Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ακόμα και το πιο μικρό ψέμα μπορεί να πάρει την πιο περίεργη τροπή…
Η Καταλίνα Μαρτίν χρειάζεται απεγνωσμένα έναν σύντροφο για Το μικρό αθώο ψέμα της για τον υποτιθέμενο Αμερικανό φίλο της έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Και όλος της ο κύκλος ανυπομονεί να τον γνωρίσει…
Εκείνη έχει μόλις τέσσερις εβδομάδες για να βρει έναν πρόθυμο συνεργό στην πλεκτάνη της και να διασχίσουν μαζί τον Ατλαντικό: Νέα Υόρκη-Ισπανία δεν είναι μια σύντομη πτήση...
Σαν από μηχανής θεός ο Άαρον Μπλάκφορντ –ο ψηλός, όμορφος, επικριτικός συνάδελφός της– παραδόξως προσφέρεται να βοηθήσει.
Καθώς όμως είναι ο πιο ενοχλητικός και ανυπόφορος άνθρωπος στον κόσμο, θα προτιμούσε να μπορούσε να αρνηθεί την πρότασή του.
Ο γάμος πλησιάζει. Η Καταλίνα είναι απελπισμένη και ο Άαρον φαίνεται η καλύτερη επιλογή.
Και αυτό αρχίζει να επιβεβαιώνεται, όταν εκείνη συνειδητοποιεί πως μπορεί να μην είναι τόσο αποκρουστικός εκτός γραφείου…

Προσωπική άποψη:
Υπάρχουν αρκετοί συγγραφείς που έχουν εμπνευστεί από κάποιο λογοτεχνικό έργο ή κάποια κινηματογραφική ταινία, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά τα βιβλία όπου προσομοιάζουν σε κάποιο άλλο βιβλίο ή κάποια ταινία. Ορισμένα απ' αυτά είναι πιο εύκολο να τα αναγνωρίσεις από κάποια άλλα και αυτό εξαρτάται από τον βαθμό που έχουν προσαρμόσει την έμπνευσή τους σύμφωνα με την αρχική ιδέα ή όχι. Μια τέτοια, αρκετά χαρακτηριστική περίπτωση θα τολμούσα να πω, είναι και το "Από την Ισπανία με αγάπη", που αποτελεί και το συγγραφικό ντεμπούτο της Elena Armas, που θυμίζει πάρα πολύ την ταινία "The wedding date", που με τη σειρά της θυμίζει αρκετές άλλες ταινίες του είδους, με κάποιες παραλλαγές.

Η Καταλίνα Μαρτίν έχει τέσσερα χρόνια που έχει μετακομίσει από την Ισπανία στην Αμερική, κυνηγώντας το αμερικάνικο όνειρο, καταφέρνοντας, χάρη στα πτυχία και την σκληρή δουλειά της, να καταξιωθεί επαγγελματικά, κάτι που φέρνει μεγάλη χαρά στην οικογένειά της. Ωστόσο, το γεγονός πως είναι ακόμα αδέσμευτη αποτελεί μαύρο σύννεφο πάνω από τα κεφάλια τους, το οποίο πρόκειται να πυκνώσει εξαιτίας του γάμου της αδερφής της, όπου δε γίνεται να μην παρευρεθεί και κυρίως, δεν γίνεται να παρευρεθεί ασυνόδευτη. Έτσι, αποφασίσει να πει ένα ψέμα, που δεν είναι άλλο απ' το ότι έχει βρει έναν σύντροφο να πορεύεται, τον οποίο πρέπει να παρουσιάσει στον γάμο ως συνοδό. Ποιος, όμως, θα μπορούσε να αναλάβει αυτό τον ρόλο και να τα φέρει εις πέρας;

Η απάντηση είναι απλή! Ο Άαρον Μπλάκφορντ, ο γοητευτικός συνάδελφός της, με τον οποίο έχουν μια άκρως τεταμένη και ανταγωνιστική σχέση, ο οποίος, παρ' όλα ταύτα, προσφέρεται να την βοηθήσει και να τη δώσει την διέξοδο που τόσο πολύ έχει ανάγκη. Και μην έχοντας άλλο τρόπο για να καλύψει τα ψέματά της και ν' αποφύγει τα γεμάτα οίκτο βλέμματα των συγγενών της, η Καταλίνα δέχεται την προσφορά του, που σύντομα θα την φέρει αντιμέτωπη με αλήθειες που δεν είχε φανταστεί και που σε καμία των περιπτώσεων δεν περίμενε. Όπως αντιλαμβάνεστε, η υπόθεση δεν έχει κάτι το ιδιαίτερα πρωτότυπο, ενώ η πορεία της είναι προδιαγεγραμμένη, άρα χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, και αυτή είναι για μένα η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η συγγραφέας. Να "κρατήσει" τους αναγνώστες της, παρά που αυτοί γνωρίζουν εξ' αρχής το τι πρόκειται να συμβεί.

Οι χαρακτήρες που μας συστήνει η Armas δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων τέλειοι ή ιδανικοί. Η Καταλίνα είναι βουτηγμένη μέσα στις ανασφάλειές της, παρά που στη δουλειά της είναι δυναμική, κι ενώ είναι εύστροφη σε όλες τις άλλες προεκτάσεις της ζωής της, σε ό,τι αφορά τα προσωπικά της είναι σαν να φορά παρωπήδες που την εμποδίζουν να διακρίνει αυτό που τόσο ξεκάθαρα βρίσκεται μπροστά της. Ο Άαρον είναι φαινομενικά ο άντρας που θα γοήτευε κάθε γυναίκα, αλλά στην πραγματικότητα φέρει πάνω του αρκετά red flags, που δεν σχετίζονται μόνο με το ότι είναι δεσποτικός σε αρκετές φάσεις, αλλά κυρίως με το ότι είναι εμμονικός με την Καταλίνα και παρά που κάνει πράγματα που φαντάζουν ρομαντικά και χαριτωμένα, με μια δεύτερη ανάγνωση είναι πιεστικά ή και καταχρηστικά, γιατί δεν γίνονται σε συνεννόηση. Παρ' όλα ταύτα, ίσως επειδή και οι δυο τους είναι προβληματικοί, έστω και με διαφορετική προσέγγιση, υπάρχει χημεία μεταξύ τους, που καταφέρνει με έναν αλλοπρόσαλλο τρόπο να λειτουργήσει.

Πού καταλήγουμε, λοιπόν; Στο ότι το "Από την Ισπανία με απάτη" είναι ένα βιβλίο που είτε θα το αγαπήσεις είτε θα το μισήσεις, ανάλογα από ποια οπτική γωνία θα επιλέξεις να το δεις. Αν προσπαθήσεις να το δεις ως κάτι περισσότερο απ' αυτό που είναι, τότε είναι σίγουρο πως θα υπαχθείς στη δεύτερη κατηγορία. Αν πάλι επιλέξεις να το δεις ως αυτό που πραγματικά είναι, ένα σύγχρονο ελαφρύ ρομάντζο, χωρίς ιδιαίτερα νοήματα ούτε βαθιά φιλοσοφημένο, τότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις. Ναι, η αφήγηση είναι αρκετά φλύαρη στα σημεία, ειδικά σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές σκέψεις της Καταλίνα, αλλά είναι αρκετά καλογραμμένο, έχει σχετικά γρήγορο ρυθμό, είναι χωρισμένο σε τρεις πράξεις γεγονός που το κάνει να έχει αρχή, μέση και τέλος, χωρίς να μας αφήνει με αναπάντητα ερωτήματα, ενώ διαθέτει και αρκετό χιούμορ που θα σε κάνει να χαμογελάσεις σε αρκετές στιγμές.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Elena Armas
Μεταφραστής: Δελέγκος Μιχάλης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 632
ISBN: 978-618-220-276-0