που είναι άκρως απολαυστικές, τόσο λόγω των χαρακτήρων της, όσο και της πορείας της πλοκής τους.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Julia Quinn
Μεταφραστής: Δελέγκος Μιχάλης
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-618-5543-98-3