Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Κανείς δε μας βάζει κάτω να μας μάθει πώς να αγαπάμε. Έτσι, συχνά δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε τις σχέσεις μας με μόνο οδηγό τα πρότυπα για την αγάπη που έχουν διαμορφωθεί από την ποπ κουλτούρα και τις ρομαντικές ταινίες. Όλα αυτά βέβαια ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Γιατί ο Τζέι Σέτι, στο βιβλίο αυτό, παρουσιάζει την αγάπη πέρα από τα κλισέ, και μας προσφέρει συγκεκριμένα και πρακτικά βήματα για να αναπτύξουμε τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε ουσιαστικά. Μοιράζεται μαζί μας μυστικά για το πώς να κερδίζουμε ή να χάνουμε μαζί, για το πώς ορίζεται η αγάπη και το γιατί ένας χωρισμός δεν είναι το τέλος. Εμπνευσμένος από τις Βέδες, τις ιερές γραφές του Ινδουισμού, αλλά και από τη σύγχρονη επιστήμη, αναλύει όλο τον κύκλο μιας σχέσης, από τα πρώτα ραντεβού μέχρι τη συμβίωση, και από τον χωρισμό μέχρι το νέο ξεκίνημα.
Ακολουθώντας τον και εφαρμόζοντας τους 8 κανόνες της αγάπης που μας προτείνει, θα μάθουμε πώς να μην ερωτευόμαστε ψεύτικες υποσχέσεις και ανεπαρκείς συντρόφους· πώς να αγαπήσουμε καλύτερα, απ’ ό,τι θεωρούσαμε ποτέ εφικτό, τον εαυτό μας, τον σύντροφό μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Προσωπική άποψη:
Η αγάπη ως έννοια είναι κάτι αρκετά... γενικό θα έλεγε κανείς. Ως συναίσθημα, από την άλλη, αρκετά αδιευκρίνιστο, καθώς ο καθένας μας την προσδιορίζει, την αντιλαμβάνεται, την ερμηνεύει και τη βιώνει με διαφορετικό τρόπο. Οπότε, θα μπορούσε αυτή να υπάγεται σε κανόνες; Θεωρητικά όχι, γιατί είναι κάτι που δεν το ελέγχεις, αλλά από την άλλη, αν αναλογιστούμε πως ορισμένες μορφές αγάπης τις θεωρούμε δεδομένες, όπως π.χ. της μητέρας απέναντι στο παιδί της, τότε, γιατί να αποκλείσουμε το ότι μπορεί να υπάρχουν πράγματι ορισμένοι κανόνες που απλά ίσως να μην είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε ευθύς εξαρχής;

Ο Jay Sherry, βαθιά επηρεασμένος από την φιλοσοφία του ινδουισμού, όπως έχει αποδείξει και με το προηγούμενο βιβλίο του, "Σκέψου σαν μοναχός", έχοντας ζήσει μάλιστα ο ίδιος ως μοναχός σε άσραμ για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, επιστρέφει για να μας παρουσιάσει το πως τα άσραμ αντιλαμβάνονται την πορεία εξέλιξης των σχέσεων, έχοντας πάντα την αγάπη στο επίκεντρό τους, ξεκινώντας από την προετοιμασία του να τη δεχτείς περνώντας στην εξάσκηση αυτής και στη συνέχεια της προστασίας της, για να καταλήξουμε στην απόλυτη ολοκλήρωσή της μέσω της τελειοποίησης -που μπορεί να φαντάζει ανέφικτη, αλλά που ίσως τελικά και να μην είναι.

Τα βιβλία αυτοβελτίωσης που δίνουν συμβουλές για το πως να βελτιώσουμε τη ζωή μας, σε οποιονδήποτε τομέα και σε οποιοδήποτε επίπεδο, δεν θα έλεγα πως είναι το... thing μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα απορρίπτω. Και το ίδιο ισχύει και στην προκειμένη περίπτωση, όπου ο Shetty μάς συστήνει τους δικούς του 8 κανόνες που αφορούν την αγάπη, τους οποίους δεν θα έλεγα πως αποδέχομαι στον απόλυτο βαθμό, αλλά σίγουρα, μέσα σε αυτούς, βρίσκει κανείς στοιχεία τα οποία όχι μόνο είναι σωστά, αλλά που αν τα φιλοσοφήσει λίγο βαθύτερα θα συνειδητοποιήσει πως πράγματι μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο τον τρόπο που αγαπά, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, που δεν τον αγαπάμε πάντα όσο πρέπει, μα και κάθε πλάσμα γύρω μας.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jay Shetty
Μεταφραστής: Καψάλης Χρήστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ψυχολογία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 376
ISBN: 978-618-01-4835-0