Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Μια γοτθική ιστορία γεμάτη μυστήριο και έρωτα.
Η Χέιζελ Σίνετ είναι μια νεαρή κοπέλα που επιθυμεί να γίνει χειρουργός περισσότερο απ’ ό,τι να παντρευτεί.
Ο Τζακ Κιούρερ είναι ένα κλέφτης πτωμάτων που απλώς προσπαθεί να επιβιώσει σε μια πόλη όπου είναι τραγικά εύκολο να πεθάνεις.
Όταν οι δυο τους γνωρίζονται τυχαία έξω από τη Βασιλική Εταιρεία Ανατόμων Εδιμβούργου, η Χέιζελ δε δίνει αρχικά σημασία. Όταν, όμως, τη διώχνουν από τα μαθήματα του φημισμένου χειρουργού Ουίλιαμ Μπίτσαμ επειδή είναι γυναίκα, συνειδητοποιεί ότι η νέα γνωριμία της μπορεί τελικά να της φανεί χρήσιμη. Διότι η Χέιζελ έχει κάνει μια συμφωνία με τον δόκτορα Μπίτσαμ: αν καταφέρει να περάσει μόνη της τις εξετάσεις, εκείνος θα της επιτρέψει να συνεχίσει την καριέρα της ως γιατρός. Χωρίς, όμως, την παρακολούθηση των επίσημων μαθημάτων, η Χέιζελ θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από τα βιβλία της για να περάσει· θα χρειαστεί νεκρά σώματα για να τα μελετήσει.
Για καλή της τύχη, έχει μόλις γνωρίσει κάποιον που τα ξεθάβει για επάγγελμα.
Ο Τζακ, όμως, έχει τα δικά του προβλήματα: παράξενοι άνδρες παραμονεύουν στα νεκροταφεία, οι φίλοι του εξαφανίζονται από τους δρόμους και ο τρομερός ρωμαϊκός πυρετός, που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους μερικά χρόνια πριν, φαίνεται να έχει επιστρέψει δριμύτερος. Κανένας δε δείχνει να νοιάζεται – μόνο η Χέιζελ.
Τώρα εκείνη και ο Τζακ πρέπει να συνεργαστούν για να αποκαλύψουν τα μυστικά που κρύβονται όχι μόνο μέσα στους ανώνυμους τάφους, αλλά και στην καρδιά της ίδιας της κοινωνίας του Εδιμβούργου.

Προσωπική άποψη:
Ίσως αυτός να μην είναι ο καταλληλότερος τρόπος να ξεκινήσω την εν λόγω παρουσίαση, αλλά ειλικρινά μου είναι εξαιρετικά δύσκολο το να μην αναφερθώ στο πόσο γοητευτικά όμορφο είναι το εξώφυλλο του βιβλίου αυτού, που όχι μόνο καθιστά ξεκάθαρη την αισθητική που αυτό διαθέτει, αλλά που παράλληλα σε προκαλεί να το πάρεις στα χέρια σου και να βυθιστείς σε μια ιστορία που έχει εμφανώς γοτθικά στοιχεία και που την ίδια στιγμή σου συστήνει όχι μία ακόμα romance ιστορία, αλλά μια ιστορία αγάπης. Και πιστέψτε με, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε μια ιστορία σαν κι αυτή και μια ρομαντική ιστορία, με εκείνες που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, σε προσωπικό επίπεδο, να με κερδίζουν πάντοτε λίγο παραπάνω.

Βρισκόμαστε στο Εδιμβούργο της Σκοτίας, στις αρχές του 19ου αιώνα, και η θέση της γυναίκας είναι απόλυτα ξεκάθαρη: οφείλει να παντρευτεί με το που θα φτάσει στη σωστή ηλικία και να βρίσκεται στο σπίτι της, πλάι στον σύζυγό της και στα παιδιά που θα κάνει μαζί του, φροντίζοντας για όλες τις ανάγκες της οικογένειάς της. Όμως η Χέιζελ έχει άλλα όνειρα για τη ζωή της και οι επιθυμίες της είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που μπορεί να της προσφέρει μια ήρεμη οικογενειακή ζωή. Είναι μια μικρή επαναστάτρια, και παρά που είναι αρραβωνιασμένη με τον εξάδερφό της Μπέρναρντ -η επίσημη πρόταση του οποίου ετοιμάζεται να γίνει σύντομα, με την πεποίθηση πως η Χέιζελ θα συμμορφωθεί μετά τον γάμο τους-, εκείνη δεν θέλει τίποτα περισσότερο απ' το να σπουδάσει ιατρική, να γίνει χειρουργός και να σώσει όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορεί.

Κάνοντας τα... "κόλπα" της, καταφέρνει να εισχωρήσει στη Βασιλική Εταιρεία Ανατόμων Εδιμβούργου και στα μαθήματα ανατομίας του ξακουστού Ουίλιαμ Μπίτσαμ, μέχρι τη στιγμή που γίνεται αντιληπτή και τη διώχνουν άρον άρον επειδή είναι γυναίκα και δεν έχει καμία θέση εκεί. Ωστόσο, ο Μπίτσαμ τής προσφέρει μια ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό της: να συνεχίσει την καριέρα της ως γιατρός, αρκεί να καταφέρει να περάσει τις επικείμενες εξετάσεις, πράγμα διόλου εύκολο, χωρίς να είναι σε θέση να παρακολουθήσει τα μαθήματα και πολύ περισσότερο, χωρίς να έχει νεκρά σώματα στη διάθεσή της για να τα μελετήσει. Εκεί ακριβώς είναι που μπαίνει στο πλάνο ο Τζακ, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει, σε μια πόλη και μια εποχή που το να πεθάνεις είναι κάτι παραπάνω από εύκολο, βγάζοντας τα προς το ζην κλέβοντας πτώματα. Την ίδια ώρα, οι φίλοι του Τζακ εξαφανίζονται, ενώ ο ρωμαϊκός πυρετός φαίνεται να έχει επιστρέψει πιο απειλητικός από ποτέ, με τους δυο τους να επιλέγουν να συνεργαστούν, πορευόμενοι σε μονοπάτια γεμάτα μυστικά που ούτε οι ίδιοι φαντάζονταν.

Η ιστορία αυτή είναι πολύ τίμια και πολύ ξεκάθαρη, θα έλεγα, ως προς την ταυτότητα και τις προθέσεις της. Πρόκειται για ένα γοτθικό δράμα, που ναι μεν περιλαμβάνει μια ιδιότυπη ιστορία αγάπης, που ξεκινά να αναπτύσσεται κάτω από παράδοξες και ακραίες συνθήκες, όμως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο εστιάζει στις καταστάσεις που βιώνουν οι χαρακτήρες μας, στην ευρύτερη αλληλεπίδραση που έχουν μεταξύ τους, και πολύ περισσότερο στην ίδια την Χέιζελ και την προσωπική της εξέλιξη μέσα απ' όλα όσα καλείται να αντιμετωπίσει. Πάνω απ' όλα, είναι η δική της ιστορία και πως τα προσωπικά της "θέλω" τόλμησαν να έρθουν σε κόντρα με τα "πρέπει" μιας ολόκληρης εποχής και μιας συντηρητικής κοινωνίας, όπου οι άντρες έδιναν εντολές και οι γυναίκες υπάκουαν χωρίς καν να σκεφτούν πως ίσως να έχουν κι άλλη επιλογή. Κι αυτό από μόνο του είναι ικανό να σε κερδίσει, πολύ περισσότερο από σύγχρονες φεμιναζί προσεγγίσεις που τελικά επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα απ' αυτά που θεωρητικά επιθυμούν.

Το κείμενο είναι πολύ καλογραμμένο και η ροή κυλάει αβίαστα, παρασύροντάς σε μαζί της, αν και θα ήθελα η συγγραφέας να έχει τονίσει ακόμα περισσότερο το γοτθικό υπόβαθρο της αφήγησής της. Ναι μεν αποτυπώνει ξεκάθαρα το κλίμα της εποχής και καθιστά ξεκάθαρες τις διαφορές ανάμεσα στα δύο άκρα της πόλης -εκείνο της απόλυτης φτώχειας κι εγκατάλειψης έναντι του πλούσιου όπου οι ευγενείς έχουν μια ζωή που οι φτωχότεροι δεν τολμάνε καν να ονειρευτούν-, αλλά ένιωσα πως θα ήθελα κάτι περισσότερο, πράγμα που ίσως να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό πως λατρεύω το χρονικό αυτό πλαίσιο, σε κάθε αφηγηματική ή και άλλη καλλιτεχνική μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά και την γοτθική αισθητική ευρύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να μην το αναφέρω. Παρ' όλα ταύτα, δημιουργούνται ενδιαφέροντες προβληματισμοί αναφορικά με την πατριαρχία, τη θέση της γυναίκας, αλλά και της κοινωνικοπολιτικής συνθήκης όπου τα όρια του τι θεωρείται αναλώσιμο είναι πολύ λεπτά και είναι αδύνατον να μην σε οδηγήσουν σε σκέψεις.

Σε ό,τι αφορά το "ρομαντικό" κομμάτι της ιστορίας, μάλλον θα το χαρακτηρίζαμε αργής καύσης αφού, όπως άλλωστε προανέφερα, στην πραγματικότητα, η πρόθεση της συγγραφέως δεν είναι να εστιάσει στο ζευγάρι αυτό καθ' αυτό, αλλά σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Προσωπικά, μου άρεσε πολύ η αλληλεπίδραση ανάμεσα στους Χέιζελ και Τζακ και θα έλεγα πως ήταν ανακουφιστικός ο ρυθμός ανάπτυξης της σχέσης τους, όχι μόνο λόγω του χρονικού πλαισίου που αυτή τοποθετείται, αλλά κυρίως λόγω όσων συμβαίνουν γύρω τους, που ναι μεν δεν μπορούν ν' αποκλείσουν το να γεννηθούν αισθήματα αγάπης, αλλά που σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, κι αυτό είναι κάτι που εγώ τουλάχιστον εκτίμησα. Αναμφίβολα, μια πολύ ενδιαφέρουσα αναγνωστική επιλογή, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και το δεύτερο βιβλίο της σειράς.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Dana Schwartz
Μεταφραστής: Ανδρέου Παναγιώτα Λητώ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 384
ISBN: 978-618-01-5180-0