Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Αν ξέρεις την ώρα του θανάτου σου, έχεις κιόλας αρχίσει να πεθαίνεις…
Είναι Σάββατο βράδυ, λίγο μετά τις δέκα. Ο Τζουλς Τάνμπεργκ έχει βάρδια σε μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για γυναίκες που θέλουν ν’ ακούν μια καθησυχαστική φωνή καθώς επιστρέφουν σπίτι μόνες αργά τη νύχτα, ή που τηλεφωνούν γιατί όντως κινδυνεύουν.
Ως τώρα δεν έχει υπάρξει περίπτωση που να απειλείται η ζωή κάποιας. Όμως απόψε ο Τζουλς μιλάει με την Κλάρα…
Η νεαρή γυναίκα είναι τρομοκρατημένη. Πιστεύει ότι κάποιος την έχει βάλει στο στόχαστρο. Κάποιος που της έχει γράψει με αίμα στον τοίχο μια ημερομηνία: τη μέρα του θανάτου της.
Κι αυτή η μέρα ξημερώνει σε λιγότερο από δύο ώρες.
Μυστηριώδες, σκοτεινό, αγωνιώδες.
Το πιο τρομακτικό θρίλερ του Sebastian Fitzek μέχρι σήμερα…

Προσωπική άποψη:
Ο Sebastian Fitzek είναι ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς ψυχολογικών θρίλερ στον κόσμο, και ο δημοφιλέστερος στη Γερμανία -και όχι άδικα, θα τολμούσα να πω. Έχει ένα φανατικό κοινό που τον ακολουθεί και περιμένει με αγωνία κάθε νέο του βιβλίο, κι εγώ ανήκω στο κοινό αυτό δίχως καμία αμφιβολία. Έτσι, έπειτα από αναμονή περίπου ενάμιση χρόνου, έχω επιτέλους την ευκαιρία να κρατάω στα χέρια μου το νέο του βιβλίο το οποίο, για μια ακόμα φορά, κόβει την ανάσα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα, σε παρασύρει μαζί του σε πολύ σκοτεινά, επικίνδυνα κι άγρια μονοπάτια, προσφέροντάς σου μια εμπειρία τρόμου που το δίχως άλλο θα θυμάμαι για καιρό, κάτι που πιστεύω πως ισχύει και για όποιον άλλον επιλέξει να το διαβάσει -αρκεί να είναι ψυχολογικά προετοιμασμένος για όσα πρόκειται ν' ακολουθήσουν.

Ο Τζουλς Τάνμπεργκ έχει αναλάβει να αντικαταστήσει έναν συνάδελφό του κι έτσι αναλαμβάνει βάρδια στην τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για γυναίκες, είτε γιατί απλά έχουν την ανάγκη να μιλήσουν σε κάποιον, έτσι ώστε να καθησυχάσουν τους φόβους τους, είτε γιατί πραγματικά βρίσκονται σε κίνδυνο και χρειάζονται βοήθεια. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Τζουλς δεν έχει χρειαστεί ν' αντιμετωπίσει κάποιο περιστατικό που να υπάγεται στη δεύτερη περίπτωση, όμως το τηλεφώνημα της Κλάρα θα τ' αλλάξει αυτό για πάντα. Γιατί η ζωή της Κλάρα φαίνεται να απειλείται, όταν βρίσκει σε έναν τοίχο, γραμμένη με αίμα, τη μέρα του θανάτου της. Μια μέρα που ξημερώνει σε μόλις δύο ώρες και που μοιάζει να μπορεί να κάνει τίποτα για να ξεφύγει απ' ό,τι εκείνη της επιφυλάσσει, με την μοίρα της να βρίσκεται πλέον στα χέρια αγνώστων: του Τζουλς και του διώκτη της.

Ένα απ' τα στοιχεία που κάνουν τον Fitzek να ξεχωρίζει είναι το ύφος της γραφής του. Καταφέρνει, κάθε φορά, να δημιουργήσει μια φανταστική ατμόσφαιρα, σκοτεινή, τρομακτική, ζοφερή, και δεν διστάζει να γίνει ακραία περιγραφικός, όχι για να σοκάρει τους αναγνώστες του, αλλά γιατί επιθυμεί ν' αποτυπώσει την πραγματικότητα εκείνων των ιστοριών, που όσο αποτρόπαιες κι αν είναι, δεν παύουν να υφίστανται, να λαμβάνουν χώρα γύρω μας, όσο κι αν πιστεύουμε πως ποτέ δεν πρόκειται να συμβούν σε εμάς ή ακόμα κι αν θεωρούμε πως είναι τόσο ακραίες που δεν μπορούν να έχουν τις ρίζες τους στην αληθινή ζωή. Κι όμως, η ίδια είναι που έχει αποδείξει πολλάκις ότι μπορεί να φτάσει στα πιο αποτρόπαια άκρα. Άκρα στα οποία είναι ικανός να φτάσει ο ανθρώπινος νους, όπου αν φτάσει σε αυτά, τελικά, δεν είναι τόσο δύσκολο να τα ξεπεράσει, όσο ίσως θα θέλαμε να πιστεύουμε. Και το βιβλίο αυτό είναι μια ακόμα απόδειξη όλων αυτών, με τον συγγραφέα να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να μας σοκάρει και να μας τρομοκρατεί.

Ο Fitzek χρησιμοποιεί στον πυρήνα της αφήγησής του την ενδοοικογενειακή βία, και μπορεί αυτό να είναι ένα στοιχείο που καθιστά το βιβλίο του αρκετά πιο σκληρό και τρομακτικό, αλλά από την άλλη είναι το ίδιο στοιχείο που το κάνει να είναι τόσο αληθινό και, δυστυχώς, πολύ σύγχρονο κι επίκαιρο. Μια βία που περιγράφεται με ιδιαίτερη λεπτομέρεια, που κάποιες φορές σε σοκάρει, αλλά την ίδια στιγμή, με έναν πολύ παράξενο τρόπο, σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς έξω από το κουτί και σε προκαλεί να κοιτάξεις στην καρδιά μιας συνθήκης που ίσως μοιάζει να μην μπορεί ν' αλλάξει, αλλά που στην πραγματικότητα ίσως να μην κάνουμε εμείς οι ίδιοι κάτι ουσιαστικό ώστε ν' αλλάξει. Και οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας, βιώνουν εξαιρετικά σκληρά και άγρια πράγματα, τα οποία, όσο γινόμαστε μάρτυρές τους, μας φέρνουν έναν κόμπο στον λαιμό και μας στερούν το οξυγόνο.

Θα ήθελα να πω πολλά περισσότερα, αναφορικά με την ιστορία και τις λεπτομέρειες αυτής, αλλά δεν θα το κάνω γιατί δεν θέλω να χαλάσω ούτε στο ελάχιστο την αναγνωστική εμπειρία που μπορεί να βιώσει κάποιος διαβάζοντάς την. Θα αρκεστώ να πω πως ο αγαπημένος συγγραφέας όχι απλά δεν απογοητεύει, αλλά επιστρέφει στα καλύτερά του, προσφέροντάς μας ένα ψυχολογικό θρίλερ γεμάτο εντάσεις, εκπλήξεις κι ανατροπές, του οποίου ο ρυθμός συνεχώς κλιμακώνεται, καθιστώντας αδύνατο το ν' αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου. Σίγουρα χρειάζεται να έχεις οπλιστεί με θάρρος, προκειμένου να καταφέρεις να το διαβάσεις, γιατί η πηγαία αλήθεια του και η ρεαλιστικότητα με την οποία αυτή αποτυπώνεται δεν είναι για ευαίσθητα στομάχια, ούτε για λιγόψυχους, αλλά έχω την πεποίθηση πως οι αναγνώστες του Fitzek δεν ανήκουν έτσι κι αλλιώς σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, και θα "ρουφήξουν" κάθε λέξη, μένοντας στο τέλος με ένα αίσθημα απόλυτης ικανοποίησης.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sebastian Fitzek
Μεταφραστής: Κανελλοπούλου Δέσποινα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-960-653-637-3