Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Μια νεαρή γυναίκα ξεθάβει από τον κήπο της κάποια οστά, που δεν ανήκουν σε ζώο· ένας ζητιάνος φέρνει την καταστροφή σε μια ολόκληρη γειτονιά· μια απόκοσμη παρουσία αναζητά μια θυσία σε μια λουτρόπολη· ένα κορίτσι νιώθει φετιχιστική έλξη για τις νοσούσες καρδιές· ένας ροκάς δέχεται από τις θαυμάστριές του, μετά τον φριχτό του θάνατο, έναν φόρο τιμής που ξεπερνά κάθε φαντασία· ένας νεαρός που βιντεοσκοπεί γυναίκες που φορούν ψηλά τακούνια και ζευγάρια που κάνουν έρωτα δέχεται μια πρόταση που θα του αλλάξει τη ζωή...
Στις δώδεκα ιστορίες που συνθέτουν το βιβλίο αυτό, η Μαριάνα Ενρίκες ξεδιπλώνει ένα ολόκληρο ρεπερτόριο εμπνευσμένο από τις κλασικές ιστορίες τρόμου: φαντάσματα, μάγισσες, πνευματιστικές συνεδρίες, σπηλιές, οράματα, νεκροί που επιστρέφουν στη ζωή...
Συνεχίζοντας, με εντελώς προσωπικό τρόπο, αυτή την παράδοση, η Ενρίκες εξερευνά το δυσοίωνο που παραμονεύει στην καθημερινότητα και τα σκοτεινά μονοπάτια του ερωτισμού, δημιουργώντας εξαιρετικά δυνατές εικόνες.

Προσωπική άποψη:
Τα διηγήματα, ως είδος, είναι από μόνα τους μια δύσκολη κατηγορία. Όπως έχουμε πει πολλάκις, το να κερδίσεις τον αναγνώστη μέσα από σύντομες ιστορίες, που δεν έχουν πάντοτε τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο ώστε να αναπτυχθούν όπως θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες, δεν είναι εύκολη υπόθεση και το στοίχημα για τον συγγραφέα είναι εξαιρετικά μεγάλο. Βέβαια, οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται σημαντικά όταν τα διηγήματα αυτά υπάγονται στην κατηγορία του τρόμου ή του ψυχολογικού θρίλερ, πράγμα που κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στο ότι με το φόβο μπορείς να "παίξεις" πολύ πιο εύκολα, αφού τα πράγματα που ιντριγκάρουν τους ανθρώπους και φέρνουν την επιφάνεια τις πιο κρυφές τους ανασφάλειες, είναι στην πραγματικότητα πιο εύκολα προσβάσιμα απ' όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Αρκεί να βρεθεί αυτό το κάτι που θα οδηγήσει στο απαραίτητο "κλικ".

Η Mariana Enriquez είναι μια συγγραφέας που καταπιάνεται με τέτοιου είδους ιστορίες, μια δημιουργός που το όνομά της έχει αποτελέσει πολλές φορές θέμα συζήτησης στα λογοτεχνικά πηγαδάκια, η οποία έχει θερμούς υποστηρικτές μα και θερμούς πολέμιους, κάτι που αποδεικνύει ένα και μόνο πράγμα: δεν είναι μια συγγραφέας που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και τα βιβλία της δεν είναι για όλους. Προσωπικά δεν θα έλεγα πως ανήκω στην πρώτη κατηγορία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανήκω και στη δεύτερη. Δεδομένου ότι τα διηγήματα δεν είναι το αγαπημένο μου λογοτεχνικό είδος, δεν ξέρω αν μπορώ να είμαι απόλυτα αντικειμενική απέναντί του, ωστόσο, αυτό που αναμφίβολα μπορώ να παραδεχθώ, είναι πως οι ιστορίες της Enriquez, στη μεγαλύτερή τους έκταση, έχουν χαρακτήρα και ταυτότητα, καταφέρνουν να δημιουργήσουν την επιθυμητή ατμόσφαιρα και τελικά σε παίρνουν μαζί τους.

Όπως είναι αναμενόμενο, σε κάθε τέτοια συλλογή, δεν έχουν όλες οι ιστορίες το ίδιο βάθος ούτε την ίδια επίδραση πάνω μας. Σαφέστατα, κάποιες είναι πιο ανατριχιαστικές, αν όχι τρομαχτικές, σε σύγκριση με κάποιες άλλες, όμως συνολικά μπορούμε να πούμε πως έχουμε να κάνουμε με μία έκδοση που στέκεται στο ύψος της με μεγάλη τιμιότητα απέναντι στο ύφος που θέλει να υποστηρίξει, και σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο το γεγονός πως η συγγραφέας επιλέγει για τον πυρήνα των ιστοριών αυτών να χρησιμοποιήσει αλήθειες της καθημερινότητας που περιβάλλει την ίδια, παρουσιάζοντάς τες όχι μέσα από ένα πρίμα υπερβολής, αλλά ρεαλιστικής απογύμνωσης, που σε αφήνει ν' αντικρίσεις κατάματα τόσο την αθλιότητα όσο και τα τέρατα που βρίσκονται καθημερινά γύρω μας, είτε τα παρατηρούμε είτε όχι. Αν προτείνω τη συλλογή αυτή; Σίγουρα, τουλάχιστον σε όσους είναι fans των διηγημάτων τρόμου, αλλά που δεν είναι κολλημένοι αποκλειστικά στη σφαίρα του φανταστικού και είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν κάτι που πατάει περισσότερο στη γη.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Mariana Enriquez
Μεταφραστής: Θεοδωροπούλου Χριστίνα
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Διηγήματα
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 232
ISBN: 978-960-16-4680-0