"Ο άλλος αδερφός" του Βαγγέλη Γιαννίση

Αύγουστος 1988, Ελευσίνα.
Ένας έφηβος εξαφανίζεται ξαφνικά ένα απόγευμα.
Τα ίχνη του χάνονται, η τοπική κοινωνία συγκλονίζεται και η οικογένεια του παιδιού αρχίζει σιγά σιγά να αποσυντίθεται εκ των έσω, εξαιτίας ενός τραύματος που δεν μπορεί να επουλωθεί.
Τα χρόνια περνούν. Η υπόθεση, με εξαίρεση ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές που την ανακινούν, ξεχνιέται, αλλά το φάντασμα του δεκατετράχρονου Ηλία Αδάμ εξακολουθεί να κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης.
Αύγουστος 2021
Ο Θέμης Αδάμ, αδερφός του Ηλία, δημοσιογράφος και επιτυχημένος συγγραφέας ενός true crime βιβλίου με θέμα την υπόθεση που εντέλει διέλυσε την οικογένειά του, επιστρέφει στην Ελευσίνα για την κηδεία του πατέρα του –και βασικού υπόπτου για την εξαφάνιση του παιδιού, σύμφωνα με τις φήμες–, ο οποίος αυτοκτόνησε.
Έχει την πρόθεση να κάνει μια νέα αρχή, να επιστρέψει στην πατρίδα του έπειτα από περίπου δύο δεκαετίες στο εξωτερικό. Πρώτα όμως πρέπει να κλείσει ένας ανοιχτός λογαριασμός.
Τι απέγινε ο Ηλίας;

"Ο συνταγματάρχης δεν κοιμάται" της Emilienne Malfatto

Σε μια ανώνυμη πόλη μιας ανώνυμης χώρας σε πόλεμο ένας συνταγματάρχης ειδικός στις ανακρίσεις κάνει καθημερινά, μεθοδικά την αδυσώπητη δουλειά του: βασανίζει ανθρώπους για να μιλήσουν.
Το βράδυ όμως ο συνταγματάρχης δεν κοιμάται. Ένας στρατός από φαντάσματα, τα θύματά του, έχει καταλάβει τα όνειρά του.
Έξω βρέχει συνέχεια. Πόλη και άνθρωποι συγχωνεύονται σε ένα θολό τοπίο, λίγο σαν όνειρο – ή εφιάλτη.
Τρεις άντρες χαμένοι, τρεις σκιές, περιφέρονται μέσα στην ατέλειωτη σκοτεινιά.
Ο συνταγματάρχης, βασανισμένος βασανιστής.
Η ορντινάντσα του, που παρατηρεί σιωπηλά και από απόσταση.
Και, σε ένα μεγάλο άδειο μέγαρο, ένας στρατηγός που τρελαίνεται σιγά σιγά…
Ένα σκληρό και παράξενα όμορφο βιβλίο για τον πόλεμο, τους άντρες και την τρέλα.
Για τις ερειπωμένες πόλεις και τις ρημαγμένες ψυχές του πολέμου – κάθε πολέμου.

"Το μερίδιο της γης" του Daniel Wiles

1872, Αγγλία.
Ο Μάικλ είναι ανθρακωρύχος. Βγάζει το ψωμί του κατεβαίνοντας κάθε μέρα στα έγκατα της γης στη «Μαύρη Χώρα», την περιοχή των ανθρακωρυχείων στην κεντρική Αγγλία.
Αλλά αυτή δεν είναι ζωή γι’ ανθρώπους.
Ο Μάικλ κάνει τα αδύνατα δυνατά, δουλεύει διπλή βάρδια για να μπορέσει ο γιος του ο Λουκ να πάει σχολείο, να γλιτώσει από αυτή τη μοίρα.
Ώσπου μια μέρα, κάτω στις στοές, βρίσκει μια φλέβα χρυσού. Αν βγάλει το χρυσάφι από εκεί μέσα, θα σωθεί κι ο ίδιος και το παιδί του.
Αλλά ο Κέιν, με τον οποίο δουλεύουν πλάι πλάι στη στοά, έχει άλλα σχέδια…
Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για το απόγειο της Βιομηχανικής Επανάστασης και τις ζωές που θυσιάστηκαν για να συμβεί.
Μια δυνατή, εντυπωσιακή φωνή που συμπεριλήφθηκε από τον Observer στους δέκα καλύτερους νέους συγγραφείς της Βρετανίας για το 2022.

"Χωρίς έρωτα" της Alice Oseman

Άρχισα να βλέπω καθαρά. Δεν είχα φάει ποτέ σκάλωμα με κάποιον.
Ούτε με αγόρια, ούτε με κορίτσια, ούτε με κανέναν.
Η Τζόρτζια δεν έχει ερωτευτεί ποτέ, δεν έχει ποτέ φιλήσει κανέναν ούτε καν έχει νιώσει να γουστάρει κάποιον.
Ξεκινώντας το πανεπιστήμιο, πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα να βρει τον έρωτα.
Όταν όμως οι πράξεις της προκαλούν χάος ανάμεσα στους φίλους της, αναρωτιέται γιατί οι ρομαντικές καταστάσεις μοιάζουν να είναι τόσο εύκολες για κάποιους ανθρώπους, αλλά όχι για την ίδια. Με νέους όρους να φτάνουν στ’ αφτιά της –ασέξουαλ, αρομαντική– η Τζόρτζια είναι πιο αβέβαιη από ποτέ για τα συναισθήματά της.
Είναι καταδικασμένη να μείνει χωρίς έρωτα;
Αναζητούσε εξαρχής μια λάθος σχέση;
Μια ιστορία ταυτότητας και αποδοχής του εαυτού, γεμάτη ζεστασιά και χιούμορ, όπου η Τζόρτζια και οι φίλοι της ανακαλύπτουν ότι η πραγματική αγάπη δεν περιορίζεται στον έρωτα.

"Μίσος και αίμα για καλά κορίτσια" της Holly Jackson

Κάποια μυστικά είναι... δολοφονικά.
Η Πιπ δεν είναι πλέον ντετέκτιβ.
Το πόντκαστ για την υπόθεση δολοφονίας που εξιχνίασε πέρυσι έχει γίνει πια viral.
Παρ’ όλα αυτά, θέλει να συνεχίσει τη ζωή της και να αφήσει πίσω τις έρευνες.
Όταν όμως εξαφανίζεται ο Τζέιμι, ο αδελφός ενός φίλου της, και η αστυνομία του Λιτλ Κίλτον δεν κάνει τίποτε για αυτό αποφασίζει να αναλάβει την υπόθεση.
Η τελευταία φορά που είδαν τον Τζέιμι ήταν σε ένα πάρτι.
Τότε η Πιπ δημιουργεί έναν ψεύτικο λογαριασμό στο Tinder, για να εντοπίσει ένα μυστηριώδες πρόσωπο που λέγεται Λέιλα.
Στην πορεία, η Πιπ θα αποκαλύψει και άλλα σκοτεινά μυστικά της πόλης της, αλλά ο χρόνος της τελειώνει…

"Το τελεσίγραφο" του Sebastian Fitzek

Αν ξέρεις την ώρα του θανάτου σου, έχεις κιόλας αρχίσει να πεθαίνεις…
Είναι Σάββατο βράδυ, λίγο μετά τις δέκα. Ο Τζουλς Τάνμπεργκ έχει βάρδια σε μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για γυναίκες που θέλουν ν’ ακούν μια καθησυχαστική φωνή καθώς επιστρέφουν σπίτι μόνες αργά τη νύχτα, ή που τηλεφωνούν γιατί όντως κινδυνεύουν.
Ως τώρα δεν έχει υπάρξει περίπτωση που να απειλείται η ζωή κάποιας. Όμως απόψε ο Τζουλς μιλάει με την Κλάρα…
Η νεαρή γυναίκα είναι τρομοκρατημένη. Πιστεύει ότι κάποιος την έχει βάλει στο στόχαστρο. Κάποιος που της έχει γράψει με αίμα στον τοίχο μια ημερομηνία: τη μέρα του θανάτου της.
Κι αυτή η μέρα ξημερώνει σε λιγότερο από δύο ώρες.
Μυστηριώδες, σκοτεινό, αγωνιώδες.
Το πιο τρομακτικό θρίλερ του Sebastian Fitzek μέχρι σήμερα…

"Η αυγή των πάντων - Μια καινούρια ιστορία της ανθρωπότητας" των David Graeber & David Wengrow

Μια καινούρια ιστορία της ανθρωπότητας.
Επί γενιές ολόκληρες θεωρούμε ότι οι πρόγονοί μας ήταν απλοϊκοί, είτε ελεύθεροι και ίσοι είτε βάναυσοι και πολεμοχαρείς.
Μαθαίνουμε ότι μπορέσαμε να δημιουργήσουμε πολιτισμό μόνο θυσιάζοντας την αρχέγονη ελευθερία μας ή τιθασεύοντας τα βασικά μας ένστικτα.
Ο David Graeber και ο David Wengrow μας εξηγούν πώς οι θεωρίες αυτού του είδους πρωτοεμφανίστηκαν τον 18ο αιώνα ως αντίδραση στην κριτική της ευρωπαϊκής κοινωνίας από τους αυτόχθονες λαούς και γιατί είναι λάθος.
Αυτό το βιβλίο ανατρέπει τον τρόπο που βλέπουμε την ανθρώπινη ιστορία, τις απαρχές της γεωργίας, της ιδιοκτησίας, των πόλεων, της δημοκρατίας, της δουλείας και του ίδιου του πολιτισμού.
Οι συγγραφείς του, βασισμένοι σε πρωτοποριακές έρευνες στην αρχαιολογία και στην ανθρωπολογία, καταδεικνύουν ότι η ιστορία μπορεί να γίνει ξαφνικά πολύ πιο ενδιαφέρουσα, αν δούμε τι λέει πραγματικά.
Αν οι άνθρωποι δεν περνούσαν το 95% του εξελικτικού παρελθόντος τους σε μικρές ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, τότε τι έκαναν τόσο καιρό; Αν η γεωργία και οι πόλεις δεν μας έριξαν στην ιεραρχία και στην κυριαρχία, τότε τι σήμαιναν;
Οι απαντήσεις συχνά είναι απροσδόκητες και δείχνουν ότι η πορεία της ανθρώπινης ιστορίας ίσως να μην είναι χαραγμένη στην πέτρα, αλλά να είναι περισσότερο γεμάτη από διασκεδαστικές πιθανότητες απ‘ όσο τείνουμε να φανταζόμαστε.
Η αυγή των πάντων αλλάζει ριζικά την αντίληψή μας για το παρελθόν του ανθρώπου και προσφέρει έναν τρόπο να φανταστούμε νέες μορφές ελευθερίας, νέους τρόπους οργάνωσης της κοινωνίας.
Ένα μνημειώδες έργο, αποτέλεσμα επιστημονικής περιέργειας, ηθικού οράματος και πίστης στη δύναμη της άμεσης δράσης.

"Όχι και τόσο μακριά" της Βάνας Μαυρίδου

Η Ζωή ζει στην Αθήνα και η Μάρτα στο Κίεβο. 2.103 χιλιόμετρα – τελικά όχι και τόσο μακριά…
Η μαμά έχει στερεώσει με ένα μαγνητάκι στο ψυγείο τη φωτογραφία της και όποτε περνώ ρίχνω μια ματιά στα μεγάλα μελαγχολικά μάτια της Μάρτα.
Μας χωρίζουν πολλά χιλιόμετρα και, αν δεν ήταν ο πόλεμος, μπορεί και να μη συναντιόμαστε ποτέ…
Όμως, η Μάρτα ταξιδεύει για την Ελλάδα με ένα άσπρο λεωφορείο όπου γύρω γύρω έχουν γράψει με σπρέι τη λέξη «παιδιά».
Θα τη φιλοξενήσουμε στο σπίτι μας. Δεν ξέρω για πόσο. Δυσκολεύομαι να καταλάβω όσα συμβαίνουν.
Ένα ένα, όλα όσα είχα δεδομένα ανατρέπονται.
Αναρωτιέμαι αν θα μπορέσουμε να καταλάβουμε η μία την άλλη και να χτίσουμε μια σχέση αληθινή.
Αναρωτιέμαι αν η ζωή μου θα είναι ποτέ όπως παλιά.
 
"Έτσι είμαι φτιαγμένος" της Stefanie Stahl

Κρίνω τα πράγματα ορθολογικά ή αποφασίζω αυθόρμητα;
Θεραπεύομαι με τη βοήθεια των δικών μου ανθρώπων ή στηρίζομαι μόνο στις δυνάμεις μου και αναρρώνω σιωπηλά;
Εκτιμώ τις λεπτομέρειες ή βλέπω τη μεγαλύτερη εικόνα;
Μόλις μπορέσουμε να αξιολογήσουμε σωστά τον εαυτό μας και τους άλλους, βλέπουμε τη δική μας συμπεριφορά και των συνανθρώπων μας υπό ένα εντελώς νέο πρίσμα.
Με γνώση και απλότητα, η best seller συγγραφέας Stefanie Stahl μάς παρουσιάζει τους 16 βασικούς τύπους προσωπικότητας με βάση την ανάλυση Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) και τις αλληλεπιδράσεις τους.
Ένα απαραίτητο εγχειρίδιο για τον εαυτό μας και τους άλλους, που βοηθά, ανάμεσα σε άλλα, στην επιλογή του σωστού συντρόφου και της κατάλληλης καριέρας και κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη.
Ό,τι χρειάζεται κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργεί ο ίδιος και οι γύρω του, βάσει της ανάλυσης Myers-Briggs Type Indicator (MBTI).
Ο δείκτης αυτός μετρά την εσωστρέφεια, την αυτοπεποίθηση, την ισορροπία λογικής-συναισθήματος κ.ά. κατατάσσοντας κάθε άτομο σε κατηγορίες για περαιτέρω ανάλυση.
Έτσι, μας διευκολύνει να αξιοποιήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας αλλά και των γύρω μας, ώστε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά και να επιτύχουμε τους στόχους μας.

"Μεγαλώστε το παιδί σας με το μυαλό και την καρδιά" της Mona Delahooke

Επί σειρά ετών η κλινική ψυχολόγος Mona Delahooke συμβουλεύει γονείς που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τη συμπεριφορά των παιδιών τους.
Οι οικογένειες αυτές εύλογα εστιάζουν στο να διορθώσουν τα συναισθηματικά ξεσπάσματα, τις κρίσεις οργής και άλλες «ανεξέλεγκτες» συμπεριφορές των παιδιών.
Αυτό που χρειάζεται όμως, όπως εξηγεί η συγγραφέας, είναι να αλλάξουν οπτική.
Η συμπεριφορά, όσο δύσκολη κι αν είναι, δεν είναι το πρόβλημα αλλά το σύμπτωμα – ένα στοιχείο που δείχνει τι συμβαίνει στη μοναδική φυσιολογία του παιδιού.
Το βιβλίο αυτό δείχνει μια νέα προσέγγιση στην ανατροφή των παιδιών με βάση την κλινική εμπειρία της συγγραφέως και τις πιο πρόσφατες έρευνες στη νευροεπιστήμη και στην παιδοψυχολογία.
Αντί για μια προσέγγιση της συμπεριφοράς που εστιάζει στον εγκέφαλο, προτείνει μια προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τον ρόλο ολόκληρου του νευρικού συστήματος, το οποίο δημιουργεί τα συναισθήματα και οδηγεί τη συμπεριφορά των παιδιών.
Όταν οι γονείς αλλάζουν τρόπο διαπαιδαγώγησης και λαμβάνουν υπόψη την ισορροπία σώματος-εγκεφάλου, επιτυγχάνουν μια βαθύτερη κατανόηση του παιδιού τους, πιο ήρεμη συμπεριφορά, πιο αρμονική δυναμική μέσα στην οικογένεια και ισορροπημένα, ευτυχισμένα παιδιά.

"3 Τρελοί YouTubers! - No 8: Το φίλτρο της αιωνιότητας" των The Crazy Haacks

ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΤΡΕΛΟΠΑΙΔΑ!
Τι θα γινόταν αν οι 3 Τρελοί Youtubers έπαυαν να είναι… CRAZY;
Θα ήταν το τέλος της τρέλας και της διασκέδασης!
Το ΦΊΛΤΡΟ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ βάζει σε κίνδυνο την ταυτότητά μας και πρέπει να ταξιδέψουμε στην ΙΝΔΙΑ για να βρούμε το αντίδοτο!
ΕΤΟΙΜΟΙ;
Μας περιμένουν χίλιες φοβερές περιπέτειες, απίθανες καταστροφές και ΠΟΛΛΑ ΓΕΛΙΑ!