Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Όταν η Χλόη Ντέιβις ήταν δώδεκα ετών, έξι έφηβες εξαφανίστηκαν στη μικρή πόλη της Λουιζιάνα όπου ζούσε.
Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ο πατέρας της είχε συλληφθεί ως κατά συρροή δολοφόνος και είχε μπει στη φυλακή. Η Χλόη και η υπόλοιπη οικογένειά της αφέθηκαν να παλέψουν με την αλήθεια και να προσπαθήσουν να προχωρήσουν μπροστά, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες.
Τώρα, είκοσι χρόνια μετά, η Χλόη είναι ψυχολόγος με ιδιωτικό γραφείο στο Μπατόν Ρουζ και ετοιμάζεται να παντρευτεί.
Έχει, επιτέλους, μια εύθραυστη αίσθηση ευτυχίας, που δούλεψε σκληρά για να την αποκτήσει.
Μερικές φορές, όμως, αισθάνεται ότι δεν έχει τον έλεγχο της ζωής της, όπως οι προβληματικοί πελάτες της.
Και όταν μια νεαρή ασθενής της χάνεται, και μετά μία ακόμα κοπέλα, το τρομακτικό καλοκαίρι της εφηβείας της επιστρέφει.
Είναι άραγε παρανοϊκή, βλέπει παραλληλισμούς που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν, ή για δεύτερη φορά στη ζωή της πρόκειται να ξεσκεπάσει έναν δολοφόνο;

Προσωπική άποψη:
Πολλές φορές, όταν μαθαίνουμε για μια φρικτή ιστορία και ειδικά αφού ο δράστης των αποτρόπαιων πράξεων αυτής έχει έρθει στο φως, αναρωτιόμαστε για τα κίνητρα που τον οδήγησαν σε αυτές, ενώ νιώθουμε βαθιά θλίψη για τα μέλη της οικογένειάς του, όταν αυτά υπάρχουν, πολύ περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά, τα οποία αναγκάζονται να επωμιστούν το βάρος πράξεων που δεν έκαναν τα ίδια, από την σκιά των οποίων, όμως, δεν μπορούν να ξεφύγουν. Είναι πολύ μεγάλο και βαρύ το φορτίο που καλείται κανείς να κουβαλήσει σε τέτοιες περιπτώσεις και το να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να ξαναφτιάξει επί της ουσίας τη ζωή του από την αρχή, ένας τεράστιος άθλος, ειδικά όταν όλα αυτά έχουν συμβεί με εκείνον να βρίσκεται σε πολύ νεαρή ηλικία, κατά συνέπεια έχει αποκτήσει και πολύ βαθύτερα τραύματα, που ακόμα κι αν επουλωθούν δεν μπορούν παρά ν' αφήσουν τα σημάδια τους.

Μια τέτοια ιστορία είναι και αυτή της Χλόης Ντέιβις, που όταν ήταν μόλις δώδεκα ετών, ο πατέρας της συνελήφθη και καταδικάστηκε για τις δολοφονίες έξι έφηβων κοριτσιών. Όπως είναι φυσικό, το γεγονός αυτό άλλαξε για πάντα την οικογένειά της, με το κάθε μέλος αυτής ν' αντιμετωπίζει διαφορετικά την κατάσταση, και όχι πάντοτε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά, η Χλόη έχει φτιάξει μια αρκετά σταθερή ζωή. Εργάζεται ως ψυχολόγος, έχει το δικό της ιατρείο κι ετοιμάζεται να παντρευτεί με τον αγαπημένο της Ντάνιελ. Όμως, υπάρχουν κάποιες στιγμές που νιώθει τον έλεγχο της ζωής αυτής να ξεφεύγει από τα χέρια της, όπως ακριβώς και οι ασθενείς της, με τη διαφορά πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα για ν' αλλάξει αυτό, σε ό,τι αφορά τον εαυτό της. Όταν μια νεαρή ασθενής της εξαφανιστεί μυστηριωδώς, με μια δεύτερη κοπέλα ν' ακολουθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, το φρικιαστικό καλοκαίρι της εφηβείας της επιστρέφει και όλες τις οι μνήμες ξυπνούν πιο έντονα από ποτέ, με μία σκέψη να βασανίζει το μυαλό της. Βλέπει φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν, ή πρόκειται να έρθει αντιμέτωπη με έναν ακόμα δολοφόνο;

Ο κεντρικός άξονας, σε ό,τι έχει να κάνει με το μυστήριο και τη δράση της ιστορίας, σίγουρα δεν είναι πρωτότυπος, αφού έχουμε διαβάσει πολλάκις ιστορίες με απαγωγές-δολοφονίες, και σε πολλές απ' αυτές τις περιπτώσεις ο βασικός πρωταγωνιστής συνδέεται με κάποιον τρόπο μαζί τους, όμως το συγκεκριμένο βιβλίο, εκτός του ότι είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο, έχει και μια πολύ ιδιαίτερη προσέγγιση στην αφήγησή του, η οποία είναι και αυτή που σε κερδίζει, όχι μόνο αφού την έχεις ολοκληρώσει, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια αυτής. Αυτό οφείλεται στο ότι η συγγραφέας δεν επιλέγει να εστιάσει τόσο πολύ στο ανατρεπτικό στοιχείο ή στις εξελίξεις της ιστορίας, έτσι ώστε να την καταστήσει πρωτότυπη ανάμεσα σε άλλες, αλλά προτιμά να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στον συναισθηματικό παράγοντα αυτής, που στην πραγματικότητα είναι και αυτός που αποτελεί τον πυρήνα της, ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του μυθιστορήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που καταφέρνει, ως αναγνώστες, να μας αγγίξει τόσο βαθιά, γιατί δεν ακολουθούμε την πορεία της ως άλλοι ερευνητές, αλλά ως εν δυνάμει πρωταγωνιστές.

Η Χλόη είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση πρωταγωνίστριας και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και η εξέλιξή της και η πορεία της ζωής της όλα αυτά τα χρόνια, από την ημέρα εκείνη που βίαια και πρόωρα τερματίστηκε η παιδική της ηλικία μέχρι και σήμερα, όπου συνεχίζει να παλεύει με τους προσωπικούς της δαίμονες την ίδια στιγμή που προσπαθεί να βοηθήσει άλλους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα δικά τους ψυχολογικά εμπόδια. Είναι ένας βαθιά συναισθηματικός χαρακτήρας, αλλά την ίδια στιγμή έχει κάτι το μυστηριώδες που σε κάνει να αμφιβάλλεις για το πόσο απόλυτα αξιόπιστη μπορείς να την θεωρήσεις. Στον αντίποδα, ο αδερφός της, που μπροστά στην τραγωδία της ζωής τους, αποφάσισε να παραμερίσει το συναίσθημα, να σκληρύνει και να προστατεύσει την οικογένειά του -όσο μπορούσε και όσους πρόλαβε, τουλάχιστον- υιοθετώντας τον ρόλο του άντρα της οικογένειας πολύ νωρίτερα απ' όσο θα έπρεπε και πολύ πιο σύντομα απ' όσο μπορούσε στην πραγματικότητα να διαχειριστεί. Η αντίθεση ανάμεσα στους δύο χαρακτήρες είναι πολύ ενδιαφέρουσα, κυρίως γιατί αποτυπώνει με ρεαλισμό την εσωτερική αλήθεια των ανθρώπων που βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις, σύμφωνα πάντα με το πως ο καθένας μπορεί να λειτουργεί, να νιώθει, να σκέφτεται και τελικά να πράττει.

Ένα ακόμα στοιχείο που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, είναι το ότι ο τωρινός δολοφόνος φαίνεται να μιμείται τον πατέρα της Χλόης και αυτό δεν μπορεί να μην σε κάνει να αναρωτιέσαι αν πρόκειται απλά για μια μεγάλη σύμπτωση ή για το αν υποβόσκει κάτι βαθύτερο και πιο διεστραμμένο πίσω απ' όλο αυτό. Άραγε, το μυαλό της παίζει παράξενα παιχνίδια, η ίδια η ζωή, που συνηθίζει κάνει παράξενους κύκλους, ή υπάρχει κάποιο καλά δουλεμένο σχέδιο που κάποιος εκτελεί με σκιερά κίνητρα; Η Willingham έχει δημιουργήσει ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ με έντονα στοιχεία μυστηρίου, που εστιάζει περισσότερο στους χαρακτήρες του και στο να χτίσει τη δραματουργική αφήγηση της ιστορίας της, στοχεύοντας στον συναισθηματικό μας πυρήνα, τον οποία και πετυχαίνει διάνα. Αυτό μπορεί να στερεί στην πορεία της ιστορίας κάποιες ανατροπές ή να μην μας φέρνει αντιμέτωπους με πολύ μεγάλες εκπλήξεις, και οι έμπειροι αναγνώστες του αστυνομικού πιθανότατα να εντοπίσουν αρκετά νωρίς τον ένοχο, όμως, τελικά, η ουσία δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στα κίνητρα και στο πως αντιμετωπίζει κανείς μια κατάσταση όταν την βιώνει εκ των έσω, αναγνωρίζοντας τα συλλογικά του τραύματα, σε όλη την πορεία της προσωπικής του διαδρομής, αποφασίζοντας τελικά αν θα είναι δέσμιος αυτών ή αν θα τ' αποτινάξει πραγματικά.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stacy Willingham
Μεταφραστής: Γεωρούργα Ειρήνη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 488
ISBN: 978-960-653-896-4