Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Εκείνο το συγκεκριμένο πρωινό η ζωή της Φίνλεϊ, μιας διαζευγμένης μητέρας δύο μικρών παιδιών, θυμίζει πραγματικά χάος: έχει καθυστερήσει ήδη στο ραντεβού με την ατζέντισσά της, η οποία την απειλεί με ακύρωση συμβολαίου, ο πρώην άντρας της έχει απολύσει την μπέιμπι σίτερ εν αγνοία της, και η πεντάχρονη κόρη της ξαφνικά αποφασίζει να κουρευτεί μόνη της με το ψαλίδι της κουζίνας.
Όταν λίγο αργότερα την ίδια μέρα μια γυναίκα ακούει τη Φίνλεϊ να συζητάει την πλοκή του καινούριου της μυθιστορήματος με την ατζέντισσά της όσο τρώνε σε ένα εστιατόριο, νομίζει ότι πρόκειται για επαγγελματία δολοφόνο. Τότε η Φίνλεϊ μπλέκεται εντελώς τυχαία και άθελά της σε μια πραγματική υπόθεση ανθρωποκτονίας όπου θα ανακαλύψει ότι ο πραγματικός φόνος είναι πολύ πιο επικίνδυνος απ’ ό,τι στα μυθιστορήματα.

Προσωπική άποψη:
Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα θρίλερ μυστηρίου με έντονες κωμικές νότες φτάνουν στα χέρια μου, γεγονός που φανερώνει πως το συγκεκριμένο είδος βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης άνθισης και ευρείας αποδοχής από το αναγνωστικό κοινό, κάτι που δεν με εκπλήσσει ιδιαίτερα για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός πως τα θρίλερ μυστηρίου, γενικά ως κατηγορία, έχουν πέσει σε έναν κάποιον κορεσμό, ανακυκλώνοντας συνεχώς τις ίδιες ιδέες -υπάρχουν, φυσικά, οι εξαιρέσεις, αλλά ο κανόνας είναι αυτός- προσπαθώντας να τις μετατρέψουν σε κάτι πιο προσωπικό. Ο δεύτερος είναι λίγο πιο απλός, αλλά ίσως και να είναι, στην πραγματικότητα, πιο ουσιώδης, και αυτός δεν είναι άλλος απ' το ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να σκάσει λίγο το χειλάκι του και δεν μπορεί επί μονίμου βάσεως να διαβάζει ιστορίες που του μαυρίζουν την καρδούλα, και η συγκεκριμένη είναι από εκείνες που προσφέρουν γέλιο απλόχερα.

Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν έχει μια ζωή που, χωρίς να υπερβάλλει, θα μπορούσε κανείς να πει πως πηγαίνει απ' το κακό στο χειρότερο. Είναι συγγραφέας και παλεύει να δει τι θα κάνει με την καριέρα της, αφού κανείς δεν την διαβάζει, και με το πορτοφόλι της που είναι άδειο, είναι χωρισμένη και μητέρα δύο μικρών παιδιών, χωρίς καμία βοήθεια στο μεγάλωμά τους, και σαν να μην έφτανε αυτό, ο πρώην σύζυγο απέλυσε και την Μπέιμπι σίτερ, έτσι, για να της κάνει τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη. Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται να προστεθεί έπειτα από μια επαγγελματική συνάντηση με την ατζέντισσά της, η οποία την απειλεί πως αν δεν κάνει κάτι καλό σύντομα θα της ακυρώσει το συμβόλαιό της, όπου ενώ της εξιστορεί την υπόθεση του νέου της βιβλίου, μια γυναίκα γίνεται μάρτυρας της συζήτησης, παρανοώντας εντελώς το θέμα της, πιστεύοντας πως η Φίνλεϊ είναι δολοφόνος και μπλέκοντάς την, πράγματι, σε μια υπόθεση ανθρωποκτονίας που θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της για ακόμα μια φορά.

Το συγκεκριμένο βιβλίο καθιστά από την πρώτη στιγμή, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ποιες είναι οι προθέσεις του και τι θέλει να πετύχει η συγγραφέας μέσω αυτού, που δεν είναι άλλο από μια ιστορία μυστηρίου που εκτός από μια ενδιαφέρουσα πλοκή με αγωνία, ανατροπές και ίντριγκες, θα σου προσφέρει και άπλετες στιγμές γέλιου. Το θέμα είναι, όμως, κατά πόσο οι προθέσεις αυτές συναντούν την πραγματικότητα, γιατί όσο ειλικρινής κι αν είναι η διάθεσή σου να πετύχεις κάτι πολύ συγκεκριμένο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως πάντα φτάνεις στον στόχο σου. Η Cosimano, όμως, πετυχαίνει, αν όχι στον απόλυτο βαθμό, σε τέτοιο επίπεδο που δε νιώθουμε επ' ουδενί πως μας ξεγέλασαν ή μας κορόιδεψαν. Αντίθετα, ειδικά αν κάποιος έχει διατηρήσει τις προσδοκίες του σε χαμηλά επίπεδα, θα βρει πολλά περισσότερα απ' αυτά που θα περίμενε και θα νιώσει πολύ πιο γεμάτος απ' όσο θα προσδοκούσε.

Η ροή της αφήγησης είναι ιδιαίτερα καλή, με το απαραίτητο νεύρο προκειμένου να σε κρατά σε εγρήγορση, με αρκετές ίντριγκες που καταφέρνουν να χτίσουν ενδιαφέρουσες εκπλήξεις εκεί που δεν τις περίμενες, ή που έστω δεν τις περίμενες ακριβώς έτσι όπως τελικά αποδίδονται, έξυπνους και φρέσκους διαλόγους, μα και με μια πολύ σύγχρονη προσέγγιση σε ένα ευρύτερο επίπεδο, τόσο όσον αφορά την γραφή όσο και την πορεία αυτής. Το μεγάλου της ατού, ωστόσο, δεν είναι άλλο από το χιούμορ της, το οποίο είναι πνευματώδες, παιχνιδιάρικο, πολύ σημερινό, χωρίς ν' ακολουθεί νόρμες που θα το καθιστούν πιο... καθώς πρέπει, μα και με αρκετές σκοτεινές πινελιές όπου απαιτείται, καθώς και με έντονες δόσεις αυτοσαρκασμού, με μια βρετανική, θα έλεγα, διάθεση, κάτι που προσωπικά, όπως έχω δηλώσει εκατοντάδες φορές, λατρεύω.

Το "Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει" είναι το πρώτο μιας σειράς βιβλίων με κεντρική πρωταγωνίστρια αυτή του τίτλου, που δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσει να εξελιχθεί στο μέλλον, αλλά σίγουρα έχει πολύ καλές προοπτικές, αρκεί αυτές να αξιοποιηθούν σωστά. Έχω την εντύπωση πως η Cosimano δεν παίρνει πολύ στα σοβαρά την ηρωίδα της, ούτε και την περιπέτειά της, έχοντας ως κύριο στόχο να ψυχαγωγήσει το αναγνωστικό κοινό της, κάτι που δεν είναι διόλου κακό, όχι από τη στιγμή που η κωμική ταυτότητα είναι αυτή που υπερτερεί του θρίλερ μυστηρίου και αποτελεί, τελικά, τον βασικό άξονα αυτής. Και ξέρετε κάτι; Ίσως και να χρειαζόμαστε περισσότερες ιστορίες σαν κι αυτή, γιατί τότε μπορεί κι εμείς οι ίδιοι να σταματήσουμε να παίρνουν όλα τα πράγματα τόσο πολύ στα σοβαρά, ακόμα κι όταν δεν χρειάζεται, και απλά ν' αρχίσουμε να διασκεδάζουμε με όποιον τρόπο αυτά προσφέρονται. Σίγουρα πρόκειται για ένα βιβλίο που θα σας κάνει να περάσετε καλά και να γελάσετε με την ψυχή σας, και γιατί όχι, ίσως και να ταυτιστείτε με την παράνοια της καθημερινότητας της Φίνλεϊ, που πιθανότατα να είναι πιο κοντά στη δική σας απ' όσο πιστεύετε.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Elle Cosimano
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-618-02-2538-9