Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

H Κλόι Γκριν είναι πολύ κοντά στη νίκη της. Αφού μετακόμισε με τις μαμάδες της από τη Νότια Καλιφόρνια στην Αλαμπάμα, πέρασε τέσσερα χρόνια αποφεύγοντας τους κουτσομπόληδες συμμαθητές και την πουριτανική διεύθυνση του χριστιανικού σχολείου της. Ο στόχος που την κινητοποιεί τόσο καιρό: να γίνει η κορυφαία της τάξης. Η μόνη της αντίπαλος: η Σάρα Γουίλερ.
Έναν μήνα όμως πριν αποφοιτήσει από τη Χριστιανική Ακαδημία Γουίλογκροβ, η τέλεια κόρη του διευθυντή, η βασίλισσα του χορού, Σάρα Γούιλερ, φιλά την Κλόι και εξαφανίζεται. Σε μια ξέφρενη αναζήτηση για απαντήσεις, η Κλόι ανακαλύπτει πως δεν είναι η μοναδική που φίλησε η Σάρα. Φίλησε επίσης τον Σμιθ, τον εδώ και χρόνια αγαπημένο της Σάρα, και τον γείτονά της τον Ρόρι, το «κακό παιδί». Οι τρεις τους δεν έχουν τίποτα κοινό πέρα από τη Σάρα και τα ενοχλητικά, αινιγματικά μηνύματα που άφησε πίσω της. Πρέπει όμως όλοι μαζί να ξεδιαλύνουν το κουβάρι των στοιχείων και να τη βρουν. Και σιγά σιγά η Κλόι αρχίζει να υποψιάζεται ότι μπορεί αυτή η μικρή πόλη να μην είναι αυτό που πίστευε. Tο ίδιο και η Σάρα.

Προσωπική άποψη:
Τα τελευταία χρόνια, και κυρίως την τελευταία 2ετία, τα βιβλία που έχουν στο επίκεντρό τους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Αυτό δεν με εκπλήσσει, σε διεθνές επίπεδο, αλλά σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, πάντα έχω μια μικρή ένσταση για το κατά πόσο είναι έτοιμο το αναγνωστικό κοινό να διαχειριστεί ιστορίες αυτού του περιεχομένου. Οπότε, όταν βλέπω τέτοιες ιστορίες να εκδίδονται και στη χώρα μας, μόνο αισιόδοξα μπορώ να το δω, ειδικά όταν αυτές δεν είναι των άκρων και σκοπό έχουν κάτι να πουν και όχι απλά να προκαλέσουν για να κάνουν θόρυβο. Πόσο μάλλον, έναν θόρυβο που κανένα καλό αποτέλεσμα δεν μπορεί να φέρει, παρά μονάχα το ακριβώς αντίθετο.

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, λοιπόν, στην εκπνοή του προηγούμενου έτους, κυκλοφόρησαν το βιβλίο της Casey McQuiston, γνωστή συγγραφέας που ασχολείται με θέματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, "Φίλησα τη Σάρα Γουίλερ", το οποίο μας μεταφέρει στην καρδιά της μαθητικής κοινότητας μιας Χριστιανικής Ακαδημίας στη Νότια Καλιφόρνια, η οποία, όπως είναι αναμενόμενο, έχει αυστηρούς ηθικούς κανόνες. Η Κλόι έχει καταφέρει ν' αποφύγει τα κουτσομπολιά των συμμαθητών της, με την ίδια να μην έχει διστάσει ν' αποκαλύψει την σεξουαλική της ταυτότητα, αλλά και την πουριτανική διάθεση της διεύθυνση του σχολείου, έχοντας ως κύριο και βασικό της στόχο να γίνει η κορυφαία της τάξης της. Βέβαια, εμπόδιο στην προσπάθειά της αυτή στέκεται η Σάρα Γουίλερ, κόρη του διευθυντή, η οποία είναι τέλεια και πρώτη σε ό,τι και να κάνει. Ένα μήνα, όμως, πριν την αποφοίτησή τους, η Σάρα φιλάει την Κλόι κι εξαφανίζεται, αφήνοντας τη δεύτερη εμβρόντητη, να προσπαθεί να καταλάβει τι έχει συμβεί, και όλον τον κόσμο ν' αναρωτιέται που μπορεί να βρίσκεται.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η Κλόι δεν μπορεί ν' αφήσει την εξαφάνιση της Σάρα να περάσει σαν να μην συνέβη ποτέ, ειδικά μετά το σημείωμα που εκείνη άφησε πίσω της για την ίδια, το οποίο, κατά μία έννοια, την προσκαλεί να λάβει μέρος σε ένα παιχνίδι θησαυρού, στο οποίο, όμως, δεν θα συμμετάσχει μόνο η Κλόι, αλλά και δύο άλλοι άνθρωποι, ο Σμιθ και ο Ρόρι, με τους οποίους πίστευε πως ποτέ δεν θα είχε κάποιον λόγο να έρθει πιο κοντά, αλλά να που η ζωή είχε άλλα σχέδια για εκείνη, με τους τρεις τους να είναι οι μοναδικοί που η Σάρα έχει φιλήσει -και που αποτελεί το μοναδικό κοινό του σημείο. Μέσα απ' αυτό τους το ταξίδι, η Κλόι αρχίζει ν' αποκτά εμμονή με τη Σάρα, να χάνει τον εαυτό της, την ψυχραιμία της, ν' απομακρύνεται από τους φίλους της, αλλά και ν' αρχίζει να συνειδητοποιεί πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι αυτό που φαίνονται και πως όλοι μας έχουμε μυστικά που τα κρατάμε για τον εαυτό μας, γιατί αν αυτά έρθουν στο φως, τότε μπορεί ν' αλλάξει η στάση όλου του κόσμου απέναντί μας.

Η McQuiston διαθέτει μια γραφή η οποία είναι πολύ άμεση και στοχευμένη σε αυτό που θέλει να περάσει στον αναγνώστη της, αν και στην προκειμένη περίπτωση της βρήκα κάπως φλύαρη στα σημεία, με αποτέλεσμα να χάνεται η αφηγηματική ισορροπία, ειδικά όταν όλη η προσοχή στρεφόταν πάνω στην Κλόι, ο χαρακτήρας της οποίας έπεσε στην παγίδα που πέφτουν και στην πραγματική ζωή πολλοί άνθρωποι, σε εκείνη του αντίστροφου ρατσισμού απ' αυτόν που θεωρούν πως βιώνουν, με αποτέλεσμα να γίνονται επιθετικοί κι άκομψοι. Αν εξαιρέσουμε αυτό, η συγγραφέας εξερευνεί σε βάθος τα ψυχικά τραύματα που έχει η Κλόι, και που έχουν καλλιεργηθεί μέσα στα πλαίσια ενός αυστηρά καθολικού σχολείου, και το πως σταδιακά καταλήγει να κάνει ενδοσκόπηση και ν' ανακαλύπτει το ποια πραγματικά είναι, κάτι που ισχύει και για τους υπόλοιπους χαρακτήρες, με όλο αυτό να συμβαίνει πολύ οργανικά, μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με άλλους ανθρώπους, μέσα από συζητήσεις, μέσα από ανάπτυξη κι ανάλυση δεσμών, κάτι που κάνει και τα όποια ρομάντζα να μην είναι βεβιασμένα, αλλά να έρχονται πολύ φυσικά.

Αν και η Σάρα θα έπρεπε να είναι η πρωταγωνίστρια στην ιστορία αυτή, έχοντας αφήσει πίσω της στοιχεία στους ανθρώπους που έχει φιλήσει προκειμένου να την εντοπίσουν, τελικά καταλήγει να είναι κομπάρσα. Ωστόσο, το μυστήριο που καλύπτει την εξαφάνισή της αυτή είναι γοητευτικό και σε προκαλεί να εξερευνήσεις όλες τις πτυχές του, και παρά που τελικά σε οδηγεί σε διαφορετικά μονοπάτια απ' αυτά που περίμενες, σε "ταξιδεύει" όμορφα και κυρίως σε προσκαλεί να δεις ορισμένα πράγματα και καταστάσεις μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα που ίσως να μην είχες επιλέξει μέχρι σήμερα. Σίγουρα το "παιχνίδι" των στοιχείων είναι διασκεδαστικό και απολαυστικό στην πορεία του -αν και θα το προτιμούσα λίγο πιο σκοτεινό- και σε αρκετές περιπτώσεις σε κάνει να υιοθετείς σενάρια που ανατρέπονται, γεγονός που αποτελεί ευχάριστη έκπληξη. Συνολικά, λοιπόν, το "Φίλησα τη Σάρα Γουίλερ" είναι ένα young adult μυθιστόρημα με αρκετά μελαγχολικές νότες, με μια δόση μυστηρίου, αρκετή τρυφερότητα και κυρίως με διάθεση να εξερευνήσει ανθρώπινες ψυχές, το οποίο, παρά την όποια φλυαρία του, διαβάζεται ευχάριστα και σου κινεί το ενδιαφέρον.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Casey McQuiston
Μεταφραστής: Παϊδούση Ειρήνη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-618-03-3397-8